"Adenium Obese" (32 Bilder): Beskrivning Av "Obesum", Skillnaden Från "Arabikum" Och Vård Hemma. Vad är Faran För Honom?

Innehållsförteckning:

Video: "Adenium Obese" (32 Bilder): Beskrivning Av "Obesum", Skillnaden Från "Arabikum" Och Vård Hemma. Vad är Faran För Honom?

Video:
Video: Insects and Diseases in Desert Rose 2024, Maj
"Adenium Obese" (32 Bilder): Beskrivning Av "Obesum", Skillnaden Från "Arabikum" Och Vård Hemma. Vad är Faran För Honom?
"Adenium Obese" (32 Bilder): Beskrivning Av "Obesum", Skillnaden Från "Arabikum" Och Vård Hemma. Vad är Faran För Honom?
Anonim

I Afrikas heta öknar och Arabiska halvön växer en fantastisk växt med stora rosa-röda blommor. Lokalbefolkningen kallar det "Öknens ros", det vetenskapliga namnet är Adenium obesum eller "Adenium tjockt (fett)". Nyligen blir inomhusarter av denna växt populärare bland amatörblomstrare.

Bild
Bild

Särdrag

Den trädliknande saftiga av Kutrovy-familjen anses vara en av de vackraste blommande växterna i öknen. Små träd ca 2-3 m höga utmärks av en intressant stamform: förtjockad nära roten och avsmalnande i form av en flaskhals på toppen, varför de kallas flaskträdet. Stamdiametern kan vara upp till 1 m. En betydande del av caudexen ligger i marken, och kronan kröns med en bukett skott med blommor och blad . Det finns också jättar bland adenierna som når 10 m i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täta glansiga lansettformade blad, arrangerade i en spiral, är rundade eller något långsträckta uppåt. Bladplattans längd varierar från 60 till 200 mm. Trattformade blommor upp till 70 mm i diameter har en ljus kärna och 5 färgglada kronblad som sträcker sig från vitt till rött. I naturen är kronbladets form enkel, men i inomhusodling är arter med dubbla eller halvdubbla knoppar vanliga, som kan nå en diameter på 120 mm. För sin skönhet har växten flera poetiska namn bland folket:

  • Ökenros;
  • Impala Lily;
  • "Sabinias stjärna".
Bild
Bild

Succulent är mycket giftigt. Urbefolkningen i Afrika använde juicen av "Adenium" under jakt eller krig och gnuggade gift på pilspetsar och spjutspetsar. För första gången sammanställde biologer en beskrivning av "Obesum" på 1700 -talet, samtidigt bestämdes klassificeringen av arter. Hittills har 10 växtarter identifierats, olika i storlek och form på stammen, löv, blommor.

Men vissa forskare tror att det bara finns "Adenium obese", och skillnaderna beror på det växande området hos den saftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Obesum är den mest utbredda bland blomsterodlare. På grund av caudex liknar blomman en bonsai, men är mindre krävande än ett miniträd. Höjden på en krukväxt överstiger sällan 0,7 m, och stammen kan på grund av bildningen ta ett fantastiskt utseende. Blomman är lyhörd för att lämna och reagerar lugnt på handlingar med sin stjälk . Odlare som bildar en växt kan splitsa flera stammar tillsammans, fläta skotten i flätor eller klippa dem för att skapa fantastiska mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från "Arabikum"

Den näst mest populära bland amatörer är "Adenium Arabicum". Trots den stora likheten mellan arter, mellan "Obesum" och "Arabicum" finns det en skillnad i utseende och på utbredningsställen. "Adenium obese" växer i öknar från Senegal till Saudiarabien. En köttig gråbrun flaskformad stam krönt med många skott, som under vår-sommarperioden är täckta med blommor och läderartade grågröna blad. Växten anses vintergrön, men den har vilande perioder då växten slutar växa och slutar blomma.

Med ett betydande temperaturfall och vid kraftig torka kan den saftiga blöda helt. "Obesum" blommar vid ett och ett halvt års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Adenium Arabicum" växer också på den arabiska halvön och möts i Jemen och västra Saudiarabiens öknar. Växten har en låg, tjock caudex av rosa med en violett nyans eller mörkbrun färg, tydligt synlig redan i tidig ålder. Saudi Arabicum bevarar lövverk året runt. Jemenitiska "Arabicum" har en uttalad vilande period när växten helt släpper sina löv . Första gången en saftig blommar på 3-4 år.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

"Adenium obese" är en anspråkslös anläggning som enkelt svarar på efterlevnaden av villkoren för kvarhållande. Det är bättre att ta en saftig kruka med en ljus, bred, rund form med många dräneringshål. En lätt kruka skyddar jorden från överhettning och ruttnande av rotsystemet. Krukans diameter ska vara 2-3 gånger dess djup. Som en del av det bästa underlaget för "Obesum":

  • kokosfibrer, tar upp halva volymen;
  • 3 bitar av lövmark;
  • 1 del perlit;
  • 1 del expanderad lera blandat med kol.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lös neutral eller lätt sur jord måste innehålla nödvändig mängd gödselmedel för en framgångsrik utveckling av "Adenium". För utvecklingen av "öknens ros" behöver starkt solljus, så "Obesum" placeras på fönsterbrädorna i de södra fönstren eller på en balkong skyddad mot drag. Lufttemperaturen måste vara över 25 ° C.

Växten ska stå på platser som är otillgängliga för barn och djur, eftersom den giftiga saften som utsöndras av växten kan tränga in i huden och orsaka förgiftning och brännskador.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Korrekt vård av "Obesum" hemma ger dig möjlighet att beundra den vackra blomningen av "Impala Lily" under lång tid. Det viktigaste är att komma ihåg att växten är giftig, och allt arbete med den måste utföras med skyddshandskar för att utesluta saftens kontakt med huden. Vattning är grunden för blomvård. "Desert Rose" tål lätt torka och fattiga jordar, så regelverket för undervattning gäller för växten. För fuktig jord, särskilt i kombination med kall luft, orsakar rotröta och blommans död ."Obesum" vattnas när jorden är helt torr, rikligt väter jordbollen, men låter inte vattnet stagnera i krukan. Under växtsäsongen, före blomningen, rekommenderas att blomman sprutas med varmt vatten. Med en minskning av temperaturen minskar behovet av vatten, så på vintern vattnas blomman högst 2 gånger i månaden.

Bild
Bild

Med tillväxtens återupptagande kräver blomman ytterligare näringsämnen. Topdressing med gödningsmedel som innehåller kalium, kväve och fosfor varje och en halv månad kommer att ge "Adenium" allt som behövs för tillväxt och frodig blomning.

Ytterligare applicering av mikrogödselmedel på våren och hösten kommer att göra jorden näringsrik och säkerställa blommans hälsa.

Rötterna till "Obesum" växer mycket snabbt, så växten behöver regelbunden transplantation. Unga plantor kräver transplantation upp till 3 gånger per säsong, plantor under 3 år transplanteras 2 gånger om året. För vuxna växter, rätter och jord byts varje vår, efter en serie enkla steg.

  • Innan planteringen desinficeras jorden med varm ånga.
  • Ett lager av expanderad lera, trasigt tegel eller stora stenar läggs på botten av grytan, det färdiga substratet hälls ovanpå.
  • Växten avlägsnas från marken, tvättas och torkas rötterna, längs vägen kontrolleras för säkerhets skull. Ta bort döda eller skadade rötter, klipp ut skadade områden.
  • Den behandlade växten planteras i en ny blomkruka och strör caudexen med jord för stabilitet.
  • Om jorden är våt behöver du inte vattna den direkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från tre månaders ålder börjar plantor bilda en caudex och en krona. För att göra detta används klämning av tillväxtpunkten, trimning av överflödiga grenar och odling av skotten på rätt ställen. Groddar för ympning tas från andra växter eller från själva blomman, när överflödiga grenar skärs. Ympning gör att du kan få en buske med färgglada löv och blommor.

Och du kan också skapa en unik form genom att splitsa flera stammar till en växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Obesum bildas inte bara av kronan, utan också av rötterna. Klämning av den centrala roten görs till en månad gammal planta vid den första transplantationen: detta kommer att säkerställa en aktiv tillväxt av laterala rötter. Om du ordnar dem i en cirkel kommer blomman att växa över marken på flera tjocka rötter av en intressant form under tillväxtprocessen . Odla "Adenium", bilda en central kran eller flera sidorötter. Rotbeskärning utförs endast på mogna växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Adenium" är infödd i heta länder, därför är hög lufttemperatur och ett överflöd av solljus nödvändiga förutsättningar för tillväxt och utveckling av en växt. Men för god hälsa bör "Obesum" ges möjlighet att vila när blommans aktivitet upphör . En sänkning av temperaturen på vintern gör att den saftiga får styrka för en ny blomning, det viktigaste är att förhindra kylning under + 10 ° C.

Bild
Bild

Fortplantning

Förökas av "Star of Sabinia" genom att så frön och sticklingar. Du kan köpa frön i vilken specialaffär som helst. Det finns inga svårigheter att så, även en nybörjare kommer inte att ha några problem med detta:

  • blötlägg fröna i vatten eller i en lösning av ett biostimulerande medel, eller du kan göra utan att blötläggas;
  • desinficera jorden före sådd;
  • sprida fröna över ytan på den fuktade jorden och täck behållaren med folie;
  • lägg behållaren med frön på en upplyst plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

De första skotten visas om cirka 5 dagar. Plantor behöver värme, ljus och fuktig luft. Växthuset bör ventileras regelbundet genom att filmen öppnas. Såning görs bäst i januari - februari, så att bildandet av en saftig kan börja till hösten. Om det är möjligt att tillhandahålla de nödvändiga förutsättningarna, kan sådd göras året runt.

För förökning med sticklingar, ta grenarna kvar efter skärning. Den skurna platsen torkas under en dag och placeras sedan i en behållare med en liten mängd vatten så att den täcker botten av tillägget något till en höjd av högst 1 cm. Eller så kan du omedelbart plantera stjälken i marken utan att vattna och täcka med ett glas för att skapa en växthuseffekt . Det kommer att vara möjligt att vattna på en vecka, fukta jorden runt plantan, men inte hälla den under roten. Skärning har en nackdel: med denna förökningsmetod kanske inte caudex bildas. För att undvika förlust av dekorativitet använder de plantans förmåga att enkelt växa tillsammans med andra som dem på platser där skärningarna görs.

Genom att kombinera flera sticklingar till en stam kan du skapa en unik komposition.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med hänsyn till reglerna för vård och underhåll är det lätt att få en hälsosam unik växt med ovanliga caudex -former och vackra blommor. Trots sin toxicitet har "Adenium" inte undgått olika sjukdomar och skadedjur. Den största faran för honom är rotförfall. Anledningen till detta är den tunga vattentäta jorden, stillastående vatten i blomkrukan och kall luft. För att hantera denna situation måste du:

  • ta bort blomman från marken;
  • tvätta och torka rotsystemet, ta bort skadade delar;
  • plantera en blomma i ett nytt saftigt underlag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotkvalster kan växa i lätt torr jord. I kampen mot detta skadedjur hjälper markbehandling före plantering och besprutning med Fitoverm eller Aktar, om växten redan har planterats. Små hål på toppen av bladplattan och den nedre delen av bladet täckt med spindelnät indikerar att "Desert Rose" påverkas av en spindelkvalster. Det är svårt att hantera detta skadedjur i rumsförhållanden; giftiga ämnen används för att bekämpa det.

Det är nödvändigt att bearbeta bladen med en insekticidlösning "Fitoverm" eller "Neoron". Och du kan också spraya växten med lökinfusion för förebyggande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mealybug lämnar efter sig en vit beläggning och små svarta prickar. Den drabbade växten slutar växa och skotten blir slöa. Efter att ha tvättat plantans löv med tvålvatten och sprayat med en lösning av alkohol eller infusion av cyklamen kan du hantera skadedjuret i det första skedet av lesionen. I ett avancerat fall kommer användningen av skadedjursbekämpningsmedel som "Actellik" att hjälpa. Svampsjukdomar i "Desert Rose" uppstår på grund av misstag i vården:

  • för våt jord;
  • brist på värme;
  • dålig dränering.
Bild
Bild

Mjuka grenar, sönderfallande blekta blad är ett tecken på svampsjukdomar. Växten kan räddas genom att transplantera "Impala Lily" i en kruka med färskt, fungicidbehandlat, torrt substrat. Under transplantationen tas de skadade delarna av blomman bort, platserna på snittet torkas och strö med kol. Vattna "Obesum" först efter 3 dagar. Lufttemperaturen bör inte sjunka under 23 ° C för att undvika att sjukdomen återkommer.

Rekommenderad: