Typer Av Blomma Decembrists (41 Bilder): Beskrivning Av Schlumberger -sorter. Vilka Färger Finns Det Förutom Rosa Och Orange, Blått Och Lila?

Innehållsförteckning:

Typer Av Blomma Decembrists (41 Bilder): Beskrivning Av Schlumberger -sorter. Vilka Färger Finns Det Förutom Rosa Och Orange, Blått Och Lila?
Typer Av Blomma Decembrists (41 Bilder): Beskrivning Av Schlumberger -sorter. Vilka Färger Finns Det Förutom Rosa Och Orange, Blått Och Lila?
Anonim

Decembrist är en riktig pärla i hemblommarsamlingar. En relativt opretentiös växt att ta hand om, blommar med ljusa blommor under den kallaste tiden på året - den börjar blomma i november, slutar i januari. Den blommar länge och rejält. Dessa underbara egenskaper gick inte obemärkt förbi av forskare, många sorter föddes upp, tilltalande med olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmän information

Det korrekta namnet på Decembrist är Schlumbergers zygocactus (Latin Schlumbergera). Det finns flera namn bland folket: krabba kaktus, Varvarins fläta, Varvarins färg, Dekabrina, julgran.

Växten fick efternamnet eftersom den mest aktiva blomningen sker i december-januari. Och det kallas "barbariskt" eftersom början på blomningen ofta sammanfaller med den 17 december, när de ortodoxa firar barbarens dag.

Ursprungligen från Schlumberger regnskog som ligger i sydöstra Brasilien. Detta faktum förklarar den ovanliga tiden för dess blomning - i denna del av världen är det mitt i sommaren.

Decembrist tillhör en stor grupp av succulenter . Detta är inte en kategori av botaniska arter. Detta är namnet på växter som kan ackumulera vätska i vävnader och på detta sätt överlever torra perioder utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om Schlumberger klassificeras som en kaktus, har den inte taggar, de ersätts av hårstrån. Och till skillnad från ökenkaktusar är Decembrist väldigt förtjust i fukt.

I naturen liknar zygocactus ofta en liana, dess blommor är övervägande röda och vita . Den växer på andra träiga växter, men använder dem endast som stöd för rötter. Blomman är inte en parasit, den tar emot näringsämnen från miljön med hjälp av löv och ett speciellt system av luftrötter. Sådana växter kallas epifytter.

En naturlig Schlumberger kan sällan hittas hemma, eftersom den är svår att ta hand om, kräver att det skapas ett speciellt mikroklimat och har en ganska solid storlek (upp till en meter).

Hemma växer Schlumberger inte över 50 cm, det grenar kraftigt . Rotsystemet är ganska svagt och inte särskilt stort, det är mottagligt för sjukdomar, men samtidigt återställs det enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor kan vara flerskiktade, med långa graciösa ståndare . Kronbladen, beroende på sorten, har en mycket annan form: spetsiga, rundade, böjda. Knoppar bildas i ändarna av platta kvistar-stjälkar, som har en länkstruktur och kombinerar funktionerna hos löv och stammar.

Uppfödare har uppfödt många sorter som överraskar med olika färger - från rosa och orange till lila. Det finns dock inga monokromatiska blå julgranar än.

Den vetenskapliga klassificeringen av zygocactus är mycket komplex; denna växt har beskrivits av botaniker från olika länder sedan början av 1800 -talet. För amatörblomsterodlare har en enklare version skapats, där de viktigaste typerna av växter som skapas med konstgjorda medel utmärks. Länge var det dem som fanns i hemsamlingar.

Men en lätt valbar och mycket populär växt är av konstant intresse för forskare, därför har många sorter uppfödts hittills.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Buckley

Detta är den äldsta arten. Det är denna ihållande och opretentiösa zygocactus, behaglig med en lång blomningstid - från november till mars - som de började ringa Decembrist.

Stark frodig växt upp till femtio centimeter hög tolererar livsmiljöförändringar , att ta hand om honom ger inga svårigheter.

Växtens löv är saftiga, mörkgröna. Knopparna och blommorna hos Buckley zygocactus är stora (upp till åtta centimeter), färgen kan vara olika, främst rosa och lila nyanser.

Bild
Bild

Avkortat

Odlare uppskattar det "trunkerade" utseendet för olika färger och plantans ovanliga struktur.

Blommor av denna sort har två nivåer och graciösa böjda kronblad . Det raffinerade utseendet kompletteras med spetsiga ljusgröna snidade löv. Den "stympade" typen kallas för blomrörets speciella fasade form.

Glädjer detta saftiga och färger. Blomställningar kan vara lila, rosa, vita, crimson, orange, kombinerade.

En annan intressant dekorativ egenskap hos denna art: efter blomning är den dekorerad med små bär under en tid. De är inte ätbara, men de är inte giftiga heller, de är säkra för barn och husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Delikata stora blommor av "vit" typ kan nästan helt täcka hela växtens gröna massa. En rikligt blommande buske med känsliga färger kan ge den festliga inredningen en festlig touch.

Bild
Bild

Russeliana

Absolut inte nyckfull, men utåt mycket attraktiv underdimensionerad Decembrist (högst 30 centimeter) är ett riktigt fynd för nybörjare. Blomställningar glädjer sig med röda, lila, rosa nyanser. Bladstammarna är saftiga och ljusgröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gyllene grädde

Arten föddes uteslutande av botanikernas ansträngningar. I naturen har Schlumberger inte gula blommor. Soliga, ljusa stora "stjärnor" ser särskilt originella ut på frostiga vinterdagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asp

De ovanliga blommorna på detta julgran liknar en frodig dubbel nejlika med vita eller blekrosa kronblad och gula ståndare. Växten ser bra ut i ett rymligt rum, vilket ger den en ceremoniell och högtidlig look.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gertner

En iögonfallande och levande blomma. Kontrasten mellan röda eller orange klockformade blomställningar och mörkgröna blad ger särskild uttrycksfullhet.

Bild
Bild

Likheten i existens- och vårdvillkoren gör att du kan skapa en ovanlig spektakulär blandning av olika typer av decembrister. Två eller fyra sorter kan planteras i en behållare, vilket ger unika kompositioner genom att kombinera flera former, storlekar, kronbladets färger, stamhöjder.

Olika sorter

Schlumberger sortnamn återspeglar både växtens ursprung och dekorativa egenskaper. Det finns många sorter, deras beskrivning handlar mer om skillnader i färg och form på kronblad. Stamlänkar kan skilja sig åt i storlek, mindre ofta i form och färg.

Gyllene feber

Det tog många års avelsarbete att utveckla de gula Schlumberger -sorterna. Decembrist "Golden Fever" (eller "Gold Fever") är känd för sina flerskiktiga flätiga blommor. Mättade gula nyanser av kronblad med ett delikat crimson -centrum och ljusgröna blad ger växten ett speciellt sinne.

Bild
Bild

Malissa

En mycket kompakt sort med en förvånansvärt delikat färg: stora snövitblommor har en lång rosa pistill och känsliga gula ståndare. Glädjer sig med lång blomning (upp till fyra månader).

Bild
Bild

Mörka Eva

Vitrosa, inte särskilt stora blommor av denna sort liknar ljusa tropiska fåglar som tillfälligt landade på gröna stjälkar. Mycket söt, graciös och vacker sort. Den blommar generöst och länge.

Bild
Bild

Stranddansare

De charmiga, mycket känsliga blommorna av persika och rosa med en orange kant har rundade, böjda kanter och verkar därför större. Stammarna är långa, hängande. En ganska sällsynt sort med en ovanlig färg - ett riktigt fynd för amatörer.

Bild
Bild

Samba Brasil

En av de mest kända och ovanliga sorterna. Genom att korsa hetrosa och snövit zygocactus förväntade sig forskare att kronbladets huvudfärg skulle vara rosa, närma sig mitten till pärlan. Det visade sig vara motsatsen, men inte mindre vackert: rökiga kronblad är inramade med crimson kant. Samba brasil är en fantastisk kombination av elegans och ljusstyrka.

Bild
Bild

Chris Kringle

Denna sort kännetecknas av en kompakt krona och ljusröda blomställningar med en ljus rand i mitten av varje kronblad. Stammsegmenten är korta, blanka, djupgröna, mycket starka. Knopparna på en av sorterna, Kris Kringle II, är färgade orange.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peach Perfe

Sorten har upprätt, stabila skott med små segment. Blommorna är inte heller särskilt stora, målade i lax- och persikatoner.

Bild
Bild

Polka Dunker

Denna sort är en riktig pärla bland decembristerna. Eleganta ljusa stora blommor med rundade kronblad av lila och lavendelnyanser kommer utan tvekan att dekorera alla rum.

Bild
Bild

Malibu

Rödorange blommor av denna sort kommer att måla alla frostiga dagar i ljusa tropiska färger och skapa ett soligt humör på nyårshelger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Madonnans dans

Den unika tricolor -sorten är alltid härlig. Ljusblå kronblad har vinröd eller lila kant, ståndarna är eldröd. Den sprudlande blommande växten liknar verkligen de frusna passerna av en passionerad dans.

Bild
Bild

Allmänna vårdregler

Den frodiga och levande blomningen av Schlumbergera är lätt att underhålla med mycket enkelt underhåll. För att göra detta är det nödvändigt att föra villkoren för dess existens så nära som möjligt till naturliga, med hänsyn till zygocactus livscykel.

I oktober - november vilar anläggningen. Det bör vattnas högst en gång i veckan och rumstemperaturen bör sänkas till 18 grader.

November och december är tiden för knopparna att dyka upp. Det är nödvändigt att övervaka jordens och vattnets skick rikligt när det torkar. I början av december är det nödvändigt att skapa en fuktig "dimma" runt växten oftare och hålla temperaturen minst 25 grader.

Bild
Bild

December till februari - blomningstid … Växten älskar ljus, men direkt solljus bör inte falla på det . Vid denna tidpunkt måste den vara belägen på södra, sydvästra sidan för att ge hög luftfuktighet och diffus belysning. Du kan inte ändra krukans läge just nu - växten kan kasta sina knoppar.

Från mars till augusti växer växten aktivt. Vid denna tidpunkt kan du överföra Schlumberger till norra eller östra sidan, vattna väl, mata regelbundet (en gång varannan vecka).

Julgranens kvistar sträcker sig mot solen, så att kronan ska utvecklas symmetriskt måste krukan vändas en gång var 20-30 dag.

Bild
Bild

Växtens vackra bildning, stimulering av blomning underlättas av ett speciellt förfarande - plockning av stjälkarna . Du kan inte skära segmenten med en kniv, de måste brytas av, men det är bättre att skruva loss dem försiktigt. Operationen utförs på försommaren, skadad, extra skott utsätts för den. Således, vid blomningstiden, bildas större och ljusare knoppar på friska unga stjälkar.

Vattningsregimen bör noggrant observeras. Även om Decembrist tillhör kaktusar och kan ackumulera fukt, skadar växten ofta uttorkning av jorden. Men han behöver inte för mycket vattning heller.

Det är nödvändigt att vattna Schlumberger med varmt, rent vatten (det kan lösas, kokas, vid rumstemperatur) . Kallt vatten kan inte användas för detta ändamål: rötterna kan ruttna och knopparna kan stoppa utvecklingen.

Förutom rotvattning behöver Decembrist ständig sprutning. På sommaren utförs denna procedur varannan till var tredje dag. Blad kan tvättas under en varm dusch och täcker jorden med plast. En blommande växt bör inte utsättas för ett sådant förfarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer jord bör du komma ihåg att epifyter växer på träd i naturen, så en lätt och lös blandning av torv, sand, lövhumus och trädgårdsjord är perfekt för dem. Två tredjedelar av volymen ska vara upptagna av jord, en tredjedel av dränering.

Grytan för Decembrist ska vara bred och låg, med flera dräneringshål

Julgranen behöver matas, precis som alla andra växter. Gödselmedel för kaktusar eller succulenter är lämpliga, men dosen som anges i instruktionerna måste minskas. Den optimala regimen är en gång i månaden, under tillväxtperioden - en gång var 14: e dag, i oktober - början av november, bör växten inte befruktas.

Det händer också att, trots alla ansträngningar, Decembrist envist inte vill blomma . För att "väcka" anläggningen rekommenderar experter att flytta den i mitten av september till en sval plats och lämna den ensam i en eller två månader. I slutet av november ska du utsättas för diffust solljus och öka vattningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man odlar en Schlumberger måste man komma ihåg att blomman verkligen är opretentiös och seg . Det är en underbar granne för andra krukväxter.

Men riklig blommande, ljus färg på kronbladen kan bara ge korrekt och aktuell vård. Växten kommer att dö bara i det mest extrema fallet, men den är ganska kapabel att stoppa blomningen.

Decembrist är en långlivad blomma. Under gynnsamma förhållanden kan den leva i mer än femton år. Välskött och nöjd med existensvillkoren för en Schlumberger vid blomningstiden, det liknar ett ljust fyrverkeri och kan dekorera vilken inredning som helst.

Rekommenderad: