Hur Transplanteras Ficus? 26 Foton Transplantera Den Till En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Hur Transplanteras Korrekt På Vintern Och Kan Det Göras?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Ficus? 26 Foton Transplantera Den Till En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Hur Transplanteras Korrekt På Vintern Och Kan Det Göras?

Video: Hur Transplanteras Ficus? 26 Foton Transplantera Den Till En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Hur Transplanteras Korrekt På Vintern Och Kan Det Göras?
Video: Велосипед Stels Focus V 26 18 Sp V030 (2018) 2024, Maj
Hur Transplanteras Ficus? 26 Foton Transplantera Den Till En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Hur Transplanteras Korrekt På Vintern Och Kan Det Göras?
Hur Transplanteras Ficus? 26 Foton Transplantera Den Till En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Hur Transplanteras Korrekt På Vintern Och Kan Det Göras?
Anonim

Ficuses är graciösa inomhusväxter som är populära bland blomsterodlare på grund av deras fantastiska dekorativa effekt. För att dessa opretentiösa varelser ska kunna växa och utvecklas fullt ut och glädja sin ägare med smaragdblankt lövverk, är det viktigt för dem att ge bekväma levnadsförhållanden. En av de viktiga nyanserna hos växande ficuses är associerad med deras transplantationer. Låt oss överväga hur växten transplanteras och vilka villkor som måste följas under denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Växttransplantation är ett ansvarsfullt och tidskrävande förfarande som kräver att ett antal viktiga krav följs. Först och främst bör du se till att ficus verkligen behöver byta kruka och underlag. Det faktum att tiden är inne för att transplantera ficus indikeras av tecken som:

  • groning av rötter genom hål för dränering av vatten;
  • snabb torkning av jordklumpen efter vattning;
  • unga blad är mycket mindre i storlek än gamla;
  • att vattna i jorden i en kruka.
Bild
Bild

Groning av rötter

Det faktum att ficusrötterna har blivit trånga i krukan bevisas av deras aktiva grobarhet utanför behållaren. På jakt efter ledigt utrymme börjar rötterna tränga igenom dräneringshål, där de kan ses med blotta ögat. Rötter sammanflätade ofta med varandra kryper ut till jordytan och försöker bryta sig ut ur krukans kanter.

Bild
Bild

Snabb torkning av jorden

Ett av de säkra tecknen på att växten behöver en akut transplantation är den snabba torkningen av jordkoma efter vattning. När volymen av rotmassan överstiger jordkomas volym, kvarhålls inte fukt i substratet utan absorberas aktivt av rötterna . Detta leder till en betydande ökning av vattningens frekvens.

Bild
Bild

Skillnad i bladstorlek

Om ficusträdets unga blad inte på något sätt kan vara lika stora som det gamla lövverket, indikerar detta tydligt att växten saknar lämpliga resurser - fukt och näringsämnen. Brist på dessa resurser uppstår när krukan blir för liten för ficus, och de sammanflätade rötterna börjar klara sina funktioner dåligt.

Detta kräver i sin tur en nödtransplantation.

Bild
Bild

Vattentätning av underlaget

Konsekvensen av en ökning av vattningsfrekvensen är försurning och vattentäppning av jordsubstratet i en kruka med en växt. Som ett resultat börjar jordklumpen utstråla en obehaglig lukt, och en specifik plack bildas på markens yta. Detta ökar risken för att utveckla rotröta, vilket kan förstöra växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Ficuses som nyligen köpts i butiken ska transplanteras. Efter köpet förvaras de i karantän i 2-3 veckor, isoleras från andra växter och förbereds sedan för transplantation. Behovet av detta förfarande beror på det faktum att vanligtvis ett köpt substrat inte är lämpligt för vidare odling av ficuses. Denna jordblandning används för att underlätta transport av växter. Det är tätare, dåligt dränerat och näringsfattigt. Det är mycket oönskat att använda butiksköpt jordblandning för odling av inomhusväxter.

Vid beräkning av tidpunkten för transplantation av växter är det nödvändigt att ta hänsyn till deras ålder.

Till exempel bör unga ficuses mindre än tre år omplanteras varje år. I denna ålder utvecklas växter aktivt, vilket ökar grön- och rotmassan, och därför måste de regelbundet ersätta gamla trånga krukor med rymligare behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Äldre träd, vars ålder varierar från 3 till 6 år, transplanteras en gång vartannat år. Växter i detta intervall av liv saktar ner sin utveckling något, även om de fortsätter att bilda nya skott och rötter. Genom att plantera om en växt i denna ålder enligt schemat ger blomsterhandlaren sitt gröna husdjur optimala och bekväma levnadsförhållanden.

Mogna ficuses vid 6 års ålder eller mer transplanteras vart femte år. Periodiskt, för att förnya den utarmade jorden från krukan, ta försiktigt bort det översta lagret och täck med färsk näringsjord.

Bild
Bild

När kan du göra det här?

När du planerar att transplantera ficus är det nödvändigt att ta hänsyn till den tid på året då det är bäst och säkrast att utföra denna procedur. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att plantera om plantor tidigt på våren - tills de går in i uppvakningsfasen och börjar växa och utvecklas aktivt.

I vissa fall är det tillåtet att utföra en transplantation på hösten, när växten förbereder sig inför den kommande vintersäsongen. Medan vädret är varmt och soligt kommer den transplanterade ficusen att ha tid att återhämta sig. Det är oönskat att transplantera i november och under de följande vintermånaderna, eftersom plantans vitala processer i detta skede saktar ner.

Det är möjligt att transplantera ficuses på vintern endast i de mest extrema fallen, till exempel orsakade av en attack av skadedjur eller utvecklingen av sjukdomar som kräver akut behandling.

De flesta ficuses är smärtsamt toleranta mot transplantation, vilket tar mycket av deras styrka för anpassning och återhämtning. I större utsträckning gäller detta för transplantationer som görs på vintern. Därför, när du planterar växter i december, januari eller februari, bör du vara beredd på att ficus kan fälla alla löv, få ett smärtsamt och oförutsägbart utseende.

Bild
Bild

Träning

När du börjar transplantera ficus bör du förbereda en ny rymlig behållare och färskt substrat i förväg. Växtkrukan kan vara antingen plast eller keramik. På tal om behållarens storlek rekommenderar blomodlare att föredra krukor, där höjden och bredden är ungefär desamma. Det är viktigt att se till att det finns dräneringshål i botten av behållaren för att dränera vatten.

I förväg desinficeras nya krukor med kokande vatten, en lösning av kaliumpermanganat eller ett alkoholinnehållande medel. Det är att föredra att den nya behållaren är cirka 3 centimeter större i bredd och höjd än den gamla krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken för ficus ska vara lätt, fuktig och andas.

Lite sur eller neutral jord är mest föredragen. Täta jordar som innehåller en stor mängd lera är absolut inte lämpliga för ficuses.

Beroende på plantans ålder kan jordens sammansättning vara annorlunda. Så för unga ficuses rekommenderas en jordblandning av torv, lövhumus och sand, taget i lika stora proportioner. För äldre växter är en blandning av torv, sand och torv lämplig (alla ingredienser tas i lika stora proportioner).

Bild
Bild

När du förbereder jordblandningen är det tillåtet att lägga till en liten mängd dränering i den - krossad expanderad lera, fint grus, flodstenar. Ett två- eller tre centimeter dräneringsskikt läggs också på krukans botten. För större luftgenomsläpplighet tillsätts vermikulit till jordblandningen.

Före planteringen spills jordblandningen med en lösning av kaliumpermanganat, vilket kommer att förstöra de troliga patogenerna. Och även substratet bör behandlas med läkemedlet "Fitosporin", vilket kommer att ge profylax mot svampsjukdomar och parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Ett par dagar före transplantationen vattnas ficus inte. Detta gör att jordkoma kan torka ut lite och bli lättare, vilket minskar belastningen på rötterna och gör det lättare att transplantera hemma.

Det bör inte glömmas att nya växter efter köp i butiken transplanteras först efter 2-3 veckor. Under denna tidsperiod kommer ficusen att ha tid att anpassa sig till ovanliga förhållanden, och odlaren får möjlighet att objektivt bedöma sitt tillstånd.

När du förbereder dig för en ficustransplantation bör du beväpna dig med följande hjälpverktyg och material:

  • gamla tidningar;
  • liten spatel för blommor;
  • skarp sax (för att trimma skadade rötter och skott);
  • vattenkanna med varmt, sedimenterat vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att underlätta förfarandet är arbetsområdet täckt med tidningar. Ett tomt bassäng placeras bredvid för att hälla överflödigt underlag eller gammal jord, verktyg läggs ut - sax, en spatel eller skopa, en vattenkanna.

En ny kruka bereds omedelbart före proceduren. Ett lager av preparerat och behandlat substrat hälls i det ovanpå dräneringsskiktet och fyller ungefär en tredjedel av behållaren. Håll sedan ficus vid rotkragen, ta försiktigt bort den från den gamla krukan tillsammans med en jordklump. Om växten är svår att ta bort kan du försiktigt knacka på krukans utsida . I mycket svåra fall, om ficus är för stor och kraftfull, är det tillåtet att använda en träpinne, med vilken de vidhäftande rötterna försiktigt lossas från behållarens väggar.

Bild
Bild

Efter alla rekommendationer för transplantation steg för steg bör du undersöka blommans rötter efter extraktion. I en frisk växt är rötterna vita, ljusgula eller beige. När en växt skadas av skadedjur eller patogener får rötterna en rödbrun, smutsig grå, mörkbrun nyans.

Hittade torra, sjuka, skadade och ruttna rötter bör noggrant trimmas till en hälsosam del, varefter den avskurna platsen ska pulveriseras med aska eller krossat kol.

Om det finns spår av skadedjur på rotsystemet måste växten behandlas noggrant med kemikalier - insektsmedel.

Bild
Bild

Efter inspektion och bearbetning placeras ficus, tillsammans med en jordklump på rötterna, i en annan kruka. Bland blomsterhandlare kallas denna metod "omlastning". För att korrekt och med minst skada på transplantationsficus med denna metod måste du fokusera på mitten av krukan. Trädets stam bör placeras i mitten av behållaren.

Därefter fylls krukan helt med ett löst underlag och tampas försiktigt på toppen med en spatel. I slutet av arbetet vattnas blomman noggrant med en lösning av ett rotbildande stimulans. När jordklumpen torkar lite vattnas växten igen, men med vanligt sedimenterat vatten. Nästa vattning rekommenderas först efter en vecka, när trädet slår lite rot och återfår sin styrka.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Transplantationen kommer inte att vara särskilt stressande och smärtsam för växten om odlaren följer alla rekommendationer som föreskrivs i instruktionerna. Ett mycket viktigt skede efter transplantation är återhämtning, under vilken blomman bör tas om hand med särskild omsorg.

Vård under ficusens återhämtningsperiod efter transplantation ger de mest skonsamma förhållandena för det. Dessa inkluderar såsom:

  • ganska rikligt, men mjuk belysning;
  • stabil lufttemperatur;
  • konstant luftfuktighet och underlag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Medan växten anpassar sig efter transplantationen måste den ge ett överflöd av mjukt, diffust ljus. Det är inte tillåtet att exponera ficus på fönsterbrädan så att direkt solljus faller på den.

Efter transplantationen blir återhämtningen snabbare och bekvämare om rumstemperaturen hålls konstant vid 22-23 grader Celsius. Drag, kyla och temperaturförändringar är skadliga för de beskrivna vintergröna, så dessa faktorer bör noggrant undvikas.

Bild
Bild

Torr luft är skadligt för ficuses, så det rekommenderas att spraya plantorna regelbundet i varmt väder. Vissa odlare sprutar då och då ficuses med vatten med tillägg av Epin. Det låter dig återställa plantans styrka efter stress, vilket stimulerar dess intensiva utveckling.

Om ficus efter transplantation har tappat bladen eller till och med tappat lövverket helt, behöver du inte få panik. I de flesta fall är detta ett naturligt svar på stress. Risken att vissna och falla lövverk ökar många gånger om transplantationen gjordes vid fel tidpunkt - särskilt på vintern.

Det rekommenderas att gömma transplanterade små ficuses under en film genom att ordna ett improviserat växthus över krukan. Under sådana förhållanden kommer växter att återhämta sig snabbare från den stress de har utstått.

Rekommenderad: