Marmorflis (55 Foton): Vita I Påsar Och Färgade, För Stigar Och Beläggningsplattor, Dekorativa För Ett Akvarium Och Andra Alternativ För Smulor

Innehållsförteckning:

Video: Marmorflis (55 Foton): Vita I Påsar Och Färgade, För Stigar Och Beläggningsplattor, Dekorativa För Ett Akvarium Och Andra Alternativ För Smulor

Video: Marmorflis (55 Foton): Vita I Påsar Och Färgade, För Stigar Och Beläggningsplattor, Dekorativa För Ett Akvarium Och Andra Alternativ För Smulor
Video: städning av mitt akvarium 2024, April
Marmorflis (55 Foton): Vita I Påsar Och Färgade, För Stigar Och Beläggningsplattor, Dekorativa För Ett Akvarium Och Andra Alternativ För Smulor
Marmorflis (55 Foton): Vita I Påsar Och Färgade, För Stigar Och Beläggningsplattor, Dekorativa För Ett Akvarium Och Andra Alternativ För Smulor
Anonim

Marmorflis är ett mångsidigt byggmaterial av marmorgranulat och en genomskinlig vidhäftande bas. Det är populärt inom olika områden och har många operativa fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Marmorflis är ett naturligt mineral, krossat till mjöl eller kristaller, vars storlek i genomsnitt varierar från 0,5 till 2 cm . Partikelstorleken bestäms av den yttre sektionen. Under produktionen går materialet genom torkning, dammning och sortering. Utåt liknar den sand, i ursprung är den en krossad sten.

I grund och botten bryts mineralet i stenbrott i Trans-Ural, västra Sibirien, Altai, i Krasnoyarsk-territoriet . Själva stenen bildas under anslutning av stenar under påverkan av tryck och hög temperatur. Den kan ha olika densiteter, består av dolomit, kalcit eller deras föreningar. Den kan innehålla suspensioner av organiskt ursprung, som bestämmer mineralets nyans.

Marmorflis är tillverkade av illikvida bitar av marmor, liksom dess avfall . Produkten säljs som uppfyller kraven i GOST 22856-89. Granulernas storlek är direkt relaterad till massan: ju större smulan desto mer väger den.

Marmorflisens fläckighet indikerar dess kvalitet. Andelen acikulära och lamellära korn i den totala massan bör inte överstiga 35%. Specifik (volymvikt) är vanligtvis 2, 74 kg / m3, bulkdensitet - 1, 4-1, 6 kg / m3. Frostbeständighetsindexet varierar från 25 till 300.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Marmorflis, eller den så kallade levande stenen, är ett unikt hållbart material som har många fördelar:

  • har styrka och motståndskraft mot mekanisk påfrestning och chock;
  • inte rädd för exponering för solljus, ändrar inte färg under drift;
  • mer tekniskt avancerad än många putsmaterial, ånggenomsläpplig, lätt att gnugga;
  • lämpar sig för polering och slipning, gnistrar inte vid gnidning och hård beröring;
  • med en vidhäftande komponent, har den elasticitet, motståndskraft mot repor och sprickor;
  • miljövänlig och säker, kan användas i bostäder och lokaler;
  • brandsäker, har höga dekorativa egenskaper och är inte rädd för temperaturförändringar;
  • är en lämplig anti-vandalbeläggning för rum där djur bor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flisad marmor används som topplack på alla typer av underlag. Till exempel kan den användas för att dekorera paneler av armerad betong, väggar av lättbetong, gips, fiberboard, spånskiva, plywood, trä. Det kan appliceras på golv som är täckta med vattenbaserad färg eller akrylfärg.

Dess användning stärker alla leder, de blir slitstarka . Färger skapas av det, liksom olika byggnadsblandningar. Det ackumulerar inte strålning, det kan användas för mulching och dränering av växter, vilket håller fukt i marken. Detta material maskerar bristerna i basen (krökning, sprickor).

Dessutom betraktas marmorflis som ett naturligt antiseptiskt medel. Den krossade stenen blandas perfekt med de flesta byggmaterial och passar bra in i vilken inredning som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men tillsammans med fördelarna har marmorflis flera nackdelar. Till exempel tål inte att arbeta med henne dröjsmål. Det måste läggas i ett lager samtidigt så att lederna inte syns . Annars ser ytan oestetisk ut.

Innan du avslöjar ytan måste du ta hänsyn till att demontering av smulan är en mödosam uppgift . Det går inte att ta bort så enkelt som till exempel tapeter.

Sådant material bör inte appliceras på ytan av järnmetaller - detta leder till korrosion . För att förhindra detta problem använder de sig för att grunda ytan omedelbart innan de vänds. För all sin styrka och hållbarhet Marmorflis är inte resistenta mot matsyror.

Beroende på typ av arbete kan den färdiga beklädnaden kräva lackering. Det är bättre att ta bort envis smuts från ytan med tvålvatten. Gnugga ytan ofta med ett grovt slipmedel rekommenderas inte.

Bland andra nackdelar är det värt att notera svårighetsgraden hos den färdiga basen . Mycket mix kan behövas för kvalitetsarbete. Ett stort lager gör väggarna tyngre, vilket skapar ytterligare stress på golven. Dessutom tillåter arbetet inte ändringar och justeringar.

Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på den granulära mineralstenen kan vara olika:

  • sorter med en kornstorlek på 0, 15-2, 5 mm kallas marmorsand;
  • små chips har en partikelfraktion som sträcker sig från 2,5 till 5 mm;
  • stora chips har partikelstorlekar från 5 till 10 mm;
  • material med en smuldel på 1 till 2 cm kallas krossad marmor;
  • på försäljning finns det en sort med en minsta granulatstorlek (ca 0,15 mm) - det kallas marmormjöl.

Valet av en eller annan typ beror på materialets omfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Förutom storleken på fraktionen skiljer sig sorterna av marmorflisar i typen av lösningsmedel och metod för färgning. Fraktionens form kan variera. Till exempel, i sortimentet av säljare kan du hitta en tumlande blandning, som är en bearbetad sten som liknar naturliga stenar.

En sådan sten kännetecknas av sin släta form och lyster. Tumbled chips skapar en bländning i solen, används i fontäner, akvarier och simbassänger, vilket bidrar till att skapa en atmosfär av havsro. Detta miljövänliga material kan ha en annan partikelstorlek (20-40, 10-20 mm och mindre).

Efterbehandlingsmaterialet säljs i påsar . Påsarnas vikt kan vara 2, 10 och 15 kg. Samtidigt säljs färgade sorter oftast i små påsar. Förutom dem, i en volym på 2,5 kg, säljs grå och vita smulor med en partikelfraktion på 5-10, 10-20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

En vit blandning består av cementkvalitet 400, smulor, släckt kalk, glimmer, marmormjöl . Dekorativt gips med textur av natursten skapas av detta material. Det används för dekoration av socklar, fasader och pelare. Den är perfekt tonad, på grund av vilken den kan ges nästan vilken önskad nyans som helst för det valda färgschemat i interiören eller landskapet.

Vit cement produceras av det, det används i sandfilter för att stabilisera vattensammansättningen . För dessa ändamål är en sort med en bråkstorlek på 1 till 3 mm lämplig. Det köps för att göra blomkrukor och figurer, dekorera det angränsande territoriet i ett hus eller sommarstuga med dem. Blandningen hjälper till att förbättra vattenkvaliteten genom att binda koldioxid. Vit smulasand används för mycket hårt vatten, där det kan finnas suspensioner av mangan eller järn.

Bild
Bild

grå

Grå marmorflis har samma egenskaper och prestandaegenskaper som vita och färgade motsvarigheter . Dess sammansättning kan ändras genom att lägga till, som med andra sorter, olika föroreningar. Till exempel kan du ändra strukturen på en sten genom att lägga till malakit, onyx, kvarts och andra naturliga stenar till kompositionen.

Till skillnad från en vit analog används grå marmorflis oftast för framställning av antisyrningsreagenser . Dessutom används den i landskapsdesign, maskerar brister i tomter och platser med utarmad jord där växter växer dåligt. Det är ett användbart material som kan användas som mineralgödsel.

Bild
Bild

Färgad

Färgade marmorflisar klassificeras som karbonatstenar. Färgerna på ett sådant mineral kan vara olika:

rosa

Bild
Bild

grön

Bild
Bild

röd

Bild
Bild

svart

Bild
Bild

orange

Bild
Bild

beige

Bild
Bild

blå

Bild
Bild

brun

Bild
Bild

gul

Bild
Bild

Skuggan beror på färgen på själva stenen och typen av föroreningar.

Till exempel, silikater innehållande järn färg stenen grönaktig . Järnoxid ger smulorna en rödaktig nyans. Den blåsvarta sorten innehåller en vattendispergerad sulfid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumen och grafit kan ge blå, gråaktiga och svarta toner till marmorflis . Det bruna eller gulaktiga mineralet innehåller tillsatser av limonit och karbonat. Färgen kan dock inte bara vara mångfärgad, utan också randig. I detta fall beror inte färgmättnaden på fraktionens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan smulan kombineras med varandra och skapa unika mosaikmönster . Tillverkare av marmorflis ger materialet oberoende önskad färg med hjälp av färger baserade på epoxihartser. Sådant byggmaterial är dyrare än motsvarigheterna. Han är särskilt efterfrågad av konsumenterna. Dessutom kan nyansen ändras eller göras ljusare.

Bild
Bild

Anmärkningsvärt är det faktum att färgen kan avgöra priset på marmorflisen . Till exempel anses den grå sorten vara det billigaste alternativet. Blue chips är det dyraste av alla, eftersom ett sådant mineral finns i naturen mindre ofta än andra analoger. På senare tid brytades blå marmor främst i Argentina och Kenya. Idag bryts den i Ryssland, och kvaliteten på inhemsk sten är inte sämre än importerade motsvarigheter.

Bild
Bild

Ansökningar

Flis av marmor används inom olika områden, till exempel vid tillverkning av mosaikgolv. Förutom, dekorativa element för inredningen, monument och till och med skulpturer är gjorda av det . Det är ett utmärkt material för tillverkning av möbler med en unik ytstruktur. Den används för in- och utvändiga efterbehandlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marmorflis är tillämpliga för:

dekoration av olika produkter

Bild
Bild
Bild
Bild

dekoration av landskapsdesignobjekt

Bild
Bild

sprinkling av vägar på vintern för att undvika isbildning

Bild
Bild

vattenfiltrering

Bild
Bild

dumpning av påfyllnings- och kärnkraftverk

Bild
Bild

fylla botten av akvariet

Bild
Bild

dumpningsvägar mellan sängarna

Bild
Bild

dekoration av blomkrukor och kanter

Bild
Bild
Bild
Bild

dekoration av väggar, fönsterbrädor, bänkskivor

Bild
Bild

dekoration av magasin och pooler

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom läggs marmorflis till porslin och keramikprodukter, vilket ger dem större styrka; de dekorerar rabatter, paneler och kantband med det, samt beläggningsplattor, blomkrukor och värmepaneler. Det är ett utmärkt material för efterbehandling av golv och fasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trappor är gjorda av det, med dess hjälp är mosaikgolv dekorerade . För att finishen ska se intressant ut skapas mosaikmönster med vener av brons, glas eller koppar. För att uppnå bästa resultat, ta golv med marmorflis i olika färger och storlekar. Så du kan slå färg och struktur på beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det granulära mineralet kan användas för att förbättra dräneringen av området . För dessa ändamål hälls det runt trädgården, inte att glömma att lägga geotextiler. På detta sätt är det möjligt att undvika överhettning av jorden och odling av ogräs.

Bild
Bild

Den ursprungliga användningen av färgade marmorflis är att skapa en så kallad torrström för att dekorera landskapet . Efterlikningen av en damm uppnås genom att blanda materialet i olika blå nyanser. Omgiven av växter och blommor kan du skapa en unik design för en sommarstuga, en trädgård. Materialet kan sköljas efter behov genom att samla det smutsiga lagret på underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Beräkningen av mängden marmorflis beror på omfattningen av dess användning och applikationsskiktet. Till exempel, om blandningen köps för att dekorera en trädgård eller utföra byggnadsarbeten, kommer den genomsnittliga förbrukningen per 1 kvadratmeter att vara cirka 40-50 kg . Med ett lager på 3 cm rekommenderar experter som arbetar med detta material att köpa 60 kg per 1 m2.

Det erforderliga beloppet kan beräknas med en online -kalkylator. Dessutom kan du överväga följande schema. För 1 kvadratmeter plattor med en tjocklek av 3 cm behövs 80 kg. För smulan tas en koefficient på 0,75, vilket innebär att 80 x 0,75 = 60 kg kommer att behövas för att utföra arbetet.

Genom att veta mängden råvaror per 1 kvadratmeter är det lätt att beräkna hur mycket material som behövs totalt . Det är lämpligt att ta blandningen med en marginal på 10-15%. Så du kan inte oroa dig för att det inte kommer att räcka i det mest olämpliga ögonblicket. Överskottet kan användas för andra behov (till exempel för att fylla runt ett träd, dekorera rabatter, skapa en dekorativ imitation av en damm).

Rekommenderad: