Hur Många Liter är Det I Badet? Vilken Volym Vatten I Kuber Passar I En Vanlig Standardfont 150 Och 170 Cm Lång, Hur Man Beräknar Förskjutningen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många Liter är Det I Badet? Vilken Volym Vatten I Kuber Passar I En Vanlig Standardfont 150 Och 170 Cm Lång, Hur Man Beräknar Förskjutningen

Video: Hur Många Liter är Det I Badet? Vilken Volym Vatten I Kuber Passar I En Vanlig Standardfont 150 Och 170 Cm Lång, Hur Man Beräknar Förskjutningen
Video: Emilia Får man dricka vattnet i badkaret? 2024, Maj
Hur Många Liter är Det I Badet? Vilken Volym Vatten I Kuber Passar I En Vanlig Standardfont 150 Och 170 Cm Lång, Hur Man Beräknar Förskjutningen
Hur Många Liter är Det I Badet? Vilken Volym Vatten I Kuber Passar I En Vanlig Standardfont 150 Och 170 Cm Lång, Hur Man Beräknar Förskjutningen
Anonim

När du väljer ett bad är det viktigt att hitta en "gyllene medelväg" - den bör ha kompakta mått för att ta vattenprocedurer och följaktligen skålens volym och dess användning bör vara rationell när det gäller vattenförbrukning.

Idag är de flesta lägenheter utrustade med en vattenmätare, och när man badar tar det mycket. Finns det lagliga sätt att minska vattenförbrukningen utan att äventyra din egen komfort?

Bild
Bild
Bild
Bild

Dagligt intag

Genomsnittlig vattenförbrukning per person är 250-300 liter. Samtidigt används det mesta av volymen ofta irrationellt: det rinner helt enkelt ner i avloppet. För personliga behov spenderar älskare av blötläggning i ett varmt bad mycket mer vatten. I genomsnitt är vattenförbrukningen i badrummet cirka 150 liter, förutsatt att en person inte använder skum, inte lägger till ett avkok av medicinska örter i vattnet. Ytterligare 50–70 liter spenderas på att duscha efter proceduren.

Om avkok av medicinska örter läggs till badet, är vattenförbrukningen för att fylla det något mindre än 150 liter . Sådana procedurer kan dock bara utföras på en ren kropp, så 50–70 liter vatten spenderas på en dusch före ett helande bad. Samma mängd - att skölja efter ett bad.

I genomsnitt tar matlagning 30 liter vatten, i en timmes tvätt - 45 liter. Cirka 70 liter spolas ner på toaletten för att hålla toaletten ren, ytterligare 40 liter - för att tvätta händer, tvätta, borsta tänder. Allt detta spenderas av en person!

Bild
Bild
Bild
Bild

Att veta badets volym är nödvändigt inte bara för att välja en mer ekonomisk skål. Så när du installerar en septiktank i den privata sektorn måste du veta den exakta volymen av avloppsvatten för att välja en septiktank med önskad volym.

När du installerar en värmepanna kommer det också att vara användbart att veta badets volym för att korrekt beräkna mängden vatten som krävs för uppvärmning. Det borde räcka inte bara för att fylla koppen, utan också för att duscha.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsmetoder

Antalet liter i ett bad beror på dess mått - längd, bredd, djup. Skålens djup är avståndet från botten av skålen till överloppshålet. Vanligtvis produceras inhemska produkter djupare än importerade modeller.

Beroende på badets storlek finns:

  • Små . Kompakta enheter där en vuxen bara kan sitta i ett halvt sittande läge. Deras längd är vanligtvis 120–130 cm och en bredd på 70–80 cm.
  • Standard . De passar in i de flesta badrum i typiska höghus, de låter dig bo med stor komfort. Deras vanliga längd är 150–160 cm och en bredd på 70–80 cm.
  • Stor . Hot tubs som är lämpliga för rymliga badrum och har en längd på 170 cm till 200 cm. Bredd är 70–80 cm.
Bild
Bild

Bredden på badrummet är vanligtvis densamma för alla modeller. Att ta en skål som är mindre än 70 cm bred är opraktiskt - det kommer att vara obekvämt även för smala användare. Men bredden kan öka. Som regel har längre badkar en ökad bredd.

Separat är det värt att lyfta fram vinkelmodellerna, som är liksidiga (symmetriska) och mångsidiga (asymmetriska). Sidan av den förra kan börja från 100 cm, samerna anses vara bekväma skålar med en längd på varje sida - 150 cm. Asymmetriska modeller kan ha olika former, längder och bredder. Slutligen finns det runda och ovala mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på badets volym genom att läsa instruktionerna som medföljer enheten . Som regel rymmer små badkar cirka 160 liter vatten, standard - 220 till 230 liter, stora - från 230–240 liter och mer. Detta är dock inte alltid möjligt, dessutom är det alltid användbart att veta skålens verkliga volym (för att jämföra den med den angivna). Metoderna för att beräkna det kommer att diskuteras nedan.

Tankens volym beror inte bara på dess storlek utan också på tillverkningsmaterialet. Detta beror på att skålar av olika material har olika vägg- och buntjocklekar. Så väggarna i gjutjärnskålen är de tjockaste (jämfört med motsvarigheter till akryl och stål), därför blir dess kapacitet, under lika stora dimensioner, något mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

För standardmodeller

Det enklaste, men inte helt korrekta, sättet att ställa in ett badrums volym är att mäta hur många hinkar vatten en skål kan rymma. Denna metod innebär ett fel, dessutom är det obekvämt och tidskrävande. Och en annan nackdel: denna metod kan inte användas omedelbart innan du köper, det vill säga i en butik.

Multiplikation av parametrar blir mer exakt: längd, bredd och höjd . Du måste dock först översätta dessa värden till decimeter, eftersom 1 liter vatten är lika med en kubik decimeter. En kubikdecimeter är 10 x 10 x 10 cm.

Låt oss som exempel beräkna volymen på en standard galvaniserad badtunna, 150 cm lång, 70 cm bred och 50 cm hög. I kubikdecimeter ser dessa parametrar ut så här - 15, 7 och 5. Multiplicera dem tillsammans får vi 525 kubik decimeter. Således är volymen på en skål med måtten 150 x 70 cm 525 liter. På samma sätt kan du beräkna volymen på en liten eller stor skål, rektangulär eller rund.

Bild
Bild
Bild
Bild

För anpassade storlekar och former

Metoden som beskrivs ovan är inte lämplig för beräkning av ett bad med icke-standardiserade former. Om du behöver veta volymen på ett ovalt eller runt bad måste du först beräkna dess yta. Därefter multipliceras det resulterande värdet med längden eller höjden.

Tänk på ett exempel på ett badkar i form av en oregelbunden oval med axlar 50 och 60 cm långa och 40 cm djupa. Eftersom badkaret är runt, för att beräkna dess yta, utöver axlarnas längd, är det nödvändigt att känna till ett tal som anger omkretsen till dess diameter. Denna indikator är konstant och lika med 3, 14 (pi).

Bara memorera det och ersätt det med formeln 3, 14, multiplicerat med längden på den första semiaxen, multiplicerad med längden på den andra axeln, för att beräkna den runda skålens yta. Vi får: 3, 14 x 50 x 60 = 9420 cm (badyta).

Nu multiplicerar vi detta tal med djupindikatorerna: 9420 x 40 = 376800. Denna stora siffra är skålens volym, men i kubikcentimeter. Vi översätter dem till liter, flyttar komma från slutet av siffran 3 siffror framåt, vi får 376,8 liter. Nästan 374 liter får plats i badet i fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att beräkna populära triangulära bad är också enkelt . För att göra detta måste du hitta längden på skålens sidor och bilda en rät vinkel. Därefter måste de multipliceras med varandra och med badets höjd och sedan dela det resulterande talet med 2.

Således är volymen på en triangulär symmetrisk hörnskål med en längd på 150 cm och en höjd av 50 cm 562,5 liter. Vi lärde oss detta genom att multiplicera 2 skålens längd och höjd och sedan dela resultatet med 2: 150 x 150 x 50: 2 = 562,5.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan beräkna förskjutningen av en rund form genom att dela diameterindikatorerna med två , och sedan multiplicera resultatet med koefficienten för den matematiska konstanten 3, 14. Så beräknar du ytan på en rund skål. Det återstår att multiplicera det resulterande talet med badets höjd för att ta reda på volymen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag produceras många skålar med ovanliga former - i form av skal, människokroppen, ursprungliga geometriska former . Ju fler skillnader i djup och kanter i ett sådant bad, desto svårare är det att bestämma skålens volym. Vanligtvis anger säljare det i instruktionerna. Om inte, kan teckensnittets kapacitet ofta bestämmas endast med den "gammaldags" metoden - med hjälp av en hink med en viss förskjutning.

Om akrylskålen har utskjutningar och urtag som upprepar människokroppens anatomiska egenskaper, kommer det inte att vara möjligt att exakt beräkna skålens volym på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man minskar konsumtionen: professionell rådgivning

Om vattenmätare är installerade i din lägenhet är det viktigt att välja rätt badrumsmodell. Det har redan sagts ovan att 150-200 liter vatten räcker för ett bekvämt bad. Det är med denna volym du ska leta efter en skål.

När du väljer modeller av ovanliga storlekar, bland de första frågorna, fråga säljaren om skålens volym. Det är problematiskt att visuellt bestämma (till och med ungefär) på grund av den ovanliga designen, medan deras volym kan vara betydande.

För att spara pengar kan du minska antalet badprocedurer genom att ersätta dem med sköljning i duschen.

Installera kranar med en begränsare eller beröringsfria analoger . De kommer att förhindra att vatten läcker bort när du tvålar disk eller händer, borstar tänderna. Kontaktlösa kranar släpper in vatten först när du har tagit händerna under dem, enheter med begränsare - när du trycker på en knapp.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av sådana kranar, kom ihåg att stänga av vattnet manuellt medan du borstar tänderna, till exempel. I genomsnitt tar denna process 2-3 minuter. Under denna tid kan upp till 20 kubikmeter vatten komma ut i avloppssystemet.

Ett annat sätt att spara pengar är att installera luftare på kranarna . Det här är små enheter (många moderna mixermodeller har dem) som läggs på kranen. Tack vare luftarna är det möjligt att berika vattnet med syre, vilket innebär att samtidigt som strålens tryck bibehålls kommer det att minska dess mängd.

Med andra ord känner användaren inte alls att vattnet har blivit mindre, även om det faktiskt är exakt vad som händer när luftaren används. Dessutom, genom att blanda vattenstrålen med luftbubblor blir den mjuk och skummande. Under en sådan ström tvättas föroreningar lättare bort, vattnet innehåller mindre klor.

Det är viktigt att rengöra eller byta luftare i tid, eftersom de inte kan utföra sina funktioner till fullo sex månader till ett år efter driftstart. Välj ett bredare runt duschhuvud. Dess användning bidrar till fördelningen av jetstrålar i hela kroppen, kvalitetsablering och mer njutning av proceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska ofta rinner mycket vatten bort under valet av den optimala vattentemperaturen och stråltrycket . Detta kan undvikas genom att använda en termostat eller VVS med en inbyggd termostat. Det räcker med att ställa in lämpliga parametrar en gång, så att vattnet i framtiden omedelbart kommer att flöda under önskat tryck och optimal temperatur.

Moderna modeller har ett kraftfullt "minne", så att varje användare kan ställa in det optimala programmet för honom. Före användning behöver du bara välja ditt program och slå på vattnet. Användningen av dessa metoder gör det möjligt att minska vattenförbrukningen med 40-50%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt hur en person tar ett bad. Vissa användare tenderar att fylla badkaret fullt (särskilt när det gäller djupa skålar), medan det för ett kvalitetsförfarande är tillräckligt att vattnet helt täcker kroppsdelarna i badkaret. Det räcker med att minska vattenintaget med 5–7 cm för att spara 15–20 liter vatten.

Bild
Bild

Stor, och viktigast - irrationell, vattenförbrukning är förknippad med ett fel i VVS. Läckande rör, ständigt droppande kranar - allt detta är exempel på hur vatten går ner i avloppet, vilket betyder dina pengar. Att fixa situationen är enkelt - att reparera VVS och hålla det i gott skick.

Om vi pratar om besparingar i allmänhet, var uppmärksam på toalettskålens spolning . Det är mer bekvämt om enheten är utrustad med en dubbel avtappningsknapp. Beroende på hur smutsig skålen är kan du skölja bort den med mindre (t.ex. 3 l) eller mer (6 l) vätska.

Förbrukningen av vatten i köket visar sig vara stor, och dyrare varmt vatten används för att diska. Du kan minska dess förbrukning genom att köpa en diskmaskin. Moderna modeller har länge slutat slösa mycket vatten, dessutom hjälper de till att spara pengar. Till exempel, att diska efter en familjemiddag med en handtvätt tar upp till 50 liter vatten, en maskin tar i genomsnitt 15–18 liter.

När du tvättar tvätt, försök att ladda maskinens tank till det högsta möjliga värdet. Detta minskar vattenförbrukningen från maskinen.

Bild
Bild

Invånare i den privata sektorn kan använda regnvatten för att vattna platsen. För att göra detta, placera rymliga bassänger eller fat under dräneringssystemen, som fylls efter kraftigt regn.

Att installera en mätare är ett annat sätt att minska elräkningarna (men inte själva vattenförbrukningen) . Men deras installation är logisk endast om den faktiska vattenförbrukningen är mindre än den volym som beräknas enligt standarden.

Till exempel, om fem personer är registrerade i en lägenhet (standarden multipliceras med 5), och bara tre bor, är det logiskt att installera en mätare. Om situationen är motsatt, det vill säga fem spänningar och tre är registrerade, är installationen av en mätare kanske inte alltid motiverad.

I det här fallet är det bättre att försöka beräkna den ungefärliga verkliga volymen av förbrukat vatten och jämföra det med vad som anges på kvitton för verktyg. Om den första indikatorn är mindre, kan du tänka på att installera en mätare.

Rekommenderad: