Dekorativa Chips (76 Foton): Färgade I Trädgårdslandskapet, För Rabatter Och Stigar. Hur Man Lägger Ordentligt Och Hur Man Målar Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativa Chips (76 Foton): Färgade I Trädgårdslandskapet, För Rabatter Och Stigar. Hur Man Lägger Ordentligt Och Hur Man Målar Med Egna Händer?

Video: Dekorativa Chips (76 Foton): Färgade I Trädgårdslandskapet, För Rabatter Och Stigar. Hur Man Lägger Ordentligt Och Hur Man Målar Med Egna Händer?
Video: Hur man ritar en söt sovande RÄV – Lätt lär dig teckna-video med svenska röstinstruktioner! 2024, Maj
Dekorativa Chips (76 Foton): Färgade I Trädgårdslandskapet, För Rabatter Och Stigar. Hur Man Lägger Ordentligt Och Hur Man Målar Med Egna Händer?
Dekorativa Chips (76 Foton): Färgade I Trädgårdslandskapet, För Rabatter Och Stigar. Hur Man Lägger Ordentligt Och Hur Man Målar Med Egna Händer?
Anonim

En vacker trädgårdstomt, som inte bara kommer att vara ett område för odling av olika grödor, utan också en relaxavdelning, är många trädgårdsmästares dröm. I ett försök att förädla sina trädgårdar tillgriper ägarna olika metoder: anläggning av stigar, plantering av fruktträd, blomsteruppsättningar. Men ibland, trots alla ansträngningar, verkar landskapsdesignen fortfarande ofullständig. Dekorativa marker, som idag är ett av de mest efterfrågade materialen inom trädgårdsarbete, hjälper till att rätta till situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Alla med en passion för växande växter har hört talas om mulching. Detta koncept innebär att man lägger ut material på marken som kommer att fungera som ett naturligt skydd för grödor när som helst på året ., skydda mot frost och värme, sjukdomar och skadliga insekter. Idag är materialutbudet för mulching väldigt brett, och flis är bland dem. Krossat sågspån används ofta i trädgårdstomter, på grund av vilka jordens egenskaper förbättras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa chips är samma material som används för mulching, men med en skillnad - de är färgade . Omfattningen av dess tillämpning är mycket bredare, eftersom färgade och ljusa marker kan användas för att förfina rabatter, fylla i banor, stamcirklar. Med det kan du till och med göra mönster och ritningar på webbplatsen.

Ändå kan den också användas för mulching, eftersom de färgämnen som materialet är belagda med är miljövänliga för både jord och växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det beskrivna materialet är den krossade barken av vissa trädslag, som har passerat flera bearbetningssteg. Detta är ett naturligt, naturligt material, och det är också ganska budgetmässigt, vilket inte kan annat än glädja trädgårdsmästare. Flis har många fördelar, och om du bestämmer dig för att vara uppmärksam på det bör du veta allt om dem i förväg. Låt oss se varför detta material anses vara unikt:

  • spektakulärt utseende, tack vare vilket webbplatsen omedelbart omvandlas;
  • brett användningsområde: naturligt växtskydd, förbättring av platser, parker, torg, lekplatser och lekplatser för barn;
  • en enorm färgpalett, tack vare vilken du kan välja vilken färg som helst för dina egna behov;
  • förmågan att skydda växter mot negativa atmosfäriska faktorer: värme och kyla;
  • förmågan att bibehålla den naturliga vattenbalansen i jorden och mätta den med syre;
  • minska tillväxttakten för ogräs;
  • enkel och okomplicerad vård, låga materialpriser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att dekorativa träflisar inte har några nackdelar, varför de ska kasseras. Ändå bör några av nyanserna av dess användning beaktas:

  • om växterna på platsen behöver neutrala eller alkaliska jordar är det mycket oönskat att använda flisbotten, eftersom det försurar marken starkt;
  • sågspån i debattprocessen absorberar mycket kväve från marken, vilket kan orsaka brist på det i själva växterna (du måste applicera gödningsmedel med detta element);
  • om målet är att dekorera och täcka platsen är det viktigt att använda de minsta chipsen (ju större den är, desto sämre kommer den att utföra sina uppgifter).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas flis?

Tillverkningen av träflis är fördelaktig för många företag, eftersom processen att tillverka sådant material är enkel och efterfrågan på det aldrig sjunker. Flis kan tillverkas i fabriker, sågverk, fabriker specialiserade på träbearbetning. Produktionen omfattar flera steg.

Strimling . Det beredda materialet sätts i en krossningsenhet, som maler det till önskad fraktion. Därefter siktas flisen, tack vare vilket trädamm och spån tas bort från den. Därefter laddas det rengjorda materialet in i maskinen igen, vilket ger homogenitet. Det sista steget av slipning är siktning på nytt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sanering . I detta skede är de färdiga flisarna täckta med speciella föreningar avsedda att skydda materialet mot svamp, sjukdomar och skadedjur.

Sanering är det sista steget för mulch som inte ska målas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg . För att ge chipsen dekorativa egenskaper nedsänks de i en lösning av vatten och ett ekologiskt, hälsofarligt färgämne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning . I industriell skala torkas flis i specialugnar. Om mulchen förbereds hemma, tilldelas ett rymligt område för detta, där materialet kan brytas ned.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter slutförandet av alla steg läggs chipsen i genomskinliga förpackningar . Samtidigt är det viktigt att det är något fuktigt: detta gör att antiseptika som används i produktionen kan agera mycket mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer ett material måste du först och främst bestämma syftet med chipsen på webbplatsen. Om du bara planerar att dekorera det har du rätt att välja chips av valfri storlek och från alla trädslag . Men om mulching också är målet, måste du skaffa den minsta fraktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lika viktigt att komma ihåg om jordens egenskaper på platsen. Om jorden redan är sur eller om det är oönskat att pH -värdet stiger, måste flisen hanteras försiktigt, samtidigt som andra material läggs till för att sänka surheten . Den mest försurade jorden är mulch från barrträd: gran, cederträ, tall. I det här fallet är det bättre att välja lövträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt syftet och kommit att köpa, var uppmärksam på följande nyanser:

  • det förpackade materialet måste vara av samma storlek, blandning av små och stora bitar är oacceptabelt;
  • kondens kan inte finnas i förpackningen;
  • förekomsten av mögel och röta är en nästan hundraprocentig garanti för sjukdomar bland grödor;
  • bitar av flis kan inte ha en annan nyans, allt måste målas jämnt;
  • säljaren är skyldig att, på begäran, tillhandahålla ett kvalitetscertifikat, där namnet på den använda färgen nödvändigtvis kommer att finnas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsalternativ

Pigmentchips är ett bra alternativ för landskapsdekoration. Du kan använda den på olika sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För växtvård

Som regel används i detta fall klassiska bruna chips. Med hjälp av sådant material är det möjligt att skydda grödor i landet från ogräs, frysning och skadedjur. I grund och botten mullas trädstammar, radavstånd på platsen, bärgrödor med detta flis.

Chips som används på detta sätt gör området mer snyggt och tilltalande för ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekoration av rabatter och rabatter

Chips målade i ljusa färger är perfekta för att dekorera en vacker blomsterträdgård. Det enklaste alternativet är att använda ett monokromatiskt material som kommer att framhäva växternas skönhet och nåd. Det är önskvärt att det står i kontrast med färgerna . Till exempel kommer vita rosor att se fantastiska ut på en blå eller lila bakgrund. Gröna marker kommer att adla röda blommor, gul - blå och lila, röd - vit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om monotoni är tråkigt, misströsta inte, eftersom du kan göra vackra mönster och till och med ritningar från flerfärgade marker . Ingen av grannarna kommer definitivt att ha en sådan blomsterträdgård. Dessutom kan olika nivåer särskiljas på rabatten med chips. Och hon kan också uppdatera och dekorera platsen genom att simulera en gräsmatta. För detta är naturligtvis bara den gröna versionen av materialet lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Återfyllning av spår

Användningen av flis på platsen är naturligtvis inte begränsad till vissa blomsträdgårdar. Du kan också fylla banorna med den och fördela webbplatsen med fördel. Själva processen kommer inte att vara svår: du behöver bara bestämma vägens plats, rengöra den från växter och ogräs och sedan lägga till flis . Som i fallet med rabatter kan du välja en monokromatisk version eller en flerfärgad. Spår med vågor, spiraler, stora cirklar ser intressanta och ovanliga ut. I det här fallet kan chips inte bara hällas på banor som är speciellt skapade för det, utan också på de banor som har funnits på webbplatsen länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lekplatsinredning

Huvudkravet för markskydd för lekplatser är fullständig säkerhet. Färgade träflisar kommer att klara sig bra med detta. Det är miljövänligt och dessutom trevligt att ta på. Efter att ha fallit kommer barnet inte att skadas, du kan leka och springa på en sådan yta även utan skor. Ljusa material kommer säkert att tilltala barn, och de färgar absolut inte kläder eller hud även efter regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man staplar?

Att lägga flis med egna händer är ganska enkelt. Låt oss överväga steg för steg hur man gör det korrekt.

  1. Att lägga täcken börjar med att rengöra det önskade området . Det är nödvändigt att ta bort växter, ogräs. Om detta är ett barnområde kan du ta bort jorden med cirka 10 cm och fylla i luckorna med sand med två tredjedelar.
  2. Vanligt flis hälls omedelbart, du behöver inte ens göra markeringar . Mönster är en annan sak. Först är det bäst att rita mönstret på papper, efter att ha tänkt igenom det fullt ut. Markera sedan området med pinnar och en sladd.
  3. Lägg till flis till önskat område .

Kom ihåg om materialförbrukning: i skuggområdena bör lagret vara en tredjedel mer än i det soliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer också att ge några fler användbara tips:

  • om ogräs ständigt växer på platsen kan zonen för återfyllning med chips täckas med geotextiler;
  • ett område på cirka 5 cm bör lämnas bredvid blomstammarna för att inte störa luftcirkulationen;
  • det är nödvändigt att lägga ut chips i torrt och klart väder, medan det är önskvärt att fukta jorden något.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man målar?

Vissa ägare, för att spara pengar, köper vanlig omålad kompost och sedan målar den själva. Detta är också fördelaktigt eftersom du kan experimentera med färger och nyanser. Det är inte svårt att färga chips hemma själv, det viktigaste är att välja ett bra färgämne. Vanligtvis använder trädgårdsmästare vissa alternativ.

  • Konstgjorda färger . Bland dem upptar den ledande platsen ett färgämne som är speciellt utformat för flis - "Biokolor". Färgen är outplånlig, påverkas inte av ultraviolett strålning. Ett kilo av en sådan produkt räcker för att måla upp till 30 påsar med flis.
  • Naturläkemedel . Bland dem finns lökskal, mangan, tomater, akvareller, rödbetor, lysande grönt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgningsprocessen ser ut så här:

  1. välj en behållare med stor volym, tillsätt färgämne och koka upp;
  2. chips hälls, kokas i cirka 15 minuter;
  3. med hjälp av en sil avlägsnas materialet från vattnet, läggs på polyeten för att torka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer hushållsprodukter för färgning måste du komma ihåg att sådana marker inte kommer att se lika attraktiva ut som målade med fabriksfärger. Hon kan snabbt tappa färg. Ändå råder det ingen tvekan om dess fullständiga naturlighet.

Vårdtips

Det är värt att notera att barkmjölk inte behöver underhållas. Det behöver inte rengöras, tvättas, torkas. Det enda som behöver göras är att uppdatera det översta lagret av materialet. Dess livslängd är från sex månader till ett år, allt beror på klimatet, mängden nederbörd, användningsfrekvens . Om du vill att webbplatsen eller sajten alltid ska se fräsch och ljus ut måste du lägga till mulch en gång om året.

Samtidigt är det inte nödvändigt att ta bort bottenlagret: genom omkokning blir det ett naturligt gödningsmedel för jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg två punkter när du tar hand om webbplatsen:

  • mulch hälls på ett avstånd av flera centimeter från växten;
  • materialskiktet kan inte vara tjockt, annars kommer du att bli av med inte bara ogräs utan i allmänhet alla växter i denna zon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på landskapsdesign

Idag utvecklas landskapsdesign i ett mycket snabbt tempo. Experter inom detta område kommer ständigt med nya lösningar och sätt att snabbt och billigt dekorera din trädgårdstomt. För att förstå att dekorativa chips verkligen är ett unikt och mångsidigt material föreslår vi att du gör dig bekant med några intressanta exempel på sommarstugor.

Den tegelröda bakgrunden kommer att understryka grönhetens fräschör, vilket gör den mer mättad

Bild
Bild

Ett litet område med mönster. Det är ganska kapabelt att bli accent i hela trädgården

Bild
Bild

En mycket omtänksam och ovanlig lösning. Miniväxter, ett överflöd av grönska och en liten konstgjord reservoar kommer att glädja vem som helst

Bild
Bild

En spektakulär rabatt, inramad med ljusa orange sängkläder, är det bästa sättet att umgås med sommar och värme

Bild
Bild

Den blå färgen ser alltid fräsch och diskret ut, som är fallet med denna blomsterträdgård i flera nivåer

Bild
Bild

Träden på platsen lockar vanligtvis inte uppmärksamhet till sig själva. Men detta är bara om de inte är dekorerade med cirklar av flerfärgade vallar

Bild
Bild

Ett extraordinärt alternativ i form av ett schackbräde. Intrycket av en sådan designidé kompletteras av växter dekorerade som schackpjäser

Bild
Bild

En stor rabatt med en mängd olika grödor kommer att se mycket mer elegant ut när den omges av färgglada vågor

Bild
Bild

Fantastisk idé för en liten accentzon. Denna lösning kommer definitivt att tilltala både vuxna och barn

Bild
Bild

Flerfärgad platsdesign för barrträd. Det ser väldigt snyggt och enkelt ut, men samtidigt är varje liten sak tänkt ut här

Rekommenderad: