Växthus Och Växthus: Vad är Skillnaden Och Vad är Skillnaden, Sorter Och Skillnader I Design, Vad är Bättre Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Växthus Och Växthus: Vad är Skillnaden Och Vad är Skillnaden, Sorter Och Skillnader I Design, Vad är Bättre Att Välja

Video: Växthus Och Växthus: Vad är Skillnaden Och Vad är Skillnaden, Sorter Och Skillnader I Design, Vad är Bättre Att Välja
Video: Fönsteröppnare växthus 2024, April
Växthus Och Växthus: Vad är Skillnaden Och Vad är Skillnaden, Sorter Och Skillnader I Design, Vad är Bättre Att Välja
Växthus Och Växthus: Vad är Skillnaden Och Vad är Skillnaden, Sorter Och Skillnader I Design, Vad är Bättre Att Välja
Anonim

Varje sommarbo drömmer inte bara om att öka produktiviteten hos växter, utan också om att odla särskilt värmeälskande sorter. Sedan måste du bestämma vad som är mer lönsamt och mer effektivt att använda, ett växthus eller ett växthus, och vad är den signifikanta skillnaden mellan dem.

Bild
Bild

Funktioner i växthus och växthus

Enkelt uttryckt är växthus en förenklad version av ett växthus. Höjden på de första strukturerna täckta med glas eller folie är bara cirka en halv meter. I växthus bildas varm luft inuti inte bara från solen, utan också från sönderfall av gödsel och andra organiska gödningsmedel, eftersom plantorna nödvändigtvis planteras med deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första växthusen organiserades som växthus och var endast avsedda för odling av sällsynta arter av exotiska växter . Det är känt att glasväxthus fanns i Frankrike redan på 1500 -talet. I moderna versioner av växthus används inte bara vanlig polyetenfilm alltmer för täckning, utan också sådana innovativa material som cellulärt polykarbonat. Därför har moderna strukturer blivit ljusare, men samtidigt förblir de inte mindre hållbara.

Bild
Bild

Likhet

Den huvudsakliga likheten mellan växthus och växthus ligger i principen för strukturens drift, när det är nödvändigt att skydda grödor från negativa yttre påverkan och ge dem en optimal temperaturregim. Samtidigt kan växthus enligt odlingsmetoden vara hydroponiska system (lämpliga för sallad, grön lök, persilja, dill) eller jordsystem som används för kål och tomater.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader

Det finns de viktigaste skillnaderna och nyanserna i växthus och växthus.

  • Växthuset är en kompakt design och den optimala växthushöjden är 2–2,5 meter.
  • Den förenklade utformningen av växthuset låter dig planera sängar uteslutande på marken. I växthuset kan du visa din fantasi och använda olika element för att använda tekniker som sängar på hyllor eller hydroponik.
  • Växthuset kommer bara att pågå en säsong, och nästa år måste den tillfälliga strukturen byggas igen. Växthuset är mer monumentalt och hållbart, du behöver bara korrigera bristerna i dess design då och då, till exempel byta lock.
  • I växthus värms växter uteslutande av solen, liksom användning av humus och gödsel, och i avancerade växthus, alternativ som artificiell uppvärmning och ett system som styr mark- och luftfuktighet, ett komplext ventilations- och luftkonditioneringssystem och många andra nyanser kan fungera. få maximalt utbyte.
Bild
Bild
  • Det finns inga dörrar i växthuset. För att manipulera växter, öppna bara toppen eller sidan. Växthuset har både dörrar och fönster (ventiler) för extra ventilation.
  • Växthus kan transporteras eller flyttas runt på platsen, eftersom de är bärbara, medan växthuset är en stationär struktur.
  • Som regel används växthus för plantor på våren och för tillfälligt skydd av vissa grödor under frost, och i växthuset är det möjligt att odla växter året runt på grund av möjligheten att värma upp rummet.
  • Du kan bo i växthusdesignen när som helst på året och i alla väder. När du arbetar med ett växthus måste du vara ute, vilket innebär att du knappt kommer att kunna arbeta i regnet.
  • I ett växthus kan du bara odla plantor eller anspråkslösa växter, till exempel lök, sallad eller rädisor. Och i ett växthus kan du tillhandahålla det nödvändiga mikroklimatet för nästan alla, även en mycket termofil växt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

För konstruktion av en så stabil och stark struktur som ett växthus används stål, aluminium, glas, bikakepolymer (cellulärt) polykarbonat, polyetenfilm. Ett stort växthus kan dock kräva en solid grund. En aluminium- eller galvaniserad profil används vanligtvis som växthusram ., och om det finns en önskan att bygga en träbas, måste den behandlas med speciella antiseptika mot påverkan av yttre faktorer.

Bild
Bild

När du väljer ett växthusskydd måste du förstå att filmen är ett populärt, men tyvärr ganska kortvarigt alternativ från serien "billig och glad". Och värmeisoleringen i ett sådant växthus lämnar mycket att önska. Om ekonomin tillåter det är det bättre att välja glas som perfekt överför ljus och inte avger värme. Samtidigt är glas endast lämpligt för växthus med enkel lutning och gavel.

Bild
Bild

Det mest pålitliga beläggningsmaterialet är cellulärt polykarbonat . Den är flerskiktad, hållbar, behåller perfekt värme och tillåter samtidigt mycket ljus att passera. Tack vare luften i utrymmet mellan "honungskakorna" behålls värmen inuti. Den används ofta av sommarboende på grund av dess överkomliga kostnad och goda frostbeständighet (den tål frost ner till -50 grader Celsius). Dessutom är det enkelt att bearbeta och böjer bra, samt hållbart (garantitiden för användning av ett sådant material är 20 år). Detta är ett bra alternativ för dem som bor i de norra regionerna. För klassiska typer av växthus är det värt att välja polykarbonat med en tjocklek av 4 eller 6 mm.

Bild
Bild

Det finns många skillnader mellan polyetenfilmer:

  1. För en snöig vinter är det värt att välja en förstärkt film.
  2. Den högsta ljustransmittansen är i vanlig film, men den är ömtålig, därför är den lämplig för strukturer "för en säsong".
  3. Den stabiliserade folien med antifog är idealisk för plantor och bildar inte kondens under.
  4. Ljusspridningsfilmen reflekterar intensiva ultravioletta och infraröda strålar och skyddar därigenom växter från överdriven sol exponering.
Bild
Bild

Den mest hållbara av filmerna är sampolymer, eftersom den tål vindstötar och är frostbeständig, eftersom den inte spricker till och med -80 ° C, så den är vald för hårda klimat. Skumfilmen behåller värmen väl, men har låg ljusgenomsläpplighet. Detta alternativ är lämpligt för södra regioner där det finns många soliga dagar om året.

Bild
Bild

Halvautomatiserade växthus är utrustade med droppbevattningssystem och automatiserat fuktunderhåll. Och i manuella mönster görs allt på gammaldags sätt, men med en själ. Men fysisk styrka kommer också att behöva spenderas mycket. Ytterligare funktioner inkluderar även luftkonditionering, temperaturkontroll och ventilation. I detta fall kan rollen som "controller" utföras av en dator där alla lägen är programmerade. Och för ytterligare uppvärmning är det värt att köpa el-, vatten- eller ångvärmare.

Bild
Bild

Typer av strukturer

Du kan bygga ett växthus snabbt. Detta kräver inga speciella konstruktionskunskaper. Du behöver en välvd ram med ett avtagbart tak. För att täcka växthuset räcker det med vanligt plastfolie, eftersom det här är en "en säsong" -konstruktion. Glas och polykarbonat används mindre ofta på grund av deras högre kostnad.

Det finns många varianter av växthus- och växthusdesigner . Det är värt att uppmärksamma de mest populära alternativen från ryska tillverkare. Dimensionerna på alla växthus är vanligtvis små, deras höjd överstiger inte 1,5 meter. Huvudtyperna av växthusstrukturer är täckning och "fjäril". Fördelen med det första alternativet är rörlighet, och funktionen i det andra är möjligheten att installera från fönsterkarmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett växthus är ganska kapabelt att göra vart och ett av skrotmaterialet tillgängligt i landet. Och du kan täcka den med både vanlig plastfolie och glas från gamla ramar. Växthus har inte dörrar eller uppvärmning som växthus. Uppvärmning här utförs uteslutande av solens strålar, liksom organiska gödningsmedel som gödsel eller kompost.

I avsaknad av ledig tid och tillgång till finansiella resurser kan du beställa en färdig förbättrad design av växthuset "Otlichnik".

Dess fördel är dess bekväma dimensioner (bredd är 1, 15 m, höjd - 1, 15 m, längd - från 4, 2 till 5, 6 m) och ett överkomligt pris från 1400 till 1700 rubel (från och med 2018). Modern teknik för produktion av sådana växthus kan avsevärt öka deras hållbarhet, praktiska, styrka och funktionalitet.

Bild
Bild

"Excellent" -modellen är en ram gjord av plastbågar med insytt takmaterial och band sträckta till bågarna, vilket hjälper till att inte hänga över beläggningen. En annan praktisk detalj är dörrarna med dragkedjor i båda ändar, så att plantorna kan ventileras då och då. I det här fallet är det tillräckligt att kasta "dörrarna" på bågarna - och det finns inga svårigheter, till skillnad från konventionella strukturer, när du måste lyfta allt material.

Reifenhauser SSS 60 används som täckmaterial för modellen "Excellent", vars styrka och hållbarhet ligger på en höjd. Och om det händer dåligt väder med mycket nederbörd eller starka vindbyar, kan du vara säker på att ett sådant växthus klarar detta test med värdighet. Och allt tack vare kanalerna av typen "hylsa" i ramens valv. De slits inte ut länge, eftersom de är gjorda av hållbart material, vilket ökar livslängden för en sådan struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om växthus ger de ännu fler alternativ för att välja en design, som kan vara stationär eller hopfällbar. I det här fallet bestämmer kunden som regel vilken form eller konfiguration växthuset kommer att vara.

För att hitta det idealiska och hållbara alternativet för ett visst område och för de växter som har en önskan att odla, är det värt att överväga inte bara strukturen, materialet och graden av ljusöverföring utan också många andra finesser och nyanser.

Växthusformer kan vara följande:

  • singelhöjd och gavel;
  • välvd;
  • med vertikala eller lutande väggar;
  • polygonal;
  • välvd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest populära typen är välvd form , eftersom ett snöskikt inte kan skada en sådan beläggning. Sådana växthus är motståndskraftiga mot vind, och installationen är så enkel som möjligt, medan du alltid kan förlänga dem i längd.

Bild
Bild

En annan traditionell och mångsidig form av ett "hus" växthus är gavel … I det här fallet kan väggarna vara både i rät vinkel mot marken och en trubbig.

Fördelarna med "hus" -designen är många, till exempel:

  • enkel installation;
  • möjligheten att använda "praktiskt material" för ramen, som finns i varje sommarstuga, till exempel träblock;
  • förmågan att använda alla typer av takmaterial;
  • du kan välja sluttningarnas vinkel och höjden på åsen;
  • inget snöskydd behövs, eftersom nederbörd naturligt faller från taket.
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att det i denna design finns många anslutningar i ram och hud. För att taket ska vara så tätt som möjligt är det värt att använda cellulärt polykarbonat med en tjocklek på mer än 6 mm som beläggning.

En mycket original form är kupol , som liknar ett halvklot, där många segment av olika geometriska former används, vilket säkerställer en jämn fördelning av belastningen på ramen och följaktligen dess maximala styrka. Det är därför även tungt glas är lämpligt för beklädnad. Dessa strukturer är inte rädda för vind eller många nederbörd. På grund av strukturens höga stabilitet föreslås att de används för områden som är benägna för jordbävningar.

Bild
Bild

Enstaka lutning växthus är faktiskt uthus, eftersom de kan placeras bredvid vilken byggnad som helst, till exempel ett lager eller ett sommarkök. Tyvärr finns endast ensidig belysning tillgänglig här. Därför är denna typ av växthus lämplig för skuggälskande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusramar är vanligtvis gjorda av stål eller aluminium . När du väljer ett material för ramen är det nödvändigt att vara uppmärksam på om stålramarna har en skyddande beläggning. Det är detta som förlänger förortsstrukturen och skyddar det från rost. I vissa växthus är ramen dessutom belagd med pulverfärger. Dessutom kommer stålkonstruktioner för sommarstugor att kosta nästan två gånger billigare än aluminium.

Bild
Bild

För en aluminiumbas är en viktig regel att materialet är anodiserat - det betyder att det måste finnas en speciell fuktbeständig film på metallytan. Den enda nackdelen med en lätt aluminiumram är oförmågan att använda tunga typer av beläggningar, liksom sannolikheten för att snö, vind och annan atmosfärisk nederbörd på vintern kan deformera aluminiumstagen.

Bild
Bild

Vad ska jag välja?

Med tanke på likheterna, egenskaperna och även hur de olika konstruktionerna skiljer sig åt, kan valet göras först efter bedömning av de personliga kraven för grödan och naturligtvis ekonomiska möjligheter. Väderförhållandena i ett visst område är också viktiga för att välja en struktur för odling av grönsaker och blommor.

För att bestämma behovet av ett dyrt och komplext växthus eller ett enkelt växthus under en säsong, det är viktigt att veta vad det kommer att byggas för:

  • För plantor eller skydd av plantor från dåligt väder är ett mobilt växthus eller en lättanvänd "fjäril" design från fönsterkarmar lämplig.
  • Om du vill få en rik skörd av värmeälskande grödor som paprika eller tomater måste du lita på ett stillastående växthus med en pålitlig ram och betongfundament. Den måste vara utrustad med ett värmesystem och andra tilläggsfunktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Expertråd hjälper därför till att ge växthuset hållbarhet och utmärkt slitstyrka du bör följa följande värdefulla rekommendationer:

  • så att kondens inte bildas inuti växthuset, bör strukturens sömmar förseglas på ett tillförlitligt sätt;
  • om planerna är att skapa en struktur med en höjd av mer än 2 meter, är det nödvändigt att ge den ytterligare stöd med hjälp av armeringsbalkar;
  • det viktigaste kriteriet när du bygger ditt eget växthus är att göra det så bekvämt och funktionellt som möjligt för att minimera arbetskostnaderna. För detta rekommenderas att använda "smarta" system för bevattning, ventilation och uppvärmning;
Bild
Bild
  • typ av ram och utformning av växthuset måste väljas utifrån områdets klimategenskaper (mer hållbara och tåliga stålalternativ är lämpliga för snöiga områden och lätta aluminiumkonstruktioner - där det finns lite snö);
  • om växthuset uteslutande behövs under den varma årstiden, är det vettigt att göra dess struktur hopfällbar;
  • om en hemlagad ram är gjord av träblock, måste de täckas med en speciell fukt- och bioskyddslösning;
  • om växthuset är litet, behövs inte grunden - du kan installera strukturen på marken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Priset beror inte bara på materialkvaliteten, utan också på typen av beläggning och karm, samt ytterligare funktioner som närvaro av fönster och dörrar för ventilation. Växthus av polykarbonat anses vara av högsta kvalitet, och polyetenbelagda växthus anses vara de minst praktiska och kortlivade. Ett billigt alternativ är ett litet växthus med stålram och plastfolie. De dyraste är glasväxthus, men de är långt ifrån de mest praktiska. Och alternativ från stål och polykarbonat kan kallas prisvärda och samtidigt pålitliga och hållbara.

Bild
Bild

Vilken ram för växthuset att välja beskrivs i videon.

Rekommenderad: