Hur Installerar Jag Ett Förkläde I Köket? Hur Installerar Man En Modell Från MDF Med Egna Händer? Hur Fixar Man Dem Med Flytande Naglar?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Installerar Jag Ett Förkläde I Köket? Hur Installerar Man En Modell Från MDF Med Egna Händer? Hur Fixar Man Dem Med Flytande Naglar?

Video: Hur Installerar Jag Ett Förkläde I Köket? Hur Installerar Man En Modell Från MDF Med Egna Händer? Hur Fixar Man Dem Med Flytande Naglar?
Video: Installation av spotlights under väggskåp 2024, Maj
Hur Installerar Jag Ett Förkläde I Köket? Hur Installerar Man En Modell Från MDF Med Egna Händer? Hur Fixar Man Dem Med Flytande Naglar?
Hur Installerar Jag Ett Förkläde I Köket? Hur Installerar Man En Modell Från MDF Med Egna Händer? Hur Fixar Man Dem Med Flytande Naglar?
Anonim

Kanske vet varje hemmafru från barndomen att ett köksförkläde måste bäras för att inte fläcka kläder medan du arbetar i köket. Men idag kommer vi att prata om förkläden, som "sätts på" väggarna för att skydda dem i arbetsområdet från stänk av vatten och fett, för att göra en ensemble av ett köksset och ett förkläde, för att dekorera köket med hjälp av ett sådant designdrag. Detta gäller särskilt för små kök, eftersom ett korrekt utvalt förkläde också kan öka utrymmet visuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

Enligt dess egenskaper kan materialet för köksförkläden vara naturligt och konstgjort, hårt och mjukt, flexibelt och tufft. Var och en är bra på sitt eget sätt, var och en har negativa egenskaper. Innan du väljer måste du noggrant väga fördelar och nackdelar, till exempel:

  • närheten till en gasspis;
  • ojämnhet i väggen;
  • mängden ljus i köket;
  • befälhavarens förmågor och färdigheter;
  • svårigheter med ytterligare vård;
  • materialets skörhet;
  • om detta förkläde passar den allmänna designidén i textur, färg;
  • installationskomplexitet;
  • emissionskurs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förklädesmaterial

Efter att alla planeringsfrågor har studerats kan du tänka på materialet. Eftersom det finns många alternativ kan du alltid välja rätt.

Plast

De mest populära panelerna är av tre typer av suddgummi: ABS, akrylglas, PVC.

magmuskler - flexibelt och ljust ark, på vilken en bild appliceras genom fotoutskrift. Den är lätt att installera, hållbar, billig, transporterad i form av en rulle, motståndskraftig mot mindre skador, dekorativ, värmebeständig, inte rädd för fukt.

Bland nackdelarna: för installation bredvid en gasspis krävs en extra värmebeständig skärm, den brinner ut i solen, den är rädd för starka mekaniska stötar, den är inte lämplig för rengöring med aceton eller lösningsmedel, väggen under den ska vara relativt platt, den varar 3-5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylglas kan mycket väl ersätta härdat eller skinnat. Det är enkelt att installera det med egna händer, och du kan göra detta både innan du installerar möblerna och efter. Om det redan finns tapeter eller fototapeter på väggen, kan akrylglas helt enkelt fixeras ovanpå, eftersom det är mer transparent än vanligt. Sådan plast är slagtålig, bleknar inte och har en minskad brandrisk.

Bland nackdelarna: gillar inte slipande rengöringsmedel, inte det billigaste materialet, det rekommenderas inte att installera det nära en gasspis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pvc - ett av de enklaste sätten att dekorera köket, lämpligt för sommarstugor, sovsalar, hyresrätter. Det kan vara i form av ark eller remsor. Utseendet är enormt, du kan montera det själv.

Men du måste tvätta dropparna som faller på panelen omedelbart, polyvinylklorid tål inte höga temperaturer, bleknar snabbt och repas lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberboard (fiberboard)

Ett av budgetalternativen för att avsluta arbetsområdet i köket. Fiberboard används med en laminerad beläggning som tål stänk av vätskor, små repor. Plattorna är lätta att montera på en relativt plan yta, de kan till och med dölja små väggfel.

Deras utseende kan likna en slät yta, liksom keramiska plattor i både färg och svartvitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF (MDF - Medium Density Fibreboard - medium density fiberboard)

MDF -paneler finns i olika tjocklekar, med eller utan ett matt eller glansigt mönster, men med en PVC -film på framsidan. Det är hon som skyddar brädan från fukt och gör den estetiskt tilltalande. Filmen tvättar bra och förblir intakt under lång tid. Mycket ofta imiterar sådana paneler tegel, natursten, fototapeter, glas, mosaik, keramiska plattor. För detta uppskattar köpare det.

Väggpanelen täcker gapet mellan köksuppsättningen och väggen med sin egen tjocklek eller fästskenor - detta är ett plus . Av nackdelarna: mer komplex installation av breda plattor och obligatorisk närvaro av en platt vägg för installation av tunna paneler.

Eftersom materialet, liksom fiberboard, är baserat på sågspån, är det osannolikt att detta material är lämpligt för montering på våta väggar. Om bara efter specialbehandling av fästskenorna och plattorna med bioskyddande impregnering mot mögel och sönderfall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Keramikplatta

Å ena sidan är det här bekanta sättet att lägga ett köksförkläde en sak i århundraden, å andra sidan kan inte alla hantverkare göra det. Innan installationen påbörjas måste väggen vara helt jämn: ta bort det gamla förklädet, spackla eventuella sprickor, grunda det. Mästare rekommenderar att du använder betongkontakt för detta (särskilt om det finns oljefärg eller alkydemalj på väggen).

Dessutom är det viktigt att korrekt beräkna den erforderliga mängden material, med hänsyn till det faktum att brickorna måste klippas . Ett sådant förkläde är vanligtvis monterat innan du installerar en köksenhet. Det betyder att du kan föra plattorna lite bakom skåpen och stänga gapet mellan möblerna och väggen. Om du planerar att lägga ut kakel med redan placerade möbler, bör du ta hand om säkerheten för skåp, spisar och annan möbel och utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik

Mosaic betyder också kakel, men med en storlek på endast 12-20 mm mot 75-200 mm vanliga kakel. Att arbeta med så små material är naturligtvis mycket svårare. Därför föreslår proffs att först fixa mosaiken (i valfri ordning eller i form av en plottpanel) på en kvadratisk bas och först sedan limma rutorna på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas

Naturligtvis måste glaset vara värmebeständigt, härdat, tjockt, med en bearbetad kant. Sådant material kan helt enkelt vara transparent och täcka till exempel en tegelvägg. Det andra alternativet är tonat eller frostat glas, men du måste ständigt ta hand om det, eftersom alla droppar kommer att vara synliga. Det tredje alternativet är fotoutskrift från baksidan.

Det är svårt att säga hur länge ett sådant förkläde kommer att hålla i en stor rastlös familj, men en sådan väggpanel i sig är en mycket vacker lösning för köksdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spegel

Kan betraktas som ett slags glas. Den största nackdelen är bräcklighet om det är baserat på naturligt glas. Om plast läggs till grund blir detta alternativ mer pålitligt. Ett sådant förkläde kommer definitivt att öka utrymmet i köket visuellt, och när ljuset kommer in kommer det att göra det ännu ljusare. Spegeln kan kombineras med ritningar eller fotografier på en panel.

Men man bör komma ihåg att antalet droppar som faller på den reflekterande ytan visuellt kommer att fördubblas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelverk, natur- eller konststen

När det gäller murverk behöver du kanske inte installera det om köket är klart i loftstil. Det enda problemet här är hur man skyddar tegelstenen. Precis som en sten: täck med lack, vattenavvisande eller lägg en skyddande skärm av naturligt eller akrylglas.

Vid läggning av konststen kommer arbetstekniken att vara ungefär densamma som vid installation av keramiska plattor: en perfekt plan vägg, bra lim och en professionell hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggmonteringsmetoder

Fästmetoden beror till stor del på förklädets svårighetsgrad eller dess individuella element. Här är de möjliga olika alternativen:

Lim

En av de mest populära är flytande naglar. Flytande naglar kan användas för att limma plast, fiberboard, ljus MDF -panel, keramiska plattor och mosaik, konststen, spegel på en platt avfettad vägg. Det viktigaste är noggrannhet: limet ska inte appliceras för nära kanten av panelen.

Experter rekommenderar att alla limlösningar inte ska appliceras spetsvis, men längs omkretsen plus en horisontell mittlist (eller flera) - i detta fall kommer luftströmmar som kan avlägsna materialet inte att gå under panelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av svarven

Denna metod används när det finns en rädsla för att panelen kan falla på grund av sin egen gravitation. Den andra anledningen är att väggen är för ojämn. För det tredje är det mycket lättare att demontera och byta ut mot ett annat förkläde med en låda än flytande naglar. Både fiberboard- och PVC -paneler kan monteras på lådan. Men ett av de tyngsta materialen är den tjocka MDF -skivan.

Med hjälp av lådan kan paneler installeras på flera sätt:

  1. installation av en trästång på väggen (med skruvar eller lim), fästpaneler med lim på en stång;
  2. fäst paneler på en stång med självgängande skruvar eller pluggar;
  3. installation av en aluminiumprofil som en stång, fäst panelerna på profilen med självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga steg för steg mer i detalj hur man installerar en MDF-modell med egna händer på självgängande skruvar

  • Innan arbetet påbörjas måste möblerna flyttas åt sidan och väggen vara noggrant planerad.
  • En ram av trä- och metallprofiler monteras enligt nivån. Virkens tjocklek bör inte vara mer än 0,5 cm så att förklädet går över bänkskivan.
  • Virket behandlas med biosäkerhet.
  • Förklädet appliceras på väggen och markeringarna görs för hålen. Hål borras på MDF -plattan - ämnen för självgängande skruvar.
  • Först därefter appliceras förklädet igen på väggen och dras åt med självgängande skruvar. De börjar skruva in skruvarna lite efter lite: först i hörnen, sedan närmare mitten.
  • För estetik kan lock installeras på självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Standard fästelement

Lämplig för inte för tunga paneler. Gångjärn limmas på sin baksida på lämpligt sätt (finns i olika versioner). Märkningar görs på väggen där krokarna för dessa öglor kommer att skruvas. Med hjälp av en borr borras hål i vilka pluggar med krokar sätts in. Sedan läggs panelen på.

Om krokarna bara görs längs den övre kanten, hänger panelerna på olika nivåer från väggen - gapet blir större upptill och botten passar tätt mot väggen. Inte särskilt vackert, men det är lättare att montera förklädet. Krokar i två rader kommer att göra utseendet mer harmoniskt och attraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av möbelglashållare

En stor variation av dem säljs: i metall, plast. Ett stort antal hållare behövs för att fästa hela förklädet. Dessutom är det värt att överväga att de inte tål tungt material (tjockt glas eller MDF) och de kommer att vara synliga efter installationen. Men det här är inget problem alls: de söta fästena lockar inte för mycket uppmärksamhet. Men monteringsmetoden är enkel - hållarna är fixerade på väggen (med lim eller skruvar) och förklädet sätts in i hållarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall U-profiler eller U-profiler

Sådana profiler installeras på för- och undersidan av förklädet, varefter väggpanelen enkelt sätts in och avanceras som en garderobsdörr. I denna metod är det viktigaste en tydlig beräkning, annars kommer den lätta duken att skeva och den tunga kommer helt enkelt inte in i spåren.

Bild
Bild

Lägga kakel och mosaik på cementbruk

Metoden anses vara föråldrad, men en korrekt installerad kakel kommer att hålla i mer än ett decennium. Denna metod väljs huvudsakligen på grund av billigheten hos själva cementet i jämförelse med limet.

För att keramiken inte ska ramla av efter en vecka är det nödvändigt att noggrant följa läggningstekniken. Men inte alla hantverkare kan göra detta.

Rekommenderad: