Toppdressing Av Lök: Hur Matas Sevok? Hur Vattnas Det Med Gödningsmedel Efter Spiring? Hur Matar Man På Fjädern Och Huvudet Om Löken Växer Dåligt?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Lök: Hur Matas Sevok? Hur Vattnas Det Med Gödningsmedel Efter Spiring? Hur Matar Man På Fjädern Och Huvudet Om Löken Växer Dåligt?

Video: Toppdressing Av Lök: Hur Matas Sevok? Hur Vattnas Det Med Gödningsmedel Efter Spiring? Hur Matar Man På Fjädern Och Huvudet Om Löken Växer Dåligt?
Video: How to Plant, Grow and Harvest Onions from Start to Finish: Full Instructional Video 2024, April
Toppdressing Av Lök: Hur Matas Sevok? Hur Vattnas Det Med Gödningsmedel Efter Spiring? Hur Matar Man På Fjädern Och Huvudet Om Löken Växer Dåligt?
Toppdressing Av Lök: Hur Matas Sevok? Hur Vattnas Det Med Gödningsmedel Efter Spiring? Hur Matar Man På Fjädern Och Huvudet Om Löken Växer Dåligt?
Anonim

Lök är en opretentiös växt som finns i nästan alla områden. För att öka utbytet av denna gröda måste den skötas ordentligt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt matning av lökbäddarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Så att denna procedur inte skadar växterna måste du följa vissa regler

  • För arbete rekommenderas det att välja en sval, grumlig dag . Vid regnigt eller blåsigt väder bör du inte mata sängarna.
  • Gödsel måste appliceras vid roten . Samtidigt ska grönsakens gröna del inte påverkas. Om sängarna är tillräckligt stora kan gödsel appliceras mellan raderna. I det här fallet är det definitivt möjligt att undvika brännskador.
  • Innan lök matas måste jorden vattnas rikligt med vatten . Det ska inte vara för kallt. Detta skyddar fören från skållning. Dessutom kommer näringsämnena i jorden att fördelas jämnt.
  • Efter matning rekommenderas att försiktigt lossa området . Detta görs bäst på morgonen, eftersom jorden torkar snabbt på våren och sommaren.
  • Det är värt att mata lök minst 2-3 gånger per säsong . Detta är särskilt viktigt om jorden på platsen är för dålig.

Efter att ha bekantat dig med dessa enkla regler kan du börja studera kompositionerna som används för att mata lök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödningsöversikt

Valet av gödningsmedel är nu mycket stort. Därför kan varje trädgårdsmästare välja den mest lämpliga produkten för sig själv.

Organisk

Användningen av organisk gödning gör att du kan påskynda lökens naturliga tillväxt så snabbt som möjligt. Det finns flera grundläggande gödningsmedel som kan användas för att mata lökbäddar.

  • Mullein . Arbetet använder en flytande produkt som är utspädd i vatten. Ett glas gödsel läggs till en behållare med 10 liter vätska. Produkten omrörs och skickas till en mörk plats i flera dagar. Därefter behandlas de utvalda plantorna med detta medel.
  • Kyckling . Denna produkt används på samma sätt som kogödsel. Kycklingspillning läggs i en djup behållare. Om så önskas kan denna produkt ersättas med en kommersiellt tillgänglig granulär produkt. Det späds också ut i vatten, men redan i förhållandet 1 till 20. Denna överdressing appliceras på en förfuktad jord. Vanligtvis hälls produkten mellan raderna. Kycklingen mättar jorden perfekt med kväve. På grund av detta visas ett stort antal gröna skott omedelbart på webbplatsen. Denna produkt är idealisk för matning av växter som sötlök.
  • Hästbryggning . Detta verktyg används mindre ofta för att mata tomterna. Men samtidigt är det inte mindre effektivt än de tidigare. Skörda hästmos från ruttna hästgödsel, samt örtinfusion. I arbetet kan du använda färska nässlor eller annat ogräs. Örten läggs i en fat och hälls sedan över med vatten. I denna form lämnas produkten i tre dagar. Därefter blandas infusionen med hästgödsel och varmt vatten. För 1 liter gödsel används 10 liter vatten. Allt blandas ihop. Ytterligare utfodring infunderas i ytterligare 2 dagar. Före användning måste produkten spädas i förhållandet 1 till 10. Därefter kan den tas ut till platsen och vattnas med den på jorden.

I sin rena form bör organiska gödningsmedel inte appliceras på jorden. Detta kommer att resultera i brännskador. Dessutom kommer huvuden att sakta ner sin tillväxt på grund av att växten kommer att ge alla näringsämnen till den gröna massan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

För en bra skörd kan jorden också matas med inköpt mineralgödsel. De måste användas mycket försiktigt, annars ackumuleras nitrater gradvis i grönsaker . Mineralgödsel kan appliceras på två huvudsakliga sätt. I det första fallet späds torra granulat ut i vatten i förväg. Den resulterande lösningen appliceras på jorden på morgonen eller kvällen. Det är bäst att mata lök i grumligt väder. Den andra dagen efter denna procedur vattnas området rikligt med vatten. Detta görs för att skölja bort produktrester. Vid regnväder sprids torra granulat helt enkelt runt växterna. Nästa dag måste jorden runt dem lossas försiktigt.

För utfodring av området där lök odlas används basmineraler

  • Kväve . Denna produkt används i början av sommaren. Oftast tillsätter trädgårdsmästare ammoniumnitrat eller urea till jorden.
  • Kalium . Potashgödsel används i bildningen av lökhuvudet. Du kan mata platsen just nu med kaliumhumat eller kaliumsalt.
  • Fosfor . För att påskynda tillväxten av lökar använder trädgårdsmästare monofosfat, liksom superfosfat.

När du använder köpta läkemedel är det viktigt att se till att de inte har gått ut. Sådana produkter kan mycket väl skada unga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplex

Förutom enskilda mineralgödselmedel finns det också komplexa produkter till salu. Deras användning gör att du kan förse växten med allt de behöver vid ett visst utvecklingsstadium. Du kan köpa färdiga formuleringar i de flesta trädgårdsbutiker.

En av de mest populära produkterna som används för växtnäring är nitroammofosk. Detta läkemedel är inte bara effektivt, utan också helt säkert för växthälsan.

Bild
Bild

Folkmedicin

Populärt bland trädgårdsmästare och folkrecept

  • Växtbaserad tinktur . Allt ogräs kan användas för att förbereda denna produkt. Vanligtvis lägger trädgårdsmästare nässlor eller unga maskrosblad till fatet. Det är viktigt att se till att de utvalda växterna inte har frön. Annars kan ogräs spridas i hela trädgården. De samlade greenerna måste läggas i ett tätt lager på botten av fatet eller hinken. Sedan måste det hällas med kokande vatten. Sedan skickas produkten till en mörk plats i flera dagar. Efter ett par dagar, kommer vätskan att jäsa. Att vattna området med koncentrerad infusion är inte värt det. Det späds vanligtvis 1 till 1 och används sedan för att vattna området.
  • Jäst . En annan produkt som ofta används för att mata utomhuslök är högkvalitativ jästinfusion. De bör matas med lök som växer dåligt eller långsamt får grön massa. Att förbereda infusionen är mycket enkelt. Tillsätt 100 gram jäst, en matsked socker och en liter vatten i behållaren. Allt detta blandas noggrant. Efter ett par timmar tillsätts ytterligare 10 liter varmt vatten till behållaren. I denna form lämnas produkten på en mörk plats i en dag. Nästa dag kan du börja vattna platsen med denna infusion. Vissa trädgårdsmästare lägger också till en liten mängd torraska till denna produkt. Detta förstärker bara dess egenskaper.
  • Bröd . Lämplig för matning av sängar och vanligt bröd. Föråldrade bitar kan användas för att förbereda lösningen. De måste skäras i bitar och sedan fyllas med vatten. I denna form måste behållaren med bröd och vätska lämnas på en varm plats i flera dagar. Du kan påskynda jäsningsprocessen genom att tillsätta en matsked socker i behållaren. Den färdiga produkten används omedelbart för att vattna sängarna. Först måste du sila den, separera vätskan från brödmassan. Om detta inte görs kommer smulorna att torka ut i sängarna och locka uppmärksamhet från skadedjur. Det är värt att komma ihåg att jäst och bröddressing bara kan användas vid temperaturer över +20 grader. Annars blir det ingen nytta av dem.
  • Jod . Matning med jod hjälper om växten utvecklas för långsamt och glödlampan inte bildas. En 5% lösning används för att gödsla platsen. För att förbereda den tillsätts 40 droppar av produkten i en 10-liters behållare med vatten. Vattningsmedel kan användas omedelbart efter beredning.
  • Ammoniak . Denna produkt används vanligtvis för att behandla området om lök börjar bli gula. För att förbereda en sådan lätt toppdressing späds en och en halv matskedar ammoniak i 5 liter vatten. Detta bör göras utomhus. Omedelbart efter beredning kan produkten användas för sprutning eller vattning av sängarna.
  • Träaska . Detta naturliga gödningsmedel är rikt på en mängd olika näringsämnen som unga lökar behöver så mycket. Produkten bidrar till växternas snabba tillväxt och utveckling och neutraliserar också jordens surhet. Produkten kan användas torrt. Träaska hjälper inte bara att mata platsen, utan skyddar också löken från olika skadedjur. En asklösning kan också användas för att påskynda löktillväxten. Den förbereds så enkelt som möjligt. Ett glas aska späds ut i 10 liter kokande vatten. Därefter infunderas produkten i 3-4 dagar. Den resulterande infusionen kan sprutas omedelbart på växterna. Sådan utfodring kommer att öka motståndet mellan unga lökar mot dåligt väder.
  • Äggskal . Du kan också använda torkade skal i trädgården. De börjar skaffa det i förväg. Äggskalen tvättas och torkas. Sedan krossas den ordentligt. Det resulterande pulvret appliceras på jorden. Det kan användas både torrt och i lösning. En sådan produkt mättar jorden med näringsämnen och låter dig också öka utbytet på platsen.
  • Saltlösning . Denna produkt används vanligtvis när gröna lökuppsättningar i området börjar bli gula. Att vattna sängarna med koncentrerad saltlösning kommer snabbt att återställa växten till sin ljusgröna färg. Dessutom hjälper användningen av en saltlösning att skydda området från många sjukdomar och insekter. För att förbereda det späds 200 gram vanligt salt i 10 liter varmt vatten. Det rekommenderas inte att överskrida dosen. Produkten måste användas mycket noggrant. Lösningen ska vattnas mellan raderna. Produkten ska inte komma i kontakt med gröna, liksom direkt på rötterna. För att löken ska få mer näringsämnen måste sängarna vattnas väl dagen innan de matas.
  • Bikarbonat . En annan ovanlig produkt som kan användas på lökbäddar är vanlig bakpulver. Det förbättrar växternas kvalitet och hjälper dem också att läka från många sjukdomar.
  • Borsyra . Detta effektiva botemedel har använts för växtnäring under lång tid och anses vara en utmärkt tillväxtstimulant. Produkten, tillsammans med tjära, ökar växternas immunitet och skyddar dem från effekterna av många sjukdomar. För att gödsla jorden måste borsyra spädas i en vätska. I processen bör du följa instruktionerna på förpackningen. Innan du gör denna toppdressing vattnas platsen väl. Detta görs för att förhindra att växten bränns.

Alla dessa produkter har fungerat bra. Därför kan de användas för att mata lökbäddar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur matar man vid olika perioder?

Vid applicering av gödningsmedel spelar procedurens tidpunkt en viktig roll, eftersom växternas behov i olika utvecklingsstadier skiljer sig åt.

Under våren

På våren matas lök i flera steg

  • Vid landning . Först måste jorden rensas från skräp och också grävas noggrant. Efter det kan organiskt gödningsmedel appliceras på det. Om jorden på platsen är för dålig, läggs mineralgödsel till dem. Efter sådan matning kan du börja plantera lök. I detta skede är det värt att använda kvävegödsling.
  • Efter de första skotten visas . Efter 11-13 dagar kommer den första grönskan att visas på webbplatsen. Denna process kan påskyndas genom att mata området med kvävegödsel den sjunde dagen av deras tillväxt. Det är bäst att använda vanlig urea för detta ändamål. Den andra utfodringen är särskilt viktig för dem som odlar gröna lök på en fjäder.
  • Glödlampsbildning . Ett par veckor efter den första utfodringen måste platsen behandlas igen. För närvarande används inga kvävetillskott längre. När allt kommer omkring appliceras gödselmedel i detta skede för att påskynda tillväxten av själva glödlampan.

Om du matar sängarna tre gånger under säsongen kommer löken att växa bra. Detta kommer inte bara att öka avkastningen, utan också motståndskraften mot effekterna av sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

Den sista utfodringen av lök utförs i juni. Det gör att du kan göra huvuden större. I detta skede används vanligtvis fosfatgödselmedel. De förs in i jorden under de första dagarna i månaden. Lök som planterats i maj matas lite senare . I detta skede används inte heller kväveämnen. Deras användning kommer att leda till att lampans tillväxt kommer att bromsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

Många trädgårdsmästare föredrar att befrukta lökplatsen som förberedelse för vintern. I det här fallet ökar sannolikheten för att få en bra skörd nästa år. Dessutom har trädgårdsmästare mycket mer ledig tid på våren.

Innan befruktning på hösten behandlas jorden med ett desinfektionsmedel . Vanligtvis används Bordeaux -vätska eller en lösning av kopparsulfat för detta. Dessutom grävs jorden väl upp. I processen introduceras humus i den. Under vintern fördelas näringsämnen jämnt och gör jorden så näringsrik som möjligt. En sådan toppdressing är särskilt viktig för att förbereda platsen där löken kommer att odlas för första gången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Nybörjare som vill öka lökutbytet på kort tid kan få hjälp av råd från mer erfarna människor

  • Om jorden på platsen är för sur kan denna situation korrigeras genom att lägga till krossad krita eller träaska till den.
  • Ett område med för ljus eller sandig jord matas vanligtvis med mycket gödsel. Men när man planterar lök i tung jord är det tvärtom nödvändigt att minska dosen.
  • Om gödselmedel vid utfodring träffar bladets gröna del, är det lämpligt att omedelbart skölja det med vatten.

Korrekt vård av sängarna och regelbunden utfodring av platsen är nyckeln till en bra skörd. Om det görs korrekt kan stora stora lök odlas även i ett litet område.

Rekommenderad: