Dammsugarmotor: Hur Demonteras Motorn? Hur Tar Jag Bort Pumphjulet Från Elmotorn? Hur Kan Jag Kontrollera Det? Funktioner Hos Modellerna Poletron, Ametek Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Dammsugarmotor: Hur Demonteras Motorn? Hur Tar Jag Bort Pumphjulet Från Elmotorn? Hur Kan Jag Kontrollera Det? Funktioner Hos Modellerna Poletron, Ametek Och Andra

Video: Dammsugarmotor: Hur Demonteras Motorn? Hur Tar Jag Bort Pumphjulet Från Elmotorn? Hur Kan Jag Kontrollera Det? Funktioner Hos Modellerna Poletron, Ametek Och Andra
Video: How to replace bearings on a vacuum cleaner motor-JDNel Refrigeration 2024, April
Dammsugarmotor: Hur Demonteras Motorn? Hur Tar Jag Bort Pumphjulet Från Elmotorn? Hur Kan Jag Kontrollera Det? Funktioner Hos Modellerna Poletron, Ametek Och Andra
Dammsugarmotor: Hur Demonteras Motorn? Hur Tar Jag Bort Pumphjulet Från Elmotorn? Hur Kan Jag Kontrollera Det? Funktioner Hos Modellerna Poletron, Ametek Och Andra
Anonim

Dammsugaren har länge varit en av de mest trogna och effektiva mänskliga hjälparna i kampen mot damm. Men som vilken teknik som helst, tenderar dammsugare, oavsett om de är dyra eller billiga, att gå sönder och misslyckas. Värst av allt, när dammsugarens motor går sönder på grund av felaktig drift eller spänningsfall. Därför bör du ta reda på vilken typ av del det är, hur du väljer den och hur du demonterar den vid en haveri.

Bild
Bild

Motoriska egenskaper

Om du står inför det faktum att din dammsugare har gått sönder, ska du inte omedelbart springa för att ta den till verkstaden och betala fantastiska pengar för reparationer. Du kan försöka fördjupa dig i detta problem och eventuellt utföra en oberoende reparation eller byte av motorn. Det bör förstås att detta är huvuddelen i alla moderna dammsugare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att byta ut motorn måste du vara uppmärksam på några parametrar

  • Motorns utseende . De kan skilja sig från tillverkare till tillverkare.
  • Kraft . Det är mycket enkelt att definiera och jämföra denna parameter. Denna information anges på själva motorn, liksom på dammsugaren. Det är viktigt att förstå att vi kommer att vara intresserade av den totala kraften, det vill säga hastigheten. För att inte förväxla med sugkraft.
  • Mått . Denna egenskap är också mycket viktig, eftersom det kan hända att den köpta delen helt enkelt inte passar in i din gamla dammsugare. Mätningar bör utföras oberoende. Först måste du mäta höjden på hela enheten, exklusive eventuella bussningar och lagren. Nästa steg är att mäta fläkthjulets diameter. Och du måste också mäta dess höjd.
  • Motorhållarhål . Denna del bör undersökas mycket noggrant.
  • Närvaro under motorns pumphjul den så kallade kjolen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Elmotorn för en dammsugare kan ha olika funktioner. Om det till exempel inte är separerbart, är det en monolitisk struktur som bara kan ersättas med exakt samma del. Och att försöka demontera det och fixa det är värdelöst. Motorer kan kallas universella. Men det finns inget som heter en universell motor. Och problemet ligger inte i egenskaperna, utan i den fysiska prestandan. Varje tillverkare av dammsugare ger dem olika designfunktioner, och en modell som passar till exempel Supra dammsugare är kanske inte lämplig för Philips dammsugare på grund av dess fysiska egenskaper.

Motorer karakteriseras som universella om de kan fungera från både likström och växelström. Samtidigt är en induktionsmotor installerad i många dammsugare. Den skiljer sig från en universell motor genom att den enbart fungerar på likström. Och även elektriska motorer skiljer sig åt i närvaro av det så kallade borstsamlaraggregatet: de är kommutatorfria och samlarfria. Dessa lösningar kan variera i antal faser. Enligt denna parameter är de:

  • en fas;
  • bifasisk;
  • tre fas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av dessa tre kategorier kommer en trefaslösning att vara den mest effektiva. Den använder lite mer kraft, men prestandavinsten är värt det. Deras främsta fördel är högre vakuumsugningsgrader. Dessutom kommer rotationshastigheten för en 2-stegs vakuummotor att vara 1–1, 4 tusen varv per minut, vilket blir högre än för en 3-stegs analog. Detta kommer att innebära att de slits ut snabbare än lösningar i tre steg.

Det bör noteras att tvåstegslösningar är billigare . Men de går sönder mycket oftare. Kostnaden för att reparera dem kan överstiga summan av kostnaden för en dammsugare utrustad med en trefasmotor.

Därför, när du köper en enhet, jämför enhetens kostnad och spara pengar i framtiden, enkelhet och driftsäkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärken

Märkena som tillverkar elmotorer för dammsugare kan delas in i 2 kategorier. Det första är välkända företag som också sysslar med tillverkning av dammsugarna själva. Det vill säga att företaget utför en hel produktionscykel för hushållsapparater. Detta bör omfatta kända märken som Beko, Bosch, Electrolux, Gorenje, LG, Moulinex, Philips, Rowenta, Samsung, Thomas, Zanussi, Zelmer . Alla dessa företag är välkända för konsumenten och producerar för det mesta högkvalitativa produkter som inte går sönder för ofta, fungerar bra och effektivt och är praktiska att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra kategorin av tillverkare är företag som inte direkt producerar dammsugare, utan tillverkar olika komponenter för dem. Till exempel samma motorer. Dessa tillverkare inkluderar AEG, Ametek, Domel, LPA, Ningbo, Sip Chinderson Motor, Poletron, SKL, Whicepart . Dessa tillverkare tillverkar produkter för specifika modeller. Detta innebär att lämpliga analoger av motorn för en viss dammsugare beror på dess märke.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är oerhört viktigt att välja en lämplig motor för dammsugaren, eftersom fel val förr eller senare kommer att leda till att enheten går sönder. Ett antal tillverkare tillverkar inte sina egna motorer utan monterar dem helt enkelt. Därför är det viktigt att inte känna till namnet och modellen, utan enhetens fysiska parametrar. Förutom dem kommer dess typ och syfte för en viss typ av rengöring också att vara viktig: torr, våt eller stöder båda typerna. Faktum är att om fukt kommer in i motorn, som är avsedd för kemtvätt, kommer den helt enkelt att gå sönder.

Och även sugkraften kommer att vara viktig. Vanligtvis fokuserar tillverkaren på total effekt. Det beror på ett antal faktorer:

  • enhetens fysiska egenskaper;
  • inloppstryck;
  • luftflödesprestanda, som beror på pumphjulets storlek, antal fläktsteg, slanglängd, typ av ankare;
  • användbar koefficient.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en dammsugarmotor bör du dessutom vara uppmärksam på kategorin och metoden för montering av fodral . Detta är viktigt eftersom vissa modeller kan ha speciella spår och spärrar, andra kan ha ringar och packningar, och vissa universella lösningar är bultade på kroppen, varför fästhålens vinkel i förhållande till enhetens uppsamlare-borste bör beaktas.

Det mest pålitliga sättet skulle vara att välja en motor antingen genom ett prov eller genom en tillverkares reservdelskod.

Bild
Bild

Driftfunktioner

Varje år kommer allt fler bördor på dammsugare när det gäller rengöring av lokaler. Och till och med produkterna från välkända märken klarar inte alltid uppgiften. Låt oss försöka förstå några av de invecklade funktionerna för att förstå varför enheten misslyckas. Det bör sägas att rotorn för dammsugarens elektriska motor roterar med en hastighet av cirka 35 tusen varv per minut. Det är en av de viktigaste delarna av motorn som driver den. Ett så allvarligt arbete skapar en ganska stor belastning på lagergruppen och den minsta belastningen på statorlindningen.

Det finns pålitliga lager i elektriska dammsugarmotorer . Enligt de tekniska föreskrifterna bör drifttiden för denna del inte vara mer än 1 000 arbetstimmar. Dessutom är en viktig aspekt för moderna elmotorer kylning av borstsamlardelen, liksom hela enheten som helhet. Om ett extra kylsystem inte är organiserat sker överhettningen av enheten inom 20 minuter efter att den börjat användas. Och tack vare ytterligare kylmekanismer ökar överhettningströskeln med 5 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och det bör också förstås att i konventionella elmotorer, som är installerade på dammsugare idag, utförs kylning tack vare luftströmmarna som passerar genom motorn. Därför är filterrenhet en viktig förutsättning för framgångsrikt arbete. Ju mer igensatta de är, desto svårare är det för luftmassor att passera genom hålen, och desto mer ökar belastningen på motorn. Förresten, en av överhettningssäkringarna är möjligheten att kontrollera motorvarvtalet och som ett resultat av enhetens sugkraft.

För att kontrollera om det finns överhettning behöver du bara ansluta enheten till ett uttag och rengöra i olika lägen . Ofta är detta exakt hur motorns kapacitet och filterstoppning kontrolleras för att inte demontera enheten.

Om enheten stängs av bör filtren kontrolleras och rengöras. Ju mer noggrant ägaren av tekniken behandlar tekniken, desto längre kommer den att hålla.

Bild
Bild

Hur demonteras?

Om du hör främmande ljud eller om enheten inte fungerar korrekt måste motorn demonteras för inspektion. För demontering måste du ha till hands:

  • liten vice;
  • bågfil;
  • fil;
  • uppsättning skruvmejslar;
  • skiftnycklar;
  • trä block;
  • tång.
Bild
Bild
Bild
Bild

Analysen utförs steg för steg

  • Skruva först loss bultarna såväl som fjäderklämmor på kontaktborstarna och borsthållarna med en skruvmejsel.
  • Vi tar bort höljet som skyddar pumphjulet genom att knacka med hammaren på huset och lagren. Det är bättre att göra detta genom staplarna.
  • Nu måste du ta bort pumphjulet. Först måste du skruva loss pumphjulsmuttern. För att göra detta måste du låsa rotorn för att lämna lindningen och ankaret på elmotorn på baksidan utan skador. Detta kan göras genom att trycka det ordentligt genom hålen i sidorna på motorhuset där borstarna sätts in. Detta kan göras med små träblock. De förs in i hålen och pressas tätt mot ankaret.

Om muttern av någon anledning inte lossnar, bör den värmas upp för att smälta tätningsmedlet som håller det på gängan. En liten brännare kan användas för att undvika att skada plasten som pumphjulet är tillverkat av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan alla delar av motorn enkelt tas bort med de enklaste skruvmejslarna. Motorn är demonterad, och vi kan förstå vad som är störningen.

Rekommenderad: