Tui Blev Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarnas ändar Torkar Efter Vintern? Hur Behandlas Thuja Från Gulning På Våren? Hur Behandlas Dem Mot Sjukdomar På Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Tui Blev Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarnas ändar Torkar Efter Vintern? Hur Behandlas Thuja Från Gulning På Våren? Hur Behandlas Dem Mot Sjukdomar På Hösten?

Video: Tui Blev Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarnas ändar Torkar Efter Vintern? Hur Behandlas Thuja Från Gulning På Våren? Hur Behandlas Dem Mot Sjukdomar På Hösten?
Video: Troubleshooting a Dead Arborvitae in Our Living Fence and Fixing The Problem 2024, Maj
Tui Blev Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarnas ändar Torkar Efter Vintern? Hur Behandlas Thuja Från Gulning På Våren? Hur Behandlas Dem Mot Sjukdomar På Hösten?
Tui Blev Gul: Vad Ska Jag Göra Om Nålarnas ändar Torkar Efter Vintern? Hur Behandlas Thuja Från Gulning På Våren? Hur Behandlas Dem Mot Sjukdomar På Hösten?
Anonim

Thuja används ofta för landskapsdesign. Vackra vintergröna kan förändra webbplatsen och glädja sig över sitt utseende i många år. Tui är resistenta mot många sjukdomar och skadedjur, men tyvärr uppstår problem med dem. Till exempel kan de bli gula.

Bild
Bild

Orsaker

Det finns många anledningar till varför gulhet uppträder, men detta tillstånd av trädet kräver inte alltid behandling. Först och främst bör du veta att du i vissa fall inte ska oroa dig, eftersom obehagliga fenomen orsakas av naturliga processer.

Ibland köper oerfarna trädgårdsmästare plantor av sorter för vilka gula nyanser av nålar är normen . Denna nyans kan vara röd, gyllene, brons, citron finns. Detta gäller sorterna "Golden Globe", "Sankist", "Miriam", "Yellow Ribbon", "Elvanger golden". Det är lämpligt att använda dem tillsammans med gröna sorter för att skapa accenter i trädgården eller parkensembler.

Nålarna förnyas också regelbundet. Beroende på sort kan det förekomma vart 3-5 år, eller till och med varje år . Kvistarna blir gamla och dör, nålarna torkar upp och faller av. Men en ny kommer att växa i stället. I den här situationen behöver du bara ta bort de döda elementen..

Detta bör göras för hand, utan användning av vassa verktyg, för att inte skada trädet. På hösten, när växten förbereder sig för det kalla vädret, är rengöring inte nödvändig. Den bästa tiden för manipulation är våren

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, i vissa sorter ändras nålarnas färg innan kallt väder börjar. Även om thuja är en frostbeständig växt som överlever även under mycket hårda förhållanden, blir kronan fortfarande gul, ibland blir den brun. Detta är kännetecknande för thuja vikt eller thuja western. Med början av värmen och återupptagandet av sapflödet kommer den gröna färgen att återställas. Återkomsten av ett attraktivt utseende kommer att hända av sig själv, du behöver bara hjälpa trädet med lätt sanitär beskärning. Det finns dock sorter som inte ändrar färg året om. Till exempel kommer "Smaragd" att sticka ut med smaragdgrönt även i de mest ogynnsamma vintrarna när det gäller väderförhållanden.

Det händer ganska ofta att thuja blev gul efter vintern . Detta är ofta resultatet av solbränna. Den ljusa vårsolen, vars strålar speglar snön, är mycket intensiv. Växten, försvagad under den långa vintern, lider av brist på näringsämnen, dess skyddande reserver är utarmade och trädet brinner. Men även i detta fall kommer restaureringen att ske ganska snabbt, med rätt vård.

Bild
Bild

Negativa fenomen orsakas av felaktig landning, val av fel plats. Nybörjare har ofta inte tillräckligt med erfarenhet för att uppfylla alla nödvändiga villkor, som ett resultat torkar thujan, och under det första året kan den bli helt gul. Det finns flera faktorer som utlöser problemet.

  • Grundvattnet är mycket nära ytan . Rotsystemet ruttnar, och som ett resultat torkar grenarna ut.
  • Olämplig jord . Det ska varken vara lerigt eller sandigt. I den första stagnerar fukt, i den andra finns det inte tillräckligt med fukt. Och närvaron av en stor mängd torv är inte lämplig.
  • Rotkragen var för djup eller bar under plantering . Trädtillväxten hämmas, stamröta kan dyka upp.
  • Tjock passform . Mogna thuja stör varandra, deras rotsystem blir trånga. Grenarna rör hårt, luftcirkulationen störs, vilket orsakar vanföreställning, gulning och utsläpp av nålar.
  • Ett överflöd av solljus . Thuja planterad i ett öppet område kommer oundvikligen att bli gult om antalet klara dagar är stort. Dessutom, i ett öppet utrymme, kommer den negativa effekten att intensifieras av drag, som thuja inte kan tolerera.
Bild
Bild

Fel i vården kan också leda till att gulheten ser ut

  • Överdriven eller otillräcklig vattning . Om växten inte har tillräckligt med fukt, särskilt under den torra perioden, kommer nålarnas ändar att få en brun nyans.
  • Otillräcklig mängd applicerat gödselmedel . Järnbrist kommer att påverka tillståndet hos enskilda områden och unga skott: de kommer att förlora pigmentering och bli bleka. Om det inte finns tillräckligt med fosfor visas en rödlila nyans. En alltför stor mängd gödningsmedel kommer dock att ha en dålig effekt på thujas dekorativa egenskaper.

Tyvärr kan thuyu drabbas av sjukdomar. I början av våren, när snön smälter, hittas i vissa fall spår av parasitiska svampar och mögel. Om behandlingen inte tas i tid kommer de att spridas och orsaka inte bara en ändrad färg på nålarna, utan också döden av unga växter. Och även trädet kan lida av invasionen av skadedjur.

Det händer att i en hälsosam och välskött växt blir kronans nedre del oväntat gul . Se om dina husdjur, hundar och katter är den skyldige. Deras etiketter kan ha en liknande effekt.

En annan faktor som bidrar till att gulheten ser ut kan vara närheten till stora motorvägar och livliga gator, där reagenser används för att snabbt smälta snö. Trots att thuj håller i sig, smälter ibland smältvatten som innehåller reagenser och frätande ämnen från bilens avgaser rotsystemet.

Bild
Bild

Hur man behandlar?

Om du hittar en subtil gulning inifrån på stammen, är detta uppenbarligen en normal process för att vissna bort gamla nålar. När gulningen är massiv är det ett brådskande behov att leta efter orsaken och utföra adekvat behandling. Om thuja har lidit av solbränna även i närvaro av skydd, då värmen börjar och snön försvinner måste de torkade grenarna tas bort och träden vattnas rikligt. Det kommer inte vara överflödigt att spraya dem med tillväxtstimulerande medel. Lämplig "Epin" eller "Zirkon" avsedd för barrträd.

För förtjockade planteringar krävs ingen specifik behandling . Situationen räddas genom att plantera växter i rätt tid. För deras fulla tillväxt och utveckling är det nödvändigt att avståndet till närmaste "granne" är cirka 1 m.

Fel som upptäcks under plantering och platsval korrigeras genom att dränering etableras, de nödvändiga elementen läggs till marken (sand eller torv) och mulching. Att välja en lämpligare transplantationsplats är ett bra beslut. Och du bör också ge ordentlig vård: regelbundet vattna och gödsla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om svamp- och mögelskador påträffas under vårundersökningen bör behandlingen startas omedelbart. Först och främst måste du utföra sanitär beskärning, försiktigt ta bort alla infekterade grenar och förstöra dem. De skurna platserna desinficeras med kopparsulfat (5% lösning), och sedan appliceras en fungicid med ett brett spektrum av effekter. " Fitosporin", "Skor", "Keeper" har bevisat sig bra . Bruksanvisning och doser anges på förpackningen. Men om växten är infekterad med senblåsa kan behandlingen vara värdelös. Trädet måste grävas upp och brännas.

Invasionen av insekter minskar kraftigt thujas försvar, det kan bli gult och dö. I det här fallet är det nödvändigt att behandla växten från gulhet med speciella medel. Deras val beror på typen av skadedjur. Till exempel kan du bli av med bladlöss med en tvålösning. Det används en gång i veckan tills insekterna försvinner helt.

En av de vanliga skadedjuren i thuja är en falsk sköld. Det är fullt möjligt att mekaniskt frigöra växten från ett litet antal individer. Med stora antal kan du slåss med "Aktara" eller "Actellic ". Proceduren utförs 2-3 gånger, intervallet är 10 dagar. Förutom våren utförs sommarbearbetning för att förhindra utveckling av nya larver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha blivit av med insekter krävs det att återställa thujas hälsa med hjälp av mineralförband.

Förebyggande åtgärder

För att undvika många problem och misstag under vård och plantering, när du köper plantor, måste du noga läsa deras sortegenskaper. Varje sort har sina egna egenskaper när det gäller frostbeständighet, form, gynnsamma tillväxtförhållanden, sjukdomsresistens . Och om en förändring i nålarnas färg är ett normalt naturfenomen, i andra är det en anledning att vidta akuta åtgärder för att rädda träden.

Det är lämpligt att köpa frö från specialiserade plantskolor: på detta sätt är du säker på att du får friska plantor, och arbetarna kommer att kunna ge kompetent råd. Det är absolut nödvändigt att följa alla rekommenderade åtgärder för att välja en plats, följa reglerna för plantering och vård. Regelbunden inspektion bör utföras för att identifiera planteringsproblem i tid.

En viktig åtgärd för att förhindra att gulheten uppträder på våren är att organisera rätt övervintring . I början av hösten bör befruktningen stoppas, vattningen fortsätter. För att skydda rötterna, i början av vintern, läggs fallna löv runt stammen, barken i ett lager på 10-15 cm. I unga thujas pressas grenarna mot stammen och knyts. Träden är insvept med fiberduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädet är äldre än 3 år behöver du inte slå in det. Men så att grenarna inte bryts under snövikten eller i starka vindar är de bundna. Och även under vintern måste du skaka av dig snön då och då.

För att skydda thuja mot solbränna bör du organisera ytterligare skydd. För detta ändamål måste barrväxten täckas med någon form av material: kamouflagernät, säckväv, lutrasil, kraftpapper tills fullständig upptining inträffar. Du kan till och med använda ett vanligt ark. Ibland är det tillräckligt att skydda trädet endast från solsidan. Det är inte nödvändigt att linda för hårt för att ge luftåtkomst.

För att förhindra utseende och spridning av svampinfektioner på våren måste du spraya plantorna med fungicider . Bordeaux -vätska eller andra preparat som innehåller koppar klarar sig. I leriga områden där fukt kan ackumuleras bör proceduren upprepas på sommaren.

Barrträd kännetecknas av en sådan svampinfektion som brun shute. Oftast lider unga växter av det. Sjukdomen upptäcks efter att snön har smält. Det manifesteras av utseendet på gula fläckar på nålarna. Snart har nålarna en gulbrun färg, den kommer att ersättas av en blomning av gråsvart. För att förhindra att detta händer, sparar de på våren från att gulna med hjälp av "Fitosporin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör thuja under våren behandlas med insekticider mot gulning orsakad av skadedjur. Deras utseende kan förhindras. Marken runt stammen måste periodiskt lossas försiktigt, ogräs avlägsnas och vid behov behandlas mot insekter.

Rekommenderad: