Bandsågning: Hur Väljer Man Skärphjul För Trä- Och Metallsågar? Hur Skärper Man Dem Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktion

Innehållsförteckning:

Video: Bandsågning: Hur Väljer Man Skärphjul För Trä- Och Metallsågar? Hur Skärper Man Dem Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktion

Video: Bandsågning: Hur Väljer Man Skärphjul För Trä- Och Metallsågar? Hur Skärper Man Dem Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktion
Video: Ormkub 2024, Maj
Bandsågning: Hur Väljer Man Skärphjul För Trä- Och Metallsågar? Hur Skärper Man Dem Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktion
Bandsågning: Hur Väljer Man Skärphjul För Trä- Och Metallsågar? Hur Skärper Man Dem Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktion
Anonim

En välslipad metall- och träbandsåg är nyckeln till produktivitet och livslängd. Som regel tillhandahålls sådana tjänster av specialorganisationer, men om du känner till sekvensen av åtgärder och funktioner i processen kan du vässa en trubbig såg på egen hand.

Bild
Bild

Applicering av tejpblad

Nyckelkomponenten i varje bandsåg är bandsågen (bladet). Bandsågar används ofta vid arbete med trä, metall, gummi, plast och en mängd flexibla material.

Det finns tre typer av dessa produkter

  1. Manuella tejpenheter - dessa maskiner kan kallas hushåll, de används oftast hemma.
  2. Skrivbordsmodifieringar - dessa enheter köps oftare för små industrianläggningar, träbearbetningsföretag, verkstäder.
  3. Stationära enheter - sådana installationer är relaterade till kategorin professionella, de används i stora industrier, fabriker, fabriker, stora verkstäder och så vidare.
Bild
Bild

Typologi av målningar

Grunden för separationen av denna typ av sågar är tillverkningsmaterialet och elementen som bearbetas. I enlighet med sådana aspekter kan följande typer av dukar särskiljas.

Sågar för trä . Det viktigaste materialet för deras tillverkning är kol och legerat stål, deras hårdhet når 40–45 HRC. Alla tänder utsätts för högfrekvent strömhärdning utan att misslyckas. Det bör noteras att ett sådant material av dukar kan användas för att skära tunna icke-järnmetaller eller kolstål.

Bild
Bild

Dukar för metall . Sådana verktyg är gjorda av höghastighets- eller fjäderstål (kobolt och volfram läggs till strukturen) stål. Dessa sågar har redan styrkor upp till 69 HRC. För att få hög hårdhet och gott om möjligheter kan stellit eller andra typer av starka legeringar svetsas på tänderna.

Bild
Bild

Drack service

För att serva dukarna är det inte tillräckligt att vässa tänderna, det är också nödvändigt att späda ut dem. Dessa två procedurer utförs i följd: de börjar med att sätta tänderna och avslutar dem med slipning. Det är nödvändigt att strikt följa en sådan kronologi av verk. Avel utförs för att minska sågens friktion vid skärning av ett visst material (trä, metall, plast, etc.). Det finns flera metoder för utspädning, som beror på vilka element som behöver erhållas därefter, bearbetning och styrkan hos det startande arbetsstycket.

Bild
Bild

Funktioner vid odling av tejpbanor

När verktyget används minskas egenskaperna hos dess framkant. Därför är uppfödning och kompetent slipning av bandblad en teknisk del av arbetscykeln.

Tänk på: kablarna måste utföras före skärpning, inte efter det!

Bild
Bild

Uppfödning är processen att böja tänderna åt sidorna för att förhindra att verktygsbladet fastnar i materialet som bearbetas och för att minska friktionen. Det finns tre typiska uppfödningsmetoder:

  • klassiskt - tänderna dras tillbaka åt höger och vänster sida strikt i tur och ordning;
  • strippning - var tredje tand förblir i sin ursprungliga position. Särskilt viktigt för anordningar avsedda för skärning i regel av starka legeringar och material;
  • vågig - varje tand har sitt eget värde av böjstorleken, därför bildas en våg från dem. Detta är den svåraste aveln.
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att vid kabeldragning är inte hela tanden böjd, utan bara dess andel - 1/3 eller 2/3 av den skarpa toppen.

Parametrarna för ledningsstorleken som rekommenderas av tillverkarna ligger inom intervallet 0, 3-0, 7 millimeter. Proceduren utförs med hjälp av specialiserad justerbar utrustning.

Hur skärpa duken korrekt?

Enligt statistik uppstår mer än 80% av fallen med enhetsbrott på grund av att skärpningstekniker inte fungerar. Behovet av skärpning avslöjas visuellt - genom själva tändernas utseende eller snittets tillstånd (ökad ojämnhet i planet).

Bild
Bild

Stenar för slipning av tejpblad väljs utifrån tändernas styvhet. För slipning av produkter av kol och legerat stål används korundstenar. Bimetallblad kräver borazon (CBN) eller diamantskivor. Bladslipskivans konfiguration måste bestämmas utifrån verktygets egenskaper. Den kan vara skålformad, platt, kopp, profil.

Innan arbetet påbörjas är det lämpligt att låta duken hänga i oskruvat läge i 10-12 timmar.

Villkor för skärpning av dukar med egna händer:

  • säkerställa ett systematiskt avlägsnande av metall enligt formen på tanddelen;
  • undvikande av överdrivet tryck på skivan (detta kan orsaka glödgning);
  • säkerställa integriteten hos höjden och formen på tanddelen;
  • den oumbärliga närvaron av vätska för kylning;
  • kontroll över frånvaron av poäng.
Bild
Bild

Typiska instruktioner för slipning av blad säger att slipning ska utföras antingen längs tandens främre yta, eller både längs framsidan och baksidan. Men detta är teoretiskt. Faktum är att de flesta specialister, och till och med hantverkare från folket, utför det bara på bakplanet - så de tror att det är bekvämare.

Bild
Bild

I stort, oavsett överflöd av regler och villkor, är dessa enheter ganska krävande när det gäller skärpning. Du kan hantera dem både med hjälp av en specialiserad skärpare för bandblad och för hand. Dessutom kan cirklar av olika konfigurationer och ämnen användas för bearbetning.

Bild
Bild

Innan du skärper tejpen är det lämpligt att bekanta dig med de viktigaste metoderna för att utföra denna procedur.

Metod 1: skärpning i full profil

Denna metod anses vara särskilt hög kvalitet och utförs på automatisk utrustning. Elborovy (borazon) -skiva, exakt anpassad till konfigurationen, bearbetar hela interdentalhålan, tillsammans med motsvarande plan på intilliggande tänder, med ett enda pass. I detta fall utesluts att erhålla en ojämn konfiguration vid tänderna. En nackdel med en sådan skärpning är att ständigt ha ett visst antal sfärer till hands för dukar för olika ändamål.

Bild
Bild

Metod 2: skärpa kanterna på tänderna

Det kan utföras på specialutrustning eller manuellt.

Bild
Bild

Om specialutrustning väljs är det nödvändigt att kompetent välja en cirkel - som regel är det platta prover. I stort sett är det lämpligt att vända sig till professionell skärpningsutrustning endast i de situationer när arbetsskalan är ganska stor. Det är att föredra att utföra oregelbundet "hushållsarbete" för hand - med hjälp av en graver eller på en vanlig maskin. Under arbetets skull är det för din egen säkerhet nödvändigt att använda mask eller skyddsglasögon.

Bild
Bild

Om din gård inte har ett verktygsmaskin eller en graverare kan du vässa duken på vanligt sätt - arbeta med en fil. Bara 3-4 avgörande rörelser på baksidan eller framsidan på var och en av tänderna kommer att lösa problemet. Med konstant och flitigt arbete utvecklas skickligheten för en bra oberoende skärpning mycket snabbt.

Bild
Bild

Skärpa dukar på vintern

Om allt är klart med skärpning av dukar under normala förhållanden måste skärpning under den kalla årstiden sägas separat. Det är skillnad på slipning av tejpblad i sommar- och vinterkylan. Den består i att ändra skärpningsgraden. Vinkeln som gäller för dukar på vintern bör vara 90 grader, till skillnad från sommaren, när skärpningsvinkeln är 120 grader.

Bild
Bild

Rekommendationer från experter

När du slipar bladet med en maskin, innan du påbörjar processen, måste du se till att slipskivan är korrekt placerad i förhållande till verktyget

Bild
Bild
  • Det är oerhört viktigt att ta bort en sådan volym metall från urtagen så att alla mikrosprickor elimineras på ett tillförlitligt sätt.
  • Om bladet har fungerat utan normalt underhåll under längre tid än vad tillverkaren tillåter, måste volymen av metall som tas bort i ett pass ökas.
  • Använd alltid ett nytt blad som referens för att testa effekterna av skärpning.
Bild
Bild
  • Bladtandens konfiguration är en indikator som har utarbetats och justerats genom åren. Därför är det ett stort misstag att förlita sig på verktyget för att skära "utan en knut, utan ett problem", oavsett vad du gör med tänderna.
  • Om driftsstandarder följs kommer bältet att arbeta samvetsgrant tills bredden reduceras till ett värde som motsvarar 65% av de initiala parametrarna. Bredden minskar förstås vid slipning.
Bild
Bild
  • Det finns helt fel råd om att det inte finns något särskilt behov av att ta bort skavmärken efter slipning. Om du tar hänsyn till det säkerställs förekomsten av mikrosprickor i sågen.
  • I slutet av arbetet måste tejpbladet rengöras från spån och harts utan att läggas i en lång låda och inspekteras noggrant före skärpning. Annars är risken för kontaminering av slipskivorna mycket hög. Och detta kommer säkert att leda till en skärpningsprocess av dålig kvalitet.
Bild
Bild

Möjliga fel vid skärpning

Noggrannhet 1 . Brända spår i bladtänderna. Grundorsaken till detta fenomen är gömd i slipstenens alltför stora ansträngningar. Det förväntade resultatet är en tidig matthet av duken.

Bild
Bild

Noggrannhet 2 . Felaktig lutning och ofullkomlig tandspårskonfiguration.

Bild
Bild

Flera omständigheter kan leda till ett liknande resultat:

  • rivning av skärmaskinens kopiator;
  • fel vid justering av maskinhuvudets lutningsgrad;
  • slipstensprofilens olikhet.
Bild
Bild

Nu har du information om hur du slipar kniven korrekt, samt vilka verktyg och utrustning du kan behöva för detta.

Rekommenderad: