Hur Man Sprayar äppelträd På Våren? Vårbekämpning. Hur Bearbetar Man Ett äppelträd Tidigt På Våren Med Järnvitriol Och Bordeaux -vätska?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Sprayar äppelträd På Våren? Vårbekämpning. Hur Bearbetar Man Ett äppelträd Tidigt På Våren Med Järnvitriol Och Bordeaux -vätska?

Video: Hur Man Sprayar äppelträd På Våren? Vårbekämpning. Hur Bearbetar Man Ett äppelträd Tidigt På Våren Med Järnvitriol Och Bordeaux -vätska?
Video: Sucker Growth on Fruit Trees 2024, April
Hur Man Sprayar äppelträd På Våren? Vårbekämpning. Hur Bearbetar Man Ett äppelträd Tidigt På Våren Med Järnvitriol Och Bordeaux -vätska?
Hur Man Sprayar äppelträd På Våren? Vårbekämpning. Hur Bearbetar Man Ett äppelträd Tidigt På Våren Med Järnvitriol Och Bordeaux -vätska?
Anonim

Moderna uppfödare har uppfödt många sorter av äppelträd som har bra motståndskraft mot många sjukdomar. Trots detta går insekter också framåt och lär sig anpassa sig till förändringar i miljön.

Det är därför förebyggande behandling av äppelträdgårdar är så viktigt, särskilt när odlaren förväntar sig att få en rik skörd till salu

Bild
Bild

Tidpunkt

Termen för tidig bearbetning av äppelträd beror på regionen .… I söder kan sprutning utföras i början av april och ibland i slutet av mars beror allt på vädret. I de norra regionerna är maj den bästa tiden att påbörja sådant arbete. Välj en fin, vindstilla dag med temperaturer över fryspunkten för sprutning. Det är inte skrämmande om det var minus på natten, det viktigaste är att luften värms upp till 4-5 ° under dagen. Det är mycket viktigt att det inte regnar efter sprutning.

Under hela våren måste du utföra 2-3 sprayer med ett intervall på 2 veckor.

Bild
Bild

Vad kan bearbetas?

För sprutning av äppelträd på våren används både fungicider och insekticider. När du väljer ett insektsmedel, var uppmärksam på hur det fungerar . Systemiska läkemedel hjälper inte (de måste tränga in i plantens saft, som skadedjuret sedan kommer att äta och dö). I vårt fall finns det inga löv ännu, och insekterna vaknar bara. Därför är det viktigt att använda läkemedel med kontaktverkan.

Förutom, det är bättre att använda medel med ett brett spektrum av åtgärder, det vill säga mot olika insekter, samt fästingar . I det här fallet är det inte nödvändigt att studera effekten av läkemedel på varandra och lagarna för beredning av tankblandningar. Växtpatogener övervintrar också framgångsrikt i trädgården och kan minskas avsevärt med utrotningssprutning. I detta skede är det möjligt att framgångsrikt hantera skabb, det är möjligt att förhindra monilios.

Bild
Bild

Läkemedel

Från skadedjur och från många sjukdomar, inklusive fruktrutt, är klassiska läkemedel för att utrota problem järn (koppar) vitriol och urea … Man tror att kopparsulfat har det bredaste verkningsspektret och har effekt på nästan alla patogener av svampsjukdomar. För sprutning tar vi en stor koncentration-3-5% (300-500 mg per 10 liter vatten). Vi spädar också urea i hög koncentration-5-7% (500-700 g per 10 liter vatten). Kommersiella fungicider kan användas genom att späda dem vid höga koncentrationer. Till exempel de som innehåller kopparoxiklorid, kopparsulfat, difenokonazol, propikonazol, cyprodinil.

Ofta utför trädgårdsmästare bearbetning Bordeaux vätska … Insektskyddsmedel, inklusive DNOC, är till stor hjälp. Det är värt att späda ut det med tio liter vatten med 50 gram. Applicera innan knoppar visas på trädet, och inte mer än en gång vart tredje år. Ett bra läkemedel i denna grupp är Nitrafen. Samma volym vatten kräver 200 gram medel. Av det stora antalet fungicider på marknaden är Fitosporin mycket populärt. Tio liter vatten kräver bara 5 gram.

Kopparsprayer Är huvudprodukten som används för att bekämpa ett brett spektrum av svamp- och bakteriesjukdomar som påverkar äppelträd. Kopparfungicid stör det patogeniska enzymatiska systemet och förhindrar spiring av sporer. Äppelskurv, europeisk cancer, eld och brunröta är bara några av de trädsjukdomar som kopparsvampmedel kan bekämpa.

De kan i allmänhet användas 24 timmar före skörddatumet och är giftfria för bin eller fåglar, men giftiga för fisk och andra vattenlevande organismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att applicera en insekticid, är det värt att välja bland sådana medel som Confidor, Calypso och Intavir. Dessutom används antibiotika i stor utsträckning mot skadliga mikroorganismer:

  • "Ampicillin";
  • Ofloxacin;
  • Fitolavin.

Insekticidala tvålar innehåller långkedjiga fettsyror som är mindre giftiga än kemiska insekticider . Det hjälper till att bekämpa en mängd vanliga trädgårdsskadedjur, inklusive fästingar, bladlöss, vitflugor, thrips och gräshoppor. Det är säkert att använda runt människor, husdjur och naturen i allmänhet, men kan skada fördelaktiga insekter som nyckelpigor och lacemakers. Denna giftfria insekticid måste komma i kontakt med insekter för att kontrollera deras reproduktion. Tvål förstör insekts skyddande beläggning, dess cellmembran, vilket gör att skadedjuret dör. När insektsmedlet har torkat är det inte längre giftigt och bryts ned snabbt i miljön. Produkten kan appliceras på äppelträd fram till skördedagen.

Det finns ytterligare ett botemedel - bakteriell insekticid , utformad för att bara döda vissa typer av skadedjur. Det skadar inte fördelaktiga insekter, styr larvstadierna av fjärilar och malar, som livnär sig på frukterna och bladen på äppelträdet. Vissa produkter riktar sig mot mygglarver. Används som en spray, efter att målet skadedjur har ätit bakterierna, slutar det matas och dör inom några dagar. Denna insekticid är giftfri för däggdjur, människor, fåglar, fiskar, bin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Det finns effektiva metoder för att hantera mal, inte bara med specialiserade medel. Folkmedicin hjälper också till att bli av med insekter, och sådan behandling i ett tidigt skede är ganska effektivt om koncentrationen observeras. Bland några av de mest effektiva botemedel mot skadedjur - neem olja och vitlök infusion . De stöter bort insekter och skyddar därigenom trädet.

Används också salt -, som tidigare lösts i varmt vatten. Ett paket salt läggs på en hink med vätska. Hela trädet besprutas med saltlake, gripande grenar och lövverk. Det är svårt för sporer som sprider svampsjukdomar att bryta igenom den resulterande filmen till äppelträdet. Den enda nackdelen är att en sådan produkt lätt tvättas av under påverkan av nederbörd.

Tjära smulas - perfekt för vårbearbetning. Den har en skarp doft som avvisar inte bara bladlöss utan även andra insekter. Dessutom hjälper sprayning med denna lösning äppelträdet att reparera skadade vävnader. För att förbereda ett effektivt botemedel från sådan tvål måste du ta två bitar vatten för två liter vatten och lösa upp. Den resulterande massan späds i andelen två liter tvål till tio liter vatten. Koncentratet i denna form späds igen, med en hastighet av 1 liter tvål för samma mängd vatten. Den resulterande lösningen sprutas på äppelträd. Behandlingen upprepas varannan vecka.

Det har en negativ effekt på insekter och diesel … Det skrämmer inte bara bort dem med lukten, utan hjälper också till att förhindra uppkomsten av vissa sjukdomar som orsakar röta. I sin rena form används detta verktyg inte, en halv liter späds ut i en tio liters hink vatten.

Det är värt att använda dieselbränsle tidigt på våren, när det inte ens finns knoppar ännu.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårens bearbetningsstadier

Att sprinkla äppelträd på våren före spirande är en händelse man inte får missa. Tack vare denna behandling får äppelträden nödvändigt skydd mot insekter och sjukdomar. Sprutning är nödvändig minst 4 gånger under denna period och det finns flera orsaker till detta:

  • de flesta skadedjur har olika tider av återhämtning från viloläge;
  • svampsjukdomar uppträder inte bara med värmen, utan också senare, efter ett par månader.

Först måste äppelträden sprutas över de nakna grenarna, sedan när gröna visas, sedan när färgen sväller och sista gången när äggstockarna bildas. Dosen beräknas i varje fall individuellt med hänsyn till rekommendationerna från tillverkaren av insektsmedel.

I olika regioner och klimatförhållanden skiljer sig åt. Detta är en av anledningarna till att du måste vägledas av vädret. De börjar spraya blandningen när knopparna ännu inte har blommat ut, medan all snö redan borde ha smält och lufttemperaturen inte bör falla under + 5 C.

Bild
Bild

Första stadiet

När knopparna fortfarande sover och grenarna är nakna utförs den första bearbetningen av äppelträden. Det är nödvändigt att förstöra sporerna som svamparna lämnar efter sig. De bärs enkelt av vinden.

Lämplig för bearbetning:

  • "Nitrafen";
  • Horus;
  • bläcksten;
  • "Hom";
  • vätska som innehåller kopparsulfat och urea.

Koppar, som finns i de flesta sprayer, kommer att döda svampinfektioner. Fördelen med att använda urea är att det också är ett gödningsmedel.

Bild
Bild

Andra fasen

Vanligtvis sprutas äppelträden andra gången när det redan är från + 10 till + 15 C . I genomsnitt passerar cirka 14 dagar från första behandlingen . Knopparna svullnar, en grön kon börjar bildas och insekterna kommer långsamt ur viloläge. För att hjälpa trädet används insekticider och fungicider i detta skede. Ett läkemedel behövs för att bekämpa sjukdomar, det andra för att bekämpa skadedjur.

Det är dags när blomsterbaggen gör sitt angrepp. Hans uppgift är att tränga in i äppelblomman och lägga ägg där. När larven föds kommer den att suga saften från knoppen, som aldrig öppnas igen. För att bekämpa skadedjur, läkemedel som:

  • "Fufanon";
  • Tanrek;
  • "Gnista";
  • "Beslut";
  • Intavir;
  • Bordeauxvätska (1%).
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg tre

Bearbetning är nödvändig under bildandet av knopparna, men innan de öppnas . Malen är en insekt som måste bekämpas under denna period. Hon lägger ägg på stjälken, på grund av vilken trädgårdsmästaren tar emot maskäpplen i framtiden.

Bordeaux -vätska är inte användbart i detta skede, så det ersätts med insekticider. Det är nödvändigt att bearbeta inte bara trädet, utan också området runt stammen.

Bild
Bild

Fjärde etappen

Den sista behandlingen är nödvändig efter att äppelträdgården har tappat sin färg . Passar " Aktara" och "Speed ". För 10 liter vatten behövs 2 gram av varje läkemedel.

Användbara tips

För att framgångsrikt bekämpa sjukdomar och insekter som oftast skadar frukterna på ett äppelträd måste du identifiera ett specifikt problem . Utifrån kan det tyckas att äpplena på trädet är infekterade med en sjukdom, när skadan faktiskt beror på angrepp av fåglar eller skadedjur. Vanligtvis börjar sjukdomen på skott eller lövverk innan den sprids till blommans äggstockar och frukter. Beskärning regelbundet och rutinmässig övervakning av frukten av äppelträd, särskilt under växtsäsongen, hjälper till i kampen i det första stadiet, innan de första tecknen på sjukdom och insektsskador uppstår.

Innan du köper sprayer och andra läkemedel som hjälper till att bekämpa sjukdomar, det är värt att undersöka orsaken till problemet … När trädgårdsmästaren förstår vad som orsakade uppkomsten av sår, missfärgning av lövverk eller skada på skott, har han en god chans att bli av med sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter ger sina råd i kampen mot sjukdomar hos äppelträd

  • På våren, innan bladknoppar blommar, är det nödvändigt att spraya mot sjukdomar som sårskorpa och bladfläck, samt insekter - curculionoid skalbaggar och bladätande larver . Behandling omedelbart efter att blommorna fallit och innan kopparna stängs, med fungicidspray.
  • För att bota äppelskur, rengör regelbundet under äppelträd och bränn infekterat lövverk som innehåller svampsporer … Denna aktivitet hjälper till att stoppa sjukdomens utveckling och förhindra att den överförs till andra äppelträd. Träd sprutas med flytande tvål, vilket förhindrar uppkomsten av svampinfektioner. Upprepa behandlingen efter en vecka.
  • Det bästa sättet att behandla svart ruttna är att ta bort från området och bränna de fallna bladen och frukterna som har infekterats, ta bort barken och såren som har dykt upp och hålla området under äppelträdet rent . En svampdödande spray som innehåller koppar är bäst, och kalk svavel används också för ytterligare kontroll.
  • På grund av att mjöldagg faller i viloläge i fallna löv, rekommenderas det starkt att förhindra ytterligare spridning av sjukdomen genom att rengöra jorden på hösten . Fuktiga förhållanden bidrar till utvecklingen av sjukdomen, så du måste säkerställa god luftcirkulation när du planterar nya äppelträd. Att spraya träden med kalksvavel är ett bra behandlingsalternativ. Beskärning av vita skott är en annan bra lösning på denna sjukdom.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädgårdsmästaren ser tecken på en av de vanliga svampsjukdomarna på lövverk eller äpplen, då de första stegen för att hantera problemet måste tas omedelbart.

  • Gammalt lövverk som samlas under ett träd på hösten måste brännas .… Detta är det enda sättet att minska sannolikheten för att svampsporer kommer att spridas i luften eller jorden.
  • Vattning utförs tidigt på morgonen eller efter solnedgången på kvällen . Bladen måste förbli torra, så det är bäst att använda rotvattning.
  • Ett 3 cm lager kompost läggs ut under äppelträdet, men cirka 50 cm avtar från stammen , för att inte provocera svampens spridning.
  • Koppartvål har visat sig väl bland fungicider . Använd den två veckor innan växtsäsongen börjar och upprepa behandlingen efter 7 dagar, som en förebyggande åtgärd.
  • Om problemet kommer ur kontroll, applicera en systemisk fungicid på jorden .… Med dess hjälp är det möjligt att undertrycka svampens tillväxt.
  • Desinficera beskärningssaxen du använder , en lösning av 10% blekmedel utspädd i vatten, eller alkohol och vatten.

Att plantera sjukdomsresistenta äppelträd kan vara din första försvarslinje. Bland de attackresistenta sorterna - "Jonafrey" och "Liberty" är det också värt att plantera på din webbplats "Gold Rush", och möjligen "Enterprise". Äppelträden "Cortland" och "Redfrey" utmärks också av goda egenskaper. Vägglössäsongen börjar i slutet av våren. Detta är rätt tid att börja bekämpa insekter genom användning av insekticider. De i sin tur hjälper till att stoppa processen att para och lägga ägg på eller nära öppningsfrukten.

Skadedjur som angriper äppelträd och skadar frukter: mal, fruktfluglarv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

Om odlaren inte har erfarenhet eller nödvändig kunskap kan vårbehandling skada äppelträden, inte hjälpa. Av de mest upprepade misstagen:

  • användningen av insekticider och fungicider påbörjas för tidigt , därför tvättas de snabbt av av sediment, vilket gör att insekter inte möter rätt motstånd, och sjukdomar är hinder för vidare spridning;
  • det är absolut nödvändigt att följa tidsfristerna och mellan sprayer bör minst två och högst tre veckor passera för att uppnå önskat resultat;
  • om läkemedlet mot sjukdomen späds felaktigt, då du kan enkelt bränna inte bara lövverk, utan också frukter;
  • när frukterna redan har dykt upp på grenarna , behandlingar med fungicider och insekticider bör avbrytas.

Rekommenderad: