Växellådsdiagram över Den Bakomliggande Traktorn "Neva MB-2": Funktioner För Reparation Och Oljebyte. Hur Tar Man Isär Den Och Byter Oljetätning Och Andra Reservdelar?

Innehållsförteckning:

Video: Växellådsdiagram över Den Bakomliggande Traktorn "Neva MB-2": Funktioner För Reparation Och Oljebyte. Hur Tar Man Isär Den Och Byter Oljetätning Och Andra Reservdelar?

Video: Växellådsdiagram över Den Bakomliggande Traktorn
Video: Kontrollera påskjutsbromsen 2024, Maj
Växellådsdiagram över Den Bakomliggande Traktorn "Neva MB-2": Funktioner För Reparation Och Oljebyte. Hur Tar Man Isär Den Och Byter Oljetätning Och Andra Reservdelar?
Växellådsdiagram över Den Bakomliggande Traktorn "Neva MB-2": Funktioner För Reparation Och Oljebyte. Hur Tar Man Isär Den Och Byter Oljetätning Och Andra Reservdelar?
Anonim

Växellådan är en oumbärlig komponent i någon teknik där en motor används, eftersom utan den är överföringen av roterande rörelse omöjlig. Strukturellt liknar detta element i Neva-MB-2 walk-behind traktorer delar som används i annan utrustning, men för att lära sig mer om det är det nödvändigt att studera frågan mer detaljerat.

Bild
Bild

Särdrag

En växelkedjeenhet är installerad i utformningen av den bakomliggande traktorn, vars huvudsakliga uppgift är överföring av rotationsrörelse, och därför förändringen i rotorns rotationshastighet. Det är tack vare växellådan från den drivna remskivan som den mekaniska effekten överförs till utrustningens hjul, varigenom hastigheten och riktningen ändras.

Det finns olja inuti huset, vilket är nödvändigt för att säkerställa att växellådan fungerar . Elementet är inneslutet i ett robust förseglat hus. Dess kinematiska diagram består av en kedja och två stjärnor i motsatta riktningar. Den nedre kallas den drivna, eftersom den står på axeln och driver hela den bakomgående traktorns system.

Bild
Bild

Förening

Växellådan på den bakomliggande traktorn innehåller följande viktiga delar:

  • skruvar;
  • kullager;
  • axlar;
  • asterisker;
  • ram;
  • bussningar;
  • växelspakar;
  • kugghjul;
  • axel;
  • koppling;
  • halva axlar;
  • betala;
  • vår.

Det här är inte alla element som är inblandade i utformningen av växellådan, men de är de viktigaste. Misslyckande av en av dem leder till förlust av prestanda och efterföljande reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämfört med en snäckväxel är kedjan mer pålitlig . Det är bekvämt och lätt att använda, kan stödja omvänd funktion. Som regel är detta en hopfällbar design, där alla element är anslutna till varandra med bultar, tack vare vilka du kan inspektera kedjornas och kugghjulen om det behövs. Sådana växellådor är installerade på stora walk-behind traktorer, som behöver en stark och pålitlig enhet för att överföra kraft till hjulen och fräsarna.

Den enklaste och vanligaste orsaken till brott är kedjepaus eller sträckning, men alla användare kan åtgärda problemet utan att kontakta ett servicecenter.

Bild
Bild

Applikationsnyanser

För att användaren ska behöva hantera en störning av den bakomliggande traktorn så sällan som möjligt krävs det att man inte bara övervakar driften av motorn utan även växellådan. Experter ger sina råd om vilka grundläggande krav som måste beaktas under drift.

  • Det är viktigt att endast använda högkvalitativ olja och samtidigt regelbundet kontrollera dess närvaro inuti elementet. Enligt GOST är TAD-17I eller en analog, som också lätt kan hittas i butikerna-TAP-15V, perfekt för denna växellåda.
  • Ett fullständigt oljebyte bör utföras efter att motorcykelklockan ställt in av tillverkaren. Bruksanvisningen indikerar att bytet ska göras 30 timmar efter den bakomliggande traktorns första start och därefter efter 150 timmar.
  • Om den bakomliggande traktorn förvaras, avlägsnas alla arbetsvätskor från den och de nödvändiga rörliga elementen smörjs.
  • Med jämna mellanrum måste användaren kontrollera växelkedjans spänningsgrad. Om det sjunker, ersätts det med ett nytt, eftersom detta element inte kan repareras.
  • Byt packboxen kan göras oberoende av varandra, tack vare den helt hopfällbara designen på den beskrivna enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga haverier

Det är värt att säga att växellådan från den bakomliggande traktorn Neva-MB-2 repareras snabbt och enkelt. Detta är möjligt på grund av att du alltid kan hitta reservdelar till det på marknaden. Ett sådant behov uppstår när följande symtom uppträder:

  • olja börjar dyka upp på den utgående axeln;
  • kedjan har fastnat;
  • ingen kinematisk anslutning;
  • ingen växling.

I alla dessa fall är det nödvändigt att demontera och inspektera växellådan. Om olja läcker kan problemet elimineras genom att helt enkelt byta ut manschetten, vilket kan förlora sina ursprungliga egenskaper med tiden. Stopp är alltid förknippat med en trasig kedja, så detta problem kan bara elimineras genom en komplett ersättning. Om detta element är intakt, men det inte finns någon kinematisk koppling, bör du vara uppmärksam på kedjehjulen som finns i konstruktionen. En av dem kunde gå sönder.

I avsaknad av ett växel inspekteras en krackare som kan förstöras . Ibland skärs den gängade delen av handtaget av. Om användaren börjar märka att oljeläckage observeras på växelaxeln, är detta inte alltid en indikator på ett haveri. Ibland överskrids den tillåtna oljenivån i växellådan helt enkelt. Överskottet behöver bara tömmas.

Det är värt att komma ihåg att felaktig start och justering också kan leda till fel under växellådans drift, därför rekommenderar tillverkaren att noggrant studera instruktionerna innan du använder utrustningen.

Mer komplexa störningar bör endast elimineras av specialister, eftersom felaktig demontering av enheten av en oerfaren användare ofta leder till ett ännu större problem och behovet av dyra reparationer.

Rekommenderad: