Typer Av Calathea (31 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Sorter Av Rufibarba Och Randig Calathea, Orbifolia, Makoy Och Roseopicta

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Calathea (31 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Sorter Av Rufibarba Och Randig Calathea, Orbifolia, Makoy Och Roseopicta

Video: Typer Av Calathea (31 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Sorter Av Rufibarba Och Randig Calathea, Orbifolia, Makoy Och Roseopicta
Video: 14 Best Calathea Plant Types | Calathea Plant Varieties List 2024, Maj
Typer Av Calathea (31 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Sorter Av Rufibarba Och Randig Calathea, Orbifolia, Makoy Och Roseopicta
Typer Av Calathea (31 Bilder): Namn Och Beskrivningar Av Sorter Av Rufibarba Och Randig Calathea, Orbifolia, Makoy Och Roseopicta
Anonim

Relativt nyligen har en ny exotisk växt dykt upp i blomsterbutiker i Ryssland, med ovanligt brokigt lövverk, som omedelbart fångar ditt öga - det här är calathea. Florister blev genast förälskade i henne för hennes utmärkta dekorativa egenskaper, olika former och ljusa blommor.

Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

Hemlandet Calathea är de fuktiga och heta tropikerna i Sydamerika. Denna blomma har vanligtvis stora elliptiska, avlånga eller äggformade blad, i olika nyanser av grönt, med kant, fläckar eller ränder. Namnet "kalatea" kommer från grekiska "kalathos" - "korg". Faktum är att plantens löv tidigare användes i stor utsträckning vid korgvävning - de är så flexibla och hållbara.

Blomställningarna av calathea är sämre i dekorativa egenskaper än dess lövverk. De flesta av dem är inte särskilt stora, ljusgula, orange eller lila. Calathea kallas ofta en böneblomma . Hon fick detta smeknamn, eftersom det finns en speciell förtjockning vid basen av sticklingarna på vart och ett av hennes blad. Tack vare honom, med solens uppgång, löper bladen ut sig horisontellt och med skymningen börjar de stiga vertikalt, fånga de nedgående strålarna och likna palmer som höjs i bön.

Bild
Bild

Typer och sorter

I naturen finns det cirka 130 sorter av kalata, med namn, vanligtvis återspeglar egenskaperna hos deras bladplattor eller bär namnen på forskarna som först beskrev dem.

" Sanderiana" eller dekorerad calathea (ornata) . Denna calathea är liten i storlek, den utmärks av mycket vackra vita och lila blommor, samlade i blomställningar i form av ett öra. Corollans längd kan vara 7-9 cm.

Bladplattorna är citrongröna, med ljusrosa ränder och når en längd på 20-22 cm.

Bild
Bild

Rufibarba . Denna sort är en låg, spridande buske med flätiga, smala löv. De är något vågiga, på ovansidan av en rik smaragdfärg, på botten - rosa, täckt med rödaktigt fluff. Samma ludd finns på sticklingarna.

Bild
Bild

Orbifolia . Denna blomma har stora, något vågiga bladplattor, formade som en fläkt. De är slående vid första ögonkastet. Färgen på bladen är djup malakit. Mönstret bildas av ränder av ljusgrönt som löper över.

Bild
Bild

" Makoya" (Makoyana) . Ganska stor variation av calathea - upp till 50 cm lång. Hennes bladplattor är ovala, blanka, brokiga, kanterna är dekorerade med en mörk remsa. Mörkgröna och rosa fläckar sträcker sig från den centrala venen. Denna sort är den vanligaste och mest kända bland blomsterodlare, och också en av de vackraste.

Bild
Bild

Roseopicta eller medaljong . Storleken på denna sort överstiger inte 40 cm. Bladplattorna är ovala, malakitfärgade, täckta med lila och silverfläckar, baksidan är ljuslila.

Bild
Bild

Bahema . En av de mest opretentiösa sorterna. Växten har ganska täta, lansettformade blad, spetsiga i ändarna, täckta med en vacker silvergrönaktig prydnad. Blommor i små blomställningar, liknande utseende som spikelets.

Bild
Bild

Zebrina (randig) . Bladen är mycket stora, upp till 40 cm långa, sammetslen, elliptiska. Övre sidan är smaragd i färgen, undersidan är rödbrun. Ovanpå plattan alternerar fläckar och ränder, som bildar ett mönster som påminner om färgen på en zebra. Blommor samlas i lila och snövit blomställningar.

Bild
Bild

" Blanda ". Inte en särskilt stor utsikt. Mönstret på bladen på denna calathea består av alternerande mörka och ljusgröna ränder, bladens form liknar Zebrinas sort.

Bild
Bild

" Lubbers ". En av de högsta sorterna. Bladen är halvcirkelformade, med ett mycket brokigt, asymmetriskt mönster av blekgula ränder.

Bild
Bild

" Silver ". Denna calathea har små snygga blad av en ljus oliv-silverfärgad färg, strödda med små vita fläckar.

Bild
Bild

" Nätverk" (mosaik) . Denna art kännetecknas av köttiga blad, hjärtformade och pilformade. Mönstret på bladen består av vita rektanglar som liknar en mosaik. Bladbladet är vanligtvis ljust och venerna är mörkgröna eller bruna. En av de mest krävande arterna när det gäller att hålla förhållanden.

Bild
Bild

Dotty . Denna sort har stora blad, ovala, spetsiga i ändarna i form. Smaragdbladplattor med ett väldefinierat mönster - det ser ut som om ett mindre blad är avbildat på bladets yta med en lila linje.

Bild
Bild

Leopardina . En stor sort med långsträckta smala löv upp till 15 cm i storlek. Bladen har en ljus turkos färg, med avlånga mörkare ränder som strålar ut från mitten. Blommorna är ljusgula, arrangerade i spikelet-formade blomställningar.

Bild
Bild

" Litze ". Denna calathea når en höjd av mer än 60 cm. Bladplattorna är små, något vågiga, upp till 15 cm långa. Färgen är ljusgrön, med en silverfärgad stålton och breda, ljusare ränder. På plattans undersida är violett. Mönstret bildas av parallella mörka och ljusa ränder som skiljer sig åt i en spetsig vinkel från den centrala venen.

Blommorna är små, vita, arrangerade i spikelets.

Bild
Bild

" Målad picturata ". En av de mest varierade typerna av calathea. Bladen ser ut som om de målats av konstnären med vita, gula, rosa och gröna färger. Det finns en mörk rand bara längs kanterna. Vissa individer har ett silverblad i mitten.

Bild
Bild

Veitch . Den största arten är upp till 1 meter hög. Blad upp till 30 cm långa och upp till 10 cm breda, halvcirkelformade, tjocka, köttiga, ljusgröna. Mönstret bildas av citronränder, baksidan är rödbrun med gula ränder. Blommorna är vita.

Bild
Bild

" Triostar ". Bladen av denna art är långa och smala. De olivgröna bladbladen är mönstrade med parallella ränder av en ljusare nyans. På baksidan är bladen rödbruna.

Bild
Bild

Lansifolia . På höjden kan denna art nå 80 cm. Det kräver konstant överensstämmelse med odlingsförhållanden - hög luftfuktighet och temperatur. Bladen är långsträckta, lansettformade, lätt vågiga, malakitfärgade med mörka fläckar längs venen och en mörk kant runt kanterna. Plåtens undersida är rödbrun. Blommorna är rosa eller ljusa vita.

Bild
Bild

Crocata (saffran) . Orange blomställningar på ljuslila peduncles. Bladen är mörka, ovala, något vågiga. Undersidan är kaffe eller crimson.

Den mest nyckfulla och krävande sorten inom underhåll, men odlare uppskattar den fortfarande högt för sina utmärkta dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Majestätisk vit stjärna . Bladplattor är medelstora, elliptiska. Plattorna har ett mönster av parallella ljusa vita ränder. Bladens struktur är något vågig.

Bild
Bild

" Tasmanien ". En av de mest attraktiva arterna för blomsterodlare, vilket kräver en hög luftfuktighet. Blommorna är ljusorange, på raka, höga pediklar stiger över små mörkgröna flätiga blad med en intressant korrugerad struktur.

Bild
Bild

" Varshevich " … Det är en liten buske med elliptiska, blanka blad som är silkeslen vid beröring. Blomställningarna är små, vita.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Nästan alla befintliga calathea -arter odlas redan hemma. Med en sådan mängd olika arter kan du välja rätt blomma för alla rum och för alla interiörer. Efter att ha bestämt dig för att starta en sådan anläggning bör du se till att det är möjligt att tillhandahålla de nödvändiga förutsättningarna för den. Nyblomna odlare rekommenderas att välja mer opretentiösa arter som inte behöver ständigt tas om hand, till exempel dekorerad kalathea . Den mest nyckfulla i innehållet i sorten av kalata med sammetblad, men den mest nyckfulla, liksom den vackraste blomningen, kallas saffran kalatea.

När du väljer en blomma i en butik, bör bladen ägnas särskild uppmärksamhet. De måste vara intakta, grumliga, fria från skador, bruna fläckar och inte vridna.

Bild
Bild

Allmänna regler för hemtjänst

Calathea anses med rätta vara en av de mest nyckfulla inhemska blommorna. Denna skönhet är mycket känslig för många faktorer, inklusive till och med renheten i inomhusluften. Blomman har observerats reagera negativt på tobakslukt och hård kemisk lukt. Huvudtecknet på att växten är sjuk eller inte gillar något är förlusten av bladens dekorativa egenskaper. De kan inte bara blekna, utan också torka runt kanterna, bli gula och sluta stiga och falla.

Belysning … Långa dagsljus (minst 16 timmar) är mycket viktiga för calathea. Men samtidigt tolererar den inte långvarig exponering för direkt solljus. Du måste välja skuggade fönsterbrädor eller platser bort från fönstret. Med överdriven belysning krullar bladen upp i rör, blir bleka och slutar stiga och utvecklas.

Bild
Bild

Vattning … Det är nödvändigt att fukta blomman när jorden i krukan torkar ut - cirka 2-3 gånger i veckan under den varma årstiden och en gång var tionde dag på vintern, se till att jorden har torkat ut minst 3 cm. måste först sätta sig, och temperaturen måste vara högre än inomhus med 3-5 grader. För att mjuka upp vattnet läggs två nävar torv i behållaren och lämnas i 24 timmar. Detta minskar avsevärt halten av klor, kalcium och andra kemiska föroreningar i vattnet. Den sedimenterade vätskan filtreras, den är helt lämplig för vattning.

Bild
Bild

Besprutning … Detta sätt att lämna calathea är helt oacceptabelt. Stora vattendroppar lämnar fula fläckar på plåtplattorna, och med överdrivet ljus kan detta orsaka brännskador. Det enklaste och mest effektiva sättet att befukta luften i rummet där calathea står är att använda en konventionell luftfuktare. Ibland tillgriper de en mer specifik metod - en kruka med en blomma placeras i en bred kastrull med vatten, vars botten är fodrad med medelstora stenar och ovanpå med ett lager sphagnum. Fukt lämnar en sådan bricka långsamt och bildar ett speciellt fuktigt lager av luft runt blomman.

I det här fallet är det nödvändigt att inte låta behållarens botten vidröra vattnet, annars kan detta leda till överdriven fukt och växtens död.

Bild
Bild

Temperaturförhållanden . Calathea stenobiont är en blomma med en smal zon av klimatkomfort, därför är det nödvändigt att samma temperatur alltid bibehålls (från 19 till 24 grader). Drag, kalla och plötsliga temperaturförändringar kan orsaka växtdöd.

Bild
Bild

Jord och toppdressing . Denna blomma har fibrösa rötter, det vill säga ytligt och växer i bredd, utan att gå djupt ner i jorden. Därför kräver växten en bred och djup behållare med ett högt dräneringsskikt. För vanliga transplantationer är det bäst att använda en speciell krukväxtjord från en blomsterhandlare, till vilken du måste lägga till grov sand. Gödsel appliceras bäst på våren, under den mest intensiva tillväxten av calathea, men välj uteslutande flytande preparat, med en minsta kvävehalt och fullständig frånvaro av kalcium.

Marken i krukan måste bytas regelbundet, eftersom blommans rötter producerar speciella ämnen som leder till en förändring av jordens sammansättning och försurning.

Bild
Bild

Hur man tar hand om calathea hemma - titta på videon.

Rekommenderad: