Hur Transplanteras Dracaena? 28 Foton Hur Man Transplanterar Det Korrekt Efter Att Ha Köpt Det I En Annan Kruka Hemma På Vintern Och Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Dracaena? 28 Foton Hur Man Transplanterar Det Korrekt Efter Att Ha Köpt Det I En Annan Kruka Hemma På Vintern Och Hösten?

Video: Hur Transplanteras Dracaena? 28 Foton Hur Man Transplanterar Det Korrekt Efter Att Ha Köpt Det I En Annan Kruka Hemma På Vintern Och Hösten?
Video: Gör om en kruka med eltejp | pyssel 2024, April
Hur Transplanteras Dracaena? 28 Foton Hur Man Transplanterar Det Korrekt Efter Att Ha Köpt Det I En Annan Kruka Hemma På Vintern Och Hösten?
Hur Transplanteras Dracaena? 28 Foton Hur Man Transplanterar Det Korrekt Efter Att Ha Köpt Det I En Annan Kruka Hemma På Vintern Och Hösten?
Anonim

Dracaena är redan i täten i listan över populära inomhusväxter. Kravet på en blomma kan förklaras av dess livslängd, opretentiös vård, tropisk estetik i bilden. Men med ganska blygsamma förfrågningar tolererar växten inte trånghet, därför kan frågan om hur man transplanterar dracaena någon gång inte undvikas.

Bild
Bild

När är den bästa tiden att transplantera?

Experter tror att om trädet är ungt (upp till fem år) måste det planteras om varje år. Stor dracaena transplanteras vart tredje år. I genomsnitt får en anläggning ett nytt "hem" vartannat år.

Men om dracaena utvecklas bra och det finns tillräckligt med utrymme i behållaren, ska du inte störa henne. Även den mest skonsamma transplantationen är ett stressigt ögonblick, eftersom rotdelen fortfarande är skadad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan inte klara dig utan en transplantation om:

  • dracaena "växte" verkligen ur en kruka eller behållare, rötterna övervinner dräneringsstrukturerna och, när de har samlats i slingor, kantar du botten;
  • dracaena har varit i samma behållare i mer än tre år, tillväxten är noll, bladen blir rejält gula;
  • växten är nyförvärvad, den är i en behållare med jord för transport;
  • surhet av marken märks på grund av överskott av fukt, det finns risk för rotruttna (midger flyger vanligtvis över den drabbade blomman, och det är lätt att märka parasiter i marken).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du precis har tagit en växt från affären, är det vettigt att vänta till början av våren - i mars och april kommer en ung blomma att slå rot bättre i färsk jord. Det var vid denna tid som dracaena börjar växa kraftigt, släpper ut färska blad.

Den möjliga transplantationstiden är hela växtsäsongen . Dracaena kan bosätta sig i en ny blomkruka på våren, sommaren och hösten (i början). På vintern blir hon sällan störd. Om du köpte växten i november eller december, vänta till våren. Skottet som tas från sidan slår också rot i jorden bättre på våren, sticklingarna är mer livskraftiga vid denna tidpunkt.

Om det inte är möjligt att skjuta upp transplantationen till lämplig säsong, följ noga instruktionerna, skapa idealiska förutsättningar för växten för anpassningsperioden. Det finns inga andra hemligheter - endast kompetent transplantation och noggrann vård hjälper trädet att överleva "vidarebosättningen" mindre traumatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en kruka?

Dracaenas rotsystem kännetecknas av inåtgående utveckling, eftersom det nästan inte har några laterala processer. Därför bör kapaciteten vara hög och relativt smal - om det finns brist på utrymme för rotutveckling kommer växten att dö. Om du märker att växten har transplanterats relativt nyligen, men det inte finns tillräckligt med utrymme för rötterna, behöver den en annan kruka.

Krukans specifika dimensioner korrelerar med storleken på dracaena. Om det till exempel är cirka 40 cm i höjd, bör behållarens diameter vara cirka 20 cm. Att köpa blomkrukor "för tillväxt" är inte den bästa lösningen: rötterna kanske inte rotar sig i en stor jordmängd, eftersom av detta, fuktstagnation, ruttnande, en blomma kommer att börja dö.

Det måste finnas dräneringshål i krukan, om du köpte en blomkruka utan dem måste du borra dem själv på något bekvämt sätt . Men om det inte är svårt att göra detta i en plastbehållare kan sådana manipulationer inte göras med en keramisk produkt. Var därför uppmärksam på närvaron av dränering även när du köper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet i den nya krukan beror bara på din smak och ekonomi; dracaena slår rot i både enkel plast och dyr keramik. Det andra alternativet är dock mer miljövänligt.

Lämplig jord

Det finns två scenarier för ytterligare åtgärder: köp ett färdigt underlag eller gör det själv. Om det är beslutat att köpa jorden i en specialaffär, kommer jorden för inomhuspalmer eller stora icke-blommande växter att föredras. Falska palmer, som inkluderar dracaena, rotar sig väl i ett måttligt näringsrikt, lufttätt underlag, neutralt eller lätt surt. Den ska inte innehålla mycket torv och bakpulver.

När du förbereder ditt underlag ska du vägledas av beprövade recept:

  1. 2 delar torvjord + 1 andel lövjord + 1 andel kompostjord + 0,5 torv;
  2. universaljord för inomhusväxter (1 andel) + trädgårdsjord (0,5 andel) + krossad mossa (0,1 andel);
  3. 2 aktier torvmark + 1 andel lövmark + 0,5 andel grov sand;
  4. 2 andelar humus + 1 andel sand + 1 andel lövmark;
  5. lika delar lövhumus, torvjord, växthus humus, 0,5 andel flodsand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken kommer också att tycka om tillsats av krossat rött tegel eller kolflis. Kol är ett välkänt jordskydd från att ruttna, och egenskaperna hos rött tegel kan tillskrivas förstärkningen av jordens löshet, absorptionen av överflödig fukt. Han älskar ett träd och kokosfibrer, vars brikett bör blötläggas innan den läggs till.

Du kan ta tegelstenar som dräneringsskikt, småsten, polystyren, vermikulit eller expanderad lera är också lämpliga.

Bild
Bild

Transplantationsprocess

Dracaena kan transplanteras framgångsrikt, även om du har liten erfarenhet av en blomsterhandlare. Huvudkravet är försiktighet och känslighet, rötterna på den falska handflatan är mycket känsliga. Innan arbetet påbörjas, förbered allt du behöver: sedimenterat vatten, beskärningssax. Var noga med att desinficera sekatörerna: smörj verktyget med alkohol eller antänd spetsen över en eld.

Hemma är det korrekt att utföra en transplantation enligt följande

  1. Lägg dräneringsskiktet i blomkrukan. Dess höjd får inte överstiga 3 cm.
  2. Ta bort dracaena från den gamla behållaren.
  3. Ta bort all mark ovanför växtens rötter, den bör delvis bevaras mellan rötterna.
  4. Undersök rotsystemet noggrant. Om du märker ruttna eller torra rötter, ta bort dem omedelbart. Avgör med ögat om den underjordiska delen är stor - om den är stor i förhållande till den övre, trimma försiktigt rötterna. Förkorta de som bular. Strö alla snitt för torkning med aska.
  5. Lägg lite av det färdiga underlaget ovanpå avloppet i en ny kruka, komprimera det omedelbart.
  6. Placera växten i mitten av behållaren. Sprid rötterna jämnt över grytan. Planteringsdjupet förblir detsamma.
  7. Häll jorden i behållaren, skaka grytan lite, detta görs för att undvika att det bildas tomrum. Komprimera marken noggrant.
  8. Växten måste vattnas rikligt, bladen måste sprutas.
  9. När jorden har lagt sig lägger du till lite mer substrat i grytan.
  10. Ta en ren (ny) fuktig svamp, ta försiktigt bort smutsen från själva palmen och krukan.
  11. Efter en halvtimme, töm överflödig vätska från pannan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du utför transplantationen steg för steg, utan att ignorera ens mindre manipulationer, blir prognosen för växtöverlevnad i en ny blomkruka den mest gynnsamma.

Vård efter proceduren

Eftersom trädet är mycket sårbart omedelbart efter transplantationen är din uppgift att skapa de mest bekväma förhållandena under de närmaste veckorna. Växten måste överföras till en varm och lugn plats, otillgänglig för drag och direkt solljus. Det ska finnas belysning, men inte särskilt ljust.

Du måste ta hand om dragon tree utan fanatism . Noggrann vattning krävs, eftersom den största faran för en transplanterad växt är vattendämpning av jorden. Rötterna har ännu inte satt sig i den nya jorden, och därför finns det risk för att inte tillgodogöra sig fukt och stagnation i blomkrukan. Det är farligt på grund av försurning av jorden och processen med rotruttning. Dessutom är skadedjur mycket förtjusta i våt jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

I de flesta fall anpassar sig dracaena väl till nya förhållanden, men problematiska transplantationer påträffas också, och blomsterhandlaren själv förstår inte alltid orsaken till växtens ömhet. Om trädet efter att ha flyttat tappar sina blad, vissnar, om det har tappat sina blad, har därför några misstag gjorts.

Låt oss överväga de vanligaste problemen

  • Fel mark . Ett typiskt problem för nybörjare. De tar vilken blandning som helst, förutsatt att växten inte "märker" skillnaden. Men dracaena tål till exempel inte mycket fet, tung jord. Om du plockar upp en jord för det med en hög koncentration av torv, är det också osannolikt att slå rot, eftersom torv är inneboende i att avvisa fukt. Det finns ingen annan lösning på hur man transplanterar växten igen, men redan i en lämplig jord.
  • Fel kruka . Dracaena är alltid utmattad av en transplantation, därför kan hon helt enkelt inte använda all jord för sitt eget bästa. Och om outvecklad jord finns kvar i blomkrukan, kommer den att sura på grund av konstant fuktighet. Och efter försurning är tillväxten av patogen flora oundviklig. I detta scenario kommer rötterna på dracaena att ruttna mycket snabbt. Situationen kan bara korrigeras genom transplantation med byte av både krukan och jorden.
  • Vattentäppning . Överdriven vård leder till för mycket eller för mycket vattning. Blomsterodlaren väntar inte på att jorden ska torka ut, ger växten en ny portion vatten, vilket gör jorden i krukan till en riktig träsk. Anläggningen vissnar, och ägaren tillskriver detta för otillräcklig vattning, och åter tar upp vattenkanna. Så det är nära att dracaena dör. Töm pannan i tid, skynda inte på att vattna palmen förrän de översta centimeterna av jorden är torra. Om situationen har förvärrats kan du chansa och torka jordklumpen. Det måste avlägsnas från blomkrukan, placeras på papper för snabb fuktabsorbering. Det är bäst att göra detta på en torr och varm plats.
  • Felaktig vård efter transplantation . Om du är rädd för att vissna, men samtidigt är rädd för övervattning, vet att växten älskar att spraya. Även om detta företag kan döda dracaena om du sprutar det för nitigt. Ett typiskt problem för en oerfaren odlare är en tidig transplantation. Om det föll på senhösten eller vintern är det mindre troligt att växten rotar framgångsrikt. Och om det är i ett svalt rum, kommer det troligen att frysa snabbt. Det är vettigt att placera blomkrukan nära ett varmt batteri.

Naturliga luftfuktare hjälper till att minska den skadliga effekten av torr luft - alla behållare med vatten (till exempel vaser).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bli inte avskräckt om några gula löv visas på handflatan de första dagarna efter transplantationen . I ungefär två veckor kan detta fenomen vara, det är normalt. Men om tiden går och bladen blir gula igen, reagera. Förmodligen är frågan i den ökade vattningen, fukten måste minskas.

Om bladen på ett palmträd har blivit brunaktiga i ändarna, ligger saken i luftens torrhet. Men ibland kan en sådan defekt förklaras med övermatning av växten. Du behöver inte mata dracaena i två eller till och med tre månader efter transplantationen. Korrekt utvald jord innehåller allt som är värdefullt för dess aktiva tillväxt, och ny toppdressing kommer att bli en börda för trädet. Dracaena -blad blir svarta om rummet är kallt. Kanske står hon nära fönstret och hennes tips rör vid det kalla glaset.

Bild
Bild

Men om växten har tappat löv kan du misstänka en stressreaktion. Till en början borde det vara så, det här är nyanser av acklimatisering. En varm dusch hjälper till att stärka blomman, som förresten kommer att "ympas" mot parasiter. Men glöm inte att täcka jorden i krukan med plastfolie för att undvika överflöd.

Om du bryr dig om dracaena felfritt, skapar du alla förutsättningar för en sund tillväxt för det, ditt hem kan dekoreras med en tre meter vacker palm. Hon lever länge, upp till flera decennier, och kan mycket väl bli en familjestolthet.

Men utan regelbundna transplantationer kan hon inte vara en långlever, därför är det värt att fördjupa sig i denna enkla process och upprepa den enligt alla regler så snart behovet uppstår.

Rekommenderad: