Transplantera Cyklamen (24 Bilder): Hur Transplanteras Det På Rätt Sätt Hemma I En Annan Kruka Efter Köpet?

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Cyklamen (24 Bilder): Hur Transplanteras Det På Rätt Sätt Hemma I En Annan Kruka Efter Köpet?

Video: Transplantera Cyklamen (24 Bilder): Hur Transplanteras Det På Rätt Sätt Hemma I En Annan Kruka Efter Köpet?
Video: Цикламен от семян до всходов! 2024, Maj
Transplantera Cyklamen (24 Bilder): Hur Transplanteras Det På Rätt Sätt Hemma I En Annan Kruka Efter Köpet?
Transplantera Cyklamen (24 Bilder): Hur Transplanteras Det På Rätt Sätt Hemma I En Annan Kruka Efter Köpet?
Anonim

Den blommande cyklamen förtrollar våra ögon med sin ursprungliga form och ljusa färg. Denna inomhusblomma, som också kallas alpviolett, får nästan alla odlare att vilja ha den i sin samling. Blomman har en egenhet - dess blomningstid faller under vintermånaderna.

Bild
Bild

Cyklamen tillhör familjen Primroses. Länderna vid Medelhavskusten anses vara blommans hemland, växten är vanlig i Iran, i Irak. På den afrikanska kontinenten växer cyklamen i dess norra och östra territorier, och på vårt fastland kan växten hittas vid Svarta havets kust. I vårt land finns vilda cyklamer listade i naturvårdsröda boken.

Bild
Bild

Särdrag

Cyklamen har mer än 20 sorter i sitt släkte. Deras skillnader ligger i det faktum att varje art har sin egen färg eller skiljer sig från sin motsvarighet i blommans struktur - det finns till och med blommor med en dubbel struktur. Dessutom varierar blommans storlek också beroende på växttyp: den här exotiska stiliga mannen växer i höjd från 15 till 30-35 centimeter.

Bild
Bild

Cyklamen är en flerårig, alla dess moderna sorthybrider erhölls från persiska och europeiska cyklamener. Det är dessa typer som experter rekommenderar för hemuppfödning.

Persiska cyklamen med rätt vård kan bli upp till 30 centimeter höga . Utåt är den mycket attraktiv, den har mörkgröna blad med en ljusgrön kant och stora blommor har rika rosa nyanser.

Bild
Bild

Europeiska cyklamen har också mörkgröna blad, men mönstret på dem är inte lika kontrasterande som hos de persiska arterna . Blommorna av den europeiska sorten är sämre i storlek, men de är mycket ljusare i färgen. Den europeiska cyklamen har en särart - den har ingen vintervila, vilket innebär att det blir mycket lättare att ta hand om den.

Bild
Bild

Rotsystemet för cyklamen är knölande, vilande knoppar är belägna på det, från vilka blad spirar, samlas i en rotrosett . I mitten av knölen finns tillväxtpunkter för framtida peduncles. När de växer upp stiger dessa peduncles över lövverket. Blommor på peduncles växer med en nedåtgående sluttning, och deras kronblad är böjda uppåt. Varje blomma har både en pistill och en ståndare, det vill säga att den är en hermafrodit.

Den årliga livscykeln för en växt är unik och fortsätter i tre villkorliga faser. Blomman växer under höstmånaderna, blommar på vintern och på våren och sommaren är växten i viloläge.

Bild
Bild

Transplantationsregler

Cyklamens säljs på vintern, under blomningen, medan jorden är rikligt smaksatt med gödningsmedel. Ett sådant överskott av utfodring har en dålig effekt på växtens välbefinnande, och efter köp av cyklamen i ditt hus kan vissna. På plantskolor hölls blomman i växthusförhållanden, där det var bra belysning, luftfuktighet och mat. Ganska lång tid har gått sedan blomman transporterades till affären och sedan till ditt hem, vilket påverkade cyklamen negativt. Han kan kasta knopparna eller hans blad börjar bli gula.

Bild
Bild

Skynda dig dock inte för att transplantera blommande cyklamen - det är bättre att titta på det, vattna det med små portioner varmt, sedimenterat vatten. Att transplantera en blommande växt kommer bara att öka dess stresstillstånd och kan helt förstöra ditt gröna husdjur. Vänta tills blomningen slutar.

Erfarna odlare tror att det är bäst att börja plantera om en köpt planta till en ny kruka när den kommer ur viloläge.

Innan du planterar en köpt växt i dess permanenta livsmiljö, var uppmärksam på baksidan av bladplattorna och kontrollera om det finns en ansamling av skadedjur. Detta bör göras för att snabbt vidta åtgärder för att behandla blomman och för att inte infektera dina andra husväxter.

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

För att transplantera en köpt växt till en annan kruka bör du förbereda allt du behöver i förväg.

  • Landningskapacitet . Du kan välja en kruka av plast eller keramik, så länge den inte är för stor och har ett bra dräneringshål. Cyclamen älskar en tät behållare, så vi väljer en ny kruka 2-4 centimeter större än den föregående. Den nya krukan måste ha en bricka för att samla upp överflödig fukt.
  • Jord för plantering . Du kan använda vilken jord som helst som är avsedd för dekorativa blommande växter. Cyklamen älskar när jorden är lös och rik på organiskt material. För en växt, välj lätt sura jordar, den optimala surheten är 5, 0-6, 5 pH.
  • Bakpulver för jord . Det är nödvändigt att lägga till lossande komponenter i jorden. För att göra detta kan du ta vermikulit, grov flodsand, kokosfibrer, hackad tallbark.
  • Dräneringsmaterial . Fin expanderad lera och grus används som dränering.
  • Gödselmedel . Efter transplantationen kan cyklamen inte befruktas på 1-2 månader, eftersom det kommer att ta användbara spårämnen från jorden. Efter denna tid måste du fylla på med gödselmedel. Det kan vara flytande gödningsmedel för dekorativa blommande växter av varumärket FORTE, läkemedlet Cyclamen, Agricola.
  • Skyddsmedel . Cyklamen är en giftig växt och försiktighetsåtgärder måste vidtas när du arbetar med den. För att utföra en blomstertransplantation behöver du ett par gummihandskar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Så du bestämde dig för att transplantera den köpta cyklamen hemma, din procedur kommer att innehålla flera på varandra följande steg.

  • Efter slutet av blomningen måste växten försiktigt avlägsnas från transportkrukan och sedan försiktigt rengöras dess rotsystem från den gamla jorden. Du kan skilja jordklumparna med rötter med en trä tandpetare. Vid rengöring, rör dock inte jordkulan under knölen, eftersom cyklamen inte gillar detta.
  • Förbereda en kruka för plantering. Om du valde en plastkruka, innan du planterar en blomma i den, tvätta krukans innerväggar med tvål och häll kokande vatten över dem. Om din kruka är gjord av lera måste den sänkas ned i 1-2 timmar i en djup behållare med vatten - så kommer luft ut ur lerbehållarens porer. Denna procedur görs så att krukan efter plantering av växten inte drar i sig den fukt som är avsedd för blomman.
  • Vi skapar ett dräneringssystem korrekt. Vi sprider 2-3 centimeter expanderad lera eller fint grus längst ner i krukan. Det är bra att lägga till en liten mängd kol i dräneringsskiktet, bara 2-3 bitar räcker.
  • Vi lägger ett lager jord 4-5 centimeter på dräneringen och placerar växten. Sedan fyller vi jorden på sidorna och trycker lätt på den. Vid plantering, fördjupa inte själva knölen och lövrotets rosett.
  • När du har transplanterat cyklamen, vattna blomman. Detta bör göras med måtta, eftersom cyklamener lika dåligt tolererar både övertorkning av jorden och dess vattentäppning. En vuxen växt vattnas bäst från en kastrull.
  • Du bör tänka i förväg om platsen för att placera blomman. Eftersom cyklamen mår bäst i svalt och diffust solljus, kan det bästa stället vara fönstret öster eller väster.

Om du har turen att köpa ett stort exemplar av cyklamen med barn på huvudknölen kan du separera dem vid transplantation, bilda nya växter och plantera dem i separata behållare.

Bild
Bild

Möjliga problem

Att odla cyklamen är en svår uppgift, och för att klara det måste du följa alla regler för att ta hand om en blomma. Ett vanligt problem med cyklamener är gulning av lövverket. Denna process kan kallas normal om du skaffar dig en art som fäller lövverk under en vilande period. Men om ditt gröna husdjur inte tillhör arten av lövande cyklamen och dess löv har hängt, måste du bestämma orsaken till detta tillstånd och eliminera det.

Gulningen av lövverk i cyklamen kan uppstå av följande skäl

  • Växten har vuxit ur sin kruks volym, rotsystemet har vuxit fram.
  • Blomman utsätts för direkt solljus och får den att brinna.
  • Växten är inte försedd med regelbunden vattning eller det är i ett rum med torr luft. För att lösa problemet är det nödvändigt att förhindra att matjorden torkar ut. I torr luft kan du lägga blomkrukan på en pall med våt expanderad lera eller använda en elektrisk luftfuktare bredvid växten.
  • Om en blomma vissnar under blomningsperioden indikerar detta att den inte har tillräckligt med utfodring. Det är nödvändigt att införa flytande gödningsmedel för dekorativa blommande växter vid vattning.

För att förhindra att din blomma torkar helt, försök att fastställa orsaken till dess sjukdom så snart som möjligt och eliminera den genom att skapa bekväma förhållanden för växten.

Bild
Bild

Det är möjligt att orsaken till blommans sjukdom var en bakteriell eller svampinfektion. Symptomatologin i dessa fall är ganska uppenbar.

  • Grå röta - bladen blir gula, stjälkarna och pedunclerna är täckta med en fluffig grå blomma av mögel. Denna situation uppstår när luftfuktigheten är hög och temperaturen nära blomman är låg. För att bota blomman måste du ta bort alla drabbade områden och behandla den med Fundazole -lösning.
  • Våt råta - Cyklamenbusken börjar vissna snabbt, och samtidigt kan en obehaglig lukt av sönderfall hittas i närheten av den. De skadade områdena måste avlägsnas och cyklamen behandlas med en fungicidlösning. Om processen redan har fångat rotlökan är det troligtvis omöjligt att rädda blomman.
  • Fusarium - växten börjar bli gul. Orsaken är en svampinfektion. Svampen infekterar vävnaderna i stjälkarna och stammarna, vilket täpper till det kapillärledande systemet, varför sönderfall uppstår. Dessutom kommer svampens sporer in i jorden, där de förväntar sig gynnsamma förhållanden under lång tid. För att bekämpa fusarium tas de skadade delarna av växten bort, jorden ändras och vattnas med "Fundazol" och markdelen behandlas med "Topsin".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att cyklamen skadas av skadedjur. Om de påverkas kommer följande symptom att visas.

  • Cyclamen kvalster . Den sjuka växten slutar blomma, bladen och bladstammarna deformeras. För behandling används en serie sprutning av blomman med insekticider. Erfarna cyklamenuppfödare hävdar att denna typ av fästingar är mycket resistent mot insekticider, och det är extremt sällsynt att bota växten. Om det fortfarande finns cyklamener i din samling förstörs bäst det sjuka exemplet för att skydda friska prover från infektion.
  • Trips Är små insekter vars larver livnär sig på bladet och unga skott. Visuellt kommer du att märka många vita prickar på bladplattorna, medan bladens kanter torkas ut och vrids inåt. Om du tittar noga kommer du att se ett kluster av små insekter på bladets baksida. För att bekämpa dem, använd droger "Fitoverm" eller "Aktara".
  • Skydda - en av de farligaste skadedjuren för cyklamen. De påverkas praktiskt taget inte av insekticida preparat, och symtomen på infektion dyker upp för sent. En sjuk växt har ett kluster av små bruna insekter på bladets baksida, som skyddas från utsidan av ett speciellt skal, vilket ger dem motstånd när de utsätts för insekticider. Den mest effektiva metoden för att bli av med insekten är att manuellt samla insekter från en blomma. För att processen ska vara effektiv måste du spraya växten med en alkohollösning innan skörd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kan angripas av skadedjur i plantskolan från andra sjuka växter. Därför, när du väljer en blomma när du köper, undersök den noggrant för förekomst av skadedjur.

Rekommenderad: