Slipning Av En Yxa: Vilken Vinkel Ska Du Vässa? Hur Skärper Man En Yxa Hemma Med Egna Händer Med En Maskin?

Innehållsförteckning:

Video: Slipning Av En Yxa: Vilken Vinkel Ska Du Vässa? Hur Skärper Man En Yxa Hemma Med Egna Händer Med En Maskin?

Video: Slipning Av En Yxa: Vilken Vinkel Ska Du Vässa? Hur Skärper Man En Yxa Hemma Med Egna Händer Med En Maskin?
Video: Renovera och skafta om en yxa - Wetterlings 2024, April
Slipning Av En Yxa: Vilken Vinkel Ska Du Vässa? Hur Skärper Man En Yxa Hemma Med Egna Händer Med En Maskin?
Slipning Av En Yxa: Vilken Vinkel Ska Du Vässa? Hur Skärper Man En Yxa Hemma Med Egna Händer Med En Maskin?
Anonim

Yxor används för att utföra många verk, vars framgångsrika genomförande till stor del beror på om metallbladet är slipat med hög kvalitet. För att hålla enheten i ordning är det inte alls nödvändigt att kontakta en specialist - du kan göra det själv.

Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Enheten som används för att bibehålla yxan i form kan skilja sig åt i struktur, i komplexiteten i driften och i pris. En speciell slipare för en yxa låter dig lösa problemet snabbt och utan stora fysiska svårigheter, men i det här fallet är det viktigt att övervaka om skärbladet överhettas och du måste fortfarande betala ett anständigt belopp. Detta förklarar varför kvarnen används mer vanligt av proffs som kräver det kontinuerligt. För hemmabruk är ett sliphjul som är fixerat i önskad vinkel mer lämpligt.

Bild
Bild

En stencil bör också göras för att förstå vilket tillstånd bladet ska rikta sig mot. För att göra detta, skär den önskade vinkeln på ett litet tennark, som sedan appliceras på skärbladet och dras med en markör.

I vilken vinkel ska man skärpa?

Vinkeln på axeln där du vill skärpa den bestäms beroende på enhetens funktionalitet. Till exempel, om du planerar att trimma stolpar eller stockar, behöver du en ganska skarp vinkel - cirka 20 grader. Spår och tappar, liksom andra uppgifter som kräver filigranarbete, utförs i en vinkel, vars indikator sträcker sig från 15 till 20 grader. Ett sådant val kommer förresten också att möjliggöra förbehandling. När det gäller klyvningens fas, beror dess lutning på typen av trä som bearbetas.

Bild
Bild

I allmänhet är ju tätare trädet, ju dummare sluttningen . Olika mångsidiga arbeten kan utföras med en yxvinkel på 25 till 30 grader. Ju mindre vinkeln vid vilken yxan skärps, desto skarpare blir bladet. Ju vassare bladet är, desto lättare är det att använda, men desto snabbare misslyckas det. Dessutom ökar ett alltför skärpt blad sannolikheten för att det fastnar i träet och måste dras ut med viss fysisk ansträngning.

Bild
Bild

Det är viktigt att nämna att bladkanten kan vara av följande typer:

oval - lämplig för verktyg med vilka träd huggas eller delvis trimmas

Bild
Bild
  • rakhyvel - låter dig utföra mer känsligt arbete, till exempel ett tänkt snitt;
  • kilformat - det anses vara universellt, det gör det möjligt att inte bara hugga ved, utan också att ta bort de övre lagren av trä och till och med jämna ut ytorna; det är en yxa med en kilformad kant som rekommenderas att ha i hushållet.
Bild
Bild

Slipningsprocess

För att riktigt slipa en yxa hemma är det viktigt att välja rätt sätt att bearbeta skärbladet. Det beror på följande faktorer:

vilken typ av trä de måste skära - i detta fall måste fibrernas styvhet och deras vridning och deras andra parametrar beaktas

Bild
Bild
  • det är viktigt om träet är blött - då måste bladet gå djupare;
  • hantverkstypen beaktas - om yxan ska användas för att fälla träd, hugga ved eller hugga stockar;
Bild
Bild

ju starkare stål av vilket skärbladet är gjort desto svårare blir det att slipa det för hand, men resultatet blir mer hållbart

Bild
Bild
  • avfasningens bredd beaktas alltid - denna indikator bör tillåta bladet att falla in i materialet som bearbetas;
  • vinkeln vid vilken slipningen utförs är viktig.
Bild
Bild

Under arbetet är det viktigt att följa flera säkerhetsregler för att inte skada din hälsa.

Bild
Bild

Skydd är viktigt - inte bara för ögon och händer, utan för hela kroppen. Dessutom skulle det vara bra att bära andningsskydd när du arbetar med en elektrisk enhet. Hela arbetsytan bör befrias från onödiga problem, och lämna bara axeln själv och de enheter som krävs för att vässa den. Slutligen är det viktigt att utesluta närvaron av människor i närheten som inte deltar i arbetet.

Bild
Bild

Kvarn

Att slipa en yxa med en slipmaskin rekommenderas inte av proffs följande skäl:

  • proceduren är farlig och svår för personer med låg fysisk kondition;
  • metallen värms upp snabbt, vilket leder till en försämring av dess kvalitetsegenskaper.
Bild
Bild

Bruscom

Förutom en mätstång eller vinkelmätare behövs en uppsättning slipande stenar, som skiljer sig i kornstorlek, grov trasa, vatten, samt ett läderbälte som regel. Med hjälp av en mätstång kan du ta reda på i vilken vinkel skärpningen kommer att utföras. Denna enhet måste tillverkas med en avfasning som motsvarar vinkeln för den planerade skärpningen. Verktyget placeras på en rak, stabil yta, till exempel ett bord eller en pall, varefter bladet börjar skäras med en stång. I detta fall rör sig stenen längs en kurva och skapar halvringar.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att hålla stången i vinkeln för den önskade slipningen . Tack vare en sten med ett grovt korn kommer det att vara möjligt att tillhandahålla den önskade lutningen och bredden på fasningen. Skärbladets andra sida bearbetas på liknande sätt. I nästa steg sker skärpning med en stång med en genomsnittlig kornstorlek. Slutligen, med den slätaste stenen, tas alla grader bort och alla ojämna fragment korrigeras.

Bild
Bild

Om allt görs korrekt blir fasningen jämnt slät taktilt. Efter att ha räckt på ett läderbälte under spänning kan du slutföra jobbet. Återstående skräp eller damm kan enkelt avlägsnas med en trasa. Förresten, under arbetets gång rekommenderas det att fukta både stenarna och yxan.

Om skärpningen görs för första gången eller om bladet är för tråkigt är det värt att slipa genom att skilja det från handtaget.

På en kvarn

Specialiserade maskiner används vanligtvis av proffs. Förutom den elektriska drivenheten är de utrustade med en enhet som låter dig slipa axlar i en viss vinkel. Direkt slipning utförs med en slipskiva. Eftersom yxan är monterad på en cylinder kommer den inte att röra sig från sida till sida och störa arbetsflödet. Förutom själva maskinen, för skärpning är det också nödvändigt att förbereda en skärpare med två sidor, en markör, ett polermedel, en lutningsmätare, samt befälhavarens skydd: handskar, glasögon, stängda kläder och skor.

Bild
Bild

Först och främst är fasningen täckt med en markör, sedan fixeras yxan på maskinen . Punkten förs till slipskivan och den önskade skärvinkeln väljs med skärpningsvinkeln. För att kontrollera cirkeln, måste du vända den själv och se om färgen har slitit ut där bladet och stenen kommer i kontakt. Helst ska de försvinna helt. När du är klar med inställningarna kan du slå på skärpan. Avfasningen bearbetas tills alla oegentligheter försvinner, och allt kommer i åtanke med en skärpare.

Bild
Bild

Efter att yxan har tagits bort från maskinen måste lädret eller filten behandlas med en polermassa och detsamma bör göras med spetsens fas. Slipningsproceduren avslutas med en korrosionsskyddande lösning.

Bild
Bild

Fil

Om du vill kan du också slipa en yxa med egna filer med en fil efter att ha gjort allt på emery. För att klara uppgiften krävs följande verktyg:

  • rostomvandlare;
  • stålborste;
  • sandpapper av tre typer (från hårt till sammet);
  • poleringspasta;
  • en bit tyg;
  • låssmed vice;
  • filer;
  • mätlinjal;
  • slipskiva med två arbetssidor;
  • ett fragment av tekniskt vax;
  • mineralolja för smörjning.
Bild
Bild

Viktig! Ansiktet måste skyddas antingen med glasögon eller med en fullvärdig sköld.

Först och främst rengörs bladet från effekterna av korrosion och eventuell förorening. Därefter förs sandpapper över det. Vidare utförs slipning med medelfärgat sandpapper. Nästa steg är polering med en speciell pasta. Yxan är fixerad i en skruvstång eller mellan rutorna, med hjälp av en fil börjar slipningen av fasningen. Slipmedlets yta måste fuktas med vatten.

Bild
Bild

Det är viktigt att få denna siffra till 12 millimeter, vilket är lämpligt för en vinkel på 25 grader. Bladet går i en cirkel, alternerande sidor. En filtduk används för att ta bort skräp och damm. Med jämna mellanrum väta bladet, måste det "tänkas på" med den grova och mjuka sidan av den dubbelsidiga sliparen. Behandlingen slutförs genom att belägga bladet med en korrosionsskyddande lösning.

Ofta misstag

Experter har identifierat flera av de vanligaste felen som ligger i processen att slipa en yxa

Överhettning av det bearbetade materialet, till följd av vilket dess struktur förändras, vilket innebär att kvalitetsindikatorer, till exempel stabilitet, försämras. Som ett resultat börjar yxan inte bara skära sämre, utan går också snabbare ur tiden. Det är dock inte svårt att undvika detta problem - det räcker att fukta slipmedlet hela tiden under drift antingen med vanligt vatten eller med en speciell vätska avsedd för detta. När det gäller själva yxan ska den periodiskt doppas i vatten för kylning

Bild
Bild

Skärpa yxan på kvarnen när den senare hålls i händerna. I detta fall kommer skärbladet att röra sig från sida till sida och orsaka permanent skada. Dessutom tappar skärbladet sin hållbarhet

Bild
Bild

Skärpa en yxa på föråldrad utrustning, där sliphjulet är ur funktion. De resulterande avlastningsformationerna, avlastningen av slipytan, tillåter inte att proceduren utförs kvalitativt

Bild
Bild

En person strävar efter att få jobbet gjort så snabbt som möjligt. Att slipa en yxa är inte en fråga där brådska är möjligt, eftersom allt måste göras försiktigt och lugnt. Dessutom rekommenderas det alltid för nybörjare att antingen kontakta specialister för den första genomförandet av proceduren eller att noggrant studera det fritt tillgängliga materialet

Rekommenderad: