Hur Många Plattor Finns I En Kub? Hur Många Bitar är En Kub Av Två Meters Brädor? Hur Många Kuber är 5, 6 Och 7? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många Plattor Finns I En Kub? Hur Många Bitar är En Kub Av Två Meters Brädor? Hur Många Kuber är 5, 6 Och 7? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet?

Video: Hur Många Plattor Finns I En Kub? Hur Många Bitar är En Kub Av Två Meters Brädor? Hur Många Kuber är 5, 6 Och 7? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet?
Video: Hur man löser en rubiks kub "del 5 Sista lagret" 2024, April
Hur Många Plattor Finns I En Kub? Hur Många Bitar är En Kub Av Två Meters Brädor? Hur Många Kuber är 5, 6 Och 7? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet?
Hur Många Plattor Finns I En Kub? Hur Många Bitar är En Kub Av Två Meters Brädor? Hur Många Kuber är 5, 6 Och 7? Hur Beräknar Jag Kubikkapacitet?
Anonim

Efter att ha klippt en trädstam finns det en platta kvar på brädorna-sågat timmeravfall, vilket inte är ett fullvärdigt trä av hög kvalitet. Ändå finns det en efterfrågan på dem inom konstruktion och efterbehandling.

Bild
Bild

Varför veta volymen?

Croaker är indelad i företag och lågklassiga. Den första används som en billig ersättning för kantade brädor - där perfekt jämnhet, snygghet i konstruktion eller konstruktion inte krävs . Den andra - för flis, sågspån, spån och ved. En croaker är en flisad del av en bräda, vars ena kant är rundad, och den andra är sågad, jämn. Innan stapling tas barken bort från den.

Plattans volym i en staplingskubikmeter måste vara känd för att inte betala för luft . Faktum är att plattan är av olika storlekar, och konsumenten betalar bara för träet - och inte för luckorna mellan träbitarna. Den verkliga volymen av trä behövs för att ta reda på kostnaden för leverans av ett givet byggmaterial: det mäts huvudsakligen i kubikmeter.

Vikt i ton används endast internt för att beräkna fraktkostnader baserade på bensinkostnader (eller diesel).

Bild
Bild

Hur många bitar av olika plattor finns i en kub?

För att beräkna hur många bitar platta på en kubikmeter fungerar de med begreppen en vik och en komprimerad kub. Den första är kubikmeter brädor som läggs med tillåtna (distansbricka för ventilation och torkning) hålrum. Det andra är samma trä, men utan tomrum. Den enklaste metoden för att beräkna t ex tallens densitet (15% vatten - anses torrt) är 510 kg / m3 . En kubikmeter sådan tall i brädor, tätt lagda, från ände till ände-510 kilo per kubikmeter, ungefär ett halvt ton per "kubikmeter". Om vi delar detta tal med 1,43 (vikparametern i genomsnitt) får vi 356 kilo tallplatta per kubikmeter.

Till exempel kan två meters plattor, på vilka resterna av det avverkade virket som erhållits på detta sätt sågas, staplas 50 bitar per kubikmeter. Tjockleken på stammen av samma tall är ett variabelt värde: På grund av bredden och tjockleken på årsringarna av trä kan enskilda tallar växa ojämnt och storleken (och därmed vikten) på stammarna av rent trä kan skilja sig avsevärt. Om vi delar upp samma 356 kg i 50 två -metersplattor (eller 33 med en liten rest - 3 meter vardera) får vi 7, 12 kg för en platta. I detta fall:

  • 5 kuber - 250 brädor - ca 1780 kg plattvirke kommer ut;
  • 6 kuber - 2136 kg;
  • 30 kuber i ton - 10680 kg platta - mer än 10 ton kommer att släppas (en lastbil med traktor för leverans kan krävas, utan släpvagn);
  • ett mindre värde, till exempel 7 kuber, kommer ut för tall - enligt samma formel - 2492 kg, det vill säga nästan 2,5 ton.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man rätt?

Du kan beräkna träets kubikkapacitet på flera olika sätt, men de tar alla mycket tid. Inte ens en erfaren lagrare kan omedelbart avgöra hur många kilo platta i en kubikmeter med ett öga. Tänk på stegen för att beräkna en företagsplatta.

  • Sågade brädor sorteras efter längd - upp till 2 meter och över 2 meter i längd.
  • Barken tas bort utan att misslyckas - huvudsakligen beräknas träets volym och vikt. Alla kommer inte att förbinda sig att använda bark för konstruktionsändamål, så det gäller bara uppvärmning för fastbränslepannor.
  • Plattan staplas med de minsta (om möjligt) hålrummen. Brädorna läggs på olika sätt, med tanke på deras ofullkomliga konvexa yta. Det är absolut nödvändigt att docka längs segmentens längd (trimning). Stapelns hörn är raka, kanterna på kuben (eller parallellpiped) är jämna, utan avfasningar.
  • Bredden och längden multipliceras med höjden - plattans vikvolym erhålls.
  • De erhållna värdena divideras med 1, 43.

Det resulterande värdet är träets täta kubikkapacitet. Om volymen är liten, för att eliminera fel i omräkningen, är det lämpligt att väga staplarna på en lastbilsvåg med en gaffeltruck eller lastbilskran som finns på lagret. Genom att dividera staplarnas vikt med tätheten av torrt trä (i det här fallet tall) har vi den verkliga (täta) volymen på plattan. Till skillnad från raka brädor, som har en konstant volym och dimensioner, är det inte lätt att mäta en platta.

Ovanstående uppskattningar är ungefärliga, den exakta volymen bestäms endast vid vägning.

Rekommenderad: