Toppdressing Av Druvor På Hösten: Hur Man Matar Druvorna Före Skyddet För Vintern Och Efter Skörden? Hur Applicerar Man Höstgödsel?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing Av Druvor På Hösten: Hur Man Matar Druvorna Före Skyddet För Vintern Och Efter Skörden? Hur Applicerar Man Höstgödsel?

Video: Toppdressing Av Druvor På Hösten: Hur Man Matar Druvorna Före Skyddet För Vintern Och Efter Skörden? Hur Applicerar Man Höstgödsel?
Video: How to Fertilize Grapes For Great Production! Fertilizing Our Organic Grape House 2024, Mars
Toppdressing Av Druvor På Hösten: Hur Man Matar Druvorna Före Skyddet För Vintern Och Efter Skörden? Hur Applicerar Man Höstgödsel?
Toppdressing Av Druvor På Hösten: Hur Man Matar Druvorna Före Skyddet För Vintern Och Efter Skörden? Hur Applicerar Man Höstgödsel?
Anonim

Druvor är en sydlig kultur. Distributionsområdet expanderar årligen. Vinrankan odlas på de privata tomterna i mittbältet, Ural, Sibirien och Fjärran Östern. För att få vackra, fylliga klasar är det nödvändigt att sköta busken ordentligt. Ett av elementen i vården är druvornas höstmatning.

Bild
Bild

Näringskrav för druvor

För en bra skörd tar druvbusken mycket mineraler från jorden. För att tillgodose hans behov utförs toppdressing under hösten. Det är nödvändigt att mata druvor med näringsämnen på hösten:

  • för att mogna vinrankan, vilket gör att druvorna kan övervintra utan skada;
  • för att få den bästa skörden för nästa år;
  • eftersom på våren, med smältvatten, kommer mineraler till rötterna som är djupa;
  • att minska förekomsten av vinstockar och förstöra några av skadedjur;
  • för att skydda rötterna från att frysa.

Vid befruktning grävs jorden runt busken upp, vilket ökar markens mättnad med syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du mata?

För att bilda en fullvärdig skörd för nästa år matas druvbuskar på hösten med organiska och mineraliska gödningsmedel. Ekologi används i stor utsträckning av vinodlare för att mata buskar . Du kan laga det själv utan materialkostnader. När den är ordentligt förberedd och lagrad innehåller den näringsämnen och spårämnen som växten behöver.

Organiskt gödselmedel

Ask består av olika spårämnen (kalium, magnesium, kalcium och andra), som bidrar till att vinstockarna mognar och skapar förutsättningar för en bra skörd nästa år. Fjäderfäavfall innehåller de element som är nödvändiga för tillväxt av starka skott, avgörande för produktion av fylliga druvor . Jäst hjälper tillväxten av mikroflora och förbättrar jordens sammansättning runt busken.

Gödsel intar en speciell plats bland organiska gödningsmedel . Den innehåller alla mineraler för en full skörd. Med den introduceras mikroorganismer som lossnar, berikar jorden med syre. Ruttad lövkompost är ett utmärkt gödningsmedel, särskilt i kombination med mineraltillskott. Det är oönskat att använda druvblad infekterade med svampar och virus för kompost. Med kompost överförs sjukdomar till friska växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineraldressing

Mineralgödsel består av de element som är nödvändiga för korrekt näring av växter. Potashgödselmedel är viktiga:

  • för normal mognad av vinstockarna;
  • för tillväxt och mognad av klasar;
  • hjälpa druvbusken att överleva bristen på vatten;
  • med ett överskott av fukt tillåter de inte att druvorna spricker;
  • med brist på kalium börjar löv falla i förtid.

Det används ofta för att gödsla jorden med en blandning av kaliumsalt (42%) och kaliumsulfat (50%). Fosforgödselmedel behövs av växten för riklig blomning och för att ställa ihop fulla vikter. Butikerna säljer enkelt superfosfat (22%), dubbel superfosfat (50%), lämpligt för höstmatning. Det är bäst att applicera kalium- och fosfatgödselmedel tillsammans på hösten.

Kända komplexa gödningsmedel, såsom ammophos, azofoska och andra, har en stor mängd kväve, vilket orsakar onödig tillväxt av unga skott på hösten . De appliceras inte oberoende, men de används i blandningar med organiskt gödningsmedel. Tillverkare producerar ett brett utbud av blandningar av organiska och mineralgödselmedel med tillsats av spårämnen. Deras sammansättning väljs specifikt för druvor så att trädgårdsmästaren inte upplever problem med valet av dressingar, inte beräknar rätt förhållande.

De inkommande spårelementen som är nödvändiga för buskens tillväxt bidrar till:

  • snabb tillväxt av rötter, en ökning av deras massa;
  • den normala utvecklingen av druvbusken;
  • ökat motstånd mot sjukdomar och skadedjur;
  • en ökning av fördelaktiga mikroorganismer i jorden;
  • minska effekten av herbicider på en odlad växt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Introduktionsvillkor

När man planterar druvor införs en tillräcklig mängd olika organiska och mineralgödselmedel i marken. Tillförseln av näringsämnen gör att busken kan växa i 2 år utan toppdressing. Från och med det tredje året görs höstmatning för normal tillväxt. Befruktning på hösten utförs efter druvskörden och beror på ett antal faktorer.

Skördens mognadstid:

  • tidiga sorter utfodras i augusti-september;
  • sent - i september -oktober.

Plats för odling av druvor:

  • i de norra regionerna - i augusti;
  • i mittzonen i den europeiska delen av Ryssland, i södra Sibirien, Ural - i september;
  • i de södra regionerna - i oktober.

Jordkomposition

  • Sandiga kräver årlig befruktning, eftersom mineralämnen lätt tvättas ur dem i jordens djupa lager. Det är nödvändigt att lägga till 2 gånger: omedelbart efter att ha tagit bort buntarna och när den genomsnittliga dagliga lufttemperaturen sjunker till +8 grader, men före frostens början. Detta kommer helt att ge buskarna näringsämnen.
  • Växter som odlas på sandig lerjord kan befruktas efter ett år. Det är lämpligt att göra befruktning i 2 steg.
  • Lerbrunnar behåller mineraler i sin sammansättning. Toppdressing kan göras vart tredje år.

Innan druvorna är skyddade för vintern görs inte höstdressing, eftersom den tappar sin relevans. Med frost ner till -7 grader Celsius fryser jorden, näringsämnen når inte rötterna, på våren tvättas toppdressingen med smältvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man för att sätta in korrekt?

För att applicera toppdressing runt busken är det lämpligt att gräva spår ca 25 cm djupa och 50 cm breda. Detta gör att näringsämnen kan komma in i de djupa skikten i jorden. I detta fall kommer rötterna i de övre skikten att tas bort, vilket kommer att leda till kraftig tillväxt av unga. Detta kommer att öka druvorna.

Under en tvåårig ung buske druvor appliceras först organiskt gödningsmedel med tillsats av mineralgödsel. Detta är nödvändigt för bildandet av en stark vinstock som övervintrar utan skador. En gammal buske kräver mer mineralgödsel, inklusive kalium och fosfor, för att bilda bark på skotten och skydda mot frost.

Hastigheter och metoder för befruktning

  • Mineralgödsel appliceras under druvorna enligt instruktionerna. Det anger tidpunkten och normerna för varje typ av förband. På hösten tar de in 1 kvm. m ca 55 g superfosfat och kaliumsulfat.
  • Strö över aska med en hastighet av 100 g per 1 kvm. m, eller vattnas med askinfusion på 5 liter under en buske. För att få infusion omrörs 300 g aska i en hink vatten, insisteras i en vecka.
  • Komposten hälls runt busken minst 5 cm tjock, grävs upp och vattnas rikligt.
  • I 4 liter vatten späds 1 kg fågelspillning, under 10 dagar jäser infusionen i värme. Därefter späds det ut med vatten i en koncentration av 1 till 10 och vattnas med 0,5 liter under varje buske.
  • Gödsel göds med druvbuskar med en hink per 1 kvadratmeter.
  • Du kan göra en blandning av organiska och mineralgödselmedel. Den består av 4 kg humus, 50 g enkelt superfosfat, 10 g kaliumklorid.

Marken runt busken och de spridda gödningsmedlen måste grävas noggrant och spillas väl med vatten. Om gödningsmedel läggs i spår, är de täckta med jord ovanifrån och vattnas rikligt.

Vattning är nödvändig för att näringsämnen ska tränga in i rötterna djupt i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för nybörjare

  • Gödsel som innehåller en stor mängd kväve appliceras inte på hösten. De kan orsaka tillväxt av unga skott, och vinstocken kommer inte att ha tid att förbereda sig för vinterfrost.
  • Gödsel bör appliceras enligt rekommendationerna. Ett överskott av ämnen kommer att skada växten mer än det kommer att hjälpa den.
  • Det är bättre att använda en blandning av druvgödselmedel där den optimala kombinationen av nödvändigt gödningsmedel observeras. Sådana blandningar är kommersiellt tillgängliga.
  • Gödsel appliceras på våt mark eller vattnas omedelbart efter applicering.
  • Du kan inte plantera druvbuskar nära varandra, eftersom druvor kräver ett stort näringsområde, annars blir klasarna ofullständiga och bären små.
  • Färsk gödsel får inte införas, eftersom ammoniak och metan frigörs under dess ruttnande, vilket kommer att leda till att växten dör.
  • För beredning av infusioner för dressing bör klorerat vatten inte användas, eftersom klor är skadligt för växter.

De ansträngningar som en person lägger ner på att ta hand om druvorna kommer inte att gå förlorade. Druvorna, som vårdats med kärlek och enligt rekommendationer, kommer att belöna odlaren med en fyllig skörd av soliga bär.

Rekommenderad: