Slipa En Gräsklipparkniv: Hur Man Skärper Den Själv Med Egna Händer? Hur Väljer Man En Skärpningsvinkel? Behöver Jag Slipa Min Kniv Efter Att Ha Köpt En Gräsklippare?

Innehållsförteckning:

Video: Slipa En Gräsklipparkniv: Hur Man Skärper Den Själv Med Egna Händer? Hur Väljer Man En Skärpningsvinkel? Behöver Jag Slipa Min Kniv Efter Att Ha Köpt En Gräsklippare?

Video: Slipa En Gräsklipparkniv: Hur Man Skärper Den Själv Med Egna Händer? Hur Väljer Man En Skärpningsvinkel? Behöver Jag Slipa Min Kniv Efter Att Ha Köpt En Gräsklippare?
Video: Rengör din gräsklippare 2024, Maj
Slipa En Gräsklipparkniv: Hur Man Skärper Den Själv Med Egna Händer? Hur Väljer Man En Skärpningsvinkel? Behöver Jag Slipa Min Kniv Efter Att Ha Köpt En Gräsklippare?
Slipa En Gräsklipparkniv: Hur Man Skärper Den Själv Med Egna Händer? Hur Väljer Man En Skärpningsvinkel? Behöver Jag Slipa Min Kniv Efter Att Ha Köpt En Gräsklippare?
Anonim

Det är också möjligt att klippa det mekaniska snedställda gräset på platsen med hjälp av en trubbig kniv. Men grov klippning av gräset med en klippare kommer att förstöra gräsmattans utseende: det kommer att delaminera i längdriktningen. Den resulterande luggen kommer att vara en "kall" look i flera veckor. För att gräsmattan ska vara helt plan och helt plan, rekommenderas att du kontrollerar gräsklipparen minst en gång i månaden - och vid behov skärpa den.

Bild
Bild

Obligatorisk inventering

För att plana klipparen behöver du följande verktyg:

  • Bulgariska;
  • hammare och städ;
  • grovt sandpapper och en brynsten (i form av en stång) med en kornstorlek på 200-1500 korn;
  • vice;
  • linjal;
  • en kofot eller träpinne och ett par pallar;
  • en borr med ett huvud för slipning av papper eller vässare (skivor).

Denna lista är slutgiltig. Vissa verktyg och armaturer kanske inte behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Först och främst rekommenderas att du tar bort kniven från gräsklipparen.

Det är osäkert att lyfta själva maskinen på en bilövergång, köra den i ett dike eller hänga gräsklipparen utan att ta bort kniven. Det kan starta när du av misstag trycker på eller trycker på startknappen, drar i startkabeln eller om enheten inte fungerar fullt ut.

Bild
Bild
  1. Manuellt sätt att slipa knivblad - med slip- och sandpapper utan motorer och maskiner. Inriktning av ett tandad och trasigt blad med en hammare eller slägga utförs på ett städ, skena eller svart stång.
  2. Mekaniserat sätt , även om det kompletteras med "smed" -behandling, kräver skärpning på en slipmaskin, såg eller borr. De två sista alternativen kräver en speciell fastsättning som slipskivan sätts på.
Bild
Bild

Slåtterkniven skärper jämnt och längs hela (varje) punkt. För att förhindra att kullager i motorn eller växellådan går sönder, centreringen av kniven görs bäst av en vändare på en svarv … Men även utan svarv blir resultatet ganska anständigt.

Bild
Bild

Vinkelval

Slipvinkeln är lika viktig som att hålla knivens mitt balanserat. Helst är det 30 grader. För liten vinkel kommer att göra kniven till ett slags rakblad, förstorat dussintals gånger och tråkigt vid den allra första skärningen av ogräs eller trimning av buskar.

För stor - den kommer snarare att slå och bryta växter än att klippa dem.

Bild
Bild

Etappvis utförande

Det finns ingen anledning att leta efter en mästare för att slipa en gräsklipparkniv korrekt. Om du vet hur man hanterar manuella och mekaniska verktyg, även om du inte har förmågan att slipa knivar och blad, utan att göra allt strikt enligt instruktionerna, lära dig att slipa dina klippare direkt.

Bild
Bild

Följ några steg för att ta bort kniven

  1. Placera klipparen så att bulten som håller bladet är lätt åtkomlig för dig.
  2. Lägg ett träblock under kniven för att förhindra att skaftet snurrar.
  3. Prova att skruva loss muttern med en 19 mm skiftnyckel. Mutterstorlek kan variera. På många klippare är kniven fixerad med en central bult och hålls på plats med en fjäderbricka med mutter.
  4. Om muttern inte vrider sig för att inte slita av kanterna på bulten eller skiftnyckeln, mätt gängförbandet med olja eller fett. Lämna det så här i några timmar.
  5. Om det inte finns tillräckligt med kraft på skiftnyckelspaken, slå med en hammare i riktning mot att skruva loss muttern - moturs. I de flesta fall kan muttern tas bort utan problem.
Bild
Bild

De två sista stegen sparar dig för adaptern som håller fast motorn eller växelaxeln till kniven . Spindelklipparen fungerar inte utan den. Om du fortfarande inte kan ta bort skäret med egna händer, kontakta en verkstad.

Vid mindre skador slipas skäret utan avlägsnande.

Bild
Bild

Rengöring och rätning

När du har tagit bort kniven rengör du den från torkade gräsrester och smuts. Det finns ingen anledning att rengöra den till en metallisk glans. Men det ska inte finnas något främmande på själva bladen.

Bild
Bild

Om kniven är tandad och böjd måste den rätas ut.

Rätning utförs med en hammare och en järnstång eller en skena som fungerar som ett städ. När nya knivar och sprickor uppstår vid knivutjämning är det meningslöst att återställa en sådan punkt. Om sprickorna efter utjämning är små, slipa av den spruckna stålremsan tills knivbladet är helt plant.

Bild
Bild

Ta ut nedfarter

Bladsluttningar - gränszonen mellan arbetsdelens bas och spetsens kant . För kökknivar som utför helt olika funktioner har nedfarter till kanten en egen normativ spridning av indikatorer.

Att ta bort jämna och tydliga nedfarter på kniven är hälften av framgången med att återställa den ursprungliga punkten.

På klipparens knivar används den övervägande nedgången "enkel sluttning". För "brant" nedstigning (30-60 grader) - liksom för "skonsam" (mindre än 30 grader) kommer att leda till en snabb trubbning av punkten, en snabb förlust av dess klippegenskaper. På knivens tvärsnitt, början på skärkanten ska inte vara krokig . Smidig lutning, till skillnad från rundad, är mycket mer motståndskraftig mot smuts och lättare att rengöra.

Bild
Bild

Slipning av knivarna

Slåtterklingorna är slipade med:

  • mejslar, filer och sandpapper;
  • slipmaskiner (med slipskivor);
  • med en elektrisk borrmaskin eller någon motor med ett speciellt fäste på vilket en rund brynsten är fäst;
  • på en smörjmaskin.
Bild
Bild

Se till att det inte finns några bucklor, skåror eller bucklor på knivbladen . För skärpning av hög kvalitet kommer du troligen att behöva ett skruvstycke - de fixerar kniven ordentligt i en position som är idealisk för snabb slipning. Små skåror och bucklor avlägsnas med en mejsel eller fil eller en grovkornig vässare.

Mer exakt slipning utförs med en finkornig vässare eller smärta med noll eller första kornstorlek.

Slipningsprestandan ökar när du använder en borr med en adapter, på vilken chucken sitter en skärpsten eller ett smörhjul. Anslut nu och kör din borr eller slipare. Börja slipa knivens tandade kant.

Bild
Bild

Vid skärpning bör vissa regler följas

  1. Använd inte överdriven kraft på produkten, flytta smörjhjulet smidigt.
  2. Överhett inte från friktion vid skärpning.
  3. Fukta kniven regelbundet med tvålvatten.
  4. Håll skärpningsvinkeln konstant för att undvika sågningseffekten på skäret. Punktens grovhet, dess "pockmarkerade" linje kommer att leda till bildandet av de minsta hacken under de första minuterna av arbetet.

Du kan fästa en borrmaskin eller skärpa och flytta kniven längs kanten på ett smörj- eller skärphjul.

Bild
Bild

Redigera kanter

Erfarna hantverkare slipar också en nyslipad kniv

  1. Istället för en slip- eller smörjhjul, installera ett filthjul på motoraxeln.
  2. Slå på motorn och applicera lite GOI -slippasta på hjulet, tryck lätt på en bit av föreningen mot det roterande hjulet. Gör det till ett jämnt lager på cirkeln.
  3. Tryck på ficklampan som ska bearbetas mot det roterande hjulet och flytta den skärpta punkten i valfri riktning. Låt inte punkten vända mot cirkelns fibrer (skärpa inte "mot kornet") - detta kan förstöra själva cirkeln och orsaka skada.
  4. Om cirkelns yta börjar bli svart av metallpulvret som tas bort, applicera lite mer pasta på den och fortsätt bearbetningen.

Överhett inte kniven - materialet i den vassa kanten kommer att slöa ut den, göra punkten ojämn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Balanscheck

Bladbalansering - kontroll av identiteten på massorna av skärhalvorna. Kontrollen utförs enligt följande schema:

  1. kniven sätts på en skruvmejsel, en stift eller en spik med ett stort huvud som inte tillåter att skäret själv faller;
  2. kuttern stiger till en liten höjd;
  3. produkten inspekteras från alla håll för en balansförskjutning.

Om kniven vilar horisontellt är balansen korrekt. Avvisas - du måste skärpa den lite för att ta bort fördelen. Överskott av skikt avlägsnas gradvis. Kniven kontrolleras regelbundet för skevhet - så snart den ligger horisontellt stoppas slipningen.

Bild
Bild

Måste jag slipa min kniv efter köpet?

Slipning på fabriken utförs med en transportör diamantskiva. i alla fall du kan återställa kanten till sin ursprungliga skärpa på högst 10 minuter . Oseriösa tillverkare utför inte alltid högkvalitativ förband efter löpning och huvudslipning.

Du kan dessutom slipa knivarna från baksidan genom att föra skäret genom ett roterande sandpapper som rullas in i en cylinder och fixeras i borrchucken.

I detta fall är bladet, även om det pressas mot sandpappret från baksidan, lutningen i riktning mot punkten liten. Målet är att ta bort alla nedförsbackerisker som återstår efter huvudslipningsfasen.

Rekommenderad: