Geringssågblad: Egenskaper Hos Geringsågblad För Aluminium Och Plast. Hur Kan Jag ändra Det? Mått. Val Av Blad För En Stensåg

Innehållsförteckning:

Video: Geringssågblad: Egenskaper Hos Geringsågblad För Aluminium Och Plast. Hur Kan Jag ändra Det? Mått. Val Av Blad För En Stensåg

Video: Geringssågblad: Egenskaper Hos Geringsågblad För Aluminium Och Plast. Hur Kan Jag ändra Det? Mått. Val Av Blad För En Stensåg
Video: How to cut plexiglass/acrylic fast and easy with an oscillating tool (multi-tool) 2024, Maj
Geringssågblad: Egenskaper Hos Geringsågblad För Aluminium Och Plast. Hur Kan Jag ändra Det? Mått. Val Av Blad För En Stensåg
Geringssågblad: Egenskaper Hos Geringsågblad För Aluminium Och Plast. Hur Kan Jag ändra Det? Mått. Val Av Blad För En Stensåg
Anonim

Ett verktyg som en geringssåg är inte bekant för alla. Trots det stora antalet material som det här verktyget kan skära är dess huvudsakliga syfte specifikt. Därför används en sådan såg ofta av professionella efterbehandlare. Hemma blir det inte nödvändigt så ofta. Men när du inte vill betala för mycket för reparationer är det vettigt att köpa alla nödvändiga verktyg för att göra jobbet enklare.

Men i det här fallet behöver du inte bara förstå principerna för att arbeta med det, utan också att förstå förbrukningsdelarna i detta verktyg. Huvuddelen av dessa delar är skärskivan.

Bild
Bild

Begrepp

En geringssåg är ett verktyg som är utformat för att göra raka snitt i en given vinkel. Sågens snittvinkel kan antingen vara 90 grader eller 45. Dess största fördel är att den klarar sig bra med långa detaljer och ovanliga former av ytor. Ett slående exempel på dessa är en plastgolvsockel.

Men det här verktyget har också andra funktioner.

Geringssågen kan kapa ett stort antal lika (ger storlek) gerning och raka slitsar. Det är därför det är ett måste vid rekrytering av hantverkare för tillverkning och montering av möbler och dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på denna enhet liknar en konventionell cirkelsåg (cirkulär) monterad på en rörlig arm. Det gör att skivorna kan falla inte bara vertikalt, utan också i alla lutningsvinklar. Detta verktyg kan skära olika material:

  • trä;
  • metall (särskilt aluminium);
  • plast;
  • en sten.

Som med alla sågar beror bladets typ och kvalitet på det valda materialet. För det mest effektiva arbetet måste du välja rätt komponent.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Sågblad har ett antal grundläggande parametrar som hjälper dig att skilja mellan de två.

Nämligen:

  • yttre diameter;
  • innerdiameter;
  • antal tänder;
  • lutning av tänderna;
  • formen på tänderna;
  • produktens tjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterdiameter är i allmänhet inte en signifikant indikator för skärhastighet. Han är ansvarig för skärets djup. Det kan bestämmas av sågkåpornas innerdiameter. En stor cirkel (305-355 mm) placeras inte på en produkt med en mindre höljesdiameter. (Förresten, det rekommenderas inte att ta bort skyddet för säkerhets skull.) Oftast tas produkter med en indikator från 130 till 250 mm för en sådan såg.

Den inre diametern måste ha samma värde som dimensionerna på kraftaxeln som denna produkt är fixerad på . Om den är större, då sågen fungerar, skapar den utanför centrumskivan stora vibrationer, vilket leder till kraftigt slitage på lagren och själva axeln, samt att skivan eller dess tänder går sönder. Dessutom är en sådan fastsättning en grov kränkning av arbetsföreskrifterna och är farlig för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klipphastigheten beror på antalet tänder på skivan i direkt proportion. Dessutom ger ett stort antal av dem ett jämnare och mer exakt snitt. Men det finns också en betydande nackdel med detta tillvägagångssätt - det är en ökad belastning på sågverktygsmotorn. Det finns diskar:

  • med ett stort antal tänder (från 80 till 90 st.);
  • med ett genomsnittligt antal av dem (från 40 till 80 st.);
  • småtandade (upp till 40 st.).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För högkvalitativ sågning är tändernas lutande vinkel också mycket viktig. Det fixeras genom att tandens skärkant avviker från sågbladets radie. Denna parameter kan vara:

  • standard (vinkeln varierar i intervallet 5-15 grader);
  • positiv (luta 15-20 grader);
  • negativ (från 0 till minus 5 grader).
Bild
Bild

Slutligen konfigurationen av tappen. Varje form är utformad för ett specifikt snitt. Därför utmärks en tand här:

  • platt - skär längsgående vid hög hastighet;
  • trapetsformad platt (alternering av hög i form av en trapets och låga platta tänder) - skär trä, plast och mjuka metaller (aluminium);
  • utbytbar (tänderna har en alternativ lutning till höger och vänster) - hjälper till att såga trä, spånskiva och kompositer rent både längs och tvärs;
  • kombinerad (en platt skärare följer fyra utbytbara) - helt universell;
  • Utbytbar med en större sluttande sida - används för hackiga materialtyper, samt för rena snitt i rät vinkel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller tjockleken på själva sågklingan beror snittets tjocklek på den. Standarden är 3,2 mm. Om indikatorn är högre kommer detta att minska mängden material, och om det är mycket mindre, kommer detta att leda till överbelastning av utrustningen och eventuell deformation av disken.

Men när man arbetar med varje typ av material finns det också särdrag hos sågtillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Vid moderna renoveringar krävs oftast geringssågblad för aluminium, plast och sten. Dessa material används aktivt för att skapa modern inredning.

För att välja ett blad för mjuka metaller och polymerer måste du veta att det är skillnad på att såga en ihålig struktur eller ett tätt fast material. Snittkvaliteten här beror främst på antalet tänder. Så för att få ett resultat som är nästan idealiskt, med ihåliga strukturer, är det bättre att använda skivor med ett stort antal tänder. Tätt material är bättre sågat med ett litet tandmunstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett viktigt kriterium är tjockleken på skivan och materialet från vilket den är tillverkad . Det bästa valet är en hårdmetall (högkolhaltig) skärmaskin i metall. Den håller längre och kan slipas igen. Detsamma kan inte sägas om svetsade tänder.

Denna kvalitet finns främst i europeiska märken. Kostnaden när du väljer ett dyrt varumärke lönar sig under drift.

God kvalitet kan noteras i märkena Bosch, DeWALT, Makita, CMT. Samma företag tillverkar också konstruktionsverktyg, inklusive geringssågar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om lutningsvinklarna bör det vara negativt för mjuka material som plast. Detta ger det renaste snittet möjligt. Samtidigt är tändernas form ganska varierad. Universaldriften kan vara det bästa alternativet. Du kan aldrig gå fel med honom.

En enkel metallegering räcker inte för att göra en stenhuggning av hög kvalitet . Här behövs ett hårdare material, vars roll är diamantförstoftning. I detta fall är den avgörande faktorn vid urvalet kornstorleken på den slipande beläggningen. Ju större den är, desto mindre vacker och högkvalitativ blir slutskärningen. Fin diamantplätering är mycket mer användbar och ren. Men för att förhindra överhettning av motorn är det bättre att välja inte det minsta värdet.

Det bör noteras att bladet i sådana cirklar bara på distans liknar tänder. Deras design är mer som ett periodiskt uppdelat, monolitiskt skärblad. Formen förklaras av det faktum att sågningen utförs på grund av friktionen av slipmedlet mot en hård sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkelbyte

Vid reparationer även hemma kräver den periodiska materialbytet också byte av sågblad. Det är inte svårt att ändra det, men det är ändå värt att veta rätt ordningsföljd för din egen säkerhet.

Det är nödvändigt att börja med att installera det skyddande plasthöljet (om sådant finns) i det övre läget . För att göra detta, skruva loss sidobultbulten, höj strukturen och fixera den med samma bult, bara i ett annat läge.

Bild
Bild

Ta sedan en sexkant, som skruvar loss spännbulten i mitten. I det här fallet, på baksidan av sågen, är det nödvändigt att trycka på knappen på axellåsmekanismen, som är ett stopp. Det förhindrar att axeln rör sig. Därför, medan du håller den, kan du pressa ut den centrala bulten med hjälp av sexkanten. Sedan måste bulten skruvas loss (du kan använda händerna), ta bort sidoproppen (ser ut som en bred bricka) och sedan skivan.

Installationen utförs upp och ner . Skivan sätts på axeln, sedan placeras en låsbricka, sedan skruvas bulten in för hand tills den stannar. För att klämma fast munstycket måste du trycka på knappen och, medan du håller den, dra åt den centrala bulten till gränsen med hjälp av sexkanten.

Bild
Bild

När sågbladet har monterats kan det kontrolleras med avseende på hållfasthet med en liten längsgående rörelse. Om det inte finns någon motreaktion är installationen korrekt, och du kan börja klippa.

Rekommenderad: