Hur Beräknar Man En Pediment? Beräkning Av Ytan Av Pedimentets Triangel. Hur Beräknar Jag Takhöjden? Hur Beräknar Man Mängden Material?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beräknar Man En Pediment? Beräkning Av Ytan Av Pedimentets Triangel. Hur Beräknar Jag Takhöjden? Hur Beräknar Man Mängden Material?

Video: Hur Beräknar Man En Pediment? Beräkning Av Ytan Av Pedimentets Triangel. Hur Beräknar Jag Takhöjden? Hur Beräknar Man Mängden Material?
Video: Cirkelbegrepp 2024, April
Hur Beräknar Man En Pediment? Beräkning Av Ytan Av Pedimentets Triangel. Hur Beräknar Jag Takhöjden? Hur Beräknar Man Mängden Material?
Hur Beräknar Man En Pediment? Beräkning Av Ytan Av Pedimentets Triangel. Hur Beräknar Jag Takhöjden? Hur Beräknar Man Mängden Material?
Anonim

Taket är av stor praktisk betydelse, eftersom denna del av byggnaden är utformad för att skydda huset från effekterna av nederbörd, vindstilla vindar, solljus och snöansamling. Den viktigaste aspekten för att bygga ett hus är korrekt beräkning av gaveltakets höjd. Tekniska egenskaper, estetiska komponenter och arkitektoniska egenskaper hos den framtida beläggningen beror på denna parameter.

Bild
Bild

Höjdberäkning

För självberäkningar rekommenderas att använda speciella matematiska formler. Utvecklingen av en husplan kräver tillverkning av en ritning för vilken du måste mäta värdena för värdena.

Andelen takkonstruktion bestäms främst av dess ås, som är en horisontell ribba, som bildas vid korsningen mellan topparna på de lutande planen . En felaktigt beräknad åshöjd kan leda till problem i konstruktionens funktion och ett brott mot de arkitektoniska parametrarna. Det är viktigt att noggrant följa de tekniska föreskrifterna för att undvika framtida läckage i taket och dess för tidiga slitage.

Bild
Bild

Ett gaveltak görs oftast i form av en liksidig triangel, men det finns hus med asymmetriska gaveltak, som har olika områden i sluttningarna. Men samtidigt är lutningsvinkeln för båda delarna av strukturen lika.

Närvaron av en vind påverkar också höjden på åsen . Skilj mellan vinds- och icke-vindsbostadshus. Du kan beräkna detta värde av orsaker till säker förflyttning på den opererade vinden. Höjden på taken på en vind på en bostad beräknas från golvet till takets topp vid korsningen av sluttningarna.

Om vinden är planerad att användas som bostadsyta beräknas dess höjd med en marginal på 30-40 m från den högsta hyresgästens höjd. När du använder vinden som ett lager bör gången vara mellan 60 cm i höjd och 120 m i bredd. Till exempel, för att ordna ett mansardtak, krävs en höjd av mer än 2,5 m.

Bild
Bild

Lutningsvinkeln för planen bestäms av ett värde som står i direkt proportion till typen av tak, klimat och andra faktorer . Så i närvaro av kraftigt snöfall är det optimala värdet lutningsvinkeln på minst 45 ° C, vilket förhindrar kvarhållande av massiv nederbörd på ytan, så att ingen ytterligare belastning skapas på takets stödstruktur. I närvaro av en stark vind är det att föredra att bygga en sluttning med en svag lutning på högst 20 ° C.

Bild
Bild

För små takelement är ett högt tak mer lämpligt . Det är värt att notera att värdet av den optimala lutningsvinkeln anges på takmaterialets förpackning. Man bör också komma ihåg att en ökning av lutningsvinkeln innebär en ökning av belastningen på bärkonstruktionen, vilket ökar kostnaden för inköp av material för tak, spärrar och ramelement.

Bild
Bild

Du kan använda matematiska miniräknare online för att beräkna takhöjder. Du måste också komma ihåg trigonometriens lektioner. Du kan tänka dig att taket består av två rätvinkliga trianglar fästa vid varandra. Lutningen spelar rollen som hypotenusen, takets höjd är det första benet (a), husets bredd, delat i hälften, är det andra benet (b). Det visar sig att formeln: a = b * tga . Således kan höjden på åsen beräknas.

Hur beräknar jag ytan?

Den efterföljande bekvämligheten med att bo i en bostad beror på kvaliteten på taket. För att korrekt beräkna takytan måste du ta hänsyn till takmaterialets typ och form, liksom husets designfunktioner. Noggranna beräkningar gör det möjligt att göra takkonstruktionen pålitlig och hållbar, för att bestämma mängden kontanta investeringar.

Bild
Bild

För detta kan olika material användas, till exempel skiffer, wellpapp eller metall, samt ytterligare komponenter. Det är vanligt att lägga takplåtarna med en överlappning. Därför tar det på varje sida av taket cirka 10-15% för en längsgående överlappning.

Du kan beräkna takytan genom att göra nödvändiga mätningar. I detta fall bör följande faktorer beaktas:

  • område när det gäller lutningsvinkeln och takets geometriska struktur;
  • förekomsten av luckor och andra element på taket som inte kommer att täckas med tak;
  • den valda värmeisoleringen, typen av isolering och beklädnad.
Bild
Bild

Att bestämma takytan innebär beräkning av byggmaterialens höjd, lutning och volym. Genom att korrekt beräkna kvadraturen kan du spara på att köpa tak och transportera material. Takmaterial bör dock köpas med en liten marginal för att undvika brist på dem under installationen eller om det uppstår fel i installationen. Med en komplex takkonfiguration med flera sluttningar måste du beräkna parametrarna för de geometriska formerna.

Ytan beräknas med hjälp av formeln, beroende på sluttningens form:

  • trapetsformad: (A + B) * H / 2;
  • rektangulär: A * B;
  • parallellogram: A * H;
  • liksidig triangel: (A * H) / 2.

Där A är takets bredd, B är takets längd, H är triangelns höjd.

Bild
Bild

För att göra beräkningarna enklare rekommenderas att dela upp komplexa geometriska former i enkla element och sedan hitta den totala ytan för de erhållna värdena i kvadratmeter.

För att mäta ytan på frontontriangeln måste du mäta längden på ändväggen och dela den på mitten . Det resulterande värdet multipliceras med tg för vinkeln som bildas mellan lutningen och takets bas.

Bild
Bild

Den triangulära lutningen är den vanligaste geometriska konfigurationen för hushåll . Den trasiga taktypen har en mer komplex struktur. Dess konstruktion försvåras av konstruktionen av spärrsystemet och de nödvändiga beräkningarna.

Det är nödvändigt att beräkna mängden takmaterial, baserat på beläggningens dimensioner och dimensioner, och även ta hänsyn till takbjälkens bärighet och vikten av lastelementen på taket.

Bestämning av mängden material

Byggare och husägare som har planerat att bygga ett hus eller genomföra en större översyn av en bostad kan vara intresserade av denna parameter. För att beräkna antalet takplåtar och tillbehör kan du vända dig till professionella tjänster eller göra dina egna beräkningar.

Först måste du överväga styrkan hos den bärande strukturen. Denna egenskap påverkas av naturliga faktorer, nämligen vind- och snölast. Andra påverkande faktorer inkluderar:

  • bostadsområde - påverkar den ursprungliga mängden byggmaterial;
  • antalet backar - taksystemet blir mer komplicerat med en ökning av antalet backar;
  • lutningsvinkelns värde - ju bredare vinkel, desto fler takmaterial;
  • närvaron av en skorsten, ventilationsrör och dolkar;
  • mängden Mauerlat (bandband).
Bild
Bild

Till exempel, när du använder bältros, är det nödvändigt att dela området på backarna med täckningsområdet, som finns i ett paket. Vid köp av kakel bestäms det nödvändiga antalet förpackningar av längden på åsen och nedströms gesimser.

Beståndet bör innehålla 3-5% av takmaterial . Vattentätande film i rullar bör också köpas med 13% överlappningsmarginal. Antalet klasar beräknas med formeln: 4 bitar per platta i en vinkel på mindre än 45 ° С, 6 bitar - i en vinkel på mer än 45 ° С.

Bild
Bild

Gavel- och gesimplankorna är som standard 2 m höga. 10 cm bör vara kvar på överlappningen. Du måste ta reda på längden på överhäng och distanser, principerna för att installera profilerade ark på slottgolv för att effektivt kunna beräkna antalet ytterligare element och fästelement. För att helt täta taket är det bäst att använda självgängande skruvar som sätts in i fästhålen.

Innan takarbete utförs med hjälp av wellpapp, ska arkens totala och användbara bredd, materialets höjd och tjocklek mätas . För att täcka taket med metallplattor måste du också överväga stegets höjd och vågorna.

Rekommenderad: