Reparation Av Luftfuktare: Hur Tar Man Isär Den Själv? Funktioner I Diagnostik. Rengöringsregler. Hur åtgärdar Man Störningar?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Luftfuktare: Hur Tar Man Isär Den Själv? Funktioner I Diagnostik. Rengöringsregler. Hur åtgärdar Man Störningar?

Video: Reparation Av Luftfuktare: Hur Tar Man Isär Den Själv? Funktioner I Diagnostik. Rengöringsregler. Hur åtgärdar Man Störningar?
Video: Xbox One Controller Disassembly (Cleaning/Repair) 2024, April
Reparation Av Luftfuktare: Hur Tar Man Isär Den Själv? Funktioner I Diagnostik. Rengöringsregler. Hur åtgärdar Man Störningar?
Reparation Av Luftfuktare: Hur Tar Man Isär Den Själv? Funktioner I Diagnostik. Rengöringsregler. Hur åtgärdar Man Störningar?
Anonim

En luftfuktare är en viktig hushållsapparat som är utformad för att öka andelen fukt i rumsluften. Dess användning är relevant vid överdriven torrhet i luften, liksom närvaron av en fungerande luftkonditionering i lägenheten. Sådana enheter har en lång livslängd, men i vissa fall är störningar möjliga . Hur vi ska vara i en liknande situation kommer vi att överväga nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diagnostik

Efter långvarig drift och upprätthållande av en bekväm atmosfär i rummet kan luftfuktaren fungera fel, haverera eller sluta fungera.

Det finns situationer då enhetens ägare kommer att behöva kontakta ett servicecenter, men ofta kan problemen lösas för hand.

För att förhindra att enheten går sönder är det nödvändigt att diagnostisera fel i tid, nämligen: utför enkla tester med demonterad luftfuktare.

  1. När du har anslutit kontakten till det elektriska nätverket måste du kontrollera hur kylaren, fläkten fungerar.
  2. Efter två minuters drift kopplas enheten från nätverket. Därefter ska du känna enhetens temperatur genom beröring: om radiatorn är kall kan problemet döljas i generatorn.
  3. Om membranet inte ger några ljud kan sändaren vara trasig, då bör den bytas ut.
  4. Var och en av kontakterna kallas på tavlan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om alla ovanstående punkter är uteslutna kan du tänka på att patronen täpps till, så du måste rengöra filtren i tid.

Stora sammanbrott

Om luftfuktaren har slutat fungera normalt bör du leta efter orsaken till störningen. Bland de fel på denna enhet är de mest populära följande:

  • en obehaglig lukt avges under drift av luftfuktaren;
  • enheten gör buller och gör höga ljud;
  • ingen ånga genereras när luftfuktaren är på;
  • enheten slås inte på och fungerar inte alls.

Nedbrytning av klimatutrustning kan ske under påverkan av olika faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är en lista över vanliga orsaker till felbildning:

  • långsiktig användning av luftfuktaren;
  • slitna delar;
  • fukt kom på enhetens bräda;
  • vätskeläckage;
  • förorenat vatten används;
  • samling av skala eller plack;
  • spänningsfall i det elektriska nätverket;
  • skadat elnät;
  • igensatta delar;
  • felaktig drift;
  • mekanisk skada på luftfuktaren på grund av stötar och fall;
  • fel på ultraljudsmembranet;
  • störd fläkt, värmeelement.
Bild
Bild

Hur repareras med egna händer?

Det är värt att demontera och reparera en ultraljudsfuktare endast om den är frånkopplad från det elektriska nätet. Det första steget är att demontera enheten för att fastställa orsaken till problemet. Efter avstängning måste du ta bort tanken, ha förberett behållaren i förväg för att rymma behållaren med vätskan . Ta bort all vätska inuti enheten med en torr trasa.

Efter att ha vänt den återstående intakta kroppen kan 3-5 bultar ses. De senare skruvas loss, varefter locket avlägsnas med särskild försiktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktare med inbyggda hygrometrar bör demonteras försiktigt, eftersom detta element är fäst på dem på enhetens undersida. Rengöringsprocessen för HVAC -utrustning kan variera beroende på produktmodell.

Ånganordningens inre delar kan skadas av kalk, som kan tas bort på samma sätt som i vattenkokare . Till exempel, använd citronsyra. Nyckelfasen i sanitära åtgärder anses vara byte av filter. För detta tvättas behållaren med rinnande vatten, torkas på insidan med en trasa med mjuk konsistens eller en mjuk borste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid rengöring av luftfuktare rekommenderas det absolut inte att använda kemikalier av kemisk natur, till exempel diskmedel, toalettskålar eller andra aggressiva kemikalier. Om du ignorerar denna regel kan du skada inte bara enhetens delar utan också skada andras hälsa . Hela anledningen är att när luftfuktaren startas kommer kemikalierna som har satt sig på väggarna att spridas ut i rummet och komma in i andningsorganen.

Bild
Bild

Desinfektion av klimatutrustning är inte bara rengöring, utan också eliminering av mikroorganismer och bakterier som har samlats i behållaren. För desinfektion kan du använda följande verktyg:

  • ättiksyra;
  • klorblekning;
  • Väteperoxid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blekmedel måste spädas i vatten enligt instruktionerna. Vinäger för desinfektion bör ha en koncentration på 10-20%. Väteperoxid kan användas snyggt. Några av ovanstående ämnen måste hällas i enheten och förvaras i cirka 2 timmar. Glöm inte behovet av att skölja enheten noggrant efter desinfektion, eftersom dess användning kan orsaka hälsoproblem.

Efter proceduren, torka av luftfuktaren med en mjuk trasa . Genom att inspektera HVAC -utrustningskortet visuellt kan man dra slutsatsen att det finns problem. En "frisk" bräda har en enhetlig färg, men om den har fläckar och fläckar är det värt att starta reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt reglerna måste var och en av kontakterna ringas, lödas och inte ha svullna delar. Ett oförbränt motstånd har en normal, inte mörk färg.

Därefter är det värt att kontrollera frånvaron av haverier i brädspåren. Vid kortslutning kan säkringarna skadas, därför är återlödning nödvändig. Oxidation av kontakterna kan vara en följd av att vätska ångor tränger in i det inre. För att åtgärda problemet måste kortet försiktigt avlägsnas från uttaget genom att skruva loss några bultar. Därefter måste ytan rengöras med en mjuk strukturborste fuktad med alkohol.

Att byta ut ett gammalt membran som har misslyckats är inte en svår process . Det första steget är att skruva loss monteringsbultarna, ta sedan bort den keramiska ringen och delvis skivan. Ett litet cirkulärt membran kan fästas på brädet med några trådar. Det senare måste noggrant vara lödt. Fogarna måste avfettas.

Bild
Bild

Nästa steg är att löda trådarna till det nya elementet . Efter att delen är placerad på sin ursprungliga plats måste enheten monteras i omvänd ordning. För att byta ut transistorer är det värt att bara använda fabrikselement, eftersom felaktiga delar kan orsaka att enheten inte kan generera ånga.

Att reparera en luftfuktare är ett enkelt förfarande, men det kräver omsorg och noggrannhet.

Bild
Bild

Rekommendationer

Luftfuktaren ska fungera under våren och vintern, men på grund av kontinuerlig drift kan enheten gå sönder. För att inte förkorta enhetens driftstid måste den rengöras regelbundet. Daglig vård innebär att tvätta enheten med varmt vatten och tvål.

Om rengöringen försummas kan det bildas mögel i HVAC -utrustning . Av denna anledning är det värt att underhålla enheten mer noggrant var tredje dag. För att göra detta, töm vattnet och häll vinäger utspädd med vatten i behållaren. Därefter avlägsnas ämnet och behållaren sköljs och torkas torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att byta filter i luftfuktare varje vecka. Att använda ett olämpligt filter kan försämra enhetens funktion, liksom människors hälsa. Dessutom bör du inte försumma säkerhetsåtgärder när du använder en luftfuktare:

  • hällvatten bör endast utföras i de hål som är avsedda för detta;
  • du kan inte använda luftfuktaren som en inhalator, detta kan orsaka brännskador;
  • vid kontroll av funktionaliteten är det förbjudet att vidröra enhetens inre delar utan att först koppla från det elektriska nätverket;
  • utrustning av denna typ bör inte täckas med servetter eller trasor, eftersom det kan skada den.

Att reparera en luftfuktare kräver ingen särskild kompetens och kunskap. Det kan vara svårt att hitta orsaken till sammanbrottet och eliminera det.

Bild
Bild

Ägarna till denna typ av utrustning bör dock komma ihåg att med noggrann och kompetent användning kommer utrustningen att kunna tjäna sin ägare under lång tid. Förutom, enheten behöver ständig byte av filter, förebyggande, bara i det här fallet behöver du inte åtgärda störningen … Ignorera inte att säkerhetsåtgärder som anges i produktens instruktioner följs. Då är inomhusluften lämplig för en hälsosam livsstil för människor.

Rekommenderad: