Beräkning Av Betong För En Grund: Hur Man Beräknar Kubikkapaciteten, Hur Många Kuber Som Behövs, Hur Man Beräknar Volymen, Hur Mycket Material Som Behövs

Innehållsförteckning:

Video: Beräkning Av Betong För En Grund: Hur Man Beräknar Kubikkapaciteten, Hur Många Kuber Som Behövs, Hur Man Beräknar Volymen, Hur Mycket Material Som Behövs

Video: Beräkning Av Betong För En Grund: Hur Man Beräknar Kubikkapaciteten, Hur Många Kuber Som Behövs, Hur Man Beräknar Volymen, Hur Mycket Material Som Behövs
Video: How To Order Concrete, Calculating Volume 2024, April
Beräkning Av Betong För En Grund: Hur Man Beräknar Kubikkapaciteten, Hur Många Kuber Som Behövs, Hur Man Beräknar Volymen, Hur Mycket Material Som Behövs
Beräkning Av Betong För En Grund: Hur Man Beräknar Kubikkapaciteten, Hur Många Kuber Som Behövs, Hur Man Beräknar Volymen, Hur Mycket Material Som Behövs
Anonim

Att bygga ett hus börjar alltid med att bygga en solid grund. Tillförlitligheten och hållbarheten för det framtida hemmet beror på hur korrekt det är byggt och fyllt. Korrekta beräkningar kommer att spara tid och pengar. Denna artikel kommer att diskutera hur man beräknar betong för en grund, och vad beräkningarna beror på.

Bild
Bild

Särdrag

För konstruktion kan tre typer av stiftelser särskiljas:

  • tejp - en remsa av betong som passerar under alla bärande väggar, inklusive järnförstärkning, sand, grus och cement av lägst M200;
  • platta monolitisk - en grund platta lika med hela byggnadens yta;
  • pelar - - ett stödsystem av pelare, som används vid konstruktion av små byggnader utan källare, medan pelare är placerade runt hela omkretsen med ett intervall på upp till två meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den bandliknande basen fick sitt namn på grund av utseendet, liksom designen . Bandfundamentet är anordnat runt hela husets omkrets, inklusive de bärande innerväggarna. Denna design används för att fördela lasten jämnt över hela basområdet. Även när jorden sväller upp blir det ingen snedvridning av byggnaden. Men med sumpig jord fungerar den här typen av fundament inte; i detta fall används en högtyp av grund. Tejpbasen har en relativt stor mängd arbete, samt en hög materialförbrukning.

Ofta är denna typ av fundament med armerade betonggolv uppförda för tegel- eller stenbyggnader och för att ordna en källare.

Det är ganska enkelt även när det uppförs med egna händer. Med en kran tar konstruktionen av denna typ av fundament inte mer än två dagar, och krympningsperioden är mycket kortare än monolitiska fundament.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med bandfot inkluderar flera egenskaper

  • Relativt låg kostnad.
  • Enkel installation.
  • Lämplig för alla låga byggnader.
  • Hastighet. Grunden för en byggnad på 100 m2 kan byggas med egna händer på bara en vecka. Bandets utformning påverkas av markens avlastning, jordtypen, projektets komplexitet och vikt, grundvattnets höjd och markens frysdjup.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan konstruktionsinstallationen är det nödvändigt att bestämma basens struktur, de material som krävs för att bygga fundamentet, nivån på läggning, tekniken för att utföra allt installationsarbete.

Plattformen, på grund av dess hållbarhet och tillförlitlighet, används för byggande av sten- och tegelhus.

Materialen som används för konstruktionen är speciella armerade betongplattor och en krossad sten och sandkudde, placerad på botten av gropen innan du häller. Under konstruktionen är det viktigt att beräkna belastningen på den framtida byggnaden.

De viktigaste fördelarna med denna typ av fundament: enkel installation och möjlighet att sätta upp för alla typer av jord. Nackdelar: för hällning är det nödvändigt att bilda en idealisk plan yta, liksom stora byggkostnader på grund av användningen av järnförstärkning och läggning av ett tätskikt. Plattfundamentet hälls i lager på cirka 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumnfundament - ekonomiskt och tillförlitligt för lätta byggnader.

Bland de positiva egenskaperna finns följande:

  • oavsett tid på året och väderförhållanden kan denna typ av foundation enkelt göras med egna händer;
  • betongpålar placeras på valfri yta, även på branta sluttningar;
  • billiga material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror det på?

Huvudfrågan i det inledande skedet är att ta reda på hur mycket betong som kommer att krävas för att göra grunden, för att inte slösa bort pengar och samtidigt uppfylla alla tekniska krav.

Som redan nämnts kan tre typer av stiftelser särskiljas för konstruktion: remsa, platta och pelare.

Om du har valt en bandfundament för konstruktion måste du göra exakta beräkningar av dess djup och bredd, som måste tåla byggnadens massa. Mängden betongblandning beror på fundamentets linjära dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hälen på remsbasen är minst 30x80 cm . Men det är också nödvändigt att följa storleken på förstärkningsbandets förband, annars kan fundamentet falla sönder i flera fragment under husets vikt.

När vi bygger en bandbas på fast mark kan dess bredd sammanfalla med väggarnas bredd, därför expanderar vi skyttegravarna endast med tjockleken på formbrädorna. Och i mjuka jordar lämnas ett litet gap, cirka 10 cm, som fylls i slutet av konstruktionen med vanlig sand. En sådan kudde tillåter inte förändringar i trycket på grunden.

Inte bara byggnadsintensiteten beror på markens kvalitetsindikatorer, utan också på de monetära kostnaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel har stenig eller halvstenig jord bra bärighet, så att alla typer av fundament kan uppföras på dem. Men sandig, siltig eller lerjord tillhör släktet som starkt lyfter, så grundtypen väljs utifrån grundvattennivån och jordens frysdjup.

Det finns flera sätt att bestämma jordtypen . Det enklaste sättet är att göra flera hål genom hela tomten och undersöka jordens snitt. Tänk på att jorden bokstavligen ett par meter bort redan kan ha helt andra egenskaper. Under inga omständigheter förlita sig på grannforskning, eftersom jorden kan vara väldigt annorlunda, och detta kommer att bli allvarligt följt i framtiden. Baserat på resultaten av markstudier från din webbplats kommer du att ha en idé för dig själv på vilket djup grunden kommer att läggas.

Djupet av jordfrysning är av ingen liten betydelse, eftersom marken under detta märke är mycket tät, men ovanför är det alltid mättat med fukt och tenderar att svälla under säsongens avfrostning. Denna egenskap är också viktig för beräkningar av bandfot.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är det enkelt att hitta referensbord för att få information om regionens djup. Du kan också kontakta specialisterna som kommer att utveckla ett projekt åt dig baserat på data för din region och utföra en kompetent beräkning.

På problemjord hälls oftast en fast monolitisk betongplatta . Det kommer att fördela lasten jämnt vid frysning av jorden, liksom när jorden sväller, kommer den monolitiska basen att stiga för att sedan återgå till sitt tidigare tillstånd under sin egen vikt.

Det är också nödvändigt att bestämma massan av den framtida byggnaden, den ungefärliga vikten av möbler och andra föremål som kommer att vara i huset, och du måste också ta hänsyn till snöns svårighetsgrad på husets tak på vintern.

Bild
Bild

Formler

För att beräkna den nödvändiga mängden betong för gjutning kommer det att vara nödvändigt att ta reda på grundvolymen i kubikmeter.

Varje typ av fundament har sin egen beräkningsmetod

  1. Band . Höjden beräknas enligt följande formel: djupet på den underjordiska delen + höjden på källaren. Standardbredden på fundamentet är 40 cm, men oftare görs det större beroende på tjockleken på väggarna i den framtida byggnaden. Genom att multiplicera höjden, bredden och längden på basen får vi den nödvändiga volymen.
  2. Tallrik . Om grunden är en monolitisk platta med rektangulär eller kvadratisk form, blir beräkningarna lika: husets längd x bredden x byggnadens tjocklek. Tekniska standardmått för skikttjockleken för envåningsbyggnader - från 10 cm, tvåvåningshus med låg vikt - från 25 cm, för byggnader av skrymmande byggmaterial - 0 cm. Låt oss till exempel beräkna volymen av den nödvändiga mängden betong för plattans bas i ett hus 10x10 m. Låt oss säga att djupet, med hänsyn till källaren, kommer att vara 1,7 m, bredd 0,5 och den totala längden är 62 m. Multiplicera och få 52,7 kubikmeter, det vill säga ungefär 53 m3 betong.
  3. Pelar . Antalet pelare beror på hela byggnadens yta. Låt oss säga att du har inläggsparametrar som diameter, höjd och antal inlägg. Först måste du beräkna tvärsnittsarean: S = 3, 14 x R (diameter). Beräkna därefter volymen av betong i kubikmeter av en kolumn, för detta multiplicerar vi ytan med höjden. I slutet multipliceras det resulterande antalet med antalet pelare och vi får den volym betong som vi behöver för att bygga en pelargrund.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att beräkna den nödvändiga mängden cement för beredning av betong. Till exempel, för att få en kub betonggjutning av märket M300 behövs 382 kilo cement, 700 kilo sand, krossad sten av en liten fraktion upp till ett ton, samt cirka 220 liter vatten. Därför har vi sådana proportioner (cement, sand, krossad sten) för tillverkning av betong M300 = 1, 0: 1, 7: 3, 2.

Bild
Bild

Tips

Installation och hällning av fundamentet är kanske huvuddelen i byggandet av ett hus eller stuga.

För att göra allt korrekt och för att inte misstas i beräkningarna, använd råd från proffs

  • Grävmaskinen gräver grävningar för bandfundamentet snabbare, men det följer inte alltid önskade dimensioner. Någonstans kan det bli lite bredare, någonstans lite djupare.
  • När du beställer betong bör du i förväg tänka på var överskottet senare kan användas. Till exempel kan du betong en stig i en trädgård.
  • Om du inte klarar dig själv kan beräkningen av betongvolymen beställas från specialister.
  • En pelargrund bör inte utföras med för rörliga eller svagt bärande jordar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För en plattfundament är det nödvändigt att förse platsen med ett dräneringssystem, så att vatten inte kommer att urholka jorden under grunden vid riklig snösmältning.
  • Vid beräkning, lägg alltid i material med marginal, annars kan konstruktionen avbrytas i ett dygn eller till och med längre.
  • Ladda inte fundamentet förrän det har härdat helt. Efter att gjutningen har placerats i formen på den första dagen sker härdning med 30% hållfasthet. En vecka senare, cirka 70%. Men fullständig pålitlig mognad kan uppnås tidigast om en vecka, med hänsyn till lufttemperaturen och väderförhållandena.
  • Slab foundation -teknik innebär korrekta korrekta markeringar.
  • Det rekommenderas att hälla betong på en torr varm dag.

För att spara pengar bör du inte ta produkter av låg kvalitet, det kan leda till att huset förstörs. För att undvika allvarliga konsekvenser i framtiden är det nödvändigt att göra korrekta beräkningar och köpa material från inhemska beprövade tillverkare, liknande kvalitet som utländska.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Underlåtenhet att följa temperaturregimen för betonghärdning, felaktig märkning av grophörnen kan leda till en snedvridning av strukturen i framtiden.
  • Grundkudden är gjord av tvättad sand, utan blandning av lera.
  • I jord som lera eller lera måste tejpen läggas minst halva djupet av jordfrysning.
  • När du bygger, ta alltid hänsyn till platsen för kommunikationen som kommer in i huset och tjockleken på väggarna i avloppsrören.
  • Särskild uppmärksamhet krävs för vattentätningen av bandfundamentet. De minsta misstagen i denna fråga kan leda till översvämning av källaren.
  • Använd inte släta stavar för att förstärka ramen, eftersom betongen glider över dem.
  • Det är också nödvändigt att beräkna den ungefärliga krympningskoefficienten för betonglösningen, eftersom varje betong, när den torkas, minskar i storlek.
  • Om beräkningen och användningen av förstärkta stavar är felaktig börjar fundamentet kollapsa under drift.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ta dig tid innan du påbörjar byggnadsarbetet. Gör noggrant alla nödvändiga beräkningar, be om hjälp från vänner som redan har passerat fasen med att bygga grunden, utarbeta en handlingsplan och börja arbeta först.

Rekommenderad: