Hur Förökar Man Björnbär? Reproduktion Av Trädgårdsbjörnbär Med Apikala Lager Och Frön. Hur Man Planterar Björnbär Utan Taggar Och Vanliga På Hösten Och Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Björnbär? Reproduktion Av Trädgårdsbjörnbär Med Apikala Lager Och Frön. Hur Man Planterar Björnbär Utan Taggar Och Vanliga På Hösten Och Våren?

Video: Hur Förökar Man Björnbär? Reproduktion Av Trädgårdsbjörnbär Med Apikala Lager Och Frön. Hur Man Planterar Björnbär Utan Taggar Och Vanliga På Hösten Och Våren?
Video: How to Propagate Blackberries Easily (Part 1) 2024, April
Hur Förökar Man Björnbär? Reproduktion Av Trädgårdsbjörnbär Med Apikala Lager Och Frön. Hur Man Planterar Björnbär Utan Taggar Och Vanliga På Hösten Och Våren?
Hur Förökar Man Björnbär? Reproduktion Av Trädgårdsbjörnbär Med Apikala Lager Och Frön. Hur Man Planterar Björnbär Utan Taggar Och Vanliga På Hösten Och Våren?
Anonim

Reproduktion av björnbär gör det möjligt att öka antalet växter på webbplatsen utan att spendera ytterligare medel. Denna växt har fleråriga rötter, men endast andraårets vinstockar eller florikaner ger bär. För trädgårdsmästare som bara förökar ett litet antal växter är apikala sticklingar bäst. Det är värt att välja friska björnbär utan tecken på sjukdom, svamp eller insekter. Den nya anläggningen kommer att vara en klon av sin förälder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns många sätt att föröka träd och buske björnbär, allt beror till stor del på sorten. Avelsmetoden varierar också när odlaren behöver skörda vid en viss tidpunkt eller i en viss mängd.

Ibland odlas björnbär som en standardgröda, då bildas ett litet träd från växten . Fördelen med denna metod är enkel underhåll. Standardformen odlas dock inte i den region där björnbären behöver skydd, eftersom det inte kommer att vara möjligt att lägga vinrankan till marken.

Sådana buskar förökas bäst med sticklingar; skott, delar av rötterna kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det snabbaste sättet är att gräva upp ett skott från roten och omedelbart plantera det på en permanent plats . När det gäller den taggiga björnbären förökas den med någon av de tillgängliga metoderna, eftersom den i alla fall inte förlorar moderplantans egenskaper. Allt avelsarbete bör utföras antingen tidigt på våren, men efter den sista frosten eller på hösten.

Bild
Bild

På våren kan björnbär förökas:

  • frön;
  • sticklingar;
  • division;
  • avkomma.

Proceduren utförs innan det första lövverket visas. Avkomman ska separeras först i början av sommaren. Alla plantor som planteras under denna period hinner rota sig bra, så de är inte längre rädda för de första frosten.

Bild
Bild

Följande typer av uppfödning är tillgängliga under hösten:

  • sticklingar;
  • kranar;
  • dela busken.

Om det är beslutat att välja den andra metoden måste plantorna hinna ge rötter innan frosten kommer. Om de förökas i den norra delen av vårt land, är denna metod inte tillgänglig där.

Sticklingar är också rotade från sommaren, annars dör plantorna helt enkelt på vintern.

På hösten eller våren kan du utföra björnbärsförökningsarbete. Det viktigaste är att gräva upp plantorna ordentligt, om metoden för att dela busken används, rotas växten snabbt . I det här fallet räcker det bara att gräva i en del av busken och vattna den. Röta sker naturligt.

Bild
Bild

Skikten

Sticklingar är skott av björnbär som växer runt växten, som vanligtvis skärs eller grävs upp. Med hjälp av dem kan du enkelt plantera björnbär . Många trädgårdsmästare, som använder denna metod, står inför vissa svårigheter. Saken är att det inte är så lätt att böja sidoskottet mot marken för att inte bryta det. Björnbärsrankan är stark och har inte bra elasticitet.

Det är bäst att utföra proceduren under andra halvan av augusti eller tidig höst . I de södra regionerna, eftersom klimatfunktioner tillåter här, är reproduktion genom skiktning tillgänglig från början av sommaren. Det är bättre att använda den beskrivna metoden när det finns flera fruktbärande bärbuskar på platsen.

Bild
Bild

Skott som kommer att rota i marken kommer att kunna bära frukt först nästa säsong.

Den lutande grenen stör ner i marken till ett djup av 10 cm, det är önskvärt att den inte bara är ljus, utan också innehåller den nödvändiga mängden näringsämnen . Efter några månader kommer det att vara möjligt att se inte en, utan flera bärbuskar som växer längs hela skottet. När de är tillräckligt stora och utvecklar en bra rotklump kan de lossas och transplanteras där bären växer kontinuerligt. Täck jorden och vattna växten minst en gång i veckan för att hjälpa brambladen att slå rot.

Bild
Bild

Apikala lager

Du kan också späda björnbär med apikala lager. I det här fallet är det inte en vanlig plantering som sker, utan helt enkelt måste en av de långa vinstockarna grävas till marken längs hela dess längd . Att odla en ny björnbärsbuske på detta sätt är lika enkelt som att pilla päron. Så oftast odlas ett klätterbär, det trädliknande bäret kommer inte att böja sig så mycket till marken, skottet kan lätt brytas.

Det finns en speciell teknik för hur denna process ska utföras korrekt . Nyp först tillväxtpunkten från busken. Om du ignorerar rekommendationerna för uppfödningstiden kommer skottet efter ett tag att krypa ur marken och utvecklas på egen hand. Rotsystemet på platsen för nedsänkning i marken kommer inte att ha tid att dyka upp, så en ny planta fungerar inte.

Bild
Bild

Bladen på vinstocken måste klippas av. För nybörjare är trädgårdsspridning den perfekta lösningen utan problem.

För vinstocken, gräv en dike 5 centimeter djup, så mycket som möjligt . En vinstock läggs där och strös med jord ovanpå.

Det är strängt förbjudet i detta skede att skilja vinstocken från moderbusken, eftersom den inte bara tar emot vatten utan också näringsämnen som är nödvändiga för vidare utveckling och bildning av rotsystemet. Utan anknytning till modern har en sådan flykt ingen chans att överleva, eftersom den inte har ett rotsystem i detta skede.

Bild
Bild

Genom att bryta handlingskedjan får trädgårdsmästaren inte det önskade resultatet. När skottet är tillräckligt rotat kommer det att skapa en tillväxtpunkt som sitter under jorden. Från detta ögonblick kan han självständigt utvinna vatten och näringsämnen från jorden. Det är bäst att separera den nya anläggningen tidigt på våren året efter.

När skottet är rotat och kan existera på egen hand kan det försiktigt klippas av från moderplantan med en beskärare . Björnbär kommer att nå tillräckligt med rötter till våren, om du gräver in dem från slutet av sommaren.

Under denna period kan du fortfarande överföra den till en permanent plats tills rotsystemet har blivit mer utvecklat.

Bild
Bild

Den bästa tiden för avel med den beskrivna metoden är början av hösten ., men i de södra regionerna är det tillåtet att använda den här metoden redan i början av sommaren, eftersom klimatet där skiljer sig mycket från mittzonen i vårt land. Här kan en ung växt erhållas under samma säsong.

Bild
Bild

Frön

Även om trädgårdsmästare inte använder denna metod ofta, är odling av björnbär också tillgänglig med frön. På grund av den höga självfertiliteten, och detta är upp till 90%, behåller de flesta sorterna, med denna typ av reproduktion, moderplantans kvaliteter, vilket är mycket uppskattat . Efter studierna visade det sig att 80% av buskarna som odlas med denna metod, i den andra generationen, visar större uthållighet än moderbusken.

För att björnbärsfrön ska visa hög grobarhet måste de skäras eller stratifieras utan att misslyckas. För detta är fröet dränkt i regnvatten.

Bild
Bild

De måste stanna där i 2-3 dagar. Skärning av frön utförs med hjälp av speciella maskiner som delvis förstör fröets hårda skal.

Stratifiering utförs under vissa förhållanden, det är alltid en temperatur från 2 till 5 C Fröet är nedsänkt i en blandning av sand, torv och jord. Där ska de vara från 1,5 till 2 månader. Fröna, blandade med underlaget i ett förhållande av 1: 3, återfuktar, men undvik vattentäppning. Ett lager av bördig jord upp till 1 cm tjockt läggs ovanpå. Periodiskt, minst en gång var tionde dag, utförs fuktning.

Bild
Bild

I slutet av skiktningsprocessen utförs sådd i underlaget. Sådjupet bör inte vara mer än 8 mm. För att inte ytterligare tunna ut plantorna är det bättre att kasta fröna under sådd enligt 3 × 3 cm -schemat. Jordtemperaturen bör ligga på 20 C. Grödorna måste vattnas med varmt vatten.

Efter att fyra skott dyker upp på plantorna överförs de till öppen mark . Det är bättre att ta ut rotklumpen tillsammans med marken och lägga den i planteringshålet. Det är lämpligt att gödsla jorden före detta. Avståndet mellan buskarna är minst 10 cm.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Om du behöver få planteringsmaterial från en björnbärssort, som kännetecknas av upprätta skott, bör du välja en enda stående, frisk buske med ett stort antal avkommor runt. Sådana skott kan grävas upp mellan maj och juni, men stammen bör vara cirka 12 centimeter i genomsnitt . Vinrankor mindre än 10 cm är inte lämpliga.

Du kan ta plantmaterial från början av september och plantera omedelbart på en plats med konstant tillväxt. Det är absolut nödvändigt att överföra en växt med en jordklump vid transplantation.

Rotlager som ska delas måste ha en tjocklek på minst 8 mm vid basen . I detta fall måste roten nödvändigtvis vara 15 till 20 cm lång. Det bör sägas att en bärbuske kan producera från 15 till 20 avkommor, som sedan kan separeras och planteras separat.

Bild
Bild

Rotsticklingar

På hösten, eller tidigt på våren, gräva upp rötterna av en fruktbjörnbär och skär dem i små sticklingar. Deras längd bör vara från 5 till 7 cm. Det bör förstås att endast rötter från 1 till 3 år är lämpliga för skörd av plantmaterial. Tjockleken på varje ska vara från 0,7 centimeter.

Efter höstens skörd av buskarna lagras sticklingarna i källaren . För att göra detta, använd nödvändigtvis lådor med våt sand.

På våren planteras unga plantor där de sedan växer konstant.

En trädgårdsmästare kan få upp till 400 sticklingar från en fruktbuske, som senare kommer att bli plantor . Denna metod är endast tillämplig på de sorter som inte producerar avkommor, annars växer en buske med taggar nödvändigtvis.

Bild
Bild

Stammsticklingar

En av de enklaste förökningsmetoderna för den beskrivna växten är genom sticklingar. Proceduren utförs i slutet av våren. En bit 8-10 cm lång skärs från änden av skaftet . Den placeras i bördig jord och vattnas ständigt, men jorden är inte överfuktad. Efter två veckor eller lite senare börjar rotsystemet bildas. Det är bättre att hålla den nya busken i marken till hösten, och sedan kan den transplanteras till en permanent plats om det behövs.

Bild
Bild

Ibland placeras stamsticklingar i krukor, där de också accepteras väl.

Om en krypande sort odlas, så när plantan når en längd på 50-60 cm, förkortas toppen . Den totala längden efter skärning bör vara 10-12 cm. Tack vare denna procedur börjar sidoskott på växten bildas.

Bild
Bild

I vattnet som en sovande njure

Inte ett dåligt alternativ som du kan få många nya plantor med. Du måste ta en årlig, redan stel stam . De är rotade inte enligt den vanliga metoden i jorden, utan använder vatten för detta. Detta är en enkel metod för hemmabruk. Du kan använda Kornevin för att påskynda processen.

Nyanser av reproduktion av tagglösa och remontanta björnbär

Om en björnbär utan taggar växer på platsen, rekommenderar experter att plantera den genom att rota sticklingar. De andra metoderna som beskrivs ovan är också lämpliga, endast sticklingar av rotsystemet används inte.

Bild
Bild

Poängen är inte att det är omöjligt att föröka bäret på detta sätt, utan att den nya växten inte kommer att ha de egenskaper som moderbusken besitter. Plantorna kommer att växa taggar.

När man separerar gröna sticklingar och planterar dem, ägnas särskild uppmärksamhet åt jordens kvalitet . Om det inte passar, kommer plantmaterialet inte att accepteras, eftersom det är mycket krångligt i detta avseende. Marken måste blandas med sand, torv och berikas med näringsämnen.

När det gäller de remonterande björnbärssorterna så dök de upp i inhemska trädgårdar för inte så länge sedan . Feature - två perioder under vilka buskarna bär frukt. Första gången bären dyker upp i juni, den andra - i augusti. Denna funktion begränsar avelsmetoder. I så fall blir metoden för att dela busken den mest fruktbara. Vissa trädgårdsmästare använder stam- och rotsticklingar. Reparerade björnbär kan förökas på plats med hjälp av frön, eller till och med skiktning kan användas.

Bild
Bild

Möjliga misstag

Naturligtvis har varje föreslagen metod sina egna fördelar och nackdelar. Nybörjare har svårt, de gör ofta misstag. Om du känner till dem, då kan du undvika, då kommer arbetet inte att gå till spillo.

Det är absolut nödvändigt att när du väljer en viss avelsmetod är det värt att observera den tid då det rekommenderas att använda det . Väderförhållandena övervakas noggrant, särskilt för rotning av sticklingar eller skiktning. Om du planterar plantor en vecka innan den första frosten slår, kommer de helt enkelt att dö. Saken är att rotsystemet inte kommer att utvecklas tillräckligt under en sådan period.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att vara särskilt försiktig med sticklingar som har rotats i vatten. Deras rotsystem är särskilt känsligt, så det är värt att plantera i marken så tidigt som möjligt.

Det är bäst att använda lös, bördig jord, sedan kan du transplantera den till en permanent plats

När reproduktion sker genom att dela busken är det värt att undersöka björnbäret för närvaron av knoppar som är under jorden. Sådant plantmaterial planteras omedelbart på en permanent plats, transplantationen kan då skada växtens rotsystem och det kommer att börja göra ont.

Perioden för anpassning och rotning av björnbärplantor är en tid då buskarna måste få maximal uppmärksamhet och rätt vård . Tidig vattning och befruktning är det viktigaste som bör betonas. Om du gör allt rätt kan du nästa säsong få en hel plantage bär från en buske utan att spendera ett öre.

Rekommenderad: