Clematis Vaknade Inte Efter Vintern: Varför Vaknar Han Inte Och Vad Ska Han Göra Om Han Inte Vaknar? Hur Vaknar Och återupplivas?

Innehållsförteckning:

Video: Clematis Vaknade Inte Efter Vintern: Varför Vaknar Han Inte Och Vad Ska Han Göra Om Han Inte Vaknar? Hur Vaknar Och återupplivas?

Video: Clematis Vaknade Inte Efter Vintern: Varför Vaknar Han Inte Och Vad Ska Han Göra Om Han Inte Vaknar? Hur Vaknar Och återupplivas?
Video: Undvik "early extension" - för tidiga handleder... 2024, Maj
Clematis Vaknade Inte Efter Vintern: Varför Vaknar Han Inte Och Vad Ska Han Göra Om Han Inte Vaknar? Hur Vaknar Och återupplivas?
Clematis Vaknade Inte Efter Vintern: Varför Vaknar Han Inte Och Vad Ska Han Göra Om Han Inte Vaknar? Hur Vaknar Och återupplivas?
Anonim

Clematis är en klättrande flerårig växt i familjen Buttercup. Clematis har blivit utbredd på grund av sina stora, vackra blommor med en behaglig sötaktig doft. Idag finns det många sorter av denna växt: från småblommiga clematis rakt till Andromeda-sorten med stora ljusa blommor. Det är känt att clematis är en nyckfull växt, det kräver noggrann vård.

Därför har deras ägare ofta svårigheter. Ett av de vanligaste problemen är att clematis inte vaknade efter vintern . Frågor uppstår om vad du ska göra och hur du återupplivar din favoritväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Ibland är det inte alls värt att oroa sig för det faktum att clematis inte grodde på våren. Erfarna trädgårdsmästare säger att detta är det normala tillståndet för denna växt, klematis kan "sitta i marken" även i ett år.

Men du måste fortfarande spela det säkert, för det finns kanske några allvarliga skäl för långvarig sömn. Därför är det viktigt att ta reda på den sanna orsaken till att det inte är möjligt att väcka växten så att den inte dör. Oftast kan det lida på grund av landningsfel. Det finns dock andra möjliga faktorer också.

Bild
Bild

Felaktig vård

Felaktig växtskötsel kan mycket väl orsaka fördröjd uppvaknande, trots allt, om clematis inte ackumulerar tillräckligt med styrka under året, kommer han inte att kunna vakna i tid och kan till och med dö.

Bild
Bild

Clematis kräver ordentlig vård, det inkluderar ordentlig vattning och beskärning, samt matning och befruktning

Vattning . Clematis behöver riklig vattning, men tolererar samtidigt inte vattenloggning. Om du befinner dig i vattentät mark länge kan det försvinna. Vattna det var 5-10: e dag tills marken blir något fuktig. Du kan också göra droppbevattning.

Bild
Bild

Beskärning … För att klematis ska bildas och regenerera korrekt måste du skära av svaga och torkade (gulnade) skott, liksom flera stora sekundära stjälkar för att stimulera tillväxten av andra skott. Dessutom måste denna växt beskäras för vintern och lämna stjälkar upp till 40 cm i höjd (beskärningsreglerna skiljer sig åt för vissa sorter).

Bild
Bild

Gödsel . Mycket ofta visar sig marken vara utarmad, därför är det viktigt att regelbundet gödsla med mineralgödsel, humus, hästgödsel, kycklinggödsel, aska, kväve och speciellt gödningsmedel för denna växt, samt mulching.

Bild
Bild

Skadedjur

Om du inte utför anläggningen i rätt tid kan parasiter starta som kan förstöra klematis. Till exempel mjölmask, bladlus, björn, skalinsekt, sniglar (sniglar), spindelkvalster. Även en mullvad kan göra skada. Blad och stjälkar påverkas oftast, men om roten är skadad blir det svårare att återuppliva växten.

Bild
Bild

Sjukdomar

Klematis sjukdomar är inte mindre farliga än parasiter. Men att bota en växt är mycket svårare. Gråmögel, rost, nekros, septoria eller vissnande är sjukdomar som kan orsaka allvarliga skador. därför ignorera dem inte: om du inte startar behandlingen i tid måste du förstöra växten helt så att sjukdomen inte sprider sig.

Bild
Bild

Dåligt gömställe

För att clematis ska överleva vintern säkert och vakna i tid behöver du rätt skydd för växten: det tål inte temperaturer under -15 ° C . Du måste isolera rötterna, eftersom bladen och blommorna är frostbeständiga. Först måste du behandla rotkragen från parasiter och strö den med sand och torv. Själva skyddet kan vara gjord av grangrenar, polyeten eller taktak (hård vattentät kartong).

Det är också viktigt att veta hur man korrekt släpper clematis från skyddet. Detta bör göras gradvis, med början i slutet av april, så att växten inte lider av frost.

Bild
Bild

Olämpligt ställe

Clematis är en ljusälskande växt , därför måste du pressa den från husets södra sida, där solen skiner större delen av dagen. En växt som saknar ljus blir svag, och naturligtvis kommer det att vara sent att vakna. Förutom, du kan inte plantera en växt under själva huset, eftersom rötterna kommer att ruttna på grund av överflödig fukt . Clematis bör inte utsättas för stark vind, annars går det helt enkelt sönder (för skydd, häckar, spaljéer, längs vilka växten kommer att krypa) bör användas.

Bild
Bild

Dålig mark

Den perfekta jorden för klematis är leror, lös och måttligt fuktig jord. Sådan jord är dock sällsynt, därför måste jordblandningen göras oberoende före plantering. Nödvändig:

  • torv;
  • humus;
  • sand;
  • mineralgödselmedel;
  • aska;
  • kalksten.

Om jorden är vattentät måste du ta hand om dränering i form av stenar, trasigt tegel, expanderad lera.

Bild
Bild

Vad ska man göra?

Efter att ha fått reda på anledningen till att clematis inte växer på våren måste du eliminera det så snart som möjligt. Om du är osäker är det bättre att följa några regler.

  • Ta hand om växten som tidigare . Regelbunden vattning och utfodring bör inte avbrytas, även om blommor och löv har dött. Trots allt är klematisrötterna mycket sega, bara underjordiska parasiter och vattentät mark kan förstöra dem.
  • Befrukta . För att återställa och väcka växten, mata den med olika gödningsmedel: hästgödsel, kvävegödselmedel, speciella komplex som innehåller kalium, fosfor och kalcium, mineralgödselmedel, humus. Och du måste också täcka jorden.
  • Behandla mot sjukdomar och parasiter … Även om du inte har märkt att växten är sjuk, är det nödvändigt att utföra förebyggande åtgärder. Spraya med Bordeaux -blandning eller kopparsulfat, foundation.
  • Rör inte växten . Om du tvivlar på att clematis lever, bör du fortfarande inte störa dess rotsystem: transplantera eller lossa det. Det är bättre att lämna växten ensam, och kanske kommer den att vakna (det fanns fall då clematis inte grodde förrän 3 år). Och du behöver inte plantera en annan växt istället, eftersom den också kan dö.
  • Omslag . För att bevara rötterna är det absolut nödvändigt att göra ett skydd, även om clematis inte reste sig under våren.

Var inte avskräckt om clematis inte dyker upp på våren, ge växten rätt vård och ha tålamod. Och då kommer denna underbara växt att glädja dig med sin skönhet.

Vad ska jag göra om clematis inte blommar bra? Du får veta svaret vidare.

Rekommenderad: