Träets Fysiska Egenskaper: Vad är Det? En Egenskap Beroende På Dess Art Och Träets Huvudsakliga Egenskaper Som Konstruktionsmaterial

Innehållsförteckning:

Video: Träets Fysiska Egenskaper: Vad är Det? En Egenskap Beroende På Dess Art Och Träets Huvudsakliga Egenskaper Som Konstruktionsmaterial

Video: Träets Fysiska Egenskaper: Vad är Det? En Egenskap Beroende På Dess Art Och Träets Huvudsakliga Egenskaper Som Konstruktionsmaterial
Video: What are the properties of Building Materials? 2024, Maj
Träets Fysiska Egenskaper: Vad är Det? En Egenskap Beroende På Dess Art Och Träets Huvudsakliga Egenskaper Som Konstruktionsmaterial
Träets Fysiska Egenskaper: Vad är Det? En Egenskap Beroende På Dess Art Och Träets Huvudsakliga Egenskaper Som Konstruktionsmaterial
Anonim

Alla är väl medvetna om att trä är ett av högsta kvalitet, pålitligt, hållbart, slitstarkt, vackert och miljövänligt och säkert byggmaterial. Idag används olika typer av träd, liksom för många år sedan, för att göra alla slags strukturer, möbler, små inredningsdetaljer och mycket mer.

I denna artikel kommer vi att prata i detalj om träets fysikaliska egenskaper - vilka faktorer de är beroende av och hur de förändras över tiden under olika påverkan.

Bild
Bild

Utseende

Trä är en av de fysikaliska egenskaperna hos ett material, som bestäms av glans, struktur, färg och makrostruktur.

En av de viktigaste egenskaperna är färg . Det finns många alternativ för träfärgen, allt beror på arten. Några av dem har en så distinkt färg att de känns igen exakt av den.

Glöm inte heller att färgen på även sågat trä kan förändras. Allt beror på om materialet utsätts för vatten, snö, vind, ljus och olika mikroorganismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träets yta kan visa ljusflödet. Den här egenskapen kallas briljans. De mest lysande träslag är bok, ek, akacia.

Bild
Bild

Om du fäller ett träd, skär dess hjärtformade strålar, kärl och årliga lager, kan ett vackert och unikt mönster observeras på ytan, som kallas träets makrostruktur och makrostruktur. Denna egenskap av trä är mycket uppskattad . Till exempel, när man väljer ett material för tillverkning av dyra och exklusiva möbler, tittar de först och främst på träets struktur. Samtidigt bestäms bredden på de årliga skikten, vilket gör det möjligt att förstå hur gammalt det är.

Var och en av ovanstående egenskaper hos träets utseende, beroende på art, är verkligen mycket viktig ., men som redan nämnts, under påverkan av olika miljöfaktorer, kan de förändras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt om luftfuktighet

Fukt är en av de viktigaste faktorerna, egenskaper hos materialet, med vilken du kan bestämma mängden vatten som finns i trä. Det finns vatten i absolut alla träd, eftersom det är nödvändigt för funktion och tillväxt . Men när det gäller avverkat virke, vars användning är planerad vid produktion, bör mängden fukt i materialet vara minimal.

Bild
Bild

Träets fuktinnehåll mäts i procent och bestäms av förhållandet mellan massan av vatten som finns i materialet och massan av torrt trä. Det bestäms för närvarande under laboratorieförhållanden.

I praktiken används två metoder för att beräkna fuktindex

  • Hetero . Detta är en ganska lång process. Metoden innebär långvarig torkning, under vilken allt vatten släpps ut från materialet.
  • Indirekt . Denna metod används oftare i praktiken för att bestämma fuktindex, eftersom det är enklare och tar lite tid. I processen för att bestämma mängden fukt på ett indirekt sätt används en speciell enhet - en konduktometrisk elektrisk fuktmätare. Med denna enhet kan du bestämma värdet på materialets elektriska konduktivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att den direkta metoden ger visserligen tidskrävande mer exakta resultat, men den indirekta metoden har ett fel som kan nå 30% . Man fann experimentellt att trä som kan användas i produktionsprocessen bör ha en fukthalt på högst 12%.

Bild
Bild

Det finns en viss klassificering av trä beroende på graden av dess fuktinnehåll

  • Våt . Sådant material kännetecknas av 100% fukt. Oftast är det trä som legat under vatten länge.
  • Nyskuren . Fuktinnehållet i ett sådant material varierar från 50% till 100%.
  • Lufttorka . Detta är ett avverkat träd som har torkat i det fria under en tid. Andelen luftfuktighet är 15-20%.
  • Rumstorr . Fuktinnehållet i sådant material överstiger inte 12%.
  • Helt torr . Material som redan har bearbetats och torkats i en speciell kammare vid en temperatur av 103 ° C.

Vilka andra egenskaper är fysiska?

Idag är trä ett av de mest efterfrågade materialen . Det är därför träets fysiska egenskaper som konstruktionsmaterial naturligtvis är betydande. Detta beror på att de påverkar prestanda och prestanda hos prefabricerade trästrukturer. Förutom ovanstående kvaliteter, såsom utseende och fukt, finns det andra.

Bild
Bild

Krympning

I processen, när sammanhållet vatten avlägsnas från materialet, minskar volymen och träets linjära dimensioner ändras. Resultatet av maximal krympning, när allt vatten har tagits bort, resulterar i en visuell förändring och utseende av sprickor både internt och externt.

Bild
Bild

Förhalning

När materialet under bearbetningen (det kan vara sågning, hyvling, revbendelning) ändrar sin ursprungliga form, sker snedvridningsprocessen. Det manifesterar sig i krympningsprocessen, det är längsgående och tvärgående.

Bild
Bild

Svullnad

Träets volym och linjära dimensioner är inte konstanta indikatorer, de kan förändras med tiden under påverkan av olika miljöfaktorer. En av dessa faktorer är ökningen av volymen kohesivt vatten i materialet. Friluft, som innehåller fukt, ökar mängden kohesivt vatten.

Den här egenskapen anses vara negativ när det gäller att designa till exempel möbler . Men om du behöver bygga ett fartyg eller designa ett fat för lagring av vin, är en sådan egenskap som svullnad mycket lämplig. Det ger en tät anslutning av alla strukturella element.

Bild
Bild

Fuktabsorbering

En av de negativa egenskaperna hos trä, oavsett typ och art, är fuktabsorbering. Den här egenskapen är typisk för alla trädslag. Det är därför absolut alla konstruktioner av trä är föremål för bearbetning med särskilda medel innan de går in på konsumentmarknaden. Deras yta är täckt med en film och färg- och lackmaterial, vilket förhindrar absorption av fukt av materialet.

Bild
Bild

Densitet

Densitet är massan av en enhets volym av ett material. Indikatorn mäts i kg / m³ eller g / cm. I produktionsprocessen tas basdensiteten som huvudindikatorn. För att bestämma det används två kvantiteter - massan av ett torrt prov och dess volym i vått tillstånd. Förhållandet mellan dessa två värden härleds och grundträdensiteten erhålls.

Träets densitet är lågt - fuktindex från 540 kg / m³, medeltäthet från 550 kg / m³ till 740 kg / m³ och högt

Trä med hög densitet har ett värde av mer än 740 kg / m³.

Bild
Bild

Permeabilitet

Materialets permeabilitet är dess permeabilitet. Under laboratorieförhållanden bestäms hur och i vilken mängd materialet passerar gas och vätska som tillförs under högt tryck.

Bild
Bild

Termisk

Ett materials termiska egenskaper inkluderar indikatorer som specifik värme, värmeledningsförmåga och termisk expansion. Den första indikatorn bestämmer råvarornas förmåga att lagra värme. Ställ in den mängd värme som behövs för att värma 1 kg material med 1 ° C.

Med hjälp av den andra indikatorn kan du bestämma med vilken hastighet värmen överförs i materialet. Men i processen med termisk expansion kan man observera en förändring i volym och linjära dimensioner.

Bild
Bild

Elektrisk konduktivitet

Denna egenskap bestämmer hur mycket materialet leder ström. Ju högre fuktinnehåll i materialet, nivån på sammanhållet vatten, desto lägre är motståndet mot ström.

Bild
Bild

Elektrisk styrka

Denna egenskap bestäms om råvaran ytterligare kommer att användas som ett elektriskt isolerande material. Denna indikator påverkas av träslag, luftfuktighet, temperatur.

Ju högre temperatur och luftfuktighet, desto lägre materialets dielektriska styrka och vice versa.

Bild
Bild

Ljudkonduktivitet

Trä är ett material som kan överföra ljud. Det finns tre nivåer av ljudöverföring i virke. Den lägsta nivån finns i tangentiella fibrer, medellånga i radiella fibrer, och den högsta ljudkonduktiviteten finns längs fibrerna . Det är därför detta material används så ofta för att göra musikinstrument.

Bild
Bild

Dielektrisk

Ett alternerande elektriskt fält används för att bestämma denna egenskap. Det visade sig att när en mekanisk kraft verkar på trä, visas elektriska laddningar på dess yta.

Rekommenderad: