Gränser Från Skrotmaterial För Rabatter (29 Bilder): Trädgårds- Och Trottoarkantar För Stigar Med Egna Händer, Hur Man Gör

Innehållsförteckning:

Video: Gränser Från Skrotmaterial För Rabatter (29 Bilder): Trädgårds- Och Trottoarkantar För Stigar Med Egna Händer, Hur Man Gör

Video: Gränser Från Skrotmaterial För Rabatter (29 Bilder): Trädgårds- Och Trottoarkantar För Stigar Med Egna Händer, Hur Man Gör
Video: Procent: Rabatter och rea 2024, Maj
Gränser Från Skrotmaterial För Rabatter (29 Bilder): Trädgårds- Och Trottoarkantar För Stigar Med Egna Händer, Hur Man Gör
Gränser Från Skrotmaterial För Rabatter (29 Bilder): Trädgårds- Och Trottoarkantar För Stigar Med Egna Händer, Hur Man Gör
Anonim

Många trädgårdsmästare dekorerar gärna sin trädgård med hjälp av material till hands. Genom att begränsa rabatten med en trottoarkant ger trädgårdsmästaren den ett färdigt utseende. I det här fallet måste du försöka hålla gränsen snygg och jämn. När det gäller inramningen av spåren använder de en helt annan, och det är värt att notera, materialet som är tillgängligt för alla. Trottoarkanter från plastbehållare har vunnit stor popularitet, men det finns andra lika intressanta och praktiska lösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte med trottoarkanter

I skapandet av intressanta kompositioner i form av en gräns investerar ägaren av webbplatsen mycket tid och ansträngning så att inramningen ger trädgårdsvägarna ett attraktivt utseende. En trottoarkant krävs för att avgränsa en gångväg, vilket gör den immun mot ett antal problem, som ofta inkluderar föroreningar eller överväxt. Ofta tänker ägarna till deras webbplats inte så mycket om gränsernas praktiska del, utan om den estetiska sidan.

Staket för stigar och trädgårdsbäddar kan göras i samma stil, vilket hjälper till att behålla trädgårdens övergripande stil

Det är ofta mer lämpligt att använda färdiga alternativ som gränser, men många trädgårdsmästare föredrar att skapa dem av improviserade föremål: plastbehållare, metall, trä eller sten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör av flaskor

Många dekorerar rabatter med plastflaskor. Om de samlas hemma - bra, du behöver inte bli av med dem - du kan göra en attraktiv kant med dina egna händer från skrotmaterial . Dessutom, i behållare som skärs i mitten, kan du också odla underdimensionerade blommor eller grönsaker. Plast används ofta inom trädgårdsodling på grund av materialets egenskaper. Det är hållbart, inte rädd för vatten, motståndskraftigt mot värme, och tack vare plastens elasticitet spricker materialet inte ens i det kallaste vädret.

Du kan skapa en ljus kant för rabatter från plastflaskor . Den är gjord i olika storlekar och former. Om du vill skapa en iögonfallande rabatt rekommenderas det att samla flaskor med mättade nyanser: rött, blått, gult. Om syftet med trottoarkanten är att begränsa utrymmet är transparenta behållare bra.

Den rekommenderade volymen flaskor är 3,5 liter, dessutom kan du plantera blommor i dem. Förbrukningsmaterial väljs beroende på strukturens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rabatterna är skapade efter personliga preferenser. De kan vara:

  • horisontell;
  • vertikal;
  • flerskiktad;
  • oval;
  • runda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att placera en låg trottoarkant på platsen kan du zonera territoriet och göra trädgården mer intressant . Hela processen tar lite tid - allt görs enkelt med egna händer från improviserade medel. Tvättade och förberedda flaskor fylls med sand för viktning. En grund gräv grävs längs de tidigare markerade gränserna. Flaskor installeras med nacken nere och halvgräver dem. Det är mycket viktigt att det inte finns något ledigt utrymme - så kommer gränsen att fylla sin ursprungliga funktion.

Notera! Kom ihåg att förbereda dina flaskor noggrant. Ta bort etiketter från dem, tvätta. Transparenta flaskor kan färgas med akrylfärg. Färg hälls i flaskorna och skakas sedan.

Bild
Bild

För att skapa ett spår är glasflaskor från alla drycker lämpliga. Men det är värt att överväga det en sådan trottoarkant kräver mer försiktig hantering för att undvika skador . Samla tvättade flaskor av samma storlek innan arbetet påbörjas. Det är värt att överväga att för att rama in banan måste du fylla på med en stor mängd material (cirka 100 flaskor behövs per 1 kvm).

Det är bäst att ta tag i kantstenen längs banans kanter med mortel . Med hjälp av garn och pinnar i arbetet, förmarkerar de kantstenen. Tara planas ut längs sladden. Det ursprungligen beredda spåret hälls med cement och når inte kanterna. Efter ett tag (när cementen stelnar) sätts flaskorna försiktigt in. För att undvika att få lösningen inuti är flaskan täckt. Det finns ett annat sätt: flaskorna grävs omväxlande i marken (någonstans upp till hälften av spåret), varefter en cementmassa hälls längs kanterna på diket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal trottoarkant

Tillsammans med plastflaskor är en kant för inramning av en rabatt från däck populär. De livar upp området, särskilt när de är ordentligt inredda . Växter planteras vanligtvis inuti däcken. Däckbrädan läggs i marken runt omkretsen eller läggs i ett lager på marken. Förarbete omfattar obligatorisk rengöring av däck från smuts och sedan målning.

Ett bra alternativ från erfarna trädgårdsmästare: gör en ram av metallrör . Du måste klippa 3 däck och anslut skarvarna med häftklamrar. Måla dem med ljusa färger och täck dem sedan med jord. Redo! Nu kan du plantera vackra blommor. En sådan gräns kommer att pågå i många år. En liten kant för en kamomillrabatt kan göras av en helhet och fyra däck delas på mitten. Kronbladen är begravda 6 cm i marken så att de är symmetriska mot mitthjulet.

Kompositionen ser mer imponerande ut i en ljus version.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer kan du göra

Det finns många idéer för att skapa gränser för rabatter - det återstår bara att välja lämpligt alternativ. Varje trädgårdsmästare vill att hans tomt ska vara attraktiv. Detta kan uppnås med hjälp av tillgängliga material.

Plast

Plastkanten är en originallösning, eftersom den ger ett lust åt trädgården, men den kan också förbli osynlig (beroende på trädgårdsmästarens preferenser). Sådana kantstenar är indelade i tre typer:

  • flexibel rulltejp (förblir nästan osynlig, begravd i marken) klarar sin uppgift alldeles utmärkt - det håller spåret och förhindrar att det kryper;
  • sektioner (tack vare speciella individuella element skapas en dekorativ kant);
  • ett färdigt staket (det har en annan form och imiterar en mängd olika material: till exempel kakel eller plankor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Metallstaket anses vara den perfekta lösningen. Den finns i olika former. Banden representerar ett oansenligt staket av vägen, de är begravda i marken med 10 cm. Metallband behåller banans ursprungliga form och är inte synliga samtidigt. Metallstavar används för dekorativa ändamål: till exempel kan smidda delar av ett staket upprepa banor av metall.

Nackdelarna med designen inkluderar bara priset, därför, om det är nödvändigt att skapa en osynlig gräns, väljer trädgårdsmästare ofta plastmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Träet har ett utmärkt utseende. Materialet är miljövänligt, hållbart och lätt att installera. Det som är bra med trä är att det kan användas på olika sätt: i form av stänger, sågsnitt, plankor eller pinnar . En träkant gör sitt jobb perfekt, men det har en betydande nackdel - bräcklighet. Innan installationen måste trädet behandlas med skyddande ämnen.

När det gäller installationen kräver det mycket liten ansträngning: först skapas en dike, sedan görs en dräneringskudde och i slutet sprids ett material med vattentätningsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Drivved

En intressant lösning för att dekorera rabatter kan vara drivved. De är bra för områden där det finns träbänkar, sniderier och fönsterkarmar. Fancy drivved måste rengöras från bark och därefter behandlas med ett antiseptiskt medel . Som regel placeras de runt omkretsen, varefter plantorna planteras.

Drivved ger intressanta motiv in i landskapet: fantasikompositionen liknar en sagovärld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bambu

Ekodesign i japanska och kinesiska stilar är mycket populärt nu. Miniatyrhäckar av exotisk bambu ser bra ut på platsen. De lockar uppmärksamhet inte bara för sitt utseende, utan också för deras hållbarhet. Bambu är väderbeständig och lätt i vikt . Bambustammar används i stor utsträckning av formgivare i sina verk och skapar verkligt magnifika kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha lärt dig om de olika sätten att inrama vägar och rabatter kan du välja det alternativ som passar dig . Var inte rädd för att experimentera, skapa en unik gräns och låt grannarna i förortsområdet avundas dig!

När du väljer ett material för en gräns, glöm inte att ta hänsyn till klimatförhållandena i din region, trädgårdens allmänna stil. Glöm inte heller att många material kräver bearbetning.

Rekommenderad: