Amerikansk Agave (17 Foton): Beskrivning, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma Och Under Naturliga Förhållanden

Innehållsförteckning:

Video: Amerikansk Agave (17 Foton): Beskrivning, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma Och Under Naturliga Förhållanden

Video: Amerikansk Agave (17 Foton): Beskrivning, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma Och Under Naturliga Förhållanden
Video: Dejtingproffset: Så skriver du det perfekta första meddelandet | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play 2024, Maj
Amerikansk Agave (17 Foton): Beskrivning, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma Och Under Naturliga Förhållanden
Amerikansk Agave (17 Foton): Beskrivning, Funktioner För Plantering Och Vård Hemma Och Under Naturliga Förhållanden
Anonim

Amerikansk agave är en stamlös flerårig rosettväxt som är en släkting till grödor som kaktus eller aloe. Även i antiken var denna blomma värderad för sina helande egenskaper. Agave har inte förlorat sin berömmelse som en medicinsk växt även nu, och därför föredrar många att odla den hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens egenskaper

Hemma, i öknar och steniga områden i Centralamerika, kan du hitta upp till 300 arter av agavesorter. Under ryska förhållanden är det den amerikanska agaven som är mycket populär. De förhållanden för kultur som ligger närmast den naturliga miljön kan skapas i vårt land endast på Krim; i andra regioner kan agave bara odlas hemma eller i ett växthus.

Växten har praktiskt taget ingen stam. Det är snarare det, men så kort att det inte syns . Tvärdiametern på sorten når 3-4 m. Agave har gröna blad, ibland finns det brokiga exemplar. Unga växter kan ha spetsiga rör vid bladens spetsar. Peduncle är en pil 6-12 m lång, upp till 17 tusen mycket små gulgröna blommor kan visas på ett exemplar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos arten är förmågan att lagra vatten, på grund av vilket plattorna är tjocka och köttiga.

Bild
Bild

Ansökan

I Amerika, Indien, Sri Lanka odlas kulturen för medicinska ändamål. Dessutom kan bladen användas för hushållsuppgifter eller matlagning. Agave kan användas för att göra mattor, pappersprodukter och rep. Från plantans saft bereds pulque och mezcal - alkoholhaltiga drycker.

För medicinska ändamål kan agave användas som laxermedel .sker effekten inom 8-10 timmar efter användning av läkemedlet. Dessutom har anläggningen bakteriedödande, smärtstillande, febernedsättande egenskaper . Agave kan ha en slemlösande och antiinflammatorisk effekt. Växten innehåller element av anordrin och dynordrin, som har en preventiv effekt.

På grund av sina lugnande egenskaper kan växten ha en positiv effekt på neuralgi. Dessutom har agave en gynnsam effekt på ämnesomsättningen, tar bort överflödig vätska från kroppen, främjar sårläkning av hög kvalitet och stabiliserar bröstkörtlarna och gallblåsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantering (reproduktion) av agave är möjlig på tre sätt. Om sättet att plantera med frön väljs, är den optimala tiden för detta mitt i vintern. Fördjupa fröet till lös jord med 1 cm och ordna ett slags växthus ovanpå behållaren. Du kan till exempel använda OH -film eller glas.

Efter ett par veckor börjar de första skotten att dyka upp, och i slutet av den tredje månaden kan tre blad visas. Efter cirka tre veckor bildas en rosett. Metoden att så med frön är bra för sin enkelhet, men dess nackdel kan anses vara otillgänglighet för frön. Hemma blommar växten sällan, så det är ganska svårt att få korn på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan planteringsmetod är att plantera sticklingar. Efter att ha valt denna metod, följ dessa steg:

  • klipp ett blad vid foten av ett vuxet exemplar;
  • torka skärningen i frisk luft i 12 timmar;
  • plantera groddarna i sanden och täck med transparent material;
  • så snart några blad dyker upp kan skottet transplanteras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning är en ganska populär avelsmetod, denna plantering bidrar till full utveckling och snabb tillväxt.

Den mest utbredda avelsmetoden är "spädbarn". De kan ses på anläggningens sida eller i närheten. Avkomman måste skäras av noggrant, lämnas en dag i frisk luft och planteras i en separat behållare. Det är inte nödvändigt att ordna växthusförhållanden med film eller glas. Efter att ha planterat "bebisar" eller sticklingar, kom ihåg att groddarna behöver ganska sällsynt fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Efter att ha planterat en agave i en kruka, följ dessa riktlinjer när du lämnar.

  • Ge bra belysning för anläggningen . Det ska vara en solig plats i södra fönstret. Agave mår inte bra i skuggan, bladen blir livlösa. Den optimala temperaturen för att hålla kulturen hemma är + 18 + 28 grader. På sommaren är det tillåtet att plantera ett prov i öppen mark, men bara om lufttemperaturen är minst +10 grader. Lägre temperaturer kan döda växten.
  • Agave är likgiltig mot fukt och tolererar perfekt torktid , Det är dock mycket viktigt att följa torkningsproceduren. Faktum är att dammet som lägger sig på bladplattan negativt påverkar vitala processer, inte tillåter full andning, därför är regelbunden rengöring av bladen en förutsättning för odling av agave.
  • Var särskilt uppmärksam på vattningssystemet . Växten behöver fukt endast om det översta lagret av jorden är helt torrt. Under de kallare månaderna är det tillräckligt att vattna grödan en gång i månaden.
  • Som gödningsmedel krävs användning av mineralblandningar för succulenter med låg kvävehalt . Håll koll på portioner och matningsfrekvens. Överfodring av agave hotar att försvaga immunsystemet, vilket i sin tur provocerar bildandet av sjukdomar och attacker av skadedjur.
  • Varje år måste ett ungt exemplar planteras om .… För en odlad växt är det tillräckligt att utföra transplantationen vartannat till tre år. Under transplantation är det viktigt att lämna rothalsbandet ovanför ytan för att förhindra sönderfallsprocesser. Efter transplantation komprimeras inte rotsystemet med jord, utan pressas ner med stenar. Den mest föredragna versionen av jordblandningen framställs av lika delar lövmark, humus, sand och dubbelt så mycket torvmark.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kampen mot sjukdomar och skadliga insekter förtjänar särskild uppmärksamhet. Mest av allt älskar thrips och skalinsekter att äta på amerikansk agave. Vanligtvis är individer visuellt märkbara. De kan tas bort mekaniskt med en bomullspinne dränkt i alkohol. Om kulturen påverkas helt av insekter, hjälper läkemedlet "Actellik" till att rätta till situationen.

Vissa odlare föredrar att bli av med skadedjur med hjälp av folkrecept . Till exempel kan du blanda malet vitlök, tvål och vatten och torka växten med det resulterande ämnet. Av sjukdomarna påverkas agave oftast av svampar och olika typer av röta. Bruna och svarta fläckar med ojämna kanter indikerar sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bli av med sjukdomen rekommenderas att använda fungicider.

Rekommenderad: