Hur Täcker Man En Såg På Ett äppelträd? Hur Bearbetar Man Ett Trädklipp Efter Beskärning Av Grenar På Hösten Med Improviserade Medel? Hur Byter Man Ut En Trädgårdshöjd?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Täcker Man En Såg På Ett äppelträd? Hur Bearbetar Man Ett Trädklipp Efter Beskärning Av Grenar På Hösten Med Improviserade Medel? Hur Byter Man Ut En Trädgårdshöjd?

Video: Hur Täcker Man En Såg På Ett äppelträd? Hur Bearbetar Man Ett Trädklipp Efter Beskärning Av Grenar På Hösten Med Improviserade Medel? Hur Byter Man Ut En Trädgårdshöjd?
Video: Beskära äppelträd 2024, April
Hur Täcker Man En Såg På Ett äppelträd? Hur Bearbetar Man Ett Trädklipp Efter Beskärning Av Grenar På Hösten Med Improviserade Medel? Hur Byter Man Ut En Trädgårdshöjd?
Hur Täcker Man En Såg På Ett äppelträd? Hur Bearbetar Man Ett Trädklipp Efter Beskärning Av Grenar På Hösten Med Improviserade Medel? Hur Byter Man Ut En Trädgårdshöjd?
Anonim

När man bestämmer hur man täcker en såg på ett äppelträd står många trädgårdsmästare inför behovet av att byta ut trädgården, men sökandet efter alternativa alternativ är inte alltid framgångsrikt. Det finns dock små knep som gör att du kan använda de enklaste och mest prisvärda materialen för dessa ändamål. En detaljerad granskning låter dig inte bara ta reda på hur du korrekt bearbetar ett träd som klippts efter beskärning av grenar på hösten med improviserade medel, utan kommer också att rädda dig från vanliga misstag.

Bild
Bild

Tidpunkt för bearbetning av skivor

Nedskärningar på äppelträd är resultatet av agrotekniska åtgärder som syftar till kronbildning eller trädföryngring . Oftast påverkar sådant arbete gamla och torra grenar som tas bort på våren, efter övervintringen, liksom för aktiv ung tillväxt. Formativ kronbeskärning utförs oftast på hösten, när äppelträdet redan bär frukt. Men även efter det kan behandlingen inte utföras omedelbart.

Du måste först vänta tills snittet torkar - flera dagar räcker för detta och börja sedan skydda trädet från eventuell infektion eller skadedjur.

Bild
Bild

Valet av termer för bearbetning beror till stor del på säsongen, vädret utanför. Till exempel, under perioden med kraftiga regn, tar torkningen av sektionerna minst en vecka. Torra och soliga dagar gör att du kan börja måla om efter 1-2 dagar . På sommaren, på grenar med liten diameter, sker läkning ofta utan någon trädgårdsmästares ingripande alls. Sådana evenemang hålls inte på vintern. Alla skadade områden (med sprickor, spår av tänder på djur) är täckta med kitt på våren, när medeltemperaturerna kommer att vara positiva.

Bild
Bild

Översikt över medel

När du väljer ett verktyg som kan användas för att stänga ett sågsnitt på ett äppelträd på hösten eller våren är det viktigt att ta hänsyn till alla faktorer. Till exempel kan tunna grenar upp till 25 mm i diameter enkelt behandlas med ett desinfektionsmedel . Sådan skada på trädet kommer att läka efter beskärning på egen hand, mycket snabbt. En annan sak är om området är omfattande kan du se stammen utan bark på den plats där den sprack. Om sågsnittets diameter når 30 mm eller mer kommer det också att krävas allvarliga åtgärder.

Sprickan eller snittet måste bearbetas mer grundligt och ta bort de ruttna områdena till friskt trä. Även ett trasigt äppelträd kan återanimeras.

Bild
Bild

I det här fallet måste du skära av det skadade området. Ta bort de avsågade grenarna och rengör sedan den skadade ytan på den plats där grenen bröt av från grovheten med en speciell kniv. Efter det är det bättre att omedelbart smörja ytan med en desinfektionslösning och sedan torka.

Efter att såret på äppelträdet läkt något kan det behandlas med trädgårdslack eller ersättas med andra tillgängliga medel. I detta fall bör behandlingen inte påverka barken vid kanterna.

Bild
Bild

För sprutning

Först och främst måste skador på stammen eller kronan på äppelträdet desinficeras för att stänga tillgången till det för olika infektioner.

Även små färska sektioner måste gå igenom detta bearbetningsskede.

Bild
Bild

Följande formuleringar är de bästa valen

  1. Bordeaux vätska . Den säljs färdig och har en blåaktig nyans. Det appliceras på träytan med en borste.
  2. Balsam med fungicider . De säljs i trädgårdsbutiker. De har desinfektions- och svampdödande effekter.
  3. Kaliumpermanganat . En vanlig medicin löses i 1 liter varmt vatten till en ljusrosa nyans. Några korn räcker för att desinficera skivorna.
  4. Kopparsulfat . För att bearbeta äppelskivor räcker det med en lösning av 50 g av detta ämne och 1 liter varmt vatten. Det hälls i lime "mjölken" i en tunn stråle. Det är också förberett i förväg. Du måste späda 30 g lime i 500 ml vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arbete med desinfektionsmedel måste säkerhetsåtgärder följas noggrant . Det är nödvändigt att fördela lösningen i ett tunt lager, med en borste, för att undvika kontakt med barken och friska områden i träet.

Bild
Bild

För smetning

Efter att ha desinficerat snittet på äppelträdet eller smörjsprickor och andra skador måste du vänta tills ytan torkar. Därefter måste du täcka det drabbade området med en tätningsmassa. Det kommer att hjälpa nära tillgång till snittet för skadedjur, svampinfektioner och andra farokällor. Om du inte utför sådan bearbetning i tid kan grenen börja torka på grund av störningar i saftarnas rörelse inuti.

Det vanligaste sättet att täcka upp skador på trädens stammar och grenar är garden var

Den består av en fet bas, vax och kolofonium, som säljs färdiga eller skapas självständigt.

Bild
Bild

Varje komponent i trädgårdslacken uppfyller sina uppgifter

  1. Vaxet eliminerar kontakt med luft. Kittet rör sig inte utanför det behandlade området.
  2. Kolofonium skapar intim kontakt med träet. Det hindrar blandningen från att rinna av.
  3. Fettet håller kittet från att torka ut. Den kan ersättas med olja, torkolja, om du förbereder produkten själv.

Innan snittet bearbetas måste trädgårdshöjden värmas. Så det kommer att förvärva mjukhet och plasticitet. På ytan av ett snitt eller spricka, andra sår, appliceras trädgårdshöjd med en spatel och bildar ett tunt lager som en film.

Bild
Bild

Om du bryter mot denna regel kommer bristen på luftutbyte i detta område att leda till ruttnande trä.

När du lagar mat själv smälter alla ingredienser helt enkelt, kombineras sedan och hälls långsamt i en behållare med kallt vatten . Den förtjockade kompositionen kan förpackas i en lufttät behållare. För en ytterligare desinficeringseffekt läggs träaska till en självförberedd trädgård.

Bild
Bild

Om den färdiga produkten inte finns till hands kan du ersätta den med andra formuleringar. Det enklaste sättet är att självständigt förbereda följande typer av lösningar i landet.

  1. Lerpratare . Den är beredd av mullein och lera i lika stora proportioner, smaksatt med en liten portion hö eller halm. Den resulterande blandningen behöver bara spädas med vatten till konsistensen av flytande gräddfil. Sedan appliceras det på sårets yta med ett tunt lager och torkas. En enkel prat kan göras på lera och sand i ett förhållande 2: 1.
  2. Cementspackel . Detta recept är ganska enkelt. Kittet framställs av finkornig sand och cement i ett förhållande 3 till 1; torkningsolja kan tillsättas för elasticitet. Det är mest lämpligt att applicera en sådan komposition med ett stort område av det skadade området. Cementkitt fungerar bra för att hantera stora sprickor i bagageutrymmet, särskilt när det förstärks med en bit säckväv eller bomullstyg.
  3. Lackera eller måla . Oljebaserade eller emulsionsbaserade formuleringar är lämpliga, men det är värt att överväga att sådana beläggningar måste uppdateras årligen. Om en vattenlöslig färg tas, måste du upprepa behandlingsproceduren efter varje kraftigt regn. Det är bättre att omedelbart ta oljeblandningar med torkolja för utstrykning, vilket kan bilda en tät lufttät film.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det här är de viktigaste alternativen för kompositioner som kan ersätta trädgårdsvar när du täcker sår på äppelträd . Alla tolereras väl av träd, skapar inte brännskador och förhindrar sönderfall av stammen och grenarna efter beskärning.

Bild
Bild

Möjliga problem

Beskärning av träd, sprickning av stammen eller brytning av grenar under påverkan av stress är bara några av anledningarna till att använda trädgårdslack och liknande föreningar. Men om bearbetningsfasen gick fel kan det uppstå problem i framtiden . En såg på ett äppelträd i det här fallet läker inte bra, grenarna torkar ut.

Det är nödvändigt att noggrant övervaka utseendet på atypiska symptom för att rätta till misstag i tid.

Bild
Bild

Bland de vanligaste komplikationerna efter beskärning är följande

  1. Läckage av juice från ett färskt snitt . Vanligtvis manifesterar sig problemet på våren, om kronans bildning eller omorganisation utfördes efter början av saftflödet. I det här fallet kommer såret helt enkelt inte att ha tid att läka. För att rätta till situationen hjälper det att smörja snittet med en blandning av en lerbaserad flytande talk med tillsats av koppar eller järnsulfat.
  2. Läckage av vätska under kittet . Detta fenomen kan observeras på stora nedskärningar och skärningar, som redan är täckta med alla nödvändiga föreningar. I detta fall måste den trasiga tätheten återställas. För detta rengörs trädgården eller annan komposition helt, en desinfektionsblandning appliceras. Snittet torkas och förseglas sedan igen.
  3. Mörkning eller svartning av det behandlade området . Även små fläckar kräver omedelbar ingripande, eftersom de kan indikera en äppelträinfektion med cancer eller andra farliga infektioner. Behandlingen börjar med att klippa trädets vävnad och ta bort det till en levande skott. Sedan är det drabbade området täckt med kopparsulfat, torkat, belagt med trädgårdslack.
  4. Rotbildning . Vanligtvis är detta fenomen resultatet av införandet av sporer från flindarsvampen i ett öppet sår på ett träd. Rot rensas helt, skär av den drabbade vävnaden och undersök. Ytterligare räddning är endast möjlig om det finns ett hårt och blött trälager under. Det desinficeras, täckt med ett lager trädgårdslack.
  5. Peeling av barken . Om det orsakas av mekanisk skada (av gnagare eller under påverkan av andra faktorer), rengörs en sådan plats noggrant med en trädgårdskniv, desinficeras med en lösning av kopparsulfat i en koncentration på 3% och täcks över. Om skadan är stor kan en fullständig förbandning krävas.
Bild
Bild

Korrekt utförd bearbetning av snitt och snitt hjälper äppelträdet att återhämta sig snabbare från skador . Om tidsfristerna för utförandet av arbetet har kränkts ökar sannolikheten för senare läckage av juice, ruttnande eller sjukdomskador markant. Riskerna kan minimeras genom att noggrant välja tid för beskärning, samt följa den rekommenderade sekvensen av åtgärder för att skydda växten efter den.

Rekommenderad: