Reparera En Tvättmaskintrumma: Hur Man Skärper Motreaktionen Med Egna Händer Om Den Dinglar? Vad Ska Jag Göra Om Trumfästet Har Ramlat Av?

Innehållsförteckning:

Video: Reparera En Tvättmaskintrumma: Hur Man Skärper Motreaktionen Med Egna Händer Om Den Dinglar? Vad Ska Jag Göra Om Trumfästet Har Ramlat Av?

Video: Reparera En Tvättmaskintrumma: Hur Man Skärper Motreaktionen Med Egna Händer Om Den Dinglar? Vad Ska Jag Göra Om Trumfästet Har Ramlat Av?
Video: Hur att reparera tvättmaskin kommer inte snurra 2024, April
Reparera En Tvättmaskintrumma: Hur Man Skärper Motreaktionen Med Egna Händer Om Den Dinglar? Vad Ska Jag Göra Om Trumfästet Har Ramlat Av?
Reparera En Tvättmaskintrumma: Hur Man Skärper Motreaktionen Med Egna Händer Om Den Dinglar? Vad Ska Jag Göra Om Trumfästet Har Ramlat Av?
Anonim

Hushållsapparater kan ge ökad komfort till livet. Numera är det få som klarar sig utan tvättmaskin. Denna enhet förändrades mycket snabbt från en lyxartikel till ett oumbärligt inslag i ett bekvämt liv. Därför får många människor panik när maskinen går sönder. Men även utan en guide kan du snabbt rätta till situationen genom att bekanta dig med tvättenhetens struktur.

Bild
Bild

Orsaker till haverier

Tvättanordningens funktionsfel kan bestämmas av många tecken.

Det är värt att uppmärksamma maskinen om trumman har en kraftig motreaktion i centrifugeringsläget. Denna process kan åtföljas av betydande mullrande.

Ofta kan trumman göra ljud när den träffar skrovet eller luckan

Överdriven hoppning och vibrationer i tvättmaskinen indikerar också ett fel. Ett annat tecken är ett ofta flygande drivrem. Trumman gnuggar ofta mot kragen på lastdörren. I detta fall kan driften av enheten utföras normalt, och endast olika ljud eller pip kommer att höras.

Bild
Bild

Se upp om spår av olja syns under tvättmaskinen. Läckor eller spår av rost på tanken tyder också på problem. Det är viktigt att i tid uppmärksamma trummans starka prat, dess snedvridning, kilning, svårigheter att rulla, metallslipning. Tuggat linne, ständigt undkommande korkar, rök från enheten bör också varna dig.

Alla ovanstående symptom indikerar att en betydande nedbrytning har inträffat. Dessutom, även om alla lägen utförs fullt ut, är det inte värt att använda enheten. Detta kan orsaka allvarliga fel som inte kan repareras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta slutar trumman att fungera korrekt på grund av defekta lager. Detta ses främst av läckage i underredet, starkt brum och överdriven vibration. I det här fallet är det nödvändigt att byta inte bara lagren utan även oljetätningarna. Felet föregås av att vatten tränger in i lagret och orsakar korrosion. Som ett resultat reduceras delens livslängd avsevärt.

När betydande trumslag hörs under tvätt eller centrifugering måste man leta efter orsaken till slitna stötdämpare . Du kan kontrollera detta på en öppen bil. För att göra detta, dra trumman mot dig och släpp den sedan. Om den gungar, om den inte omedelbart smälter på plats, bör reparationer påbörjas omedelbart.

Bild
Bild

Ibland kan främmande föremål komma in i tanken, inklusive strumpor, nötter, mynt . Detta gör tanken svår att snurra och ger obehagliga ljud. Ibland finns partiklar av förstörda lager eller stötdämpande element direkt i själva tanken. Samtidigt känns det att trumman är lös, vinglig och du kan höra en hög slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar man motreaktionen?

I tvättenheter läggs en liten andel av backlash till och med under tillverkningen. men samtidigt finns det inget främmande ljud.

Om konstiga och höga ljud hörs under driften av maskinen, bör du leta efter ett fel.

För detta du måste öppna luckan i tvättenheten och ta trumman med händerna … Därefter måste den flyttas i olika riktningar utan onödig ansträngning. Sedan ska du vrida trumman medsols och sedan moturs. Om det samtidigt skramlar, måste du leta efter problemet. Vid höga varvtal kan du också höra trumman slå, hoppa och svaja, tillsammans med höga ljud.

Bild
Bild

Du kan förstå att det uppstår en störning när maskinen slås på och fungerar i centrifugeringsläge vid höga hastigheter. Under snabb rotation kan du höra att trumman dinglar och främmande ljud hörs. Det kan till och med tyckas att tanken har lossnat.

I det första skedet, utan att demontera enheten, kan inget annat bestämmas . Men efter att ha trängt in under höljet kan du ytterligare identifiera vad felet är. Till exempel bör du inspektera fjädrarna och stötdämparna och skaka dem lite.

Om misslyckade fjädrar eller dämpningsfel identifieras, är det tillräckligt att byta ut de trasiga delarna utan att ens demontera tanken.

Annars är det nödvändigt att utföra en fullständig demontering.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan orsak till motreaktion kan vara motviktsproblem. Denna viktiga enhet ingår i varje tvättanordning. Dess huvudsakliga syfte är vibrationsdämpning. Fästet kan dock inte alltid hålla det på grund av slitage. Som ett resultat slutar blocket att utföra sina funktioner, tanken vacklar och ljudet hörs från deras stötar mot varandra.

Säker, sådana fel är ganska sällsynta, och de kan inte repareras utan hjälp av en specialist . Det är mycket svårt att justera bultarna eller byta ut en tung del på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter man ut ett lager?

Du kan installera ett nytt lager istället för ett felaktigt själv. men du bör läsa instruktionerna i förväg för att ordentligt förbereda enheten för utbyte . Det är värt att börja med att förbereda alla nödvändiga verktyg, liksom nya delar, inklusive oljetätningar.

Efter det det är nödvändigt att koppla bort tvättenheten från det elektriska nätverket . Sedan ska enheten installeras så att bakpanelen är åtkomlig. På den måste du skruva loss alla fästelement och sedan ta bort hela panelen. Sedan kan du ta bort tvättmedelsbehållaren. Skruva loss den elektroniska styrenheten med en skruvmejsel och lägg den åt sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har släppt låset kan du ta bort resten av delarna och sedan ta bort fronten på panelen . För att lossa klämman, ta bort alla störande element. Sedan kan du demontera motvikt och värmeelement. Det är dock viktigt att komma ihåg hur huvudnoderna är placerade. Du kan till och med ta bilder av dem för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byte av lager börjar med att skruva loss och ta bort remskivan . Efter det slås axeln ut med en gummihammare. Därefter måste du skruva loss bultarna som ansluter tankens delar. Nu när lagret är synligt måste det slås ut. För detta används en mejsel.

I det sista steget avlägsnas oljetätningarna. Därefter förbereds en plats för en ny del. Först rengörs det och smörjs sedan med ett speciellt medel. Nu kan du samla allt, men bara i omvänd ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byte av stötdämpare

Om störningen ligger i stötdämparen är det viktigt att omedelbart sluta använda tvättanordningen. Långvarig användning av en defekt enhet kan leda till obehagliga konsekvenser. Det bör noteras att stötdämparna bara kan bytas i par. Att utföra denna procedur med dina egna händer är helt enkelt om du följer en tydlig plan.

I många nya modeller av tvättutrustning är stötdämparen fäst från botten . Detta gör delen lättare att komma åt och byta ut. Detta gäller dock bara märken som Beko, LG, Ardo. Oftast sker reparation av en tvättmaskintrumma på grund av slitna stötdämpare inte utan en fullständig demontering av frontpanelen.

Bild
Bild

Denna process måste startas genom att lossa bultarna och sedan ta bort den övre delen av enheten. Nästa steg är att skaffa facket för tvättmedlen. Efter det ta bort kontrollenheten och koppla loss ledningarna helt . Nu måste du ta bort klämman och gummimanschetten.

För det för att ta bort den främre delen av panelen måste du skruva loss alla bultar . Därefter är det viktigt att komma ihåg i vilken ordning delarna finns. Det är bäst att ta preliminära bilder för att undvika förvirring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjädrarna måste tas bort en i taget, först lossas. Efter det är det viktigt att inspektera fästpunkterna för integritet. När tanken har tömts kan nya stötdämpare monteras och tanken bytas ut. I slutet av monteringen, kontrollera tvättenhetens funktion.

Bild
Bild

Hur får man ett främmande föremål?

Om små främmande föremål stör trumman korrekt, bör du inte oroa dig för mycket. De kan komma ut på egen hand genom avloppsröret. Dessa element avlägsnas sedan enkelt från filtret. För att göra detta avlägsnas den senare från tvättanordningen och rengörs från allt främmande material. Innan denna procedur är det lämpligt att sprida trasor, eftersom vatten kommer att rinna ut ur filterhålet.

Bild
Bild

Ibland faller främmande element till botten av tanken, varifrån det är mycket svårare att få dem . I detta fall utförs deras extraktion genom värmeelementets öppning. Det bör noteras att beroende på modell kan värmeelementet placeras på enhetens baksida eller framsida. Baserat på detta tas vissa fästelement bort och sedan tas själva värmeelementet bort. Efter det kan du extrahera allt onödigt.

Rekommenderad: