Vad Kan Du Plantera Bredvid Jordgubbar? Kan Du Plantera Hallon Och Så Senap På Hösten? Vad Ska Inte Planteras? Översikt över Sidor För Plantering I Gångar

Innehållsförteckning:

Video: Vad Kan Du Plantera Bredvid Jordgubbar? Kan Du Plantera Hallon Och Så Senap På Hösten? Vad Ska Inte Planteras? Översikt över Sidor För Plantering I Gångar

Video: Vad Kan Du Plantera Bredvid Jordgubbar? Kan Du Plantera Hallon Och Så Senap På Hösten? Vad Ska Inte Planteras? Översikt över Sidor För Plantering I Gångar
Video: Plantera Jordgubbar och odla Jordgubbar och Jordgubbsplantor Knepen för att få många jordgubbar 2024, April
Vad Kan Du Plantera Bredvid Jordgubbar? Kan Du Plantera Hallon Och Så Senap På Hösten? Vad Ska Inte Planteras? Översikt över Sidor För Plantering I Gångar
Vad Kan Du Plantera Bredvid Jordgubbar? Kan Du Plantera Hallon Och Så Senap På Hösten? Vad Ska Inte Planteras? Översikt över Sidor För Plantering I Gångar
Anonim

När du planterar jordgubbar på din webbplats är det viktigt att välja rätt grannar för det. Eftersom denna växt är opretentiös är det inte så svårt att göra som det verkar för nybörjare.

Är kompatibilitet viktigt?

Växtskifte är en av de viktigaste jordbruksmetoderna . Bra trädgårdsmästare vet att de flesta grödor inte kan planteras på samma plats varje år. Detta gör att jorden blir mycket dålig.

När du planterar jordgubbar är det viktigt att välja inte bara den lämpligaste platsen för den, utan också bra grannar. Detta kommer att bidra till att öka växtens utbyte, samt skydda den från olika sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Vad kan du plantera?

Att hitta bra jordgubbsgrannar är ganska enkelt. Det rekommenderas att plantera följande växter nära bärbuskar.

Gröna

Många trädgårdsmästare planterar olika gröna i små jordgubbsbäddar. Det bästa alternativet för sajten är rotpersilja . Denna växt skrämmer aktivt bort sniglar och sniglar. Därför skadar de inte jordgubbsskörden. Dill hjälper också till att skydda bär från dessa skadedjur. Det måste planteras noggrant. Växter mellan buskarna måste tas bort omedelbart. Mycket ofta ligger jordgubbar på platsen intill spenat eller sallad. Gröna gödselplantor planteras vanligtvis mellan raderna. Ett stort plus med sådana grannar är att de inte tar upp mineralämnen från jorden.

Dessutom är det väldigt lätt att ta hand om greener . Det måste ständigt ogräs eller vattnas. Gröna växer bra på egen hand. Kryddor kan också planteras på det öppna fältet. Idealiska grannar för bär är basilika, timjan och koriander. Med sin rika doft stöter de bort de flesta skadedjur. Därför växer jordgubbar välsmakande och söta med sådana grannar. Efter att ha plockat bär på hösten kan du också så senap på platsen. Detta hjälper till att läka tomma sängar. Dessutom kommer det nästa år att bli mycket mindre ogräs på platsen.

Bild
Bild

Baljväxter

Det är användbart att plantera baljväxter bredvid jordgubbsbäddar. Det bästa alternativet är bönor, linser eller ärtor … Rotsystemet hos dessa växter hjälper till att lossa jorden. Det rekommenderas att plantera baljväxter så nära jordgubbar som möjligt. I det här fallet kommer växterna att skapa en ljus nyans. Därför kommer bären inte att drabbas av värmen på sommaren.

Det är värt att komma ihåg att ett stort antal ogräs växer ofta i en trädgård med jordgubbar och baljväxter. Därför måste webbplatsen bli ogräs regelbundet. Endast i detta fall kommer bärbuskarna att få alla nödvändiga näringsämnen.

Bild
Bild

Rötter

Det är användbart att plantera bredvid jordgubbar och rotfrukter. I det här fallet måste du välja växter som börjar bära frukt samtidigt som jordgubbar.

Du kan plantera rädisor, morötter eller rödbetor bredvid sängarna . Det rekommenderas inte att plantera dessa växter tillsammans. Men mellan raderna kan du ordna rädisor. Det viktigaste är att han är på kort avstånd från buskarna.

Bild
Bild

Lök och vitlök

Det här området är mycket fördelaktigt för jordgubbar . Den skarpa lukten av dessa grödor skrämmer bort insekter som inkräktar på grödor. Lök skyddar också jordgubbar från att ruttna. Vitlök hjälper i sin tur att bekämpa senblåsa. Växter kan planteras antingen bredvid sängarna eller direkt i gångarna.

Vissa trädgårdsmästare planterar vitlök på platsen efter att ha plockat jordgubbar .… Denna omväxling är bra för båda kulturerna. Växter blir inte sjuka och ger också en mycket bra skörd.

Bild
Bild

Blommor

Blommor kommer också att bli goda grannar för jordgubbar . Oftast planteras ringblommor bredvid den. Med sin rika lukt stöter de bort små skadedjur, liksom insekter. Efter skörd av ringblommor på hösten bör deras stjälkar bevaras. På våren kan hackade gröna läggas till jorden under vårens grävning av platsen. Det kommer också att hjälpa till att skydda jordgubbarna från små skadedjur.

Clematis, pioner, nasturtiums och rododendron kan växa i området med jordgubbar. Du kan också plantera en stor jasminbuske bredvid trädgården. I mitten av tomten kan du placera en liten rabatt med iris. I det här fallet kommer trädgården att se vackrare och original ut.

Bild
Bild

Träd

Jordgubbar får planteras bredvid träd. Det viktigaste är att de inte är för stora och grenade . I skuggan utvecklas jordgubbar inte bra, och bären förblir små. Du kan plantera buskar bredvid havtorn, körsbär eller barrträd. Vissa trädgårdsmästare använder fallna tallnålar för att skydda jordgubbar. Denna mulch skyddar perfekt växter från skadedjur. Dessutom förbättrar det avsevärt bärens smak.

Bild
Bild

Recension av dåliga grannar

Separat är det värt att prata om växter som definitivt inte borde planteras bredvid en jordgubbsträdgård

  • Hallon … Denna växt torkar upp jorden och skapar också mycket skugga. Detta leder till att jordgubbar börjar bära frukt väldigt dåligt. Därför ska sängarna inte placeras bredvid hallonträdet.
  • Solros … Det är värt att notera att växten dränerar jorden kraftigt. Dessutom är solrosfrön giftiga för jordgubbar.
  • Kål … Du kan inte plantera i samma trädgård och kål och jordgubbar. Faktum är att kål är en fuktälskande växt. Därför måste den vattnas ofta och rikligt. Denna mängd vatten kan få jordgubbar att ruttna med tiden.
  • Nightshade … Potatis och tomater kan inte planteras på samma bädd med jordgubbar. Ett sådant grannskap kan förstöra hela grödan. Andra växter från nightshade -familjen i sängarna kommer också att vara överflödiga.
  • Björk … Om det finns en björk på platsen är det strängt förbjudet att placera jordgubbar bredvid den. Bär tolererar inte ett sådant grannskap särskilt bra.

Det rekommenderas inte att plantera olika jordgubbsorter i samma område. Detta kommer att leda till att kulturen kommer att urartas helt.

Efter att ha planterat två typer av bär på platsen är det värt att se till att de inte är sammanflätade med rosetter . Deras mustasch ska alltid peka åt olika håll. Om du följer dessa enkla tips är det lätt att välja bra jordgubbsgrannar.

Rekommenderad: