Sjukdomar I Pengaträdet: Vad Ska Man Göra Om Det Vissnar Och Inte Växer? Hembehandling För Mjuka Och Tunna Löv. Hur återupplivas Om Fryst?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar I Pengaträdet: Vad Ska Man Göra Om Det Vissnar Och Inte Växer? Hembehandling För Mjuka Och Tunna Löv. Hur återupplivas Om Fryst?

Video: Sjukdomar I Pengaträdet: Vad Ska Man Göra Om Det Vissnar Och Inte Växer? Hembehandling För Mjuka Och Tunna Löv. Hur återupplivas Om Fryst?
Video: Money Tree is loosing leaves 2024, Maj
Sjukdomar I Pengaträdet: Vad Ska Man Göra Om Det Vissnar Och Inte Växer? Hembehandling För Mjuka Och Tunna Löv. Hur återupplivas Om Fryst?
Sjukdomar I Pengaträdet: Vad Ska Man Göra Om Det Vissnar Och Inte Växer? Hembehandling För Mjuka Och Tunna Löv. Hur återupplivas Om Fryst?
Anonim

Pengaträdet utvecklas inte bara i det öppna fältet, utan också hemma. Denna kultur sticker ut för sin visuella attraktion, liksom vackra blomning. Varje odlare kan dock möta problem relaterade till attacker av skadedjur och olika sjukdomar, så det är viktigt att känna igen orsaken i tid och vidta lämpliga åtgärder.

Orsaker till sjukdomen

Den tjocka kvinnan, eller pengaträdet, anses vara en hemdekorativ kultur som inte kräver särskilda villkor för att hålla. Växten tillhör familjen jumbo, som är en saftig i sina botaniska egenskaper. Pengaträdet är inte immun mot angrepp av skadedjur, liksom från svamp-, bakterie- och andra sjukdomar.

Oftast är orsakerna till sådana situationer fel gällande vård och inomhusklimat … Som regel har Crassula ihållande immunitet, därför kommer tidiga åtgärder som vidtas utan särskilda kostnader att göra det möjligt för odlaren att identifiera tecken på skadedjur eller sjukdomar och rädda växten genom att utföra behandling och lämplig behandling.

Tack vare den aktiva odlingen av den tjocka kvinnan hemma identifierar erfarna blomsterodlare ett antal huvudorsaker till att den saftiga vissnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överdriven hydrering

Under vattning av kulturen kan en stor mängd vätska användas, som stagnerar blir orsaken till rhizomförfallsprocesser. Efter ruttnande av den underjordiska delen av växten kommer bladen att falla av, varefter kulturen dör helt . Glöm inte att växten är en saftig när du odlar crassula hemma, så brist på fukt kommer att vara mindre destruktivt för det än ett överskott.

Hög rumstemperatur

Om i ett hus där ett pengaträd växer, förblir temperaturen för hög under lång tid, växten kommer att reagera på dessa förhållanden genom att släppa löv … Genom att korrigera dessa indikatorer kan du rädda kulturen, medan stammen måste behålla sin fasthet.

Brist på ljus

Den feta kvinnan dör om hon inte får bra belysning under hela året. Som regel kan brist på solljus observeras under höst-vinterperioden. Därför rekommenderas vid denna tidpunkt att placera blomkrukan på den lättaste platsen eller på fönsterbrädan, använda bakgrundsbelysning.

Bild
Bild

Sjukdomar

Anledningarna till att en tjock kvinna dör hemma är fusariumröta, svampinfektioner, mjöldagg . I det första fallet utvecklas sjukdomen på grund av fel relaterade till fukt och brist på dränering i en kruka med en växt.

Svampar och bakterier infekterar den gröna massan, vita blommor eller bruna fläckar kan dyka upp på bladen.

Insektsangrepp

Insekter som t.ex. spindelkvalster, insektsskallor, thrips etc. I detta fall kommer växten att behöva kirurgisk behandling och bekämpning av skadedjur.

Tecken på en sjuk växt

Pengaträdet i de flesta fall, om det påverkas av någon sjukdom och det finns fel relaterade till vård, kommer att signalera odlaren om detta med förändringar i utseende.

Bild
Bild

Löv

Det faktum att trädet är sjukt indikeras av att blad tappas. Så är inte fallet när vuxenkulturen förnyas på detta sätt. Om Crassula har tappat alla löv, medan nya också dör av underutvecklade, måste du börja leta efter orsaken till detta beteende så snart som möjligt. Om kultur bladen blir skrynkliga vilket betyder att växten inte har tillräckligt med fukt, mörka fläckar indikerar att trädet har brunnit. Vita prickar och plack - tecken på en fästing på växten.

I ett penningträd kan lövverk något ändra färg i ljus inomhusbelysning, då kommer kanterna på gröna blad att få en rödaktig nyans. En minskning av storleken indikerar brist på fördelaktiga mikronäringsämnen. För att behålla kulturen kommer det att krävas kalium- och fosforgödsling . Tillståndet för crassula -bladen påverkas också av den stress som växten kan ha upplevt under tillväxtprocessen. Oftast handlar det om att vattna det saftiga med kallt vatten, varefter kulturen vissnar, bladen förlorar sin turgor. Pengaträdet vissnar från en olämplig rotbehållare - om kulturen är för trång i den kommer detta att påverka utseendet och hälsan hos den gröna massan.

Svarta blad indikerar att växten lider av allvarlig solbränna, eller att grödan lider av en infektion. I det första fallet kommer det att vara nödvändigt att ändra platsen för den tjocka kvinnan, i det andra bör en undersökning av hela kulturen utföras och behandling och kamp mot sjukdomen bör omedelbart påbörjas. Som regel kommer det att vara möjligt att skilja en situation från en annan med hjälp av en visuell bedömning av svärtningsplatserna: om de är på svåråtkomliga platser betyder det att växten är infekterad med bakterier. Svagt blommande vars koncentration faller på bladens axlar, kommer att indikera förekomsten av skadedjur på kulturen, oftast lämnas sådana spår av en mjölk.

Om kronan blir gul då lider inomhuskulturen av brist på solljus. För att förhindra att trädet torkar ut och faller, måste den inomhus saftiga ha 12-timmars dagsljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trunk

Med riklig fukt och stillastående fukt hos den tjocka kvinnan stammen kan bli mjuk … Trädet kan falla till ena sidan, och växten kommer att orsaka en liknande reaktion från överflödig fukt i jorden. Så att det inte går sönder är det värt att minska vattningen, vilket gör ett tillfälligt stöd för Crassula. Efter ett tag ska växten bli starkare och jämnare igen.

Förändringar i stammen på ett pengaträd kan observeras med brist på ljus, i vilket fall växten förlängs och blir för långsträckt, riklig vattning kan också framkalla sådan tillväxt, oftast uppstår sådana problem på vintern. Om du ordnar om den feta kvinnan på en ljusare fönsterbräda, kan kronan göras frodig på ganska kort tid. För att den saftiga inte ska växa snett rekommenderas det att vända den med jämna mellanrum.

Om kulturen har slutat växa under en längre tid, bör du byta kruka för den, eftersom den som för närvarande är tillgänglig är för stor och bred för växten, i ljuset av vilken den lägger all sin energi i utvecklingen av roten systemet.

Bild
Bild

Rötter

Rotsystemproblem kan hittas vid transplantation av ett pengaträd. Om rötterna är ruttna , då bör blomsterhandlaren omedelbart vidta åtgärder för att rädda kulturen, eftersom en sådan växt dör mycket snabbt. För att rädda en krukväxt från döden är det nödvändigt att ta bort de skadade segmenten av rhizomen och förvara den tjocka kvinnan i en svag lösning av kaliumpermanganat för desinfektion.

Jorden från krukan kan också bytas ut, själva behållaren bör behandlas med tvålvatten.

Bild
Bild

Skadedjur

Vissa oerfarna odlare tror felaktigt att insekter inte angriper Crassula, men denna åsikt är inte helt korrekt. Oftast lider kulturen av en invasion av skadedjur om dess immunitet försvagas. De farligaste insekterna som kan döda en växt är flera individer.

Mealybug

En varm dusch är en effektiv åtgärd för att döda ett litet antal sådana skadedjur, vilket hjälper till att tvätta bort insekterna. Du kan också bekämpa dem med en alkohol- eller vitlökslösning. Som regel används bomullspinnar för dessa ändamål-de är praktiska för att arbeta med svåråtkomliga platser i växten . När ett stort antal individer hittas på ett träd förstörs skadedjursbeståndet med insekticidkompositioner, till exempel "Fufanon" eller "Aktellik".

Bild
Bild

Spindelkvalster

Även en nybörjare odlar kommer att kunna fastställa förekomsten av ett skadedjur på en rumskultur, eftersom insekten lämnar en spindelnät på lövverk och skott. Själva fästingen har en liten rödaktig eller grå kropp. Skadedjuret tappar därför sin förmåga att röra sig från fukt det första steget i kampen mot det kommer att vara en varm dusch och behandling av kulturen med en lösning av tvätttvål … Efter badet måste den tjocka kvinnan täckas med polyeten för att hålla en hög luftfuktighet inuti ett tag.

Förutom folkmetoder kan fästingen förstöras med Apollo -butikskompositionen.

Skydda

Insekten kan ses på stammen eller blad av kulturen, den kommer att stiga på ytan i form av en knöl. Kampen mot den genomförs först för hand ., varefter samma tvålösning används. När det gäller butiksformuleringarna kommer Fitoverm att kunna förstöra skadedjuret.

Bild
Bild

Hur återupplivas?

Om kulturen vissnar, inte växer och ofta är sjuk, särskilt efter transplantation, kan den återupplivas genom utfodring. Samtidig administrering med vätska vid vattning av läkemedel som "Epin" eller "Zirkon" har en positiv effekt på växten . Men det finns också ett antal effektiva åtgärder som hjälper till att återställa den tjocka kvinnans immunitet.

Organisering av korrekt vattning

En saftig växt behöver måttlig men regelbunden hydrering. Du kan bestämma att grödan ska vattnas när jorden i krukan torkar. Vanligtvis, under sommarmånaderna måste pengaträdet vattnas en gång var sjunde dag , och när det gäller vinterperioden, kan den saftiga klara sig bra med återfuktning, endast 1-2 gånger i månaden. Om blomman är kraftigt översvämmad, är det en kvart efter vattning värt att kontrollera fatet under krukan och tömma överflödigt vatten därifrån.

Bild
Bild

Kulturtransplantation

Detta alternativ kommer att vara effektivt om rotsystemet redan har börjat ruttna, eller om ett stort antal skadedjur har dykt upp på växten. I detta fall tas alla ohälsosamma rötter bort, skärpunkterna bearbetas med krossat kol . Det rekommenderas att rota pengaträdet i ny jord, bestående av torv, sand och jord, dränering ska läggas ut i krukans botten och behållarens volym ska vara mindre än den föregående.

Bevattningsvatten

Under odlingen av maneterna bör man undvika användning av kallt vatten för bevattning, eftersom detta kan orsaka att grödan dör. Det bästa alternativet för en växt skulle vara sedimenterad vätska vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Förebyggande och behandling av sjukdomar

För att äntligen bota växten från svamp- och bakteriebesvär kommer det, förutom att använda specialiserade medel, att kunna återanvända kulturen och eliminera risken för återinfektion med hjälp av transplantation.

Belysning

Fel när det gäller att placera en krukväxt på platser i ett rum där direkt solljus faller på grödan kommer att orsaka brännskador på lövverket. Dessutom kan bladen bli svarta, brända faller också mycket ofta av . För att återställa Crassulas hälsa måste den saftiga potten tas bort i halvskugga.

Bild
Bild

Vad ska man göra om man fryser?

Tecken på att kulturen har frusit kommer att märkas även med blotta ögat: om den tjocka kvinnan vissnade, blev bladen vattniga och tunna, blev hypotermi orsaken till försämringen av trädets tillstånd. Den upplevda stressen från hypotermi manifesteras också av en silverfärgad blomning på bladen. För att rädda växten behöver du ta bort alla skadade delar och desinficera skärpunkterna med krossat aktivt kol … Men inte bara den ovanjordiska delen av pengaträdet kan frysa, utan också jorden med saftens rhizom. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort jäveln från krukan, trimma de drabbade rötterna och transplantera den i ny jord.

Det kommer att vara möjligt att bibehålla plantans hälsa efter hypotermi med hjälp av behandling med det köpta preparatet "Epin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att odla ett starkt och vackert pengaträd hemma, samt för att undvika utveckling av sjukdomar och angrepp av skadedjur, rekommenderas blomsterodlare att strikt följa alla nyanser angående innehållet i det saftiga i rummet.

  • Pengar träd rekommenderas växer i breda, men låga krukor, så att det ytliga rotsystemet utvecklas och inte ruttnar.
  • Välja en plats att placera en fet kvinna , är det värt att undvika drag, regelbundet ta bort damm som lägger sig på lövverket.
  • Innehåller kultur det är nödvändigt i ett rum där lufttemperaturen kommer att vara + 20-25 ° C, och på vintern, när växten går in i en vilande fas, håll den sval genom att sänka temperaturen till + 14-17 ° C.
  • Regelbunden utfodring och användningen av universella näringsformuleringar hjälper grödan att bibehålla immuniteten och skyddar den mot infektionsrisk.
  • Anläggningen kommer att utvecklas bättre i torvmark, som kan förberedas för växten själv eller köpas i affären.
  • För att undvika situationer när växten lider av placeringsfel rekommenderas att man placerar gelékrukan på södra eller östra sidan för att förhindra solbränna under sommarmånaderna, liksom brist på belysning på vintern.
  • Har en positiv effekt om kulturens tillväxt och utveckling, en periodisk förändring av pengaträdets plats under den varma årstiden. På våren och sommaren kan den tjocka kvinnan utsättas för frisk luft, på en balkong eller veranda.
  • Korrekt och regelbunden vattning kommer att undvika många problem med växten.

Rekommenderad: