Hur Matar Man Jordgubbar Efter Frukt? Hur Man Matar Henne I Juli Och Augusti Efter Skörden? Gödselmedel För Matning Av Jordgubbar På Sommaren

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Jordgubbar Efter Frukt? Hur Man Matar Henne I Juli Och Augusti Efter Skörden? Gödselmedel För Matning Av Jordgubbar På Sommaren

Video: Hur Matar Man Jordgubbar Efter Frukt? Hur Man Matar Henne I Juli Och Augusti Efter Skörden? Gödselmedel För Matning Av Jordgubbar På Sommaren
Video: Klipp ner jordgubbar efter skörd 2024, April
Hur Matar Man Jordgubbar Efter Frukt? Hur Man Matar Henne I Juli Och Augusti Efter Skörden? Gödselmedel För Matning Av Jordgubbar På Sommaren
Hur Matar Man Jordgubbar Efter Frukt? Hur Man Matar Henne I Juli Och Augusti Efter Skörden? Gödselmedel För Matning Av Jordgubbar På Sommaren
Anonim

En av hemligheterna med att skörda en stor jordgubbsgröda är rätt utfodring. Gödsling av bären rekommenderas efter frukt. Det viktigaste är att göra det rätt.

Bild
Bild

Grundläggande matningsregler

Om du inte vet hur du matar jordgubbar i juli, använd rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare. Toppdressing bör appliceras efter plockning av bär. På sommaren behöver växten befruktning inte mindre än på hösten - det här är nyckeln till en bra skörd i framtiden . Tidig befruktning bör undvikas; detta tillvägagångssätt leder till att alla användbara komponenter är uttömda innan det kalla vädret anländer. Det är bäst att gödsla trädgårdsjordgubbar i augusti. Den första befruktningen bör vara måttlig. Genom att göra detta i början av den sista sommarmånaden kan du ge bäret en näringstillförsel under lång tid.

Tidpunkten och mängden gödselmedel som appliceras beror till stor del på sorten . För de flesta sorterna är slutet av augusti - tidigt på hösten idealiskt. Renoverade jordgubbar ger till frosten. När man odlar exotiska sorter bör tidpunkten för befruktning av jorden förtydligas. Fröplantningssäljare delar gärna med sig av denna information. Fruktbuskar bearbetas i två steg. På den första används en toppdressing, på den andra kombineras befruktning med beskärning. Intervallet mellan etapper är 1, 5 månader.

Det är inget svårt att ta hand om jordgubbar, medan en hög avkastning garanteras . Efter befruktning vattnas växten utan att misslyckas. Bearbetningen av nya plantor, som planteras på hösten, utförs enligt ett något annorlunda schema. Ingrediensen är humus eller kompost. För 1 kvm m. du behöver cirka 3 kg råvaror. Superfosfat med kalcium tillsätts till komposten i en liten mängd. Blandningen läggs lite till hålen, planterar jordgubbsbuskar ovanpå och strö med jord.

Marken måste mullas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödningsöversikt

Du kan mata jordgubbar efter fruktning med organiska och mineraliska föreningar. Varje typ av trädgårdsodlingar behöver vissa näringsämnen, så du måste välja gödningsmedel på ett ansvarsfullt sätt . Fel tillvägagångssätt är förenat med en försämring av plantornas skick.

Mineralsammansättningar

När organiska gödningsmedel inte finns till hands är det värt att använda mineralformuleringar. Kemikalieindustrins läkemedel är inte mindre effektiva. Varje blandning som innehåller kalium och fosfor är lämplig för jordgubbar . De produceras i granulär form och i pulver. För 1 kvm m. kräver 50 g av blandningen. Efter det börjar de mulka jorden med sågspån eller lövverk. Toppdressing kan kombineras. För att förstärka mulleinen används förutom aska superfosfat. Blandade formuleringar är svåra att framställa. Den resulterande blandningen, som innehåller aska, kaliumsulfat och nitroammofosk, bör ha en enhetlig konsistens och likna gräddfil i densitet. En buske kräver cirka 500 ml uppslamning. Bland de mest populära gödningsmedel som är idealiska för jordgubbar är Hera.

Detta är en blandning av en inhemsk tillverkare, den innehåller kväve och kalium med fosfor . Kaliumhumat används för att stärka. Topdressing kan användas efter plockning av bär och i förberedelsestadiet för plantering, liksom under blomningsperioden. Korrekt applicering av blandningen i enlighet med den dos som rekommenderas av tillverkaren hjälper till att öka vinterkulturen i trädgårdskulturen, påskyndar bildandet av starka fruktknoppar. En buske kräver upp till 15 g. För en kvadrat. m. av området lämnar cirka 30 g. En annan populär mineralgödsel som används för vård av jordgubbar - polerstillverkad Florovit. I stadiet av dess skapande beaktades jordgubbarnas näringsbehov. Förutom de viktigaste mineralerna innehåller den zink, bor, molybden, mangan och koppar. Florovit är perfekt för att förbereda sängar, det används för att öka avkastningen och förbereda sig för vintern.

För 1 kvm m kräver 10 g. Azofoska och "Mag-Bora" mättar trädgårdsjordgubbar med magnesium, fosfor och kväve . Gödsel appliceras 14–20 dagar efter plockning av bär eller i början av hösten. För att förbereda kompositionen blandas 50 g Azofoska med 10 g "Mag-Bora". Applicera på samma sätt som Florovit. En bra effekt ges av kombinationen av kaliumsalt med nitrofos i en andel av 20 g till 30 g. För att mata trädgårdsgubben löses den angivna mängden mineraler i 10 liter vätska. Den resulterande blandningen behandlas med utrymmet mellan sängarna.

Det rekommenderas att göra detta tidigt på morgonen när marken är fuktig av dagg och det inte finns någon fara för solbränna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Jordgubbar älskar organiska gödningsmedel. För att gynna henne klipper trädgårdsmästare lupinen och placerar den mellan raderna . I vissa fall används baljväxter som skär av dem direkt efter blomningen. Även nässlor kan fungera som gödningsmedel. Den läggs i varmt vatten och infunderas i flera dagar och vattnas sedan med en blandning av trädgården. Trädgårdsgubbar accepterar perfekt olika typer av gödsel. På stora gårdar används mullein. Den bereds på basis av vatten och ko -gödsel i förhållandet 1:10. Blandningen måste infunderas i flera dagar. För att minska dess aggressivitet ingår viss träaska i kompositionen. Om det finns små djur på gården används deras avfall också.

Gödsel späds ut med vatten i ett förhållande av 1: 8. I konsistens ska den likna tjock gräddfil. Djuravfall används också i sin rena form . Sådan gödsel är för kaustisk, så det strös uteslutande mellan sängarna. Fågelspillning har en bra effekt på jordgubbar. Det är oacceptabelt att använda färsk kycklinggödsel: det är för frätande. Det måste spädas med vatten. Vattnade sedan försiktigt utrymmet mellan sängarna och se till att blandningen inte kommer på bladen.

Ett annat effektivt organiskt gödningsmedel är träaska . Före användning måste den siktas för att avlägsna stora partiklar. För 1 kvm m. 150 g pulver krävs. Det är viktigt att den täcker jorden i ett jämnt lager. Trädgårdsgubbar får kväve från detta naturliga gödningsmedel, så det används efter skörd av bär. Träaska bör införas senast i slutet av sommaren på södra breddgrader, i ryska federationens mittzon - senast den 1 augusti. Förberedelsen av utfodring utförs enligt schemat.

Färskt gräs (det kan vara nässlor, maskrosor) läggs i en behållare och fyller på det? Tunnan är fylld med vatten till toppen och täckt med en film som hindrar luft från att komma in . Blandningen infunderas i 3-7 dagar - tiden beror på väderförhållandena. Det måste omröras en gång om dagen. Som en extra komponent kan du använda träaska - 200 g per 10 liter vätska. En jordgubbbuske kräver 400 ml av blandningen. Toppdressing appliceras bäst efter bevattning på morgonen eller kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Att tillsätta blandningar som framställts i enlighet med folkrecept har en positiv effekt på trädgårdsgubbar. Två matskedar ammoniak blandas med ett glas aska och späds ut i en hink med vätska . Kompositionen beredd på 0,5 tesked jod och 0,5 liter vassle fungerar också utmärkt. Du kan lösa upp ett paket torrjäst i 3 liter varmt vatten, tillsätt en liten mängd socker och låt det bryggas i 3-5 timmar. Späd med vatten i förhållandet 1:10 och häll över jordgubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Varje erfaren trädgårdsmästare har sina egna hemligheter för att få en stor skörd av trädgårdsjordgubbar

  • Ekologiska förband med flytande konsistens rekommenderas inte för användning efter slutet av september. Det är meningslöst att använda dem i kallt väder.
  • På hösten är det bättre att klara sig utan kvävegödsling. De stimulerar tillväxten av lövverk och stör förberedelserna för vintern. När greenerna dyker upp tidigt på våren fryser jordgubbarna.
  • Om skadedjur eller sjukdomar hittas måste trädgårdsgubbar botas. Att sänka temperaturen kommer inte att lösa problemet, utan bara förvärra det.
  • Försumma inte jordbearbetning, lossa jorden efter befruktning.
  • Täck inte jordgubbsbuskar förrän den första frosten - detta är full av ruttnande jord, skapar förutsättningar för utseende av svamp och mögel.

Gödsling efter skörd ökar trädgårdsgubbarnas vinterhårdhet. Oavsett vilket alternativ sommarboendet föredrar utfodring, är det nödvändigt att övervaka plantans tillstånd för att i tid märka behovet av jordgubbar för användbara element.

En erfaren trädgårdsmästare kan berätta mycket om lövets skick, deras färg och växternas storlek. I vissa fall är det användbart att avvika från standardreglerna och tillämpa befruktning oftare, och trädgårdsgubbar kommer säkert att belöna dig med en bra skörd.

Rekommenderad: