Kedjesågskärpningsfiler: Hur Man Skärper En Kedja Med En Rund Fil Hemma Med Egna Händer? Hur Väljer Man Diametern?

Innehållsförteckning:

Video: Kedjesågskärpningsfiler: Hur Man Skärper En Kedja Med En Rund Fil Hemma Med Egna Händer? Hur Väljer Man Diametern?

Video: Kedjesågskärpningsfiler: Hur Man Skärper En Kedja Med En Rund Fil Hemma Med Egna Händer? Hur Väljer Man Diametern?
Video: Chainsaw sharpening school.Your saw will cut faster after this video 2024, Maj
Kedjesågskärpningsfiler: Hur Man Skärper En Kedja Med En Rund Fil Hemma Med Egna Händer? Hur Väljer Man Diametern?
Kedjesågskärpningsfiler: Hur Man Skärper En Kedja Med En Rund Fil Hemma Med Egna Händer? Hur Väljer Man Diametern?
Anonim

En motorsåg kan vara mycket dyr och följaktligen av hög kvalitet, men förr eller senare kommer den tid då du behöver slipa kedjan. Professionella rekommenderar att du använder en speciell maskin, men sådan utrustning är inte billig. Du kan använda en enkel fil för att göra kedjan skarp - det viktigaste är att veta hur och i vilken riktning de fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Slipning för elektriska sågar utförs på två sätt:

  • manuell;
  • mekaniserad.

En fil för slipning av motorsågskedjor köps i butiker som är specialiserade på sådana verktyg. Sågmaskiner - på samma ställe. Specialsatser säljs för elektriska sågar och deras skärpning av handen. De är kompakta, lätta och fungerar autonomt, även utan el. Ibland är det viktigt att kunna slipa kedjan från strömkällan.

Dessutom är resursförbrukningen för motorsågen med en sådan uppsättning inte lika aktiv som vid användning av maskinen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots allt detta rekommenderar proffs ibland att använda verktygsmaskiner. Av fördelarna med denna metod:

  • positiv effekt, vilket återspeglas i kalibreringen av skärlänken;
  • du kan snabbt lösa problemet;
  • skärpningskvaliteten är alltid hög.

Experter rekommenderar att alltid ha en kedjeförsörjning så att du kan byta ut den under drift och inte bli distraherad från processen. Att skärpa med hög kvalitet kommer att ta lång tid eftersom processen kräver förtroende och nödvändig skicklighet. Setet, som är avsett för manuell slipning, innehåller två produkter: platt och rund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns många verktyg som används för att göra en kedja skarp, och de kan ha ovanliga former. Det finns också en diamantversion med sprutning. Det enklaste och billigaste är platt, där ett speciellt slipskikt appliceras på ytan, som har tillräcklig styrka för att ta bort metallskiktet från tänderna . En sådan manuell enhet försämras så småningom och kan inte återställas.

En slipvals kan användas. Det finns många alternativ, det är värt att välja, med tanke på kedjetändernas tonhöjd. För inte så länge sedan blev en enhet med det korta namnet FG 4 populär. Dess design har två guider, genom att flytta dem kan du ändra skärpningsvinkeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Stihl

Det finns tillräckligt med kedjeslipkit på marknaden - det viktigaste är att göra rätt val. Produkter under varumärket Stihl är märkta, modellerna kan skilja sig väsentligt från varandra. Ibland stöter du på en uppsättning som är anpassad för en slipmaskin. Den levereras med flera filer i ett paket. Särart hos sådana produkter är att det inte finns något handtag i deras design, därför är det obekvämt att använda utan hållare. Det finns en produkt som presenteras i individuell förpackning. Den säljs som en del av ett kit eller separat. Det finns två varianter av utförande:

  • med en mall;
  • ingen mall.

Fördelen med varumärket Stihl är att det tog hand om utgivningen av ytterligare verktyg. Till exempel kan arkivmätare hittas i dyra kit eller skärpningsdornar. Och även olika mallar och klämmor tillverkas under varumärket. Nybörjare rekommenderas att ta en arkivmätare, eftersom det hjälper till att kontrollera djupet på slipningen som utförs, rengöra spåren och kontrollera hörnen. Dornen kommer också att vara ett användbart tillskott. Den är gjord i form av en tallrik som det finns guider på. På grund av dem bestäms vinkeln vid vilken kedjan skärps. Dornen är fixerad med en magnet på metallbussen. Klämning kan också fungera som hållare. Användningen kan avsevärt reducera arbetstiden.

Bild
Bild

Oregon

Filerna av detta märke säljs i en mängd olika. De är gjorda av kvalitetsmaterial. Det finns speciella linjer på styrramen, vilket gör arbetsprocessen enklare. Designen innehåller ett trähandtag.

På butikshyllorna kan du se den i ett transparent blisterförpackning genom vilken du enkelt kan se produkten. Dessa filer är praktiska och enkla att använda.

Bild
Bild

Sadko

Filmodellerna av detta märke är tillverkade av kolverktygsstål. En särdrag är att kanten inte värms upp under bearbetning . På ytan av de flesta modellerna finns det ett litet hack. Längden på platta produkter är upp till 20 centimeter. Tillverkaren har tagit hand om ett ergonomiskt handtag.

Bild
Bild

Övrig

Av de andra, inte mindre populära märkena, kan det noteras MD-STARS … Dessa produkter hjälper till att snabbt återställa kedjan till dess tidigare prestanda. Och även i ett stort sortiment på marknaden märke "Tundra " … Alla modeller är också gjorda av verktygsstål och är bekväma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

För att skaffa nödvändiga verktyg för slipning måste du vara uppmärksam på diametern. Passar 3/8 och 4 mm. Storleken ska anges på satsen. Valet av sådana verktyg är en komplex process, i avsaknad av nödvändig erfarenhet är det bättre att konsultera en specialist . Den köpta uppsättningen är kanske inte billig, men inte den bästa kvaliteten. För att välja önskad rund fil i diameter, bestäm först kedjens lutning på sågen som används. Detta ögonblick är mycket viktigt, så det bör inte förbises.

Det finns alltid flera produkter i en standarduppsättning . Uppsättningen av dyrare modeller kan dessutom innehålla ett par mallar och en speciell rengöringsprodukt. Båda alternativen i uppsättningen används för att bearbeta varje länk. I det här fallet är den cylindriska utformad för att bilda såväl tändernas såväl som blad, inklusive änden och de övre. Skärdjupsmätaren bearbetas med en platt fil. Efter en så enkel rätning ökar sågens prestanda dramatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många användare står inför ett valproblem . Märkesuppsättningar är dyra, du kan hämta på butikshyllorna och ett billigare alternativ. Frågan är om det är värt att spara så att du inte betalar två gånger senare. Naturligtvis har en märkesprodukt mycket högre kapacitet än en analog. Som praktiken har visat, användningen av uppsättningar av företag Oregon, Stihl garanterar hög kvalitet på arbetet. Med dålig utrustning kan kedjan behöva slipas i mer än en timme. Den typen av tid är inte värt det.

Diametern på en rund fil kan nå 4-4,5 mm . Det är alltid värt att förlita sig på storleken som sågtänderna visar. Det är användbart att köpa en speciell hållare, det underlättar processen att slutföra uppgiften. Ofta använder proffs speciella rullar, på vilka skärpningsvinkeln omedelbart anges. Särskild uppmärksamhet i uppsättningen för en platt fil. Krav gäller dess bredd. Det bör inte vara mer än 1 centimeter.

Slipningen av stopptanden utförs med en stång. De sätter den på en kedja, bestämmer önskat djup. Således uppnås den önskade funktionaliteten hos sågen enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur vässar man en kedja korrekt?

Om du inte känner till tekniken kommer du inte att kunna vässa kedjan själv hemma med egna händer. Det första att börja med är installationen av en klämma. I frånvaro är det tillåtet att använda en vanlig logg som betoning.

För att manuellt slipa sågkedjetänderna, följ detta mönster:

  • enheten, i vårt fall sågen, måste först placeras på en plan yta;
  • en stock eller klämma placeras under däcket;
  • säkerhetsåtgärder observeras också i detta fall, därför är bromsmekanismen på kedjan nödvändigtvis aktiverad;
  • ett runt verktyg ska flyttas från länkens inre yta till det yttre;
  • en av de viktigaste uppgifterna är att behålla vinkeln, du kan arbeta med en linjal, standard 30 grader, lätt uppnådd med filen vinkelrätt mot däcket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nybörjare föredrar att arbeta med mallar eller med en planka. Redigering av dålig skärpning är möjlig, men då förbrukas kedjeresursen snabbare än förväntat . Bättre att använda ett längsgående snitt, då blir vinkeln skarpare, bara 10 grader. I detta fall bör en hållare eller sågmätare finnas till hands. Ansvariga tillverkare av sådan utrustning lämnar ett särskilt märke när de släpper kedjor för en motorsåg. Det hjälper till att snabbt bestämma måtten på tänderna.

För framgångsrikt arbete måste du placera filen parallellt med den angivna risken . Fördelen är att den önskade skärpningsvinkeln erhålls första gången. Det är mycket viktigt att antalet rörelser för var och en av de bearbetade tänderna är lika. Detta är det enda sättet att påstå att slipningsprocessen går smidigt. Korrigera arbetet från alla håll. Detta är den mest korrekta och fördelaktiga metoden, eftersom han inte behöver ständigt ändra sin position.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först efter att huvudtänderna har vässats kan man gå vidare till den begränsande komponenten. Det vässas enligt följande:

  • en arkmätare appliceras på kedjan, medan tanden, som är den begränsande, måste sammanfalla med den befintliga slitsen;
  • nu är det dags att arbeta med en fil.

Experter ger praktiska råd om hur man underlättar skärpningsprocessen. Det är absolut nödvändigt att sågmotorn inte är igång och att kedjan dras åt till det tillstånd där den är under drift. Bromsen är fixerad i arbetsläge, handskar läggs på händerna.

För att inte gå vilse måste antalet rörelser som utförs av filen räknas högt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipning kan göras på maskinen. Han kan i sin tur vara manuell eller professionell. Den senare kan bara drivas med el. Principen är enkel:

  • först fixeras kedjan i styrningarna
  • spåret justeras och vinkeln väljs;
  • skärpskivan sänks;
  • kedjan flyttas längs den installerade hållaren, klämmer, varje tand bearbetas.

I sådana maskiner fungerar smörjstenen som det huvudsakliga slipelementet . Sådan utrustning är dyr, därför används den oftast i verkstäder. Det är svårt att säga om det är värt att köpa en sådan enhet för hemmet. I det här fallet kan en kvarn eller en kvarn också fungera. För arbete måste de använda ett speciellt munstycke och en 2,5 mm skiva som används för metall. Slipa med minsta hastighet, varje tand separat. Var noga med att komma ihåg säkerhetsåtgärder, så att de bär handskar och skyddsglasögon. Genom att följa dessa enkla regler kan du skärpa kedjan själv med hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaringstips

Alla verktygslådor, om de lagras felaktigt, blir snabbt oanvändbara. Detta gäller även sågkedjefiler. De är gjorda av stål, som, även om de är ganska hårda, är mycket ömtåliga. Även om du helt enkelt transporterar flera filer tillsammans, som i processen kommer i kontakt med varandra, kan de skadas, vilket kommer att påverka driftsparametrarna negativt.

Fabriksuppsättningar lagras i ett speciellt fall. Så de är i optimala förhållanden för sig själva. Om filen är smutsig är det enkelt att återställa den, använd bara en stel borste och en speciell sköljning för detta. Den senare är gjord av diskmedel.

Du kan använda aceton för att ta bort olja eller blyfri bensin.

Rekommenderad: