Cirkelsågblad: Hur Tar Jag Bort Och Byter Ut En Cirkulär Fräs? Egenskaper Hos Diamantskivor. Val Av Blad För Handhållen Modell Och För Sågar På Aluminium Och Laminat

Innehållsförteckning:

Video: Cirkelsågblad: Hur Tar Jag Bort Och Byter Ut En Cirkulär Fräs? Egenskaper Hos Diamantskivor. Val Av Blad För Handhållen Modell Och För Sågar På Aluminium Och Laminat

Video: Cirkelsågblad: Hur Tar Jag Bort Och Byter Ut En Cirkulär Fräs? Egenskaper Hos Diamantskivor. Val Av Blad För Handhållen Modell Och För Sågar På Aluminium Och Laminat
Video: Vill du veta hur du använder en CIRKELSÅG som ett proffs? 2024, Maj
Cirkelsågblad: Hur Tar Jag Bort Och Byter Ut En Cirkulär Fräs? Egenskaper Hos Diamantskivor. Val Av Blad För Handhållen Modell Och För Sågar På Aluminium Och Laminat
Cirkelsågblad: Hur Tar Jag Bort Och Byter Ut En Cirkulär Fräs? Egenskaper Hos Diamantskivor. Val Av Blad För Handhållen Modell Och För Sågar På Aluminium Och Laminat
Anonim

Med ordet "såg" har de flesta som självständigt utför reparationsarbete runt huset en bild av en bågfil. Och detta är sant, eftersom sådana verk en gång började med henne. Framstegen har dock tagit stora framsteg, och nu är den bästa assistenten vid reparationer en cirkulär elektrisk såg. Det minskar arbetskostnaderna avsevärt och ökar arbetshastigheten. Med detta verktyg kan du skära olika ytor och material.

Men för dess funktion är munstycken viktiga, utan vilka skärning är omöjlig. Dessa tillbehör kallas sågblad.

Bild
Bild

Vad är de till för?

Sågblad används för att skära olika material. De hjälper dig att klippa:

  • stål;
  • mjuka metaller;
  • trä;
  • Träfiberskiva, spånskiva;
  • plast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också cirkelsågskärare. Med hjälp av en sådan skiva kan du skära spår eller andra typer av spår av önskad storlek i valfritt material. Dessa armaturer gör alla reparationer snabba och enkla. Utbudet av träarbete med cirkelsågar och skivor är omfattande och efterfrågat. När allt kommer omkring kan ett sågblad klippa material av valfri storlek och form.

Tack vare elmotorn och hög effekt kan verktyget med ett skärblad utföra det nödvändiga arbetet under ganska lång tid. För rationell användning av tid och ansträngning är det dock nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i driften av denna enhet.

Den viktigaste indikatorn för en kvalitetsapplikation är rätt val av sågblad. För att göra detta måste du känna till de grundläggande egenskaperna, typerna av detta munstycke och reglerna för dess användning med olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudinställningar

Låt oss överväga de viktigaste egenskaperna hos skivorna, som låter dig välja den nödvändiga bilagan från ett stort modernt sortiment.

  • Tillverkande företag … Tillverkare av sådana bilagor är ofta specialiserade verktygstillverkande företag. Därför kan företag ägna mindre uppmärksamhet åt kvaliteten på komponenter, med fokus på teknik. Men samma sak kan inte sägas om väl marknadsförda varumärken som Bosch eller Makita, som inte bara värdesätter deras rykte, utan också har möjlighet att använda råvaror av bättre kvalitet och modern bearbetningsteknik. Därför är varumärket en av huvudparametrarna för sågblad och fräsar.
  • Nästa viktiga parameter som bestämmer kapaciteten hos såghuvudet är cirkelns dimensioner, eller snarare dess ytter- och landningsdiameter … Vid utvärdering av detta kriterium är det nödvändigt att oroa sig för beräkningarna i förväg och klargöra det erforderliga skärdjupet, vilket blir måttet på ytterdiametern. Men när du väljer är det också nödvändigt att komma ihåg om verktygets storlek och dess skyddshölje. Dessa dimensioner kan göra det omöjligt att installera en skiva med stor diameter, eftersom avlägsnande av skyddet är osäkert och inte alltid är möjligt.

Fälgen måste vara identisk med axelns storlek. Detta är nödvändigt för att utrustningen ska fungera korrekt och frånvaron av överhettning av cirkelsågmotorn.

Detta är möjligt om skivans innerdiameter är större än axelns omkrets. Efter att ha satt på skivan kommer det att skapa en obalans i verktyget och, som ett resultat, en hög vibrationsnivå. Beroende på verktygsmodell kan diametern variera från 16 till 32 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig roll antalet tänder spelar en roll för snittets kvalitet och tydlighet , eftersom det bestämmer antalet skär. Ju fler av dem, desto tydligare klippdes linjen. Sådana munstycken finns med ett stort (cirka 90 st.), Medel (40-80 st.) Och litet (upp till 40 st.) Antal tänder.

Medelstora skivor kan med rätta kallas universella. De kan skära nästan alla material både horisontellt och vertikalt. Både hårda och mjuka materialtyper lämpar sig för skärning.

  • När man överväger sågblad, andra kriterier som t.ex. form och lutningsvinkel för tanden … Den första är ansvarig för förmågan att skära ett visst material, och det andra - för snittet. Så det är lättare att utföra längsgående snitt med en skiva med en positiv lutning på 15 till 20 grader, och det är bättre att skära täta material med ett munstycke med en negativ lutning från 0 till -5 grader. Det finns också en standard lutningstyp som anses vara universell.
  • När det gäller skivans tänder kan de vara universella, platta, utbytbara , har formen av en trapets eller en ökad lutning. Det är bra att använda en skiva med en platt fräs för att göra snitt i hårda träslag, med en utbytbar - för att skära mjukare träslag och fiberboard. De trapetsformade tänderna skär rent på mjuka material som plast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänderna med en ökande lutning används för produkter som lätt kan splittras under drift. Universella används i nästan alla fall. De är bra för tillfällig icke-specialist hemanvändning.

Och den sista ett viktigt kriterium är produktens tjocklek … Det beror på hur bred snittet blir. Ju bredare den är, desto mer material går förlorad i processen. Ju tunnare skivan är, desto mer är den känslig för deformation och överhettning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående tekniska egenskaper hos sågbladet anges på det. Normalt utförs märkningen i form av lämpliga, intuitivt begripliga för användarens bilder med nödvändig numerisk data.

Vyer

Sågblad är indelade i två typer: hårdmetall och monolitisk. Denna uppdelning beskriver en skillnad som omedelbart är uppenbar. Faktum är att på vissa skivor är skärdelen lödd mot tänderna, och vissa är helt enkelt en enda produkt (monolit).

Monolitisk

Ett särdrag hos monolitiska skivor är det stora antalet tänder. Att arbeta med ett sådant blad är mycket lättare att få ett rent snitt. Men det är värt att notera den dåliga förmågan hos dessa skärhjul att fortsätta slipa och behovet av periodisk avskiljning av tänderna.

Att slipa metallen är inte svårt, men det stora antalet blad bromsar processen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Karbid

Karbidtänder anses vara mer tillförlitliga eftersom de är starkare och inte kräver ständig slipning och lappning. Dessa poängskivor har det bredaste utbudet av alternativ och hjälper dig att spara tid tack vare deras tillförlitlighet. En betydande nackdel är dock det stora antalet lågkvalitativa förfalskningar, även av kända märken. I en sådan produkt flyger de lödade ändarna snabbt av. Efter 5 minuters skärning av tvärsnittet kan endast några få kvarvarande blad ses på skivan.

Men förfalskning kan också bekämpas framgångsrikt om du lägger märke till rätt stavning av märket, liksom den höga kvaliteten och hållbarheten hos färgen som används för märkningen.

Om de tekniska egenskaperna är tryckta på klistermärken eller bläcket börjar krypa vid beröring, ska du inte ta en sådan produkt, det är en falsk. Dessutom är märkehjul med hårdmetalltänder ganska dyra, vilket inte kan sägas om hantverksprodukter (hemliga).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att göra rätt val, när du köper en skiva, måste du ta hänsyn till:

  • specifikationer för cirkelsågar;
  • alla markeringar;
  • utseendet på tänderna;
  • typ av skiva;
  • typ av material för sågning.

För att inte misstas när du väljer ett sågblad är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till bladets storlek och verktygets skydd. Kraften hos denna enhet är också viktig, liksom tendensen att överhettas. Arbetshastigheten och antalet stopp för att kyla sågen beror på dessa parametrar.

Skivmarkering ger den mest omfattande informationen om dess egenskaper och funktioner.

Om uppgifterna är ofullständiga bör detta vara alarmerande. Och i kombination med det sänkta priset, i allmänhet, för att tvinga dig att kontakta en annan butik.

Bild
Bild

Ett annat kriterium som direkt kan indikera produktens kvalitet är antalet tänder. Ju fler av dem, desto högre kvalitet på snittet. Skivor med glesa tänder kan göra det mesta av grovbearbetningen, men med mycket högre hastighet. Därför måste du utvärdera det önskade resultatet korrekt.

När du gör ett oberoende val utan hjälp av en säljassistent är det viktigt att inte blanda ihop produkter för pendelsågar och cirkelsågar. Sådana cirklar kan endast särskiljas genom typen av lutning av tänderna. Skivor med en neutral och negativ lutning greppar inte materialet bra, de täpper snabbt och gör inte nödvändigt snitt. I detta fall kan motorns kraft leda till överhettning. För en cirkelsåg är blad med en aggressiv positiv lutningsvinkel mer lämpliga, såvida inte sågprodukten föreskriver något annat.

Tänk på de speciella fallen för att använda sågblad

  • Det raktandade tillbehöret är valt för grovt träbearbetning.
  • För betongsåg och DSP (cementspånskiva), använd ett munstycke med platta tänder och avfasningar, eftersom de lätt tål att falla ner i spåren på betong eller spik.
  • För arbete på laminat och spånskiva är en skiva med en serie konkava triangulära tänder perfekt. Det hjälper dig att göra snittet utan föregående märkning.
  • På mjuka metaller som aluminium fungerar en cirkel med alternerande trapetsformade och plana tänder bäst.
  • När du arbetar med plywood och MDF är det bättre att använda universalfästet.
  • När det gäller tung inredning måste ett diamanthjul användas för manuell skärning av material som sten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter jag ut en disk?

Vid reparation används som regel flera typer av material, som inte bara kräver skärning utan också fräsning. Och olika produkter behöver olika bilagor.

Detta ögonblick leder till behovet av att byta ut hjulet mot en fräs

  • För att utföra denna åtgärd måste du först se till att enheten är frånkopplad från elnätet. Denna punkt är avgörande för att undvika allvarliga skador. När du byter ut en cirkel kan till och med en erfaren hantverkare av misstag trycka på startknappen, och hälsokonsekvenserna blir allvarliga. Därför är det nödvändigt att strikt följa alla regler för säkert arbete när du arbetar med skärning av elektriska enheter.
  • Därefter måste du förbereda en sexkant. Den skruvar loss nästan alla bultar på cirkelsågar, både utländska och inhemska. Med denna skiftnyckel måste du skruva loss fästbulten på det skyddande plasthöljet, vrida skyddet och dra åt det igen, men du kan inte dra åt det ordentligt.
  • Därefter måste du sätta in sexkanten i axelns monteringsbult på ena sidan och på den andra trycka på låsknappen på samma axel. Sedan måste bulten skruvas loss, avlägsna brickan och stoppskivan bakom den. Den måste bytas till en fräs och alla steg måste göras igen, bara i omvänd ordning. Först placeras en bricka på munstycket, sedan skruvas bulten i mitten manuellt och strukturen kläms fast med en sexkant medan axellåset trycks in.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter fixering av skäret måste du kontrollera tillförlitligheten hos fästet genom liten längsgående förskjutning av munstycket. Om allt är säkert fixat kan du fortsätta arbeta.

Således, när du väljer en redskap för en cirkelsåg, är det nödvändigt att utgå från kvaliteten och egenskaperna hos materialet för skärning, såväl som de tekniska egenskaperna hos sågen och själva sågbladet. För lågeffekt, mest handhållna cirkelsågar, bör du inte välja blad med för många tänder. Detta kan leda till överhettning av motorn och kostsamma reparationer.

Rekommenderad: