Hortensia Efter Vintern: Växer Inte, Torkar, Vaknar Inte Och Andra Problem Blommar Inte. Hur återupplivas? Vad Ser Det Ut Som?

Innehållsförteckning:

Video: Hortensia Efter Vintern: Växer Inte, Torkar, Vaknar Inte Och Andra Problem Blommar Inte. Hur återupplivas? Vad Ser Det Ut Som?

Video: Hortensia Efter Vintern: Växer Inte, Torkar, Vaknar Inte Och Andra Problem Blommar Inte. Hur återupplivas? Vad Ser Det Ut Som?
Video: Why is my limelight hydrangea not blooming? 2024, Maj
Hortensia Efter Vintern: Växer Inte, Torkar, Vaknar Inte Och Andra Problem Blommar Inte. Hur återupplivas? Vad Ser Det Ut Som?
Hortensia Efter Vintern: Växer Inte, Torkar, Vaknar Inte Och Andra Problem Blommar Inte. Hur återupplivas? Vad Ser Det Ut Som?
Anonim

Inte alla typer av hortensia kan övervintra utan skydd, främst storbladiga sorter som är sårbara vid låga temperaturer. Unga buskar kräver speciell förberedelse, som är mulched och täckt med värmehållande material . Om detta inte görs kommer växten att vara öm och underbara blommor kommer sannolikt inte att visas på den.

Bild
Bild

Hur väcker man en växt på våren?

Efter övervintringen ser växten ofta smärtsam ut, vilket gör att du tvivlar på om den överlever alls. Men det är för tidigt att få panik - busken kan fortfarande återhämta sig. För att hjälpa honom måste du veta att trädgårds (storbladiga) sorter och unga buskar måste öppnas gradvis. Från trädliknande och panikulära arter avlägsnas skydd direkt efter etableringen av stabilt varmt väder utan nattfrost.

Torr hortensia är ett alarmerande tecken, men situationen kan korrigeras med fullvärdig vård

  • Efter att snön har smält och jorden har värmts upp är det viktigt att ge växten frisk luft och fukt. En buske kräver 15 liter vatten på 7 dagar, kaliumpermanganat tillsätts i vattnet - en nödvändig åtgärd för att förhindra utvecklingen av sjukdomen.
  • Det är nödvändigt att mata hortensia på våren med mineralgödselmedel, inklusive kalium, fosfor och kväve, men först efter bevattning så att vattnet inte urholkar de fördelaktiga komponenterna.
  • För att öka tillgången på syre till rötterna utförs lossning till ett grunt djup.
  • Att placera mulch är viktigt för att behålla fukt, men det är också fördelaktigt för odlaren själv - i det här fallet behövs det inte ofta lossas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka faktorer påverkar blomningen?

Som du vet är trädgårdsmästarens huvudmål att uppnå aktiv vegetation av grödan efter vintern, så att knoppar och blommor bildas. Men vad händer om grenarna i ändarna är torra?

För hortensia är naturligtvis alla typer av arbete viktiga: vattning, befruktning, sjukdomsförebyggande. Men snabb beskärning av busken är också av stor betydelse. Det är den periodiska frisyren som är en ytterligare garant för frodig blomning, och den bör utföras enligt de fastställda reglerna.

  • Treliknande sorter börjar klippas när de når 5–6 år. Och de måste göra detta på våren, medan sjuka och gamla, till och med blommande, grenar tas bort och unga förkortas med 20 cm.
  • Den taggiga, tandade och storbladade hortensian beskärs från 3-4 år och föryngras vart 3-5 år under njurarnas svullnad.
  • Vid någon hårklippning, rör inte blommans äggstockar.
  • Efter proceduren är det nödvändigt att bearbeta sektionerna med pulver från tabletter med aktivt kol.

På grund av beskärningens regelbundenhet kommer busken snabbt att förnyas och blomma aktivt. Om hortensian inte blommar på våren är kanske poängen att det är dags att föryngra den.

Bild
Bild

Kompetent förberedelse för övervintring

Du kan undvika besvikelse på grund av det tråkiga utseendet på hortensia, ta hand om henne på hösten.

  • Efter beskärning måste unga växter, de mest känsliga sorterna och buskarna som odlas i regioner med hårda vintrar, täckas.
  • Om du inte tar grödor som odlas i badkar, som skördas i ett växthus för vintern, knyts buskar som växer i öppen mark och lindas in i lutrasil. Dessutom skapas en nätram som kan täcka busken helt.
  • Mulch placeras i delen nära stammen, och ovanpå är hortensia täckt med torr strö.

Därefter omsluts strukturen med en vattentät trasa, och när snö dyker upp bildas en snödriva, där busken värms upp och skyddas på ett tillförlitligt sätt från vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reanimering av hortensior efter vintern

Om växten inte har förberetts ordentligt för vinterperioden kan den överleva, men den kommer att se sjuk och ful ut. När hortensia inte växer efter vintern, blir den svart och fläckar observeras på bladen, du kan lätt förstå att busken troligtvis är frusen, attackerades av skadedjur eller en svamp.

Det är möjligt att återuppliva en försvagad anläggning, för detta måste du utföra ett antal reparationsprocedurer

  • Om det finns symptom på insekter kommer det att behövas sprutning med insekticidmedel. Att spraya en Bordeaux -blandning hjälper från olika typer av svampar, men med total infektion från skadat lövverk är det klokare att bli av och först behandla med fungicider.
  • För att lösa problemet med dålig tillväxt, när hortensia inte vaknar, kan du använda komplexa verktyg. Påfyllning av näringsämnen hjälper till att återuppliva växten, och nästa år kommer kulturen att återigen glädja dig med sprudlande blomning.
  • Det finns också en möjlighet att jordkompositionen var orsaken. Alla hortensior, i en eller annan grad, älskar sur jord, men med tiden tar de syror från den. Detta innebär att det kommer att vara nödvändigt att försura jorden, och för detta är det inte nödvändigt att välja kraftfulla läkemedel. Försurning utförs med de vanliga medel som finns i varje hem: detta är oxalsyra, bärnstenssyra, citronsyra eller citronsaft, kaliumnitrat och elektrolytlösning.

Det är bättre att undvika ättikslösningar, eftersom de kan förstöra kolonierna av fördelaktiga mikroorganismer i jorden och den optimala balansen i den naturliga miljön kommer att störas.

När du växer i din trädgård en så fantastiskt vacker växt som hortensia, kan du inte försumma kraven för dess innehåll. Rätt odlingsteknik, beskärning och skyddsåtgärder i väntan på kallt väder hjälper till att bevara kulturen och behålla den i ett hälsosamt (i alla avseenden), blommande tillstånd.

Du kommer att lära dig att ta hand om hortensia tidigt på våren i följande video.

Rekommenderad: