Typer Av Echeveria (32 Bilder): Sorter "Miranda", "Shaviana" Och "Lau", Sorter Av Graciös Och Agave Echeveria

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Echeveria (32 Bilder): Sorter "Miranda", "Shaviana" Och "Lau", Sorter Av Graciös Och Agave Echeveria

Video: Typer Av Echeveria (32 Bilder): Sorter
Video: Growing Echeveria from Seed 🌱 2024, Maj
Typer Av Echeveria (32 Bilder): Sorter "Miranda", "Shaviana" Och "Lau", Sorter Av Graciös Och Agave Echeveria
Typer Av Echeveria (32 Bilder): Sorter "Miranda", "Shaviana" Och "Lau", Sorter Av Graciös Och Agave Echeveria
Anonim

Echeveria - hänvisar till de fleråriga örtartade saftiga växterna från bastardfamiljen. I sin naturliga miljö kan den hittas i Mexiko, vissa arter växer i USA. På grund av sitt extraordinära utseende används blomman alltmer både för att dekorera alpina rutschbanor och olika rabatter, och som en krukväxt.

Bild
Bild

Beskrivning

Echeveria är en flerårig växt med en låg, massiv stam. De täta, kompakta bladen samlas i en knäböjsrosett, som liknar en rosblomma. På grund av denna likhet fick växten ett annat namn - stenros. Bladplattorna är övervägande ovala, med en övre spetsig del . Under blomningen dyker små, klockliknande blommor ut på tunna, greniga stammar. Blomställningarna är medelstora, med något hängande racem. Stenrosen blommar rejält, och med rätt vård kan blomningen återupptas. Denna sort har många sorter, som kan skilja sig åt i färg och form på bladplattorna.

Bild
Bild

Klassificering

Systematiseringen av typerna av Echeveria är ganska omfattande. Varianterna av denna växt är indelade enligt följande kriterier:

  • efter struktur - det finns sorter med täta eller lösa rosetter;
  • av plattornas färg - hybridens blad kännetecknas av olika färger, det kan vara alla nyanser av grönt, rosa, lila, rött;
  • på rotsystemet - en växts rötter är både ytliga och trådiga;
  • längs stammen - sorter skiljer sig med en rosett som växer från jorden eller kryper när den stiger över marken;
  • enligt färgen på bladen under speciell belysning - med rött eller gult.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Typerna av echeveria förvånar med sina extraordinära löv, och var och en är charmig och iögonfallande på sitt eget sätt.

Bild
Bild

Agave

Den har en konstant buskig form. Växten kan nå en höjd av 25-35 cm. I utseende ser rosetten ut som en näckros. Den har en kort stjälk. Bladplattorna är släta vid beröring och är symmetriskt placerade. De är målade i en mild grön ton med en lätt röd nyans vid spetsarna. Representanter för denna sort blommar på senhösten eller tidig vinter. Blommorna är små, cirka 1,5 cm i diameter, i olika färger +, vanligtvis röda eller gula.

Bild
Bild

Affinis

Busken är ganska underdimensionerad, stjälken växer upp till 5 cm. Små löv är djup mörkgröna, nästan svarta, färg. Den övre delen av plåtplattan är utan avböjning, nästan platt. Med brist på nödvändig belysning förlorar bladen sin mörka nyans och blir ljusare i färgen, och deras form blir långsträckt.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att återfukta växten tidigt på morgonen eller sen kväll, när det inte finns solljus. Vid vattning på dagtid orsakar droppar vatten som fångats på bladplattorna brännskador på de sköra bladen.

Graciös

Denna hybrid tillhör de stamlösa sorterna, eftersom den inte har en huvudstam. Bladplattorna är rundade, med skarpa toppar riktade uppåt. Rosetten liknar en lotusblomma. Bladen är små, 5 cm långa och 2 cm breda, ljusgröna. Övre sidan är täckt med en blåaktig hög. Det kan inte tvättas eller tvättas bort - det här är en specifik egenskap hos växten. Efter skada förnyas inte villi, och blomman förlorar sin dekorativa effekt. Växten har en välgrenad, lång peduncle med ljusorange eller rosa-röda klockformade blommor. Kronbladets kanter är täckta med en gul ram.

Bild
Bild

Derenberg

Rosetterna på denna växt är platta och regelbundna. Bladen är mycket tätt ordnade i dem. Denna sort tillhör den krypande sorten. Bladplattorna är något rektangulära, grågröna. Kanterna är skisserade i rosa. Växten börjar blomma i mitten av våren. På låga peduncles visas 3-4 blommor med djup ljusgul färg.

Bild
Bild

Knölryggblommig

Den kännetecknas av en trädliknande stam. Vid grenens spetsar bildas stora rosetter, bestående av 15-20 blad av en grönaktig färg med en blåaktig nyans. Bladplattorna, i jämförelse med andra sorter, är ganska stora, har formen av en oregelbunden, något krökt oval med vågiga kanter. Deras yta är täckt av oregelbundna tillväxter. Det är på grund av dessa formationer som Echeveria fick sitt namn.

Bild
Bild

Knopparna dyker upp i slutet av augusti . Växten blommar länge, blommorna kan pågå till mitten av vintern. På långa peduncler bildas sfäriska knoppar av en skarlet nyans, och den blommande blomman har formen av en liten klocka. Kronbladets färg är brokig: de är röda på toppen och mitten blir gul. En av de mest kända representanterna för denna sort är Magic Red hybrid.

Bild
Bild

Metallblommig

Ett särdrag hos denna sort är närvaron av en intensiv metallisk glans på gröna bladplattor. Nästan alla exemplar av bastardfamiljen blommar hemma, om det nödvändiga mikroklimatet skapas, men blommorna av denna sort bildar inte pilar med knoppar.

Bild
Bild

Lau

Växten fick sitt namn från namnet på botanisten, som var den första som märkte den nya sorten och beskrev dess nyckelegenskaper. Blomman har en stor stam som når 2-3 cm. En egenskap hos denna art anses vara förtjockade löv, täckta med en slags vaxartad blomma. Samma beläggning finns på blommans kronblad.

Bild
Bild

Detta skal är mycket känsligt, men det är en slags skyddande barriär för växten. Därför måste blomman hanteras mycket försiktigt för att inte skada detta lager.

Skinande

Utseendet är busken rundad, men själva bladplattorna har en tydlig geometrisk form. Växten har inga grenar, bladen är något långsträckta, elastiska. Vissa sorter har vågiga eller ytligt räfflade bladplattor. Färgen är en blåaktig ton med en lätt grön nyans . Blomningen sker i slutet av vintern, men kan fortsätta till mitten av våren. Blommar tätt och bildar många peduncler. Blommorna är små, liknar ljusröda klockor, med en gul kant längs hela kanten. Trädgårdsmästare anser Flying Cloud vara den mest populära hybrid av denna sort. Med sitt utseende liknar busken mycket ett luftmoln, och bladplattornas spetsar har en liten rosa kant.

Bild
Bild

Brist eller setos

Den kännetecknas av en mycket kort stam eller frånvaro. Bladen, helt täckta med en tunn vitaktig hög, bildar en sfärisk rosett. Det är också övervuxet med villi och en peduncle, som kan bli upp till 30 cm. Busken blommar från maj till juli. Kronbladet har en smidig övergång från rött till gult.

Bild
Bild

Shaviana

Blad av en vacker lila ton med en grå nyans. Bladens kanter är vågiga, tonade i en blekrosa färg. Gränsen är närvarande i närvaro av bra, ljus belysning, och om växten är för skuggad, bleknar gränsen och förlorar sin prydlighet. Rosetten är ganska stor, kan nå 20 cm och placeras på en tjock stjälk. Blomningsperioden varar från juli till augusti. Blommorna har en intens rosa färg.

Bild
Bild

Pärlan i Nürnberg

Den har karakteristiska vassa toppar på bladplattorna. Volymetriska rosetter som växer på en kraftfull rak stam består av brungråa blad med en rosa glans. Blommor dyker upp i slutet av våren och kännetecknas av en pastellfärgad, skarlet nyans.

Bild
Bild

Crimson eller "Purpuzorum"

Representanter för sorten är inte stora i storlek. Deras främsta kännetecken är bladplattornas ursprungliga struktur - de är triangulära med spetsiga toppar, ganska styva i konsistensen. Blad av oliv- eller kärrfärg med många bruna fläckar. I slutet av våren blommar den med röda klockor med gulaktiga höjdpunkter.

Bild
Bild

Miranda

Flera rosetter växer på busken samtidigt, liknar lotusblomställningar. Denna art är enbart uppfödarnas förtjänst. Som ett resultat av deras arbetskraft finns det många underarter av Miranda echeveria med en mängd olika bladfärger: olika nyanser av gult, rosa, silver eller lila. Busken har ganska imponerande volymer. Betydande bladplattor har en rundad form med en spetsig spets.

Bild
Bild

Svart prins

Tillhör hybridsorter. Färgen på dess lövverk är faktiskt svart, därav namnet. Busken skiljer sig inte åt i speciella dimensioner, dess plattor är också små, något platta på båda sidor. Den centrala delen av rosetten är mycket ljusare och grön. Svart stenros blommar från oktober till januari, röda knoppar blommar på låga pilar.

Bild
Bild

Lilacin

Denna sort växer mycket långsamt. Bladen är täta, med en grov konsistens. Rosetten är massiv, färgen kan variera från gråblå till lila. Busken producerar flexibla pilar med mjuka koraller eller rosa blommor. Saftiga blommar från februari till maj.

Bild
Bild

På en starkt upplyst plats får bladplattorna en vaxbeläggning, vilket ger blomman en vitaktig färg.

Pulidonis

Denna sort skiljer sig åt i en egen färg och struktur. Egenskaperna hos sorten inkluderar:

  • sockeldiameter 15 cm;
  • plattorna är smala och långsträckta;
  • huvudfärgen är blå och gränsen är ljusrosa;
  • brist på en stjälk;
  • blommar på sommaren;
  • gula knoppar i form av en klocka.
Bild
Bild

Sizaya

Det säregna med denna sort är den extraordinära färgen på bladen. De är av en vacker blå nyans med en blåaktig glans, ganska stor, men obetydlig i bredd. Täta rosetter har ingen stjälk och placeras direkt på jorden. På vintern får bladen en rosa kant, och på våren börjar Echeveria blomma med gula knoppar.

Bild
Bild

Desmeta

Denna sort tillhör den klassiska sorten. Bladen är silverblå med en rosa rand som ramar in kanterna. Blommorna har en ljusorange färg.

Bild
Bild

Nodulos

Busken skiljer sig inte åt i speciell tillväxt. Bladen har ett originalmönster: deras övre del är täckt med röda ränder, och den nedre delen är fylld med stora fläckar av samma ton. I mars börjar blomningen, blommor av en vacker skarlet nyans.

Bild
Bild

Amoena

Den har förtjockade skott, med små rosetter vid spetsarna. Bladen är trekantiga, blåaktiga. Den blommar sällan, kronbladen är gula med en rödaktig nyans. "Amoena" anses vara en mycket sällsynt sort, förökad av ett blad.

Bild
Bild

Prydnadskudde

Liten buske med avlånga, ovala plattor. Utsidan av bladen är fleecy, ljusgrön i färgen. Den blommar på våren med små rödgula blommor.

Bild
Bild

Shaw

Den har en knäböjstam med stora grönaktiga rosetter täckta med mjuka grå hår. Plattornas övre del är vågig, hackad och har en spetsig ände. I mitten av juni börjar gulrosa knoppar blomma. På vintern tappar busken nästan all grönska.

Bild
Bild

Lola

Gröna blad med en ljusrosa ton skapar en kompakt rosett. Klockor, gula eller korall, blommar på våren.

Bild
Bild

"Rainbow" eller regnbåge

Det är en hybrid av Nürnbergpärlan. En egenskap hos denna art är rosettens färgförändring beroende på säsongsförändring. Dess centrala del är markerad med ljusrosa. Echeveria är slående i antalet sorter och deras sorter. Förutom de som beskrivs ovan finns det många fler av dess hybrider. Sådana arter som Topsi Torvi, Aurora, Elegance, Runyona, Best Western Cristata är också värda uppmärksamhet hos blomsterodlare.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Echeveria är en kräsen och kravlös blomma. För att växa bekvämt behöver han minimal vård. När du väljer en stenros för dig själv måste du vara uppmärksam på bladens integritet och rosettens densitet, de ska inte skadas. Vilken sort du ska välja beror bara på personliga intressen och preferenser . Varje typ av blomma har sin egen särart och charm. De ser bra ut både som en oberoende växt och som komponenter i olika kompositioner. Och det spelar ingen roll vilken typ av växt man ska köpa, för någon av dem kommer inte att lämna någon likgiltig.

Rekommenderad: