Cirkelsåg Med Egna Händer: Hur Man Gör En Cirkelsåg Av En Handsåg Och Tillbehör Till Den Enligt Ritningarna? Hur Monterar Man En Cirkulär Maskin?

Innehållsförteckning:

Video: Cirkelsåg Med Egna Händer: Hur Man Gör En Cirkelsåg Av En Handsåg Och Tillbehör Till Den Enligt Ritningarna? Hur Monterar Man En Cirkulär Maskin?

Video: Cirkelsåg Med Egna Händer: Hur Man Gör En Cirkelsåg Av En Handsåg Och Tillbehör Till Den Enligt Ritningarna? Hur Monterar Man En Cirkulär Maskin?
Video: Vill du veta hur du använder en CIRKELSÅG som ett proffs? 2024, Maj
Cirkelsåg Med Egna Händer: Hur Man Gör En Cirkelsåg Av En Handsåg Och Tillbehör Till Den Enligt Ritningarna? Hur Monterar Man En Cirkulär Maskin?
Cirkelsåg Med Egna Händer: Hur Man Gör En Cirkelsåg Av En Handsåg Och Tillbehör Till Den Enligt Ritningarna? Hur Monterar Man En Cirkulär Maskin?
Anonim

En cirkelsåg krävs i privata hushåll ganska ofta, men att köpa ett dyrt verktyg för detta är inte alls nödvändigt. Du kan göra en cirkelsåg med dina egna händer från tillgängliga verktyg.

Bild
Bild

Grundläggande material och verktyg

För att skapa en cirkelsåg behöver du material:

  • rör (45 mm);
  • kanal;
  • hörn "4" och "6";
  • brädor 30 mm breda;
  • metallplåt upp till 8 mm tjock.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från noderna behöver du:

  • motor;
  • axel;
  • lager.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet kan inte klara sig utan verktyg och material:

  • kontursåg;
  • turbin;
  • skruvmejsel;
  • skruvmejsel;
  • Scotch;
  • en hammare;
  • avbitartång;
  • tång;
  • måttband och triangellinjal.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

En cirkulär elektrisk såg för trä kan göras med egna händer från olika enheter. Det är en viktig förutsättning: du bör ha kunskaper för att arbeta i metall.

Bild
Bild

Från kvarnen

Att göra en hemlagad stationär cirkelsåg hemma är lätt. Först och främst bör du bestämma projektet, rita ett diagram och göra en ritning. Skillnaderna mellan stationära och bordsgjorda hemlagade cirkelsågar ligger i basens höjd . Innan du monterar ett verktyg bör du tänka på att skapa ett "bord". Den är vanligtvis gjord av trä (brädans tjocklek är 3 cm) och täckt med plåt eller aluminiumplåt. Även för dessa ändamål kan en stålplåt med en tjocklek på upp till 6 mm vara lämplig. Tvärstänger är gjorda från ett hörn (upp till 80 mm).

Bild
Bild

Arbetsskivan sticker ut utanför bordet, vanligtvis med 35%, det vill säga för en 120 mm tjock stång bör skivans diameter vara 370 mm. Kraftverket kommer att behöva 1000 watt (möjligen mer). Om ämnena är mer massiva, kan en hemlagad cirkulär inte "ta" dem . Stoppet skapas från hörnet "8" - det här är en ganska massiv och hållbar struktur som tål ganska betydande belastningar. Stoppet sträcker sig bortom bordets gränser med 4-5 cm. En hylla bearbetas från båda sidor, resten i detta fall bör vara lika med bordets längd.

Bild
Bild

En mycket viktig enhet är axeln - det är bäst att ta den färdig . Om du har förmågan att arbeta med en svarv är det inte särskilt svårt att vända en sådan del. Du måste köpa lager med skydd. Det är bättre att sätta remskivan med ett kilrem. Ett kraftverk från ett kylskåp eller en tvättmaskin kan användas som motor. Kondensatorer är vanligtvis installerade oljepapper.

Bild
Bild

Efter att maskinen har monterats från tillgängliga verktyg ska den testas utan stress. Alla element måste "vänja sig" till varandra för att kunna arbeta i ett enda komplex. Under testprocessen kan vissa brister dyka upp, de måste elimineras. För en hemlagad cirkulär kan en motor från en tvättmaskin vara idealisk.

Bild
Bild

Sådana kraftverk drivs från ett 220 volt nätverk, de har god effektivitet och en acceptabel rotationsfaktor . Om du installerar en trefasmotor (den drivs med 380 volt) måste du köpa ytterligare kondensatorer för att kunna formatera om enheten för 220 volt. Ibland används enheter med bensinmotor - sådana kraftverk har god effektivitet, är opretentiösa under drift.

Bild
Bild

Det viktigaste elementet i en hemmagjord enhet är axeln . Du kan rista den själv från en metallgöt. Det är inte svårt att göra ett sådant element på en svarv. Samtidigt är det viktigt att observera centreringen av delen, så att det inte sker någon onödig vibration av mekanismen. Speciella spår bearbetas på axeln, där sågbladet och remskivorna kommer att fästas. Ibland slipas också urtag för att fästa knivar. Storleken på själva sågklingan är direkt relaterad till motorns effekt. Diametern ska vara 3, 5 gånger produktens tjocklek. Det finns också beprövade beräkningar: för 110 mm materialtjocklek krävs en motoreffekt på 1 kW.

Bild
Bild

Hantverkare gör ofta en cirkelsåg tillsammans med en fog på en bas. I detta fall kan båda verktygen fungera från samma motor. Hyveln kan rengöra en träyta till en spegelglans, dess närvaro i kombination med en cirkulär är mer än lämpligt.

Från en handhållen cirkelsåg

Det är också enkelt att montera en cirkelsåg från en handhållen cirkelsåg. Glidstoppet kan göras från hörn som är monterade på båda sidor av det roterande elementet (skiva med tänder). Spårbredden är vanligtvis upp till 5 millimeter. Alla kanter måste bearbetas så att de är något rundade. Alla hörn är gjorda med tvärstänger, som ska binda dem ordentligt. Bultar och muttrar kan användas som fästelement.

Bild
Bild

En metallklämma ska fästas på kroppen . Vridspännet är monterat längst ner på enheten. Klämman (upp till 2 mm tjock) tillsammans med C-stolpen är en enda enhet som tål betydande belastningar. Stoppet är fixerat på baksidan av enheten. Brickorna som skapar gapet kan flyttas genom att justera storleken på skåran mellan skivan och sidorna av anslaget.

Bild
Bild

Överföringen görs bäst med linerbälten - om ett främmande föremål kommer in, glider sådana remskivor vid fastklämning, vilket eliminerar risken för skada. En remskiva med en stor storlek placeras på motorn, en remskiva med en mindre diameter placeras på den cirkulära axeln - i detta förhållande uppnås det optimala antalet varv.

Bild
Bild

Från en motorsåg

För att göra en cirkelsåg av en motorsåg behöver du en metallkåpa som monteras på sågkroppen. Motorn är redan tillgänglig, så det kommer inte att vara särskilt svårt att göra enheten. Du behöver också två kanaler med måtten 185x8000 mm. Du behöver också hörn (55 x 100 mm) och två trimskenor som vrids med sulorna uppåt. Vid foten av sågverket borras 16 mm hål, det bör vara ett avstånd på en meter mellan dem.

Bild
Bild

Slipar är gjorda av röret (längd - 255 mm). Fästningen av strukturen utförs på bultar. Stativ görs separat, ramen på sågverket kommer att fästas på dem. Det är viktigt att övervaka att alla element inte deformeras . Avståndet mellan stolparna bör inte vara mer än en meter. Sedan är sågverket utrustat med en rörlig vagn. Den är gjord av stålplåt 620x55 mm, hörn är svetsade på metallen underifrån. Små lager är monterade på boggien. Överst bör också två hörn svetsas, en motorsåg är fäst vid dem. Sedan görs en hållare, som kommer att fungera som en hållare för en bar eller stock.

Bild
Bild

Du behöver ett rör med en diameter på 45 mm. För arbete behöver du en slang som ska fästas vid en given höjd, som inte får vara mer än själva rörets längd. På så sätt görs sågverket. En stapel eller en logg av valfri sektion kan bearbetas på en sådan enhet.

Från borren

Drill är ett mångsidigt verktyg varifrån du kan göra följande aggregat:

  • borrning mini-enhet;
  • svarv;
  • gräsklippare;
  • impeller.
Bild
Bild

Låssmeder i servicestationen gör till och med vinschar från borrar för att lyfta tillräckligt stora laster. Borren används också aktivt inom konstruktion, särskilt inom målning. Bönder använder ofta en borr för att installera plantor i marken. Borrcirkulären blir kompakt. För att skapa ett verktyg behöver du följande element:

  • baser från en bräda med en tjocklek på 2-3 cm;
  • vertikala stöd;
  • axeln på vilken skivan är monterad;
  • eldrift i form av en borr.
Bild
Bild

Istället för en bräda kan du också använda spånskivor med en tjocklek på minst 30 millimeter . På sådant material ska en rektangel med en storlek på 310x255 mm skäras ut. Dessutom krävs ett 5 mm tjockt duralumin -ark för skrivbordet. Detta material är bra genom att det har en acceptabel styvhetskoefficient och samtidigt är lätt i vikt. På platsen markerad med en markör skärs ett hål på 165x12 mm.

Bild
Bild

Fästelementen till själva borren kan också göras för hand. Sågaxeln kan lätt hittas på alla byggmarknader. Under drift kommer det att uppstå mycket damm, så du bör leta efter ett lager med skydd - detta kommer att förlänga livslängden avsevärt. En cirkelsåg från en borr monteras enligt standardalgoritmen:

  • alla huvuddelar är fästa på basen;
  • då är bordet monterat;
  • borren är ansluten, testtest görs.
Bild
Bild

Utrustningen kräver överensstämmelse med säkerhetsåtgärder:

  • arbetsplatsen bör rensas;
  • arbetsstycket ska fungera smidigt, utan dröjsmål;
  • maskinen måste vara utrustad med en skyddande skärm;
  • skräp ska inte samlas på maskinen, det bör tas bort i tid;
  • det är nödvändigt att göra en förebyggande inspektion av enheten för att smörja den.
Bild
Bild

En sådan mekanisk anordning gör det möjligt att bearbeta inte bara träprodukter. Om du lägger bra skärare kan du arbeta med icke-järnmetaller, PVC, spånskivor, stänger.

Hemmagjorda prylar

En cirkelsåg är inte så svår att göra, problem kan uppstå när knutarna monteras. Att välja rätt element för att få dem att fungera felfritt är en viktig uppgift. Axeln måste ha självjusterande lager om enheten används dagligen. Själva lagren är bäst försedda med två rader med kulor, som justeras med en klämmutter.

Bild
Bild

Arbetsytan måste ha en "grid" -märkning . Utan detta koordinatsystem är exakt träbearbetning ganska svårt. Skyddsskyddet får inte försummas - under drift skyddar det pålitligt enheten mot mekaniska skador. En cirkelsåg, när man arbetar med olika material, fungerar i olika lägen, så det är lämpligt att ha en enhet som styr en liknande process. Flera spår bör göras på axeln så att det är möjligt att ordna om remskivorna och därmed ändra hastigheten.

Bild
Bild

Parallellstoppet är en nödvändig anordning för arbete med stora arbetsstycken. Du kan göra dem själv av plywood, brädor eller spånskiva. Stoppvärdet överstiger vanligtvis inte 25 mm. Stoppet fästs med självgängande skruvar eller bultar.

När du måste såga stänger eller göra flera snitt från olika håll behöver du ett stopp som har "P" -konfigurationen. Vid basen är en skiva 30 mm tjock. Sidoväggar 12 mm tjocka skruvas fast på basen. Således är stoppet installerat på en stång, vars storlek från skärpunkten motsvarar storleken på skärskivan. Från två sidor pressas det mot virket med klämmor. Om stången är för massiv, ordna om den och gör ett nytt snitt.

Bild
Bild

Det finns också ett kantstopp som efterfrågas. För att göra det tar det mycket tid och en bra kvalificering av befälhavaren. Var noga med att göra en schematisk ritning innan du påbörjar arbetet. Denna tonvikt är gjord av plywood (20 mm), och en beständig stång är också gjord av detta material. Tillverkningsfaser:

  • längsgående spår för pluggar skärs;
  • nycklarna är monterade på en tryckstång;
  • ett annat spår skärs mellan spåren för att säkra stoppstången;
  • ett annat hål görs vid basen, dess storlek motsvarar cirkelsågskäraren;
Bild
Bild

Sidoväggarna är monterade och det måste finnas spärrar för att säkert kunna fixa det. För att lägga tonvikten på arbetsstycket rör sig stången i spåren och fixeras genom spåret med klämmor. Det är bäst att omedelbart fästa en linjal eller måttband på sängen - det gör arbetet mycket enklare. Pusher är praktisk för arbete med små arbetsstycken - den låter dig klämma in delen från båda sidor, vilket säkerställer precision i arbetet. Det är också viktigt att göra:

  • hiss;
  • stickkniv;
  • lyftmekanism.
Bild
Bild

Om en trefasmotor (380 volt) är installerad på maskinen kommer det säkert att krävas kondensatorer som tål en minsta spänning på 620 volt. Dessa enheter kan vara pappersbaserade.

Kondensatorer beräknas enligt följande schema: per 1000 watt finns det 100 μF för en kondensator av arbetande typ. Startkondensatorns kapacitet måste beställas dubbelt så stor. Det bör komma ihåg att SB -utlösaren är en enhet som automatiskt återgår till sin ursprungliga position. Detta är mycket bekvämt, för bokstavligen inom några sekunder efter starten kan du starta ett arbetsflöde.

Bild
Bild

Säkerhetstips och tekniker

Under arbetets gång bör du följa rekommendationer från specialister.

  • du kan inte arbeta med trä där det finns metallfragment (spik, skruv, etc.);
  • märkning av materialet är endast möjligt om det finns speciella klämmor eller underlag (detta gäller särskilt för långa brädor och balkar);
  • brädor och timmer från två meters längd måste hanteras av två personer;
  • När du arbetar med en skiva bör inga skarpa rörelser eller skott användas, annars kan enheten fastna, den kan gå sönder;
  • om materialet har mått från 42 cm, rekommenderas det att använda en speciell pusher;
  • om virket är heterogent (det finns grenar och knutar), löser du upp det nödvändigt före arbetet;
  • Använd alltid handskar: både under drift och vid rengöring av enheten;
  • ackumulera inte träavfall på maskinen - det kan orsaka brand eller kortslutning.
Bild
Bild

Maskinen får inte användas under följande omständigheter:

  • ingen styrskena;
  • inget hölje;
  • för stort gap (från 10 mm);
  • det finns inga säkringar (kilskärare, kvarhållande fingrar) som skyddar den anställde från arbetsstycket som har fallit av;
  • rivknivens höjd överstiger sågklingans höjd (från 6 mm), avståndet till dess montering (17-110 mm).
Bild
Bild

Maskinen måste ha en chipsamlare. När du arbetar, var noga med att bära skyddsglasögon. Vid byte av element på maskinen måste den vara frånkopplad.

Rekommenderad: