Cirkulär Från En Kvarn: Hur Man Gör En Cirkelsåg Enligt Gör-det-själv-ritningar? Gör En Minisåg

Innehållsförteckning:

Video: Cirkulär Från En Kvarn: Hur Man Gör En Cirkelsåg Enligt Gör-det-själv-ritningar? Gör En Minisåg

Video: Cirkulär Från En Kvarn: Hur Man Gör En Cirkelsåg Enligt Gör-det-själv-ritningar? Gör En Minisåg
Video: Bygg ditt eget partybord – The Barn 2024, Maj
Cirkulär Från En Kvarn: Hur Man Gör En Cirkelsåg Enligt Gör-det-själv-ritningar? Gör En Minisåg
Cirkulär Från En Kvarn: Hur Man Gör En Cirkelsåg Enligt Gör-det-själv-ritningar? Gör En Minisåg
Anonim

Nästan varje privat byggnad har ett grovkök. Det lagrar oftast byggmaterial och verktyg, redskap och jordbruksmaskiner.

Denna artikel kommer att fokusera på hur man självständigt kan göra en cirkelsåg baserad på en motor från en slipmaskin från improviserade verktyg som finns kvar efter reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Det är möjligt att utföra arbete med att omvandla en typ av såg till en annan med hjälp av gamla element som finns kvar från reparationer. Med VVS -färdigheter och uppfinningsrikedom kan du enkelt klara av denna uppgift.

Kännetecken för denna typ av apparat är att det finns cirkelsågar från en kvarn som en hemmagjord maskin eller manuell enhet fixerad på ett bord eller annan bas.

Om du har en gammal kvarn är det bäst att ta bort motorn från den och använda den som kärnan i en framtida såg. En tvättmaskinmotor är också lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje cirkulär har flera huvudkomponenter:

  • hemlagat bord som en stabil ram;
  • sågstativ;
  • motor från vinkelslipmaskin;
  • halkstopp;
  • en stång för justering av klipphöjden;
  • reducerare, sågblad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna maskin är lämplig för skärning av små träbjälkar. När det är planerat att bearbeta trä i stora mängder och stora dimensioner är det bättre att köpa färdig tillverkningsutrustning. Kostnaden är hög, men detta köp kommer att vara en idealisk lösning för företag.

För att arbeta säkert med cirkelsågen bör du vara försiktig när du väljer ett blad för den. Kvarnen är ett komplext verktyg och du kan inte använda en skiva från den för att skära träprodukter. Det kan sylt när som helst.

Ett sådant element roterar med mycket hög hastighet och kan krossa trädet till flisar, från vilka du kan bli skadad. Detta beror på att det finns en hög temperaturbelastning på disken under bearbetning. Det är bäst att köpa en ny produkt specifikt för din cirkelsåg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om cirkulären är fixerad på golvet, bör ramen fixeras med fästelement (hörn) för att säkerställa dess stabilitet. För tillverkning av sängen kan du ta ett onödigt skåp eller flera ark spånskiva. Det är dock säkrare att göra det av metall ..

Bänkskivans huvudsakliga arbetsyta är bäst av plywood eller laminerad spånskiva. Bordet måste placeras mycket stadigt på golvet så att vibrationerna är försumbara.

Skivan är installerad på sågen med en mindre diameter än den som används för kvarnen - detta förhindrar att motorn överhettas. Du kan köpa den både i bildelbutiker och på specialiserade byggmarknader. Kvarnens motoreffekt, från vilken cirkulären är gjord, bör inte vara mindre än 1600 watt.

Ett mer komplext alternativ innebär installation av ytterligare element: ett remskivsystem, en remdrivning. Med denna tillverkningsmetod kommer en hemgjord struktur att ha formen av en produktionsmaskin. Bältets närvaro minskar skivornas hastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att arbeta behöver du verktyg, byggmaterial eller bitar av monteringsdelar av gamla möbler.

Du kommer behöva:

  • tång, skruvmejsel, justerbara skiftnycklar, hammare;
  • plåt, hörn, muttrar, bultar, skruvar, fästelement;
  • slipmaskin och elektrisk borr, omkopplare och uttag;
  • skruvmejsel, linjal.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Processen att göra en cirkulär från en kvarn med egna händer innehåller ett antal steg:

  • först och främst måste du göra ett basbord;
  • installera själva kvarnen och skivan;
  • fäst stoppstången;
  • leverera el;
  • göra en testkörning.

Huvudelementet i både miniprovet och den stationära versionen av cirkuläret är rambordet. Du kan göra den med hjälp av ritningarna, eller bygga den efter eget tycke, med iakttagande av grundprincipen för att göra en sådan del av sågen. Allt beror på storleken på trämaterialet som du ska klippa i framtiden.

Vi kommer att berätta hur du konverterar en kvarn till en miniatyrcirkulär. Med dess hjälp kan du såga stänger, små brädor, lameller som används för reparationer eller i privata hushåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bordet ser ut som en arbetsbänk, vars bas oftast är gjord av virke.

  • Först tar de spånskivor och slår ihop ett miniatyrbord från dem .vars ben utförs på en sådan höjd att en kvarn placeras under sängen. Fäst dem på de förstyvande revbenen. De är i sin tur gjorda av små brädor och fixerade längs bordsskivans kant på ett avstånd av 7-10 cm från undersidan med självgängande skruvar.
  • Det är lämpligt att göra den övre arbetsytan av laminerad plywood .… När bordsskivan (sängen) är klar vänds den upp och ner och markeras för installation av en kvarn och ett sågblad. Ett element från en kvarn tas som grund, mätningar görs på det för en plats för en ny skiva. Vid dess ändar är de yttersta gränserna för det framtida hålet (slitsarna) markerade med en penna. Ta sedan en borr och borra de bildade punkterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter det använd en linjal för att ansluta kanterna på de bildade hålen genom att dra två parallella linjer över deras bredd. En del av bänkskivan inuti sådana linjer skärs ut med en kvarn. Skivfacket är klart.
  • Sedan du bör köpa en ny skiva från butiken … Det bästa alternativet är att köpa ett prov för träbearbetning med en storlek på 125 mm med hårdmetalltänder - det kan vara 24, 36, 48 av dem.
  • En stång skruvas under bordets arbetsyta, till vilken kvarnen är fäst med hjälp av klämmor. Det kan fixas med hjälp av självgjorda klämmor och åtdragningsmuttrar. Samtidigt är själva disken installerad i bordet (i snitthålet). Det bör placeras så att det mesta är på ytan. Det är lämpligt att montera skyddsvisiret. Den säljs i alla järnaffärer, så du kan enkelt köpa en sådan vara. De brukar fästa den på gångjärnen, vilket gör det möjligt att luta visiret.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En stoppstång är gjord av ett metallhörn eller av en plastbeklädnad av en gammal sockel … Du kan fixa det på plywood eller spånskiva. Längden bör denna stapel vara densamma som bordets arbetsyta. Skruva fast stången (stopp) på ett avstånd av minst 2 cm från sågklingans tänder. Vid skenans ändar görs två hål och fixering utförs i bordet med bultar eller vanliga självgängande skruvar.
  • Brädan eller blocket som ska behandlas måste passa helt på bordsskivan för när bladet rör sig med hög hastighet utsätts virket för vibrationer. Det är omöjligt att hålla timret i vikt - det finns risk för allvarlig skada.
  • I nästa arbetsskede på insidan av minibordet kopplar de ett eluttag , genom vilken tråden drivs och sedan installeras omkopplaren. Vanligtvis utförs dess fixering från utsidan av en av förstyvningsribborna. Ledningen från omkopplaren är riktad till strömkällan - därmed levereras elen till cirkulären.

När sågen är klar, provkör och skär små block, var uppmärksam på bladets rotationshastighet.

Detta avslutar arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hantverkare, för att inte göra ett bord för en cirkulär, använd en skruvstöd som en stödram … I början gör de en klämma på kvarnen med en skiva på kanten av ett vanligt bord, tar bort skyddet och skruvar loss kvarnens handtag. Sedan tar de plywood eller spånskiva för att bilda en ram där ett hål görs för en skiva. De fixar det genom att borra ett hål, en bult sätts in i den. Det ska ligga i linje med hålet på kvarnen där handtaget är fäst. Bulten dras åt till stoppet med en skiftnyckel.

En stoppstång eller begränsare är gjord av skrotmaterial. De fäster den med bultar i sängändarna med vanliga självgängande skruvar. Under vikten kan kvarnen luta sig framåt och haka själva bordsskivan med skivan. I detta fall behövs ett handtag. Den kan skruvas loss från den gamla sömnyckeln och skruvas in i kvarnen, vilket ger ett stöd för motorn.

En sådan miniatyr hemgjord design fungerar tydligt, skärning av lameller och balkar producerar effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Användningen av strukturer som hemmagjorda sågar utrustade med skivor i träbearbetning ålägger sina ansvar vissa ansvar.

Förutom ett bord som är ordentligt fäst på golvet och ett skyddande lock på skivan är det nödvändigt att organisera tillförseln av sågverksmaterial i båda riktningarna: från höger till vänster och bak. Brädor och lameller kan inte flyttas längs sängen under cirkulär drift med händerna, för detta bör du använda en stång eller en analog av trä. Det rekommenderas inte att vara nära det roterande bladet på ett avstånd mindre än 25-30 cm. Håll inte händerna nära sågen - fingrar kan skadas.

Du måste slå på och stänga av cirkelsågen med en knapp antingen på sidan eller framför enheten. När skivan roterar är det förbjudet att stå bakom eller framför den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

För att undvika ögonkontakt med litet trä vid sågning, samt flis, är det absolut nödvändigt att arbeta med glasögon. Var noga med att se till att sågningen sker i ett väl upplyst rum eller att cirkelsågen befinner sig i ett område som är öppet för solljus.

När du arbetar med skärmaterial, se till att det inte finns några spikar eller stora knutar i det .… Denna omständighet kan framkalla ett brott på skivan eller en ändring i riktningen för en rörlig stång eller skena. I bästa fall kan motorn skadas och skivan tråkig. I värsta fall kommer byggmaterialet som flyr ur händerna att skada personen som sysslar med personer eller personer i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slå inte på cirkelsågen med våta händer. Det är strängt förbjudet att utföra arbete under påverkan av alkohol. Skärning av sågat material kan endast avlägsnas från bäddens arbetsyta när skärbladet har stannat helt.

Således kan alla som vet hur man arbetar med konstruktionsverktyg och som har förmågan att göra trä- eller metallkonstruktioner göra en cirkulär hemma. Det är nödvändigt att följa reglerna för drift av enheten. En sådan såg kommer att bli din assistent i framtiden och kommer att avsevärt minska arbetskostnaderna för bearbetning av sågat virke som används i ett personligt hushåll.

Rekommenderad: