Kantstenar (55 Bilder): För Sängar Och Trädgård För Rabatter Och Gräsmattor. Hur Installerar Man Dem Korrekt? Kantstenar För Stigar Och Pinnar För Dem

Innehållsförteckning:

Video: Kantstenar (55 Bilder): För Sängar Och Trädgård För Rabatter Och Gräsmattor. Hur Installerar Man Dem Korrekt? Kantstenar För Stigar Och Pinnar För Dem

Video: Kantstenar (55 Bilder): För Sängar Och Trädgård För Rabatter Och Gräsmattor. Hur Installerar Man Dem Korrekt? Kantstenar För Stigar Och Pinnar För Dem
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, April
Kantstenar (55 Bilder): För Sängar Och Trädgård För Rabatter Och Gräsmattor. Hur Installerar Man Dem Korrekt? Kantstenar För Stigar Och Pinnar För Dem
Kantstenar (55 Bilder): För Sängar Och Trädgård För Rabatter Och Gräsmattor. Hur Installerar Man Dem Korrekt? Kantstenar För Stigar Och Pinnar För Dem
Anonim

Trottoarband används i stor utsträckning av trädgårdsmästare och lastbilsodlare när de adlar tomter. De ramar in sängar, gräsmattor och används i landskapsdesign. Staket säljs i ett stort sortiment - i butiker finns material i olika former, storlekar och färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Kantstejp är ett flexibelt rullmaterial som oftast används i hushåll när du inreder en sommarstuga. Beroende på modifiering och tillverkare når höjden 10-60 cm och längden är högst 30 meter.

Trädgårdstejp används ofta i trädgården

  • Förbättring av vägar och vägar . Med hjälp av tejp är det lätt att avgränsa områden och därmed zonera utrymmet. Det hjälper till att bilda gångvägar av olika bulkmaterial.
  • Bildning av cirklar nära stammen nära trädbuskar och fruktträd . När du använder dekorativa staket kommer området bredvid planteringarna att se mer presentabelt och välskött ut.
  • Begränsar spridningen av växter med krypande rötter som hallon, mynta och jordgubbar . Om lämpliga åtgärder inte vidtas i tid sprids dessa grödor snabbt över hela platsen. Att begrava kantstenen djupt hjälper till att hålla vegetationen från att sprida sig inom ett visst område eller säng.
  • Dekoration av rabatter, gräsmattor, sängar .
  • Skydd av områden från grodd av ogräs . Plasttejpen, cirka 15 cm djup i jorden, kommer att hindra vetegräset från att växa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Staket, förutom deras dekorativa funktion, spelar också en praktisk roll .… Till exempel används de för att skydda basen i ett växthus eller annan struktur från direktkontakt med marken. Detta ökar deras hållbarhet och förhindrar för tidig förstörelse av grunden.

Bandkanten används också för att höja nivån på rabatter i låglänta områden. När du använder staket kommer de gödningsmedel som ska appliceras inte att sköljas bort av regnet, och konstgjord bevattning kräver mindre vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Tillverkare erbjuder trädgårdsband av olika modifikationer. De klassificeras efter syfte och tillverkningsmaterial.

Delning

Dessa fäktband är tillverkade av slitstarka material. Produkterna är avsedda att fördjupa 10-20 cm i marken. Oftast är de ett platt band med en mesh eller slät yta . Till skillnad från dekorativa band är sådana material tätare. De tål perfekt belastningar och är inte rädda för frost, så att de inte kan grävas ut inför vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ

Dessa modifieringar är mer estetiskt tilltalande. De är gjorda i form av en våg, kan ha öppnade kanter. Sådana lösningar används ofta för "ceremoniell" dekoration av rabatter, rabatter. Till salu finns det variationer med en genombruten förstärkt fälg. På grund av deras högre styvhet håller sådana strukturer sin form bättre.

Dekorativa trädgårdsstötfångare ser original och elegant ut. De kan imitera ett smidesjärnstaket eller staket. På grund av deras användning kan du snabbt och billigt omvandla vilken webbplats som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial och färger

Till skillnad från klassiska trottoarkanter gjorda av gummi, sten, betong och olika kompositmaterial är trädgårdstejp endast tillverkad av plast eller stål. Dessa produkter har olika egenskaper och prestandaegenskaper.

Plast

Plastramar är flexibel tejp tillverkad i olika färgvarianter. Gröna, bruna, röda, svarta, khakifärger - ett brett utbud av paletter låter dig välja en produkt i enlighet med personliga preferenser och skapa en unik landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på fördelarna med plasttejpgränser

  • Enkel installation och demontering . Inga speciella färdigheter krävs för att skapa ett gräsmatta. Allt arbete utförs med improviserad utrustning. Om det behövs kan tejpen enkelt demonteras genom att gräva den ur marken.
  • Ett brett sortiment av produkter från inhemska och utländska märken . Tillverkare erbjuder tunnare eller mer hållbara styva modeller, korrugeringar eller till och med variationer. Plastlösningar finns i 15 nyanser.
  • Materialets flexibilitet och elasticitet . På grund av dessa funktioner kan bandet inte bara rama gräsmattor med tydliga geometriska former, utan också skapa böljande rabatter och sängar.
  • Motstånd mot olika negativa miljöfaktorer . Plast är inte rädd för exponering för solljus, kontakt med surt regn, temperaturförändringar. Trots de svåra driftförhållandena behåller högkvalitativa material sin yttre presentabilitet under lång tid.
  • Korrosionsbeständig .
  • Lätt vikt och mått , tack vare vilka produkterna lätt transporteras och inte tar mycket plats vid rengöring för förvaring.
  • Flexibel plast är lätt att skära , vilket förenklar installationsarbetet.
  • Återanvändbar .
  • Prisvärd kostnad .
Bild
Bild
Bild
Bild

Med förbehåll för reglerna för installation och drift kommer plasten att hålla länge . Hållbarhet och alla de fördelar som beskrivs ovan är emellertid bara inneboende i högkvalitativa produkter från de mellersta och dyra prissegmenten. Det finns också billiga produkter till salu. Som regel är det utrustat med vissa nackdelar. Budgetband är ofta tillverkade av polymerer som är instabila för negativa temperaturer . För att utöka sin funktionalitet måste de demonteras innan kallt väder börjar.

Billiga staket är ofta för tunna - i så fall kan de töjas under marktryck. Det rekommenderas inte att rama in höga rabatter med sådana band, eftersom de snabbt kan gå sönder eller smula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Ibland finns det kantband i metall i butiker. De är vanligtvis gjorda av stål. För att öka deras motståndskraft mot korrosion är produkterna galvaniserade. För att skydda dem mot fukt kan en polymer- eller polyuretanbeläggning appliceras på deras yta, men sådana modifikationer kommer att kosta mycket mer än galvaniserade variationer.

Metalltejp är styvare än plasttejp. Den har större styrka, så den sträcker sig inte under jordens vikt vid inramning av höga sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande fördelar är inneboende i metallstrukturer:

  • lättviktig;
  • motståndskraft mot hög luftfuktighet, icke-mottaglighet för sönderfallsprocesser, attacker av skadliga mikroorganismer som orsakar mögel;
  • lång livslängd;
  • enkel installation.

Metallstaket ser estetiskt tilltalande ut. De är korrugerade, vågiga eller raka. Deras nackdelar inkluderar ett högre pris än plastdesign och begränsade färglösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Plastbandstejp tillverkas i många länder. De mest budgetprodukterna produceras i Ryssland och Kina. Av recensionerna att döma anses låg hållfasthet vara den största nackdelen. Produkter från Polen och Kina är extremt mjuka, varför de snabbt försämras. Tyska varor anses vara av högsta kvalitet och mest hållbara för arrangemang av trädgårdar och grönsaksodlingar.

Här är ett litet betyg av de mest populära tillverkarna

Raco (Tyskland) . Olika utrustningar för grönsaksodling och fruktträdgård produceras under detta varumärke. Alla produkter uppfyller internationella kvalitetsstandarder, detta bekräftas av TUV, GS -certifikat. Företaget har funnits i över 40 år. Under denna tid har hon tagit en ledande position inom produktion och försäljning av trädgårdsutrustning runt om i världen.

Bild
Bild

Gardena (Tyskland) . Företaget grundades 1961 i Ulm. Ursprungligen tillverkades trädgårdsredskap under varumärket, men idag erbjuder tillverkaren olika utrustningar för arbete och anläggning av personliga tomter, upp till intelligenta bevattningssystem. Gardenas produkter är kända för sin tillförlitlighet och hållbarhet. Hon är känd i mer än 120 länder runt om i världen.

Bild
Bild

" Land" (Ryssland) . Inhemsk tillverkare av trädgårdsredskap. Under varumärket är budgetstötfångare tillverkade av frostbeständig plast i olika färger. De flesta produkterna presenteras med band 1 mm tjocka och 11 cm höga.

Bild
Bild

" HoseLand" (Ryssland) . Företaget grundades 1998 (fram till 2007 kallades det Pharmex-Service CJSC). Erbjuder ett brett urval av hushållsutrustning.

Kända tillverkare inkluderar också följande företag: Palisad (Tyskland), Green Belt (Ryssland), Elsa (Ukraina), Diorit (Ryssland) och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du köper en kantstejp måste du först tänka på dess storlek

  • Tjocklek . Produktens livslängd och elasticitet beror på denna indikator. De tätaste stängslen är 2 mm tjocka, minst 0,5 mm. Man bör komma ihåg att täta modifieringar inte böjer sig bra, varför det inte rekommenderas att köpa dem för förädling av geometriskt komplexa rabatter. Om du planerar att klippa gräset mellan raderna med en trimmer är det bäst att välja den tjockaste produkten.
  • Längd . Ju högre indikator, desto mer yta kan bandet täcka. Rullens längd väljs med hänsyn till uppgifterna.
  • Bredd höjd) . Värdet på denna parameter varierar mycket (10-50 cm). För bildandet av stigar rekommenderas att man väljer ett tejp 10 cm brett, för inramning av rabatter, sängar, skapande av stammzoner nära träd - minst 15 cm, för zonutrymme - 20 cm. För att skapa upphöjda sängar eller staket för spiring av buskar, en bandkant med en höjd av minst 30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att besluta om valet av staketets färg. Färgningen beror både på trädgårdsmästarens individuella preferenser och på de mål som han sätter för sig själv. För att skapa originella designlösningar på en personlig tomt kan du plocka upp ljusa band - rött, gult, rosa. Det bör dock komma ihåg att de kan ge dissonans till den övergripande kompositionen.

Band av bruna och gröna toner anses vara klassiker - de passar bra med jord- och trädgårdsplanteringar. De är lämpliga för att ordna rabatter, sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras korrekt?

Installation av kantstenen är lätt att göra med egna händer, medan det är mest bekvämt att arbeta tillsammans. För att installera behöver du följande verktyg:

  • bajonettspade;
  • konstruktion häftapparat;
  • stark sax eller kniv;
  • en hammare;
  • pinnar.

De senare är avsedda att fästa kantstenen med en broach eller överlappning. Pinnarna är gjorda av hållbar plast. De har en spetsig spets för omedelbar inträngning av produkten i jorden och en platt topp. Höjden på de flesta modellerna av sådana fästen är 30 cm - det räcker för att fixa tejpen säkert i jorden. Plastpinnar är lätta att använda, de är säkra för alla planteringar, de är hållbara på grund av deras motståndskraft mot fukt och solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två sätt att fixa kantstenen - slipad och infälld. Det är lämpligt att tillgripa den första tekniken när man ordnar flervägsiga rabatter och höga sängar. Proceduren för arbete med en markbaserad installationsmetod:

  • klippa tejpen med hänsyn till storleken på det område som ska förädlas;
  • stänga staketet i en ring, ansluta dess ändar med en häftapparat;
  • installation av tejpen (produkten måste sättas i marken med dess änddel);
  • fixering av trottoarkanten med pinnar (installerade på ett avstånd som inte överstiger en halv meter från varandra);
  • fylla den resulterande formen med jord och efterföljande plantering av grödor.

Den infällda tekniken används oftast när det är nödvändigt att begränsa utrymmet, till exempel vid kantning av gräsmattor, skapa cirklar nära stammen eller tydliga gränser för vägar. För att installera tejpen måste du göra ett spår 10-20 cm djupt, sätta ett staket i det och gräva in längs gränsen, utan att glömma att tampa jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan ersättas?

För att spara pengar kan du vägra att köpa en färdig kantsten och göra egna trädgårdsstaket av skrotmaterial. Till exempel, för staketbäddar eller stigar används ofta gammal skiffer, förutsatt att den är i gott skick, eller resterna av detta byggmaterial efter att du lagt taket . För att skapa ett staket måste skifferark skäras i produkter av önskad storlek och grävas ner i jorden. Fördelarna med sådana trottoarkanter inkluderar låg kostnad, enkel installation, nackdelarna är materialets skörhet och utsläpp av skadliga ämnen i jorden.

Plaststängsel ersätts också med trästaket . Träprodukter är enkla att använda och funktionella - de kan användas för att lägga flera nivåer i olika höjder. Materialet sågas enkelt i bitar av önskad längd. Trästaket kommer att se estetiskt tilltalande ut i alla områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana produkter är miljövänliga, men de är kortlivade. Vid kontakt med fuktig jord sväller trädet och ruttnar och sprickor från solens strålar. För att förlänga hållbarheten måste träet behandlas med skyddande medel och sedan lackeras.

För stängsel av rabatter använder vissa trädgårdsmästare glas- eller plastflaskor . I detta fall rekommenderas det att ta behållare av samma storlek och design. För att installera dem måste du gräva ut urtag i vilka du växelvis lägger behållaren med nacken nedåt. För tillverkning av trädgårdsstaket kan du använda resterna av wellpapp. Materialet är korrosionsbeständigt, det kan tjäna i mer än ett år samtidigt som det bibehåller yttre presentabilitet.

Profilerad plåt är lätt att använda, eftersom den är flexibel - den kan användas för att skapa rabatter med en komplex konfiguration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Kantstenar används av många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Deras användning är ett av de mest budgetmässiga och snabbaste sätten att förbättra mark. Att döma av konsumentrecensioner hjälper plaststaket att skapa intressanta landskapskompositioner för människor utan speciella designkunskaper.

Andra fördelar med kantsten är:

  • enkel och snabb installation - tejpmaterial klipps enkelt av med en sax eller en konstruktionskniv;
  • bra värmebeständighet - gränsen spricker inte vid övervintring i marken;
  • utmärkt elasticitet - band för att skapa staket med lockiga konfigurationer böjs lätt, medan det inte finns några tecken på en veck på ytan;
  • ett brett utbud av band i olika former, färger och storlekar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användare noterar att kantband inte kräver specialiserat underhåll. Vid rengöring av produkter för förvaring ska de dras ur marken, rengöras från förorening eller sköljas under vattentryck . På baksidan tillskrivs vissa köpare den svaga styrkan hos tunna staket. De bryts snabbt när tejpen installeras nära buskar eller nära ett massivt rotsystem. I det senare fallet kan den svaga plasten gå sönder på grund av växande rötter. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar dock inte att bli av med det skadade staketet - du kan försöka reparera det. Sprickor i plast kan enkelt tas bort med lödkolv eller fackla.

En annan nackdel, konsumenterna anser att gränsen bleknar med långvarig exponering för UV -strålar . I allmänhet är recensionerna för plastkantar positiva. Negativa svar lämnas oftast på produkter av låg kvalitet av tvivelaktig produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Plastbandstejp används vid design av konstgjorda reservoarer, skapandet av bulkvägar, bildandet av rabatter. I fotogalleriet ovan kan du se hur du med hjälp av tejpstängningar kan förvandla en plats i landet eller i trädgården.

Rekommenderad: