Torenia (44 Foton): Odla Blommor Från Frön Och Sticklingar Hemma. Beskrivning Av Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Torenia (44 Foton): Odla Blommor Från Frön Och Sticklingar Hemma. Beskrivning Av Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Video: Torenia (44 Foton): Odla Blommor Från Frön Och Sticklingar Hemma. Beskrivning Av Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Video: Tips & trix jordgubbar - Kosters Trädgårdar 2024, April
Torenia (44 Foton): Odla Blommor Från Frön Och Sticklingar Hemma. Beskrivning Av Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Torenia (44 Foton): Odla Blommor Från Frön Och Sticklingar Hemma. Beskrivning Av Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Anonim

Torenia har blivit utbredd i vårt område. Hemorten för denna exotiska skönhet är de afrikanska tropikerna. Växten lockar uppmärksamhet med sina ursprungliga blomställningar. Blommans form är rörformig, påminner utåt om den välkända klockan. Släktet Torenia inkluderar mer än 40 växtarter. Vanligtvis odlas blomman som ettårig. När man odlar torenia inomhus eller i ett växthus förlängs dess livslängd med flera år. I vården är en sådan klocka opretentiös och ganska resistent mot olika sjukdomar. I artikeln kommer vi att överväga växtens egenskaper och odlingsmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Torenia sticker ut bland det stora antalet blommor för sitt ursprungliga utseende. Denna örtartade ettåriga tillhör familjen Norichnikov . Växten bildar en liten frodig buske med grenade krypande stjälkar. Höjden på en vuxen torsion kan nå 30 centimeter. Kronbladen på en tropisk växt har en mängd olika färger: från känsliga ljusa nyanser till rika mörka. Arrangemanget av lansettformade bladplattor är alternativt. De har en långsträckt form. Bladens kanter är släta och deras spetsar är något spetsiga. Bladen är målade i en iögonfallande grön färg, och deras vener är en ton ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills har experter odlat många sorter av denna växt. Många av dem är delvis fläckiga. Det finns också sorter med två eller till och med tre färger. På grund av dess dekorativa egenskaper används den exotiska blomman ofta för att dekorera trädgårdar eller rekreationsområden . Torenia blommor blommar i slutet av den senaste sommarmånaden. Den våldsamma blomningen fortsätter till höstkylan, varefter avlånga frukter visas i stället för de blekta blomställningarna.

Växten kan odlas både utomhus och inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

Många sorter och hybrider av en exotisk växt har fötts upp av trädgårdsmästare. På bakgårdssängar och i parker används det oftast gul eller mörklila torenia, liksom Fournier … Det är svårt att bestämma blomman enligt artskarakteristiken; vanligtvis styrs de av buskens färg vid valet.

För odling i trädgården och inomhus används olika typer av torenia. Men deras blomning har många likheter och kan inte annat än att behaga sin ägare.

Bild
Bild

Trädgårdsmästare skiljer 3 huvudsakliga växtsorter

  • Torenia är gul . Växtens blomställningar är gula, mitten är lila och den nedre delen har en mörkare rand som ser ut som en tunga.
  • Torenia är mörklila . Små blommor med rörformigt utseende är lila. Arrangemanget av blommor är singel. De motsatta bladen är spetsade mot slutet, och deras kanter liknar en julgran. Buskarnas skott är långsträckta.
  • Torenia Fournier . Denna sort anses vara den mest populära. Buskar har grenande skott. Långa äggformade blad. Läppar och kronblad är ofta parade med levande blues och lila. Fournier passar både för odling på en personlig tomt och i huset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den senare sorten av torenia innehåller många underarter som ofta används i landskapsarkitektur eller odlas inomhus

  • Quai Burgund . Dessa ettåriga är mycket kompakta i form: de växer upp till 25 centimeter i höjd. Buskens löv är frodiga och blomningen varar ganska länge. Blomställningar har en speciell form och färgschema. Det tål höga temperaturer och torka bra.
  • " Cauai Mix ". Denna sort blommar tidigt. Ett stort antal flexibla grenar bildar frodiga kompakta buskar upp till 20 centimeter höga. På grund av dess dekorativa egenskaper dekorerar den ofta balkonger, vanligtvis odlade i krukor. Blomningen fortsätter under en lång tid. Utsprutning av knoppar är vågig.
  • " Citronpinne " … Frodiga löv fästs på buskens jämna stjälk. Växten är täckt med ett stort antal blommor. Storleken på en sådan vridning är mycket kompakt. Tropisk blomma blommar länge. Kronbladen är vita och färgade med citronnyanser.
  • Citron droppe . Denna årliga har ett spektakulärt utseende. Frodigt lövverk och grenade skott bildar en kompakt, klotformig buske. Höjden på en vuxen växt är 20 centimeter. Blommorna är målade i en delikat vit färg och dekorerade med en rik citronfläck. Sådana blommor odlas både i inomhuskrukor och i trädgårdsbäddar. Växten används ofta för gruppplantering.
  • " Hertiginna ". Växten är en snabbt växande växt och når en höjd av 20 centimeter. Den lilla busken har frodigt lövverk, blomningen börjar tidigt och varar ganska länge. Blommorna har en rörform, är målade blå med en lila nyans och en fläck observeras på den nedre "läppen".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Planteringen av denna exotiska blomma måste behandlas mycket noggrant på grund av dess bräcklighet och ömhet. Det rekommenderas inte att lämna plantor i trädgården i förväg. Ett undantag kan vara fullständig frånvaro av nattfrost. En ung växt är mycket känslig för låga temperaturer, så att även den minsta risken för kallt väder kan förstöra den. Därför bör planteringen av torenia göras i början av sommaren.

Den tropiska skönheten är mycket förtjust i bördig jord med bra luftfiltrering

Lerig eller sandig lerjord är bäst lämpad för odling av sådana blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torenia ställer mycket krav på belysning . Därför bör sätet vara väl upplyst, men direkt solljus bör inte tillåtas. Denna faktor kan förstöra växten även i de inledande utvecklingsstadierna. I skuggade områden växer buskarna snabbt, men de kan inte tillfredsställa sin ägare med riklig blomning.

Av ovanstående skäl rekommenderas att välja ett något skuggat fotavtryck. Platsen måste vara väl skyddad från även den svagaste vinden eller drag.

En jordblandning för plantering av ovanlig torenia kan erhållas genom att blanda lika mycket trädgårdsjord med flodsand. Avståndet mellan plantorna bör vara minst 15–20 centimeter . När man planterar blommor i exempelvis plastlådor tjocknar planteringen lite, men avståndet mellan plantorna bör fortfarande vara 10 centimeter. Efter plantering fuktas jorden, men vatten bör inte komma på bladen på torenia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

När du lämnar är en tropisk blomma praktiskt taget opretentiös och kräver ett minimum av uppmärksamhet. Det viktigaste är att noggrant observera växten för att förhindra att skadedjur uppträder på den, vidta förebyggande åtgärder mot sjukdomar, för att gödsla och vattna efter behov. Marken runt växten behöver periodisk mulching. Området runt vridningen bör regelbundet rengöras från ogräs.

Växten behöver inte transplanteras om det inte finns allvarliga skäl i form av infektioner med olika farliga virus.

Bild
Bild

Vattning

På sommaren måste växten vattnas regelbundet, och på vintern minimeras fukten. Det är omöjligt för vattnet att falla på blomknopparna under vattning - bara jorden fuktas. Stagnerat vatten kan leda till förfall av rotsystemet. Därför måste jorden runt buskarna lossas efter fuktning.

Om växten odlas hemma är det nödvändigt att ge den en hög luftfuktighet . Sprutning kommer inte att räcka, men närvaron av våt dränering i botten av potten kommer att vara en utmärkt väg ut ur situationen. Torr inomhusluft kommer att påverka toriaens hälsa negativt och leda till att spindelmider ser ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Växten behöver regelbunden befruktning med näringsämnen. Denna process måste utföras minst en gång varannan vecka. Det är bäst att köpa formuleringar avsedda för blommande växter . Det rekommenderas att gödsla torenia tillsammans med dess vattning. Komplex gödselmedel måste lösas upp i vatten och fuktas med den resulterande vätskan. Denna metod kommer att påskynda effekten av utfodring.

Bild
Bild

Beskärning

När groddens längd har nått 8 centimeter kan du utföra den första nypningen. Efter att ha transplanterat unga buskar i öppen mark eller i en kruka kläms den övre delen av skotten. Så torrenterna kommer att kunna bita snabbare. Om det finns skadade eller ohälsosamma föremål måste en borttagningsprocess utföras. Globulära busksorter måste hållas i form genom formativ beskärning.

Denna procedur utförs i juni under plantans växtsäsong.

Blomma

Det viktigaste är att vattna i tid, lossa jorden, rycka upp ogräs så att de inte stör knopparnas tillväxt och utveckling och därefter utkastning. Med denna omsorg kommer vissnande processen att ske i tid, vilket i sin tur kommer att påskynda bildandet av nya knoppar. För att förbättra kvaliteten på blomställningarna befruktas torenia med kaliumbaserade förband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Vår växt odlas vanligtvis som ettårig. Saken är att torenia (på grund av sitt exotiska ursprung) är en värmeälskande blomma och inte tål vinterfrost. På hösten, före kallt väder, bör du samla alla frön från frukterna, klippa av den gröna delen av busken och ta försiktigt bort rötterna från marken.

Om toria odlas inomhus, bör rumstemperaturen under kallt väder inte sjunka under 15 grader.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två huvudmetoder för att odla tropiska torrenter hemma.

Växer från frön . Att så plantmaterial rekommenderas tidigt på våren. För detta behöver du små behållare minst 10 centimeter höga. Behållaren måste ha ett dräneringshål. Detta är nödvändigt för att förhindra stagnation av vatten vid buskens rhizom. Om det inte finns några hål måste du göra dem själv. Jordblandningen hälls i behållaren och fuktas väl. Då bör du göra små fördjupningar som motsvarar behållarens längd. Det maximala avståndet mellan dem är 5 centimeter. Avståndet mellan frön planterade i samma rad bör inte överstiga 3 centimeter. Efter sådd av planteringsmaterialet täcks behållarna med glas och läggs i en plastpåse. Ett sådant växthus kommer att vara en utmärkt tillväxtstimulator för frön. Fröna ligger begravda en halv centimeter i jorden.

Du måste förvara behållare med framtida skyfall på en varm plats, temperaturen bör vara minst 22 grader. De första skotten visas redan den tredje veckan efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar … Planteringsmaterial kan erhållas efter beskärning av växten. Den optimala längden på sticklingarna är 7 centimeter. Skott planteras i perlit eller vermikulit. Då och då måste plantorna vattnas. Efter några veckor bildas rotsystemet. Med denna reproduktionsmetod får den nya blomman alla moderplantans sortkvaliteter. När busken är helt formad kan den planteras i trädgårdsbäddar eller hängande krukor. Det andra alternativet är perfekt för att dekorera en loggia eller en öppen veranda. Torenia kan också transplanteras i inomhuskrukor och dekoreras med en tropisk växt runt fönstren i ditt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I processen med att odla toreniablommor finns det praktiskt taget inga problem med växtens hälsa. Denna exotiska klocka har en hög nivå av skadedjursresistens och blir nästan aldrig sjuk.

Den enda parasiten som kan skada en buske är en svamp . När denna infektion inträffar skadas löv och grenar mest.

Om växten inte vattnas ordentligt kan det också uppstå komplikationer. Fuktstagnation kan påverka tillväxten negativt, och dess rotsystem kommer att börja ruttna. Om denna sjukdom fortfarande påverkar buskarna är det nödvändigt att behandla dem med en fungicidlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som tidigare nämnts kan torr inomhusluft negativt påverka blommans hälsa. Den försvagas och attackeras av en spindelkvalster. För att bli av med skadedjur och återställa blomman, rekommenderas att spraya den regelbundet med ett läkemedel . För detta ändamål använder trädgårdsmästare vanligtvis en lösning baserad på eteriska oljor: 10 droppar per 1,5 liter vatten.

Alla ovanstående orsaker orsakas av brott mot reglerna för vård av torenia. Därför är det ett utmärkt förebyggande av sjukdomar för växten för att säkerställa normala förhållanden för att hålla. Nyckeln till en framgångsrik odling av en tropisk skönhet är regelbunden jordfuktighet, konstant utfodring och uteslutning av vatten från att komma in i buskens löv.

Rekommenderad: