Hur Odlar Man Alabaster? Hur Späds Det För Väggarna Så Att Det Inte Torkar Snabbt? Rätt Proportioner. Hur Blandar Man Det För Hantverk? Hur Späds Ut Med Vatten?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Alabaster? Hur Späds Det För Väggarna Så Att Det Inte Torkar Snabbt? Rätt Proportioner. Hur Blandar Man Det För Hantverk? Hur Späds Ut Med Vatten?

Video: Hur Odlar Man Alabaster? Hur Späds Det För Väggarna Så Att Det Inte Torkar Snabbt? Rätt Proportioner. Hur Blandar Man Det För Hantverk? Hur Späds Ut Med Vatten?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Hur Odlar Man Alabaster? Hur Späds Det För Väggarna Så Att Det Inte Torkar Snabbt? Rätt Proportioner. Hur Blandar Man Det För Hantverk? Hur Späds Ut Med Vatten?
Hur Odlar Man Alabaster? Hur Späds Det För Väggarna Så Att Det Inte Torkar Snabbt? Rätt Proportioner. Hur Blandar Man Det För Hantverk? Hur Späds Ut Med Vatten?
Anonim

I konstruktionen används ofta olika material för grovt arbete eller för dekorativa ändamål. En av dessa föreningar är alabaster, tack vare vilken du kan stänga hålen i väggarna, samt skapa dekorativa element. Beroende på syftet med denna komposition är det nödvändigt att kunna blanda den korrekt, känna till proportionerna och använda en lämplig behållare för arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Alabaster är en vit pulverformig substans som i kombination med vatten torkar och stelnar. På grund av dess egenskaper och användarvänlighet används detta material aktivt av byggare. På grund av att det var enkelt att skapa en hållbar produkt antogs alabaster av dekoratörer.

Bland de viktigaste typerna av arbeten som du kan använda alabaster för är det värt att lyfta fram som:

  • grovt arbete med tätning av sömmar, hål, strober;
  • fixering av den elektriska kabeln under installationen;
  • spackling på väggar och andra ytor;
  • tillverkning av backar och fyrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på den stora populariteten hos alabaster är det värt att nämna dess fördelar och nackdelar. Positiva egenskaper inkluderar:

  • snabb inställning;
  • Låg densitet;
  • flamhållfasthet;
  • bra ljudisoleringsprestanda.

En särskilt viktig egenskap är att alabaster är helt ofarligt för människors hälsa, så det kan användas för att reparera en plantskola och skapa figurer med deltagande av barn.

Nackdelen med denna råvara är låg hållfasthet .under högt tryck spricker det torkade elementet. Det är viktigt att förvara pulvret korrekt, annars kan dess egenskaper förändras till det sämre. På grund av dess extremt snabba torkning är det nödvändigt att föda upp alabaster i mycket små mängder.

Använd inte kompositionen i rum med mycket varm luft, eftersom detta kommer att dra ut all fukt från blandningen och det färdiga materialet kommer att smula. Alabaster har många fördelar, dessutom är det billigt och allmänt tillgängligt för försäljning, så det borde inte vara några problem med dess förvärv och användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man späda?

Alla byggnadsblandningar måste hällas i behållare, fyllas med en viss mängd vatten och blandas. Beroende på egenskaperna hos sådana formuleringar och syftet med deras användning kommer behållarens storlek, form och material att variera. Eftersom alabaster härdar mycket snabbt är det inte lämpligt att knåda det i en hink eller skål . Vid användning av en sådan blandning kommer resterna säkert att ligga kvar på behållarens väggar och torka där mycket snabbt.

Bild
Bild

För att inte slösa bort tid på att ta bort alabasterrester måste du byta behållare för att blanda den . Det bästa alternativet skulle vara en gummi- eller silikonform som inte har fasta väggar. Tack vare en sådan behållare är det möjligt att enkelt ta bort kompositionen från väggarna och deformera dem. Det finns ingen anledning att köpa någon specialbehållare, du kan använda material till hands: en kamera, en gummiboll, en köksform i silikon.

Med tanke på den snabba stelningen är det viktigt att späda ut kompositionen ordentligt så att den inte är för flytande och inte tjock, för vilken det är nödvändigt att känna till de korrekta proportionerna för varje ämne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Proportioner

För att späda alabaster finns det ett förfarande som reglerar mängden pulver och vatten som måste blandas ihop. För hylsor, topiary, liksom för att hälla dekorativa former behövs lite komposition; för putsarbete krävs en större mängd material. Förhållandet mellan dessa egenskaper och proceduren är följande:

  • plocka upp en gummi eller silikonbehållare med en volym på cirka en liter;
  • häll en halv liter vatten i behållaren;
  • tillsätt ett kilo alabaster.

Mängden alabaster är dubbelt så stor som vatten, vilket gör det möjligt att bilda en måttligt viskös substans som klarar den uppgift som den tilldelas. Ett viktigt kriterium för framställning av blandningen är gradvis tillsats av pulvret till vattnet och konstant omrörning av den resulterande blandningen. När hela kompositionen blandas måste den användas omedelbart, eftersom den efter 5 minuter börjar stelna. Alabaster förstenas helt efter 20 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur blandar man rätt?

På grund av särdragen hos alabaster är det viktigt att ordentligt förbereda kompositionen från den så att den inte fryser så länge som möjligt och gör det möjligt att utföra en större mängd arbete. Låt oss överväga de viktigaste kriterierna i knådningsprocessen.

  • Det är nödvändigt att bereda kompositionen i begränsade mängder så att den inte torkar ut snabbt. Annars, efter 5 minuter, hårdnar massan helt.
  • Välj rätt behållare där kompositionen ska spädas. Det bästa alternativet är redskap av gummi eller silikon med mjuka väggar.
  • Innan arbetet påbörjas, lägg en plastfolie eller påse inuti behållaren och fixera kanterna.
  • Späd alabasten korrekt med vatten och observera förhållandet mellan komponenterna. Annars blir massan antingen mycket flytande och kommer inte att fullgöra sin uppgift, eller så blir den för torr och torkar på några minuter.
  • Observera den korrekta sekvensen för att lägga till element. Det är nödvändigt att omedelbart hälla vatten i behållaren och sedan lägga till alabaster. Det är viktigt att hela tiden röra om kompositionen så att den är homogen, utan klumpar och bubblor.

Om du följer alla krav kommer det att vara enkelt och bekvämt att arbeta med alabaster, och resultatet kommer att glädjas med dess noggrannhet. När du planerar uppfödning av alabaster är det nödvändigt att ta hänsyn till den uppgift som den förbereds för.

Subtiliteterna i matlagningsprocessen för att arbeta med väggar kommer att skilja sig från tillverkningen av dekorativa figurer, i samband med vilka det är värt att förstå funktionerna i vart och ett av alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För renoveringsarbete

Alabaster används för olika ändamål, men det viktigaste är reparations- och konstruktionsuppgifter. För att kunna förbereda och använda blandningen på olika ytor är det viktigt att veta vilka typer av alabaster som är och vad deras funktioner är.

  • Alabastpulver - säljs i pulverform i behållare från 5 till 50 kg. Valet av ett specifikt alternativ beror på omfattningen av arbetet.
  • Snabbverkande förening (A) - används för att eliminera mindre ytfel, sprickor. Den kan användas för att fixa dekorativa föremål. Kompositionen ställs in på 2 minuter och torkar helt efter 15 minuter.
  • Sammansättning med medelhög torkningshastighet (B) - bekvämt för puts av väggar. Sand tillsätts till dess sammansättning, vilket ökar det viskösa tillståndet upp till 6 minuter.
  • Långsamt torkande alabaster (V) - lämplig för att skapa dekorativa element och former. Inställningstiden är 20-30 minuter.

För att göra en lösning för behandling av väggar måste du förstå hur mycket arbete som behöver göras och vilka problem som måste hanteras. För avslutning av väggens yttre yta måste murbruk innehålla cement; för puts av de inre elementen tillsätts kalk till kompositionen. Murbruk som behövs för att täta hål och sprickor måste vara alabaster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra önskad komposition är det nödvändigt att kombinera alla torra komponenter tillsammans och sedan späda dem med vatten och alabaster. Processen att skapa en grupp består av ett antal steg.

  • Häll den erforderliga mängden sand i den förberedda behållaren.
  • Tillsätt limepasta. Förhållandet mellan elementen bör vara 1: 5.
  • Rör om den resulterande kompositionen med improviserade verktyg eller en byggmixer.
  • Tillsätt vatten i små doser under konstant omrörning av massan. Den resulterande kompositionen bör likna gräddfil i densitet.
  • Knåda en liten mängd alabaster. Den färdiga degen ska korreleras med den tidigare beredda blandningen i proportionerna 1: 4.
  • Tillsätt alabastkompositionen till den tidigare erhållna lösningen och blanda väl.

Processen att blanda murbruk för byggnadsarbeten bör bara ta ett par minuter, och mängden av den färdiga massan ska motsvara arbetstiden för denna komposition. Du bör inte förbereda en stor mängd lösning, eftersom det torkar snabbt och inte kommer att kunna utföra de tilldelade uppgifterna. Det är viktigt att veta att det är omöjligt att späda ut den frysta blandningen med vatten, eftersom detta förstör alabasters sammansättning, och det blir sprött och smulas av någon påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För hantverk

En av de mycket intressanta och spännande aktiviteterna är skapandet av hantverk och figurer från alabaster. På grund av materialets styrka, lätthet och säkerhet skapas inte bara dekorativa element för inredning, utan också leksaker för barn. För att göra produkten stark och vacker är det viktigt att kunna späda kompositionen ordentligt för den.

Det finns flera tekniker för hur man bäst skapar hantverksblandningar

  • Spädning av vatten och alabaster i förhållandet 7:10 . Detta skapar en massa som är lätt att hantera. De resulterande produkterna med en sådan komposition kommer att vara ömtåliga, därför rekommenderas att tillsätta 2 matskedar PVA -lim till processen att blanda lösningen. Det är viktigt att hälla pulvret i vattnet i små portioner under omrörning.
  • Spädning av alabaster med vatten och släckt kalk, dessa komponenter ska tas i ett förhållande av 6: 10: 1 . Vid blandning av komponenter i en sådan koncentration erhålls starka produkter som fungerar i många år utan att ändra utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att skapa dekorativa monokromatiska figurer finns det en möjlighet att experimentera med färger, vilket gör de färdiga produkterna ljusare, mer intressanta och unika. För att få en färgad komposition från alabaster måste du ha:

  • alabaster;
  • vatten;
  • gouache;
  • Bank;
  • behållare för blandning av komponenter;
  • produkt, som kommer att användas för blandning av komponenterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta på processen att skapa en färgad massa för hantverk

  • Välj en gouache i önskad färg, häll färgen i vatten. Det är nödvändigt att hälla i behållaren så mycket vatten som behövs för att arbeta med alabaster. Det är mer praktiskt att späda färgen i en burk, eftersom den kan täckas med ett lock och skakas för snabbare och bättre utspädning av färgkomponenten.
  • Så snart färgen är helt blandad med vatten måste den hällas i en behållare där alabastern knådas. Pulvret hälls gradvis, i en liten mängd och blandas ständigt.
  • Omrörningsprocessen bör utföras tills inga klumpar finns kvar i lösningen och konsistensen liknar flytande gräddfil. Det är viktigt att vara uppmärksam på luftbubblor, under knådningsprocessen måste de elimineras, annars blir det hål i det färdiga farkosten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att korrekt skapa en alabasterblandning kan du göra ett stort antal olika figurer: imitation av husdjur, seriefigurer och sagor, änglar och andra produkter av något ämne. Om du gör kompositionen mer flytande kan den användas för att skapa ett träd av pärlor. I detta fall appliceras flera lager flytande alabaster på trådramen med en borste. Det finns många alternativ för hantverk som kan användas för att dekorera rum, byggnader och andra strukturer. Detta är en kreativ och mycket spännande process som ett barn och en vuxen kan utföra.

När du skapar dekorativa produkter kan du också använda gips . Detta material är praktiskt taget oskiljbart från alabaster. Gips är helt vitt, alabaster har en grå nyans. Gipsblandningen torkar lite längre än alabaster, som stelnar nästan omedelbart. Det är säkrare att arbeta med gips om man skapar barnfigurer.

När du blandar en lösning är det viktigt att komma ihåg dess syfte, lägga till komponenter i rätt proportioner och förbereda en liten mängd massa för att hinna använda allt i tid.

Rekommenderad: