Lådvirke: Timmerets Dimensioner För Dörrkarmen (karmar I Dörröppningen), Träets Inredning Av Massiv Furu

Innehållsförteckning:

Video: Lådvirke: Timmerets Dimensioner För Dörrkarmen (karmar I Dörröppningen), Träets Inredning Av Massiv Furu

Video: Lådvirke: Timmerets Dimensioner För Dörrkarmen (karmar I Dörröppningen), Träets Inredning Av Massiv Furu
Video: Hur gör snickaren - Montering av innerdörr 2024, Maj
Lådvirke: Timmerets Dimensioner För Dörrkarmen (karmar I Dörröppningen), Träets Inredning Av Massiv Furu
Lådvirke: Timmerets Dimensioner För Dörrkarmen (karmar I Dörröppningen), Träets Inredning Av Massiv Furu
Anonim

En mängd olika byggmaterial används vid renovering. För yttre och yttre dekoration används ofta träbjälkar. För närvarande finns det ett stort antal olika modeller av sådant material. Idag kommer vi att prata om lådstrålens funktioner.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Virket för konstruktion är ett mångsidigt virke. Ofta används det inte bara vid skapandet av trä timmerstugor för hus, utan också i bildandet av inredning (först och främst för installation av dörrar och fönsterramar).

Bild
Bild

Denna typ av timmer kommer att vara en utmärkt grund för alla typer av fönster och dörrar, det är installerat i lämpliga öppningar . Hur lätt och tätt stängningen är beror till stor del på dess kvalitet och tillförlitlighet. Dessutom påverkar det också strukturernas hållbarhet. Vi kan också säga att en sådan låda fungerar som en mellanstruktur när du installerar fönster och dörrar.

Bild
Bild

Virket under tillverkningen måste nödvändigtvis täckas med skyddande föreningar som förlänger dess livslängd.

Typöversikt

En sådan låda är oftast gjord av olika barrträd. De vanligaste alternativen är massiva tallmodeller. Sådana alternativ anses vara otroligt starka, pålitliga och hållbara. Prover gjorda på lärk är mindre vanliga.

Bild
Bild

Separat är det värt att lyfta fram den teleskopiska versionen av lådbalken. Det skiljer sig från standardmodeller genom närvaron av speciella spår . De är avsedda att förenkla processen så mycket som möjligt att installera en dörr- eller fönsterkonstruktion och installera ett hölje. Ofta kallas denna typ också Euroblock, kompensations- eller expansionsbox. Inga spikar behövs för att installera teleskopstrukturen. De anses också vara mer hållbara.

Bild
Bild

Dessa modeller har ett mer attraktivt utseende, de behöver inte ytterligare maskering av fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan låda överbryggar perfekt klyftorna mellan ramen och väggbeklädnaden . Det är ganska enkelt att montera teleskopiska strukturer. Nästan alla kan hantera monteringen. För att installera en produkt av teleskopisk typ, mittpunkten (ramen är monterad från dem), appliceras den övre delen på ändarna på de övre ställen, varefter skärningar görs.

Senare fixas racken och narthexen. Den monterade strukturen placeras i dörröppningen . Det fixeras med kilar. Efter det måste du noggrant mäta diagonaler, vertikaler och horisontaler för att se till att ramen är korrekt installerad. Därefter fixeras den färdiga strukturen. För detta är det bättre att använda speciella ankarbultar. I slutet hänger de duken och gömmer det hela med plattband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sektionsvyer och mått

Lådbalkar kan tillverkas med olika typer av sektioner. Men L-formen är standardalternativet. Sådana prover används för att montera vertikala delar av en trälåda . Dörrgångjärnen fästs senare på brädans bredare sida. Även i järnaffärer kan du se modeller med en I-form: sådana element tas för att installera den horisontella delen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Boxbalkens mått kan variera avsevärt.

Sektionen kan vara 30x70, 40x85, 26x70 millimeter, det finns modeller med andra beteckningar . Längden på produkter når oftast 1050 eller 2100 millimeter. Om det behövs, i en specialaffär, kan du enkelt hitta varor med icke-standardstorlekar.

För att montera en dörrkonstruktion, som innehåller flera ingående delar, är det nödvändigt att veta den exakta längden och bredden på väggen, i vars öppning installationen kommer att utföras. Experter rekommenderar att observera vissa storleksförhållanden . Så, om tjockleken på tegelväggen är 75 millimeter, bör träets optimala bredd nå 108 millimeter. Om du ska installera strukturen i en trävägg, vars tjocklek är 100 mm, är det i detta fall bättre att köpa en låda på 120 mm bred.

Bild
Bild

Alla ovanstående dimensioner kommer att överensstämma med de fastställda standarderna . Överensstämmelse med måttförhållandena gör att du kan undvika problem med installationen av strukturen i framtiden. Om väggbeklädnadens tjocklek är mycket större i jämförelse med lådbalkens bredd måste materialet ökas med hjälp av speciella extra element. Om lådan inte passar i dess mått, dörrens eller fönsteröppningens bredd och väggens tjocklek, kommer den att ersättas med en utkastversion. Den är formad av balkar eller brädor med extra passform.

Bild
Bild

Olika sorter

För närvarande finns det flera huvudtyper av trä från vilka lådor kan tillverkas. Alla skiljer sig från varandra i sina kvalitativa huvudkarakteristika.

Följande sorter kan särskiljas separat

  • " MEN ". Denna typ kan produceras med små sammanväxta friska knutar på ytan. Små flisar och defekter som uppstod vid tillverkning av virke är också tillåtna. Denna sort tillhör mellanklass.
  • Extra . Denna träslag anses vara den mest pålitliga och högkvalitativa. Det bör utföras utan små chips, oegentligheter och andra defekter. Normalt skarvas detta material.
  • " AB ". Sorten tillåter förekomst av oegentligheter på produkten, som erhölls genom skarvning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För efterbehandling är det bättre att köpa en bar tillverkad av sorten Extra.

Men andra sorter kan också användas. Nästan vilken byggfärg eller dekorativ panel som helst kommer att kunna täcka små brister.

I alla fall, Extra variation har ett vackrare och snyggare utseende . Kostnaden för sådana produkter blir något högre jämfört med de andra två alternativen. Om du vill dekorera öppningen på ett intressant sätt kan du föredra laminerade eller fanerade produkter.

Bild
Bild

Dekorera

När du dekorerar kommer det mesta av lådan att döljas av plattband. Men den öppna delen kan dekoreras på ett intressant sätt. Ibland är strukturen klar med laminat eller faner. Om så önskas kan ytan beläggas med speciella dekorativa pigment.

Bild
Bild

Pris

Priset för sådant material kan variera avsevärt beroende på storlek, träslag, timmerkvalitet. De billigaste modellerna kommer att kosta 30-40 rubel per löpmeter . I genomsnitt blir priset för en lådbalk 50-100 rubel per meter. Laminerat virke blir dyrare (från 100 rubel per meter), liksom en låda av en naturlig ekbas.

Rekommenderad: