Callisia: Beskrivning Av Callisia Krypande, Småbladig Och Graciös, Hemvård Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Callisia: Beskrivning Av Callisia Krypande, Småbladig Och Graciös, Hemvård Och Reproduktion

Video: Callisia: Beskrivning Av Callisia Krypande, Småbladig Och Graciös, Hemvård Och Reproduktion
Video: Каллизия душистая или Золотой ус. Лекарственные растения на подоконнике. Рецепты. 2024, Maj
Callisia: Beskrivning Av Callisia Krypande, Småbladig Och Graciös, Hemvård Och Reproduktion
Callisia: Beskrivning Av Callisia Krypande, Småbladig Och Graciös, Hemvård Och Reproduktion
Anonim

Callisia är en ganska vanlig krukväxt, populär bland blomsterodlare för sin anspråkslöshet. Kulturen passar väl in i det inre av alla utrymmen. Utåt sett liknar den Tradescantia och Setcreasia, men har sina egna särdrag i innehållet.

Beskrivning

Kulturen tillhör de rikliga växterna från familjen Kommelin. Blommans hemland är Central- och Sydamerika. Callisia föredrar att växa i tropiska och subtropiska klimat i halvskugga. Utåt är det en miniatyrbuske, dess hängande skott når en längd på 50 cm . Bladen är lansettformade med en kantig topp, växer i par, har inga bladblad.

Färgen på lövverket är enhetligt grön, ibland kan det finnas en brokig nyans, i detta fall kan vita ådror observeras på utsidan av bladplattan och skarlet ränder på insidan. Kulturen kan odlas både som marktäckningsväxt och som krukväxt. Bladen växer tätt, tätt, med rätt vård växer många skott, så utåt är det en mycket estetisk växt.

Bild
Bild

Callisiajuice har medicinska egenskaper . Den innehåller beta-sitosterol, som hjälper till att lindra tillståndet vid åderförkalkning, sköldkörtelsjukdomar, metaboliska störningar och andra sjukdomar. Dessutom har det bevisats att denna blomma har renande egenskaper, det vill säga att rummet där kulturen hålls alltid är fylld med frisk luft. Man tror att växten har god energi, därför rekommenderas att odla den i en plantskola.

Folk säger till och med att om en växt blommade under inomhusförhållanden, så tröstar och harmoni i familjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Släktet Callisia innehåller 12 växtsorter, men följande 5 är lämpliga för inomhushållning.

Callisia elegans (callisia elegant eller graciös)

Höjden på denna sort kan nå 40 cm. Skotten har ett krypande utseende. Färgen på bladen är mörkgrön, deras övre del är dekorerad med vita ränder, den nedre lyser med lila. Bladens form är oval, spetsarna är spetsiga. Stammar och blad har en fleecy struktur. Under blomningen växer vita knoppar vid skottets spetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Callisia tehuanttepecana (tehuantepec)

Den liknar den eleganta sorten, men dess bladplatta saknar ljusa ränder. Den blommar med ljusrosa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Callisia navicularis (navicular)

Stammarna av denna art är korta, bladen är gröna i färgen och inifrån är de brunlila. Bladen liknar en båt i form, deras längd är 2 cm, bredden är 1,5 cm. Om kulturen hålls under starkt solljus, täcks bladen med en skarlet nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Callisia repens (krypande)

Denna sort växer upp till 10 cm, kännetecknas av en ganska snabb tillväxt. Kulturens stjälkar är tunna. Detta är en litenbladig växt, bladens längd är inte mer än 2 cm. Bladplattans utsida är täckt med ljuslila fläckar och en vinröd nyans märks på insidan. Detta är en av de mest populära inomhus typerna. Pink Lady -sorten är särskilt efterfrågad bland blomsterodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Callisia fragrans (doftande eller "gyllene mustasch")

Växtens höjd kan nå 1,5 m. Provet har upprättstående och horisontella skott. I upprätta stjälkar växer bladen upp till 30 cm långa, deras bredd är 5-6 cm. De horisontella skotten är whiskers med bladplåtar. Denna art blommar i slutet av vintern, men hemma är blomning ganska sällsynt. Samtidigt är knopparna små, blygsamma, primitiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att odla en vacker frodig växt, var uppmärksam på följande punkter när du lämnar.

Belysning

Kultur reagerar dåligt på både direkt solljus och deras fullständiga frånvaro. Ultraviolett ljus kan bränna bladen och orsaka bruna brännskador på dem. Om växten visade sig vara helt utan ljus, förloras den ljusa saftiga färgen på bladen. Därför är det viktigt att observera den gyllene medelvägen och sätta grytan på öst- eller västsidan under den varma årstiden, och på senhösten och vintern, ordna om den till södra fönstret. Det är tillåtet att placera kulturen i djupet av ett ljust rum - denna blomma känns ganska bekväm i halvskugga.

Du kan förstå att växten inte har tillräckligt med sol vid de långsträckta skotten och det stora avståndet mellan paren av löv.

Bild
Bild

Vädring

Denna blomma behöver regelbunden ventilation. Placera inte Callisia i ett rökutrymme. På sommaren kan krukan tas ut i frisk luft - på balkongen eller i trädgården, men samtidigt komma ihåg farorna med direkt solljus.

Bild
Bild

Lufttemperatur

På sommaren är de tillåtna gränserna för kulturens innehåll +20 +25 grader. På vintern kommer växten att känna sig bekväm vid en temperatur på +16 +18 grader, men om rummet blir kallare till +14 grader förlorar bladen sin täthet. Ge tillförlitligt skydd mot drag och tänk på att temperaturskillnaden inte ska vara drastisk.

Bild
Bild

Vattning

Låt inte jordkoman torka ut. Det är viktigt att vattna när underlaget är torrt på 4 cm djup. Detta kan kontrolleras med en tandpetare. Under varmare månader behöver blomman mer frekvent och riklig vattning . Under vintermånaderna utförs denna procedur mycket mindre ofta. Fukta jorden noggrant så att fukt inte kommer in i mitten av bladutloppet, detta kan provocera utvecklingen av förruttnande processer. Vattna bara anläggningen med rent, filtrerat vatten eller regnvatten. Om vatten från elnätet används måste det stå minst en dag.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Den optimala fuktnivån för halten av callis är 60-70%. Du kan uppnå önskad prestanda genom att installera hushållsfuktare. Ett enklare alternativ är att placera en behållare med vatten bredvid grytan. Det är viktigt att systematiskt spraya växten med en fin spray ., eftersom om dropparna är stora, kommer bladplattan att täckas med oestetiska fläckar. Kultur svarar bra på duschprocedurer. Storbladiga arter måste periodiskt torkas från damm. Håll grytan borta från kylaren när värmen är på i ditt hem.

Bild
Bild

Toppdressing

Kulturen behöver gödningsmedel från april till oktober. Under denna period, mata den med en lösning av komplex mineralgödsel ett par gånger i månaden. Det finns inget behov av extra mat vid andra tillfällen.

Bild
Bild

Beskärning

På våren måste grenar klippas till 1/3 av deras längd, torra skott elimineras helt. Om detta är en typ av doftande callisia behöver barn med mustasch också beskärning. Om de inte tas bort, kommer blomman att investera all sin styrka i utvecklingen av barn. Beskär också torra löv.

Bild
Bild

Transplantation och reproduktion

För att ett provs livslängd ska bli längre måste det planteras om varje vår. För detta är det viktigt att förbereda en lätt sur jord från lika stora delar löv, torvig jord, sand och torv. Glöm inte att lägga en 4 cm dränering från expanderad lera eller småsten. Själva transplantationen utförs med metoden för omlastning med en jordklump. När blomman placeras i en ny behållare, täck det återstående utrymmet med beredd jord och tampa jorden med fingrarna, fukta jorden. Vid transplantation rekommenderas att använda en kruka som är 2-3 cm bredare än ett jordkoma.

Reproduktion av callisia är en ganska enkel process . Du kan få en ny kopia genom ympning. För detta skärs en apikal stjälk med 2-3 noder och placeras i ett glas vatten. Efter 2-3 veckor kan du se de kläckta rötterna. För estetik rekommenderas att plantera flera sticklingar i en behållare samtidigt. Det är också möjligt att sprida kulturen genom skiktning. Om krukans diameter tillåter, tillsätts en grodd där upp till 2-3 noder, och efter rotning skärs den av. Om det inte finns tillräckligt med utrymme i behållaren kan du lägga en annan kruka bredvid den.

Reproduktion är tillåten när som helst på året, men på sommaren och våren är denna process mer produktiv.

Rekommenderad: