Hur Transplanteras Aloe? Transplantera En Skott Eller Blommande Aloe I En Annan Kruka Steg För Steg Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Aloe? Transplantera En Skott Eller Blommande Aloe I En Annan Kruka Steg För Steg Hemma

Video: Hur Transplanteras Aloe? Transplantera En Skott Eller Blommande Aloe I En Annan Kruka Steg För Steg Hemma
Video: Transplanting an Aloe Vera Plant 2024, Maj
Hur Transplanteras Aloe? Transplantera En Skott Eller Blommande Aloe I En Annan Kruka Steg För Steg Hemma
Hur Transplanteras Aloe? Transplantera En Skott Eller Blommande Aloe I En Annan Kruka Steg För Steg Hemma
Anonim

När odlar inomhus grödor måste blomsterhandlaren följa de obligatoriska vårdåtgärderna för dem. Detta gäller även inomhusaloe. För att växten ska behålla sin vitalitet kan den kräva en transplantation, vilket är viktigt att utföra i tid och utsättas för vissa nyanser.

Bild
Bild

Vad är transplantationen till för?

Aloe är en saftig växt som behöver utrymme. Dess kraftfulla rotsystem växer ganska snabbt, därför, i färd med att odla en vacker och användbar gröda hemma, rekommenderas blomsterhandlaren att skapa bekväma förutsättningar för dess tillväxt och utveckling. Transplantation är ett måste för att säkerställa att det finns en frisk växt i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal skäl till varför en flerårig kan behöva en transplantation

  • Den främsta anledningen till att aloe aktivt odlas av människor är kulturens yttre attraktivitet . För att bevara den saftiga skönheten måste den transplanteras då och då, särskilt för en vuxen växt.
  • I färd med att växa kultur unga skott kommer att dyka upp runt henne i en kruka och på sig själv … Med ett stort antal av dem rekommenderas blomsterhandlaren att transplantera barnen i separata behållare. Groddarna kommer att ta upp många näringsämnen från modergrödan, sakta ner dess utveckling och tömma jorden i krukan. Dessutom kommer växterna att begränsa varandra och störa den korrekta utvecklingen. Som ett resultat kan blomman bli ensidig eller krökt, vilket kommer att påverka dess utseende negativt.
  • Förutom att öka storleken på antenndelen, aloe också rotsystemet växer Därför måste behållaren för anläggningen bytas ut mot en större. Underlåtenhet att följa denna regel kan orsaka att vissa rötter växer genom dräneringshålen i krukan, vilket gör det svårt att senare rota i en annan kruka. Ett tydligt tecken på att aloe -rhizomen har blivit för stor för krukan är dålig fuktinträngning i jorden.
  • Det kommer att vara nödvändigt att transplantera kulturen av en anledning gradvis utarmning av jorden som finns i krukan . Succulenter har en hög koefficient för mineralborttagning från jorden, medan kväve förbrukas i den mycket långsamt. Denna situation leder till det faktum att jorden från en stor mängd kväve helt enkelt förvandlas till damm, och det översta lagret blir stenigt, vilket blockerar flödet av fukt till rötterna. En blommande växt måste växa i näringsrik jord, annars dör dess nedre rad med blad och kulturen i sig blir blek, vilket resulterar i att blomman vissnar.
  • En akut transplantation kräver aloe, om dess rotsystem börjar ruttna . Sådana situationer kan uppstå med överdriven fukt i kulturen, liksom på grund av att en flerårig besegras av någon sjukdom. Tecken på ruttnande kommer att vara sur jord i krukan och svarta grödor. Sådana problem uppstår ofta på vintern.
  • Du måste transplantera växten i en annan behållare. efter köpet . Detta är nödvändigt eftersom grödorna säljs i butiker i ett underlag som inte är avsett för inomhusodling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna blomsterhandlare rekommenderar inte att du utför en kulturtransplantation utan goda skäl ., eftersom dessa manipulationer är en allvarlig påfrestning för växten, varefter den anpassar sig till nya förhållanden under ganska lång tid.

Det gäller även byte av krukväxt.

Bild
Bild

Hur ofta kan du plantera om?

I en ung kultur som inte har uppnått tre års ålder måste jorden årligen ersättas med en ökning av den använda krukans volym. Detta beror på blommans aktiva tillväxt. Vid tre års ålder utförs transplantationen en gång vartannat år . Det rekommenderas att rota vuxna stauder i en annan kruka högst en gång vart tredje år. Sådana grödor kommer redan att utvecklas ibland långsammare, så de kommer inte att kräva en årlig ökning av krukans storlek.

Bild
Bild

När är den bästa tiden att göra det?

Den bästa perioden för att rota aloe i en ny behållare är våren, det är viktigt att välja rätt tid så att växten bara lämnar vilande fas och inte börjar utvecklas aktivt ännu . Om du lyckas transplantera en saftig under denna period, kommer den aktiva metabolism som följer med växtsäsongen att hjälpa kulturen att snabbt anpassa sig till nya förhållanden och behålla sin hälsa. Detta gäller särskilt rotsystemet, som i alla fall kommer att störas och skadas i processen att ta bort växten från den gamla jorden och rota i en ny behållare. Vissa odlare utför aloe -transplantation på sommaren medan de sprider kulturen.

Det skulle vara mer korrekt att avstå från sådant arbete under hösten och vintern, eftersom den saftiga vid denna tidpunkt redan kommer att lida av brist på solljus, vilket kommer att försvaga dess immunitet. Dessutom är höst-vinterperioden en vilande fas för aloe. Som ett resultat kommer blomman att ta mycket längre tid att anpassa sig till nya förhållanden.

Under de kallare månaderna kan aloe transplanteras endast i extrema fall.

Bild
Bild

Träning

Att rota en växt hemma kommer att kräva förberedande behållare för plantering. Dess storlek bör väljas beroende på kulturens ålder: för en ung blomma behöver du en stor kruka, för aloe med groddar kan du bara byta ut jorden och också plantera "barnen" i separata krukor.

För odling av succulenter rekommenderas att du använder en behållare av plast eller keramik. I polymerkrukor kommer växten att utvecklas jämnt, men i en sådan behållare är det nödvändigt att se till att fukt inte stagnerar. När det gäller keramiska krukor kan detta material passera luft, vilket kommer att bidra till den naturliga avdunstningen av överflödig fukt samt normalisering av temperaturen. Således blir det lättare för odlaren att ta hand om sin växt i framtiden.

Innan man rotar in kulturen i den köpta behållaren måste den tvätta väl och torka väl.

Alla krukor ska ha dräneringshål i botten för att överflödig vätska ska komma ut, om aloe transplanteras i en gammal kruka måste den först desinficeras.

Bild
Bild

Korrekt beredning av jorden för kulturen hjälper till att minska stressen för växten; det är värt att rota aloe i ett substrat som är så identiskt som möjligt i sammansättning med den gamla jorden. Jorden kan köpas i butiken eller du kan laga den själv. I det första fallet bör substratet vara utformat för odling av succulenter och kaktusar. Om självberedning av jorden är planerad, bör vissa rekommendationer följas i denna fråga. Marken ska vara:

  • näringsrik och lätt;
  • med neutral syra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera alternativ för att förbereda substratet hemma:

  • jorden kan bestå av sand, lummigt och lerigt torvmark, taget i lika stora proportioner, med tillsats av hälften av torven;
  • arkjord, grov sand och kol.

Förutom potten och jordblandningen måste själva kulturen också förberedas för transplantation. I det här fallet, några dagar innan planerad rotning av växten på en ny plats, måste den fuktas väl. Detta kommer att göra det lättare och med minimal skada att senare ta bort aloe från den gamla krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att en oberoende aloe -transplantation ska lyckas, det rekommenderas att följa följande arbetsalgoritm.

  • Trots att en saftig kan vara ganska imponerande i storlek är dess stjälkar ganska sköra, så du bör vara extra försiktig när du tar bort kulturen från den gamla behållaren. Blomsterodlaren måste hålla växten med ena handen och med den andra luta krukan för att extrahera aloe tillsammans med rhizomen och jordklumpen. Innan en kultur odlas i en ny behållare måste rötterna frigöras från den gamla jorden.
  • Tillsammans med borttagning av jord rekommenderas det också att undersöka rhizomen och, om det finns skadade eller torra rötter, ta bort dem. Ett lager dränering ska läggas på botten av den nya krukan och strö över sand och jord. Sedan placeras saftiga i mitten, jord tillsätts, men på ett sådant sätt att aloe -rosetterna inte strös med jordblandning. I slutet av transplantationen bör jorden i krukan tampas och bladen torkas av med en fuktig trasa från damm.

Det rekommenderas att vattna kulturen bara varannan dag.

Bild
Bild

Om en skott utan rötter transplanteras, utförs arbetet enligt följande schema

  • I en vuxenkultur är det nödvändigt att separera den valda delen, som hålls i kylen i 6 timmar. Förkylning är nödvändig så att en skorpa bildas snabbare på skärplatsen. I denna form är groddarna lämpliga för rotning.
  • Det är nödvändigt att plantera aloe i ett substrat som liknar det i vilket moderkulturen växer. Grytan kan väljas liten i storlek. Småsten ska läggas i botten, sedan täckt med jord och groddarna ska vara rotade. Det övre lagret kan fuktas något. Kulturen kommer att utvecklas bättre om den placeras på östra eller västra sidan, exklusive direkt solljus.

I öppen mark är aloe rotad på sommaren, när lufttemperaturen är + 23 ° C. Plantering utförs enligt följande instruktioner.

  • Det är viktigt att välja rätt plats för växten. Den ska tändas, men utan stekande middagstrålar. Genom att placera aloe i trädgården är det också nödvändigt att förse den saftiga med förutsättningar så att kulturen inte ruttnar under kraftig nederbörd.
  • Rothålet bör vara storleken på krukan där växten växte tidigare. I botten av gropen måste du placera sågspån och expanderad lera. Sedan är aloe placerad i mitten av hålet och strös med jord. Det kommer att vara nödvändigt att vattna växten först när jorden är helt torr.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att ha transplanterat den saftiga, rekommenderas det att placera grödan korrekt inomhus. Aloe växer bra på upplysta fönsterbrädor eller verandor . Det vore mer korrekt att vägra ytterligare artificiell belysning med hjälp av fytolampor, eftersom kulturen börjar sträcka sig uppåt, vilket kommer att påverka dess visuella attraktion negativt. Omedelbart efter transplantationen bör kulturen lämnas på en skuggig plats, men efter 2-3 dagar överföras till en ljus fönsterbräda.

Det är inte nödvändigt att fylla växten, vattning utförs när jorden torkar i krukan. På vintern reduceras vattningen ibland till en gång i månaden.

För att fukta det saftiga måste du använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

För grödor rotade i det öppna fältet krävs inte ytterligare gödning, för inomhusväxter rekommenderas blomodlare att regelbundet använda komplexa gödningsmedel … Som regel införs befruktning varje månad i flytande form, den optimala tiden för användning av gödningsmedel är perioden från tidig vår till september.

Rumstemperatur är mest lämplig för tillväxt av succulenter. Aloe utvecklas bra vid temperaturer från +12 till + 30 ° C … Detta intervall är acceptabelt inte bara för vuxna, utan också för unga transplanterade växter.

Bild
Bild

Möjliga problem

Succulent transplantation är inte särskilt svårt, dock kan en oerfaren blomsterhandlare göra några misstag.

  • Om en olämplig jordblandning användes för att rota aloe, kommer växten snart att vissna och bladen blir bleka. Mycket ofta kommer skadedjur in i potten med utomhusjord, dessutom kan jorden smittas med svamp- eller bakterieinfektioner. I det här fallet bör du ersätta jorden i krukan med en som är avsedd för succulenter.
  • Om du vattnar aloe rikligt omedelbart efter transplantationen kan kulturen börja ruttna i rhizomen. För att rädda växten måste du ta bort de skadade rötterna och transplantera blomman.
Bild
Bild

Du kan lära dig att transplantera aloe från följande video.

Rekommenderad: