Beskärning Av Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Beskär Det På Hösten? Vårbildningssystem För Nybörjare. Rätt Vård Efter Beskärning

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Beskär Det På Hösten? Vårbildningssystem För Nybörjare. Rätt Vård Efter Beskärning

Video: Beskärning Av Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Beskär Det På Hösten? Vårbildningssystem För Nybörjare. Rätt Vård Efter Beskärning
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Beskärning Av Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Beskär Det På Hösten? Vårbildningssystem För Nybörjare. Rätt Vård Efter Beskärning
Beskärning Av Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Beskär Det På Hösten? Vårbildningssystem För Nybörjare. Rätt Vård Efter Beskärning
Anonim

Bland oerfarna trädgårdsmästare finns det en uppfattning att pelarformade äppelträd inte ger sidoskott, men detta är en vanföreställning. Det är värt att säga att även många erfarna växtuppfödare, när man planterar sådana träd i trädgården, inte alltid vet hur man ska beskära på rätt sätt, och i själva verket är det ett av huvudstadierna av högkvalitativ trädvård. Låt oss prata om detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av beskärning

När en trädgårdsmästare planerar att ta hand om ett pelarformat äppelträd, måste han ta hänsyn till sådana träds tillväxtegenskaper. Denna form blev möjlig tack vare en speciell gen som finns i det underdimensionerade trädet . Om äppelträdet växer i sin naturliga miljö och inte beskärs, bildar dess grenar en pyramidkolonn, där det finns sidoskott.

Från sidan kommer äppelträdet att se ut som en poppel eller kanske till och med en cypress . Trädgården kräver formning. Trädgårdsmästaren kanske inte gör allvarlig beskärning, utan bara nypar sidoprocesserna i det inledande utvecklingsstadiet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att veta att med fel tillvägagångssätt ökar sannolikheten för att det pelarformade äppelträdet blir till en dvärgväxt och dess krona sprids. För att lyckas måste trädgårdsmästaren ta bort sidoprocesserna varje vår, då kommer den klassiska kolumnen att visa sig. Det är tack vare denna procedur som det är möjligt att begränsa tillväxten av grenar på sidorna och skapa önskad form.

Men bildandet av en vacker krona är inte det enda positiva ögonblicket. Det finns andra fördelar med beskärning av hög kvalitet, och de bör också sägas om dem:

  • tät plantering av träd i trädgården blir möjlig - så sparas utrymme på platsen;
  • med tiden kommer unga skott att stärka och ersätta gamla;
  • löv är väl ventilerat i en sådan krona;
  • mer ljus - mindre sjukdom;
  • träd med en dekorerad krona har en längre livslängd;
  • frukterna har tillräckligt med ljus och näringsämnen, eftersom energin inte går åt till att upprätthålla tillväxten av onödiga grenar.

Om beskärning görs korrekt blir resultatet en riklig skörd av det nya året . Det är värt att ta bort från trädet alla skott som verkar sjuka, skadade, liksom de på vilka frukter har upphört att bildas. Om du tar bort den gamla grenen, börjar den nya växa lite högre. Dessutom är det beskärning som provocerar den aktiva tillväxten av nya skott.

Viktig! Om odlaren överbeskär, kan skörden bara förväntas efter två år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

För att utföra trimningsförfarandet behöver du följande inventering:

  • trädgårdskniv, med vilken liten tillväxt tas bort;
  • trädgårdssaxar, med vilka långa grenar skärs;
  • sekatör.

Vissa kan behöva en trappstege för att arbeta toppen av äppelträdet. Det är definitivt värt att förbereda en vagn, i vilken det är bekvämt att fälla, och sedan ta ut de trimmade skotten från platsen. För bearbetning av nedskärningarna används en trädgårdshöjd; du kan laga den själv eller köpa den i en specialaffär. Om det inte är möjligt att köpa det, kan du helt enkelt förbereda en lera chatterbox. I vilket fall som helst är det nödvändigt att utföra efterföljande behandling av sektionerna, annars kan infektion tränga igenom dem.

All utrustning som används direkt för trimning måste först desinficeras. Du kan använda en vanlig blekmedel för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur trimar jag rätt?

Beskärning av ett pelarformat äppelträd är en enkel process, du behöver bara känna till tekniken. Våren är bäst för nybörjare . Tidpunkten för proceduren i Moskva -regionen, i Ural, i Sibirien kommer att skilja sig på grund av skillnader i klimatförhållanden. Antalet beskurna skott kommer också att vara olika, oavsett om det är ett gammalt äppelträd eller en 2-åring. Det är i alla fall nödvändigt att forma kronan i fyra steg, som börjar på våren och slutar på hösten.

Våren anses vara den mest framgångsrika perioden, det är vid denna tidpunkt som mittskottet bestäms . Beskärning utförs efter att trädet tappat färg. På sommaren kan du ta bort ny tillväxt som inte behövs. Beskärningens huvudstadium faller på vintern, och på hösten tas vertikalt odlade skott bort, vilket kan ersätta stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under våren

För nybörjare bör det sägas att under denna period sker beskärning innan saftflödet börjar. Under det andra året eller treåriga äppelträd kan bearbetas under denna period för att aktivera ny tillväxt. Lämna 4-5 knoppar på grenarna. I yrkesvärlden kallas sådan trimning också för att klämma. Det enda målet är att få nya skott att börja växa.

Om vi pratar om schemat är det så här:

  • det är nödvändigt för äppelträd, som bara är ett år gamla, att ta bort knopparna utan undantag;
  • om detta är ett 2-årigt träd, så är det värt att lämna högst fem blomställningar på varje gren;
  • För 3-åriga och vuxna äppelträd tas knoppar bort från varje blomställning så att det inte finns mer än två av dem i varje.

Vi måste beskära de frysta skotten på våren. Om det här är toppen är det värt att omedelbart bestämma den nya tillväxten, bland dem som finns på trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

Sommarbeskärning innebär att man tar bort gröna skott som har bildats under det nya året. Det är inte svårt att identifiera dem, eftersom de rör sig bort från den centrala stammen. Det finns inget behov av att använda något verktyg, skotten kan helt enkelt klämmas av . Trädgårdsmästaren måste vara extremt försiktig, att ta bort en sådan tillväxt skadar inte äppelträdet, men det är viktigt att inte skada barken, eftersom infektioner kan tränga igenom detta sår.

Om trädet har fått för många frukter kan du ta bort de extra . Äppelträdet kanske inte orkar samla den nödvändiga mängden näringsämnen för att alla äpplen ska bli stora och saftiga. Om skott dyker upp på trädet på sommaren med en tydlig infektion med en svamp eller annan infektion, är det bättre att bli av med dem och inte vänta på höstbeskärning. Du kan försöka utföra behandlingen med "Horus" eller "Oxyhom".

Bild
Bild

På hösten

I ett försummat tillstånd kommer äppelträdet ofta att göra ont. Höstbeskärning gör det möjligt att ta bort onödiga grenar, tunna ut kronan. Det är nödvändigt att utföra proceduren först efter att skörden har skördats och saftflödet i skotten har stoppats . Grenar, torra grenar, trasiga och gamla skott måste tas bort från ett övervuxet träd. Tidpunkten kan variera beroende på vilken region trädet växer i. Om detta är Moskva -regionen, är den bästa tiden för höstbeskärning september, i söder kan du klippa av överflödiga grenar i november.

Det finns ett beskärningssystem som är bra för nybörjare

  • Från hösten planteras vanligtvis unga träd, i det här fallet, innan övervintring, tas alla löv och skott på sidorna bort. Detta är nödvändigt för att trädet ska rikta alla sina krafter mot rotning.
  • Till nästa höst tas unga skott upp till 30 cm bort.
  • Varje gren kvar ska ha 2-3 knoppar.
  • Om ett treårigt äppelträ beskärs, tas grenarna och grenarna som växer felaktigt bort.
  • Under de följande åren, varje höst, klipps det pelarformade äppelträdet för att tunna ut kronan.
Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern

Det pelarformade äppelträdet har inga permanenta grenar. Skott som är på botten tvingas växa under sämre förhållanden än de på toppen eftersom de saknar solen. Det är på vintern som bildandet av fruktzoner inträffar, som växlar uppåt med åren. På vintern måste torra och trasiga skott tas bort . Det finns ingen anledning att lämna de svaga. Det är de gamla träden som beskärs bäst på vintern, eftersom de har tillräckligt med styrka för att överleva sådan behandling. Om du tar bort grenarna under denna period kommer äppelträdet att hinna återhämta sig innan knoppar dyker upp.

Beskär ett treårigt träd enligt följande schema

  • Det starkaste skottet är kvar, vilket nödvändigtvis måste växa på en höjd av 500 mm från marken.
  • Flyktlängden som ska lämnas får inte vara mindre än en meter.
  • 50 mm dra sig tillbaka från den och skär in i ringen. Så här överförs ett träd till en flykt.
  • I det andra steget skärs alla grenar som bidrar till förtjockning av kronan eller visar onormal tillväxt.
  • Svaga och sjuka grenar tas bort när de konsumerar näringsämnen men kommer i vägen.
  • Som ett resultat av sådan beskärning bör bara några skott vara kvar på äppelträdet, vilket i sin tur tar bort upp till 3 knoppar.
  • Alla sår måste behandlas med trädgårdslack eller andra medel som hindrar infektion från att komma in i trädstammen.

Man måste komma ihåg att pelargrödor, även om de beskärs ordentligt och i tid, inte lever längre än 15 år. Trädet dör inte, men det blir svagt, det påverkas lättare av sjukdomar, äpplen blir mindre och tappar sin vanliga smak. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att inte utföra den efterföljande föryngrande beskärningen, utan att klippa plantan helt och plantera en ny i stället.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter eventuell beskärning måste uppföljningsvården ges till äppelträdet. Detta gäller i första hand villkoren för frihetsberövande. Om detta inte görs kommer trädet att lämna proceduren under lång tid. För att förbereda en trädgårdshöjd för bearbetning av skärpunkter behöver du:

  • olja;
  • bivax, som kan ersättas med paraffin.

Tack vare behandlingen av sår med detta medel läker de snabbt och risken för infektion med patogena mikroorganismer minskar avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Behovet av ett äppelträd i vatten beror på mängden nederbörd och tillväxtområdet. Allt som allt, ett rotat träd kräver inte mycket vatten, särskilt om det regnar mycket och ingen torka under säsongen . För de flesta äppelträd och kolumner är inget undantag, det räcker med cirka 2,5 cm nederbörd per vecka eller tio dagar. Träd kan behöva lite mer fukt under sin första växtsäsong eftersom unga skott växer aktivt.

När det verkligen är dags att vattna trädet är det viktigt att göra så att ett område med stillastående vatten inte skapas runt stammen och rötterna inte är fuktiga på länge . Det här är lika illa som torka för trädet. För mycket vatten pressar ut syre ur jorden, förhindrar att rötterna absorberar viktiga mineraler och gör trädet känsligt för förfall och infektion. Trädgårdsmästaren måste justera vattningen. Det bör utföras regelbundet, bara på hösten reduceras mängden fukt till ett minimum. Eftersom äppelträdet under denna period måste förbereda sig för vintern.

På sommaren och våren vattnas äppelträdet djupt - så att jorden dränks med 30-40 cm . Idealisk vattning för ett äppelträd innebär djup blötläggning av rötterna. Du kan helt enkelt sätta en trädgårdsslang nära stammen och slå på vattnet. På några timmar blir jorden våt till önskad tjocklek. Det är viktigt att vattnet inte står på ytan, eftersom detta är ett tecken på att det redan finns tillräckligt med fukt och vattning kan stängas av. En gång i veckan är tillräckligt, men med värmen börjar vattningen utföras två gånger på sju dagar, och ibland oftare.

Bild
Bild

Gödselmedel

När det gäller förband, efter vårbeskärning, är det bäst att lägga mulleininfusion till jorden. Runt stammen vattnas och mulkas jorden. På sommaren kan komplexa blandningar användas, men med ett lågt kväveinnehåll, eftersom trädet inte behöver det under fruktbildningsperioden . Detta element ger växter förmågan att producera mer klorofyll, vilket i sin tur främjar snabbare tillväxt av den del som är över marken - lövverket. Kolumnära äppelträd behöver kväve för skottväxt och bladproduktion, men bara tidigt på våren.

På hösten rekommenderas att ge trädet kalium och fosfor, de hjälper till att överleva vintern, bidrar till goda skördar under den kommande säsongen och ökar plantans immunitet . Om träden inte blommar eller bär frukt ordentligt och jordtestet indikerar fosforbrist måste ytterligare gödningsmedel appliceras för att förbättra blomningen och frukten. Vilket gödningsmedel som helst appliceras högst en gång i veckan, du kan använda förband med långsam frigöring av spårämnen.

Syntetiskt gödningsmedel bör appliceras efter noggrann vattning - vattnet hindrar dem från att bränna trädets känsliga rötter.

Bild
Bild

Kompost

Mulch är oumbärlig, eftersom rotsystemet i kolumna äppelträd ligger nära ytan, så det torkar snabbt.

Används som mulch:

  • sågspån;
  • torv;
  • humus.

Täckskiktet byts varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Användningen av zink och karbamid på hösten hjälper till att besegra äppelskorpan. Dessutom, efter beskärning, rekommenderas det att använda fungicider tidigt på våren. Bland dem är koppartvål och Bordeaux -vätska, liksom kopparsulfat, mycket populära. Svart röta kan bekämpas med hjälp av silverbaserade fungicider . För att hantera monilios kan sprutning med Bordeaux -vätska 3% användas. Under växtsäsongen är en 1% lösning lämplig. Hom hjälper mycket mot cytosporos, som bör användas innan knopparna har blommat ut. Vidare, innan blomningen, behandla träden med en lösning av kopparsulfat. Efter blomning, behandla med Hom igen.

Kalkstammar på våren och senhösten är också en utmärkt förebyggande åtgärd . Före vinterkylan, mata de pelarformade äppelträden med gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium. För pulverformig mögel, använd en rosebud -stegspray för att minska uppbyggnaden av patogener. Bland folkmedicinerna finns kalk och svavel, som sprutas på träd. En annan sjukdom, inte mindre farlig för äppelträd, är bakterios. Som en förebyggande åtgärd rekommenderas trädgårdsmästare att köpa plantor endast på beprövade platser, noggrant inspektera köpet och desinficera jorden med en lösning av kopparsulfat.

Insekticida tvålar eller oljor som neem eller raps är vanligtvis den bästa bekämpningen av bladlöss. Användningen av kaolin och kaolinlera hjälper till med puppan.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Oerfarna trädgårdsmästare gör många misstag när de bara lär sig beskära pelarformade äppelträd . För det första ska du inte lämna en kort stubbe, för då växer inte knopparna. Samtidigt kommer för lång tid att bara ruttna och dö ut med tiden. Särskild uppmärksamhet på snittets kvalitet. Den ska vara slät och fri från grader. Om det är snett och med trasor, så är detta ett trauma för trädet, som kommer att läka mycket länge. Om proceduren utförs för att bilda grenar på sidorna, är det bättre att beskära till knoppen.

Utifrån kan det tyckas att det är enkelt att göra det perfekta snittet, i praktiken blir allt annorlunda. Det finns ett antal regler som bör följas:

  • skär alltid nedifrån, flytta till toppen;
  • snittet har sin egen riktning - från njuren;
  • skär bara rakt, förhindrar bildandet av poäng på barken, medan du skär av två fingrar ovanför njurens plats.

Vid beskärning av skotten på ett pelarformat äppelträd finns alltid 2-3 knoppar kvar. Den framtida tillväxten av grenar beror på att proceduren som trädgårdsmästaren utför är korrekt.

Bild
Bild

Användbara tips

Erfarna trädgårdsmästare vet i praktiken hur man korrekt beskär ett pelarformat äppelträd så att det inte lider, och nästa år kan det glädjas med en rik skörd. Huvuddragen i dessa träd är att de ger dålig tillväxt, eftersom genetiskt få hormoner är inbäddade i dem . För att kompensera för detta producerar äppelträdet många blomknoppar på stammen. Huvudskottet kommer bara att klara frukterna om det har tillräckligt med styrka, vilket blir omöjligt med bildandet av onödiga sidoskott.

Bättre att plantera träd på ett avstånd av 80 cm till 1 meter. Trots att många trädgårdsmästare anser en så tät plantering påverkar det inte avkastningen, du behöver bara följa vissa villkor.

  • Ju fler grenar du tar bort, desto bättre växer de återstående.
  • På våren bör bildandet av buskarna i det pelarformade äppelträdet börja tills saftflödet har börjat. Om trädgårdsmästaren inte har tid, är det lämpligt att skjuta upp beskärningen för sommaren eller hösten.
  • Det är inte svårt att bilda en bonsai, men trädgårdsmästaren måste vara försiktig och tålmodig. Beskärning utförs bara i etapper, annars överlever äppelträdet helt enkelt inte.
  • Om du tar bort grenen och lämnar bara 4 knoppar, kommer den nya säsongen att växa där, där det kommer att finnas många äpplen.
  • Om du inte slutar beskära, men provocerar ny tillväxt, kan du se hur unga skott börjar dyka upp på äppelträdet. Det kommer att vara svagt, fruktlöst, medan många näringsämnen kommer att gå till det från trädet.
  • Ibland, men detta gäller erfarna trädgårdsmästare, inte en, utan flera stammar finns kvar på ett pelarformat äppelträd, även om det är svårare att ta hand om sådana träd.

Det finns andra bra tips att följa

  • Utrustningen som används för trimning måste skärpas väl och inte bara desinficeras.
  • Sår måste behandlas med trädgårdslack eller på annat sätt.
  • Den mest sårbara delen av ett pelarformat äppelträd är toppen. För att det ska utvecklas normalt kommer det att vara nödvändigt att lämna kronnjuren. Dess största fiende är frost, så det är bäst att täcka toppen av trädet, särskilt om det växer i en region med kalla vintrar.

Rekommenderad: