Daurian Rhododendron (36 Foton): Regler För Plantering Av En Blomma, Funktioner För Vård Av Vild Rosmarin, Beskrivning Av Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Daurian Rhododendron (36 Foton): Regler För Plantering Av En Blomma, Funktioner För Vård Av Vild Rosmarin, Beskrivning Av Sorter

Video: Daurian Rhododendron (36 Foton): Regler För Plantering Av En Blomma, Funktioner För Vård Av Vild Rosmarin, Beskrivning Av Sorter
Video: Tre sommarblommor att gödsla med 2024, April
Daurian Rhododendron (36 Foton): Regler För Plantering Av En Blomma, Funktioner För Vård Av Vild Rosmarin, Beskrivning Av Sorter
Daurian Rhododendron (36 Foton): Regler För Plantering Av En Blomma, Funktioner För Vård Av Vild Rosmarin, Beskrivning Av Sorter
Anonim

Daurian rhododendron är en unik, ljus och vacker blomma. Det kan vara antingen vintergröna eller lövfällande. Vackra ljusa blomställningar lockar omedelbart uppmärksamhet och blir platsens huvuddekoration. Utseendet på vild rosmarin, liksom reglerna för plantering och vård av det, kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

Beskrivning

Daurian rhododendron är en växt som tillhör familjen ljung, varför våra landsmän ofta kallar det vild rosmarin. Det andra outtalade namnet är rosenträ. Så här översätts själva namnet från grekiska. Detta förklaras av närvaron av ljusrosa blommor, men det finns ingen likhet med en vanlig trädgårdsros. Denna växt är klassad som en vild växt, men med rätt odling kan den ganska enkelt odlas på din webbplats. Det är en vintergrön buske, upp till två meter hög, och med blad i mängden 25 till 40 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammarna är täckta med en liten tupplur, deras färg är grönlila. De är tjocka och köttiga, och under blomningen av rhododendron är de praktiskt taget osynliga på grund av överflödet av rosa blommor.

Själva bladen är cirka 3 cm breda och upp till 5 cm långa, de är täta, ganska köttiga och behagliga vid beröring. Färgen ändras beroende på årstid: ju närmare vintern desto mörkare blir de och tidigt på våren är färgen ljusgrön med en liten glans. Med ankomsten av kallt väder har växten inte tid att kasta alla löv, så några av dem övervintrar direkt på stjälkarna. Dahurian rhododendron blommor är som regel målade rosa eller lila, deras utseende liknar små och vackra klockor . I vissa sorter är blommorna själva målade i vita toner. De växer i kluster på 15–20 bitar i en pensel. Storleken på varje blomma är cirka 4 cm. Blomningen i genomsnitt varar från början av april till slutet av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen växer denna blomma främst på tempererade klimatiska breddgrader. Det kan ofta hittas i stepparna i Asien, Mongoliet och i Transbaikalia - Dauria. Efter slutet av blomningen, i stället för blommorna, visas frukter i form av en liten frökapsel. Växten tål svåra frost - upp till 45 grader under noll, och dess genomsnittliga livslängd är 50 år.

Alla sorter av Daurian rhododendron är inte lämpliga för att odla hemma . Några av dem har giftig pollen och är ofta orsaken till allvarliga allergier. Biodlare bör också odla denna växt med extrem försiktighet, eftersom honung från pollen har starka hallucinogena egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

För hemodling erbjuder botaniker idag följande sorter av denna växt.

Rhododendron "April Snow " Är en halvgrönblomstig flerårig buske, det andra namnet är Daurian vild rosmarin. Buskens höjd, liksom bredden, kan nå en och en halv meter. Växten växer cirka 7 cm per år. Den maximala bladstorleken är 4 cm, färgen är ljusgrön. Blommorna ligger i skottens ändar, deras storlek är högst 4,5 cm. Färgen är vit med en krämskugga. Blomningen börjar tidigt, även innan bladen löses upp, runt mitten av april.

Bild
Bild
Bild
Bild

April Jam - en kompakt buske, vars höjd inte överstiger 70 cm och bredden är 85 cm. Blommorna är dubbla, vita, trattformade. Deras storlek kan nå 5 cm, de växer i penslar. Bladen är mörka olivfärgade och elliptiska. Blomningen sker i början av april och varar upp till en och en halv månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ledum . Daurian rhododendron och denna blomma har ett gemensamt ursprung. De tillhör båda familjen ljung. Dessa är små vintergröna buskar, stjälkarna är täckta med en liten hög och bladen är målade i en mörkgrön färg, som växlar till brunt med kallt väder. Blommorna är vita, ibland rosa eller lila. Efter slutet av blomningen bildas fröskalar på deras plats. Precis som andra sorter av rododendron blommar den i april - början av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Varje växtförädlare kan bli ägare till en sådan buske. Allt du behöver är att köpa plantor. För att göra detta måste du kontakta en specialaffär. Du bör vara beredd på att priset på riktiga plantor av denna växt är ganska högt. Det är mycket viktigt att förbereda rätt jord, det är dess närvaro som säkerställer 90% av framgångsrik plantering av rododendron . För att göra detta måste du antingen köpa färdig jord eller samla ett substrat från barrskogar, där dess surhet inte överstiger 5, 5 enheter.

Bild
Bild

Den ytterligare sekvensen av åtgärder kommer att vara följande

  • På den valda marken grävs ett hål för plantor . Dess bredd bör vara minst 70 cm och djupet bör vara en halv meter.
  • Det första lagret är dränering . Det måste vara granit och inte på något sätt kalksten. Annars kommer växten att vara sjuk länge eller inte rota alls.
  • Nu, nästan till toppen, fyller vi hålet med det förberedda underlaget .… Rhododendronens högsta tillväxtpunkt bör vara flera centimeter över jordytan.
  • Vi installerar en planta i mitten av gropen och håll den med en hand och fyll marken.
  • Vattna plantan rikligt med vatten tills den blötlagda jorden helt döljer rötterna. Strö underlaget om det behövs.
  • Ovanifrån är det absolut nödvändigt att göra mulching . Fallna gran- eller tallnålar är lämpliga för detta, eller så kan du använda hackad och torkad aspbark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att komma ihåg att för höga sorter av Daurian rhododendron bör avståndet mellan plantor vara cirka 2 meter, och för lågväxande buskar räcker en halv meter.

Men för att busken verkligen ska rota sig väl, växa normalt och behaga med riklig blomning, det är nödvändigt att välja rätt plats för landningen:

  • platsen ska vara väl upplyst , men utan direkt kontakt med växten av direkta solstrålar;
  • utkast och rådande starka nordliga vindar utesluts;
  • grundvatten bör ligga på minst 2 meters djup, och ansamling av smält- eller regnvatten bör uteslutas vid landningsplatsen;
  • det ska inte finnas några byggnader intill landningen som kastar en lång skugga, liksom träd med ett starkt ytligt rotsystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det perfekta valet skulle vara områden där barr- och lövträd växer, där jorden är ljus och det inte finns överskott av fukt och direkt solljus.

Vård

Innan vintern börjar förbereds ytterligare täckmaterial för busken från gran "ben" och torra löv. Vattna växten bör utföras regelbundet, eftersom rhododendron älskar hög luftfuktighet. Erfarna botaniker rekommenderar starkt att endast mjukt och ännu bättre smältvatten används för att vattna det.

Under växtens blomning, under bevattning, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att säkerställa att vätskan inte faller på blommorna själva, annars börjar de ruttna och fula mörka fläckar visas på ytan. Daurian rhododendron behöver också regelbunden utfodring. En gång om året tillsätts en hink kompost och humus till ett grunt djup efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För bättre tillväxt och utveckling av busken utförs periodisk utfodring enligt följande schema

  • I 10 liter vatten löses 20 g urea och kaliumsulfat . Lösningen används för bevattning i en mängd av tre liter per buske en gång under perioden med intensiv blomning, som regel är detta början av maj.
  • Lös 1 sked kaliumsulfat och eventuellt gödselmedel för blommande växter i 10 liter vatten . Toppdressing utförs en gång i en volym på 5 liter per buske i slutet av blomningen.
  • I juni, efter blomningens fullständiga slut , varje buske matas med en lösning av 5 liter vatten, i vilket 15 g superfosfat och kaliumsulfat löses.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterlevnad av dessa enkla regler för vård av Daurian rhododendron kommer att ge växten alla nödvändiga näringsämnen och element.

Reproduktionsmetoder

För närvarande finns det tre huvudsakliga sätt att odla denna buske hemma.

Bild
Bild

Frön

Detta alternativ är det längsta och svåraste. Vanligtvis tar endast erfarna odlare till det. Handlingsschemat är följande.

  • Såjord förbereds från lika stora mängder torv och sand. De återfuktar dess yta väl.
  • Buskfrön läggs ut ovanpå på ett avstånd av cirka 5 cm från varandra och täck behållaren med en film.
  • Improviserat växthus ska vara på en upplyst plats med en konstant temperatur på cirka 20 grader. Dess innehåll fuktas och ventileras dagligen. Första skott ska visas tidigast 21 dagar senare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådd utförs i början av april. Efter uppkomsten av massskott avlägsnas filmen, plantorna hålls vid en temperatur av 16-18 grader över noll. Sommartid bör vara från 16 till 18 timmar. Vatten endast genom pallen. I juni, det vill säga efter 2–2, 5 månader från det att fröna såddes, plockas plantorna. Temperaturen ska också vara runt 18 grader.

Nästa år, på våren, planteras plantorna igen och inom ett år odlas de enligt samma schema, och först efter ytterligare ett år kan plantorna transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Rotskärning

Detta uppfödningsalternativ är lämpligt för nybörjare. Det är enkelt och i en ganska snäv tidsram. låter dig få en blommande Daurian rhododendron på din webbplats.

  • I början av våren buskens sidoskott är böjda mot marken.
  • Gräver ut från sidan ett litet hål som inte är mer än 15 cm djupt.
  • Det placerar ett skott i det med en nödvändigtvis utvecklad knopp . Strö den ovanpå med jord så att den inte kan böjas av sig själv.
  • Vattna rotskärningen , och under hela den varma årstiden vattnas arbetsstycket regelbundet och ströks vid behov med jord.

Rotningen kommer att fortsätta till ungefär mitten av september. Efter det kan du helt skilja skottet från föräldraroten och transplantera det i en tillfällig behållare. På vintern hålls sticklingarna i ett varmt rum med en temperatur på cirka 18 grader. Och i början av april transplanteras de till en permanent plats.

Bild
Bild

Om så önskas kan rotskärningen inte separeras på hösten, utan lämna växten i denna form till nästa vår och transplantera den omedelbart till en permanent växtplats.

Sticklingar

Om så önskas kan de övre delarna av stjälkarna också rotas på sommaren. För att göra detta måste du göra följande.

  • Skär av unga skott i juli som dök upp i år. Längd - 5 cm, antal blad - 3 bitar.
  • Gör ett snett snitt och lägg stjälkarna i en blandning av torv och sand under glas, vid en temperatur på 26 grader. Underlaget ska alltid vara fuktigt.
  • Efter två månader, behållare med plantor överföras till ett mörkt rum, temperaturen är cirka 12 grader över noll.
Bild
Bild

När våren börjar, runt slutet av mars, planteras sticklingarna på en permanent plats.

Sjukdomar och skadedjur

Daurian rhododendron är mottaglig för två sjukdomar.

  • Röda prickar . De visas på bladen på en buske och ligger längs dess vener. Deras utseende signalerar brist på näringsämnen i jorden. Därför är det nödvändigt att gödsla med kvävegödsel.
  • Kloros - Detta är utseendet på gula fläckar på bladens yta. Deras utseende innebär att det finns stillastående fukt i jorden, liksom brist på kväve och kalium. Vattning görs mer sällsynt och speciell utfodring används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om busken planterades i en gynnsam miljö och man tar väl hand om den, så är sådana sjukdomar inte rädda för den.

Ibland attackeras den dauriska rhododendronen av skadedjur:

  • fured weevil - för att bli av med det, använd "Bazudin", "Furadan" eller "Karbofos";
  • spindelkvalster , rododendronbuggen och den asiatiska trädgårdsbaggen elimineras genom att spraya buskarna med Diazinon -lösning;
  • från mjölk växten kommer att räddas genom att spraya med "Karbofos";
  • rökning av buskar med svavel gör att du kan eliminera smalvingad malgruva .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att följa dessa enkla tips kommer att göra det enkelt att odla en så vacker växt som Daurian rhododendron hemma.

Rekommenderad: