Färger Av Marmor (53 Bilder): Vitt Och Svart, Rosa Och Grått, Blått Och Grönt, Rött Och Blått, Beige Och Brunt, Gult Och Andra Färger

Innehållsförteckning:

Video: Färger Av Marmor (53 Bilder): Vitt Och Svart, Rosa Och Grått, Blått Och Grönt, Rött Och Blått, Beige Och Brunt, Gult Och Andra Färger

Video: Färger Av Marmor (53 Bilder): Vitt Och Svart, Rosa Och Grått, Blått Och Grönt, Rött Och Blått, Beige Och Brunt, Gult Och Andra Färger
Video: Färgsången och andra barnsånger 50 minuter | Busigt Lärande 2024, April
Färger Av Marmor (53 Bilder): Vitt Och Svart, Rosa Och Grått, Blått Och Grönt, Rött Och Blått, Beige Och Brunt, Gult Och Andra Färger
Färger Av Marmor (53 Bilder): Vitt Och Svart, Rosa Och Grått, Blått Och Grönt, Rött Och Blått, Beige Och Brunt, Gult Och Andra Färger
Anonim

Marmor är en värdefull sten, den består helt av kalksten, ett obetydligt innehåll av dolomitföroreningar är tillåtet. Ett stort urval av nyanser av detta material säljs, de har alla sina egna egenskaper och sitt eget användningsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror färgen på?

Marmor är en dyr natursten. Denna sten har uppstått som ett resultat av långvarig omvandling av kristallin kalcit och dolomit. Översatt från latin betyder namnet "lysande sten ". Och detta är ingen slump - rasen skimrar och skimrar även i fullständigt mörker. Det var hans utstrålning som väckte uppmärksamhet hos gamla skulptörer för många århundraden sedan. På den tiden användes den för tillverkning av pelare, statyer, dekorativa prydnader, liksom för insidan av ädelhusens lokaler.

Ursprungligen har kalciumkarbonat en vit färg, därför är marmor i de flesta fall vit . Men under påverkan av väder och klimatfaktorer kan vissa andra mineraler också inkluderas i berget, vilket ger den olika nyanser. Färgen på stenen är helt beroende av dess insättning. Natursten finns i grått, blått, rosa, rött, gult, gyllene och brunaktigt. Det finns marmor med färgade fläckar och ådror.

Det dyraste materialet anses vara det material där det inte finns några inneslutningar alls, eller det som förekommer mindre ofta under naturliga förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga nyanser av marmor

Efter färg är denna natursten indelad i två stora grupper: vit och färgad. Svart marmor står ensam.

vit och svart

Vit sten anses vara den vanligaste och efterfrågade i jämförelse med andra färger. Det används vanligtvis för att skapa arkitektoniska kompositioner. Stenen är bildad av den renaste kalkstenen, har en homogen finkornig struktur . Sådan marmor har plasticitet, det är efterfrågat vid tillverkning av ornament, utsmyckade mönster och figurer av varierande grad av komplexitet. Samtidigt tål denna sten inte temperaturfluktuationer särskilt bra, därför är tillämpningsområdet begränsat till invändig beklädnad, liksom produktion av dekorativa föremål.

Svart sten är en sällsynt färg. Den kännetecknas av en fin eller medellång struktur. Materialet används för inredning och yttre dekoration. De mest populära sorterna av italiensk sten är Nero Portoro Extra och Black & Gold . De skiljer sig från alla andra typer av svart sten i närvaro av inneslutningar av guldfärg - sådant material ser imponerande ut, men det är inte heller billigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgad

Färgad sten är mindre vanlig i naturen, den kan ha en mängd olika färger. Experter identifierar flera färgalternativ för marmor.

Blå . En av de sällsynta raserna till ett högt pris. Materialet kännetecknas av en grovkornig struktur och följaktligen hög sprödhet. Sådant material är efterfrågat vid tillverkning av dekorativa föremål som dekorerar lokalerna inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön . Det är en sten med en fin till medelstor struktur. Den har en tillräcklig densitet, den är inte rädd för temperaturhopp, så stenen har hittat sin tillämpning i byggnadernas yttre sida. Detta är en plastras, de mest invecklade prydnaderna kan klippas ur den.

Den mest populära gröna stenen är den italienska Verde Ming -stenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå . I naturen presenteras den i rika färger med en mängd olika texturer. För all korthet och återhållsamhet i det gråa färgschemat ser dess struktur mycket pittoresk ut. För väggdekoration används den tillsammans med röda och guldstenar, denna kombination låter dig skapa snygga accenter i utformningen av rum. Grå spisportaler ser väldigt imponerande ut, de passar särskilt harmoniskt in i den klassiska stilen. Dessutom kan materialet användas för att dekorera fönsterbrädor och som golvbeläggning, eftersom smuts är praktiskt taget osynlig på den grå ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brun . Har ett brett utbud av färger. Bruna undertoner ger rummet en aristokratisk look och fyller samtidigt atmosfären med värmen i härden. Brun är ett praktiskt material och används särskilt i korridoren och köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beige . Ett av de mest sålda materialen. Dess popularitet förklaras av det faktum att marmor av nakna toner harmoniskt kombineras med andra färger, vilket ger anteckningar om stabilitet och komfort i atmosfären. Beige marmor används ofta för golvbeklädnad. Dessutom är stenen efterfrågad när man skapar dekorativa element, eldstäder, hyllor och bänkskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd . Optimal för att skapa slående designaccenter. Röda nyanser laddar hemmet med positiv energi, fyll det med glädje. Röd sten finns tillgänglig för försäljning i en mängd olika skugglösningar. Det finns sorter med stänk och ränder av andra färger - det här materialet ser tvetydigt ut, därför dikterar ett speciellt förhållningssätt till inredningen.

De vanligare sorterna av röd sten med en finkornig struktur, de ser mer återhållsamma ut och passar in i interiören utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa . Färgerna på den rosa stenen kännetecknas av en stor variation, deras färgpalett varierar från nakenfärger till rika toner med kontrasterande stänk. Rosa marmorbeklädnad ser snygg ut i alla rum, men materialet avslöjar sina dekorativa egenskaper bäst när man inreder ett badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul . En verkligt lyxig sten i varma färger med subtila gula reflektioner. Stenen av guld och gula färger skapar en mysig varm atmosfär i rummet och ger en positiv laddning. Den gyllene stendekorationen gör alla rum ljusare och rymligare. Samtidigt är färgpaletten på den gula stenen mångfacetterad - från ljusa sandtoner till rika citronfärger med skarlet och röda ådror. Inomhus används en sådan sten främst för att skapa dekorativa kompositioner. Mosaikpaneler är gjorda av den, fönsterbrädorna trimmas och bordsskivor görs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Invändig användning

Marmor är mycket populärt för inredning av lokaler; designers använder det i absolut alla stilistiska riktningar. Det viktigaste är att följa reglerna för att kombinera dekorativa element, då kommer marmordetaljerna lika effektivt att passa in i de orubbliga klassikerna och moderna och rustika Provence och pompösa rokokon.

Klassisk . Detta är en kombination av lyx och lakonism. Marmortillbehör erkänns som ett oumbärligt element i utformningen av rum i klassisk stil. Små pelare ser här mest harmoniska ut, liksom eldstäder och gesimser av denna sten, figurer och andra dekorativa tillbehör. Marmorgolv är en bra lösning. Denna inredning bör kombineras med dyra trämöbler. När det gäller färglösningen ser en vit sten bäst ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barock . Här är lokalerna bokstavligen fulla av ett överflöd av dyra dekorativa element. Ett utmärkande drag för denna designtrend är finessens sofistikering. Marmorspelare, eldstäder och valv är lämpliga här. De passar bra med trämöbler och ädelmetaller. Till exempel kommer en säng med förgyllning, träfigurer inlagda med dyra stenar och förgyllda blomkrukor att vara en träff i träff i stilen. Barocktrenden antar inredning i nyanser av brunt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högtidlig klassicism . Denna trend förkroppsligar lyx och majestät i inredningen. Denna inredning ligger i rymliga rum, helst med högt i tak. Antika arkitektoniska element, breda trappor och marmorspelare ser särskilt imponerande och dyra ut. Du måste kombinera dem med trämöbler dekorerade med siden och satintyg. Ljuskronor och speglar, presenterade i en mängd olika, kommer att komplettera inredningen. En sådan kombination av element dikterar sina egna krav för färgschemat - stenen ska vara vit, naken, ljusbrun eller rosa.

Bild
Bild

Provence . Romantisk rustik inredning som ger en känsla av lätthet och lätthet till inredningen. Vanligtvis i sådana hus används marmor för att dekorera golvet, vit sten ser särskilt bra ut. Och även materialet finns i små figurer, ljusstakar och tavelramar. Provence föreslår att stendetaljer kombineras med textilier, konstgjorda möbler och blomkrukor med färska blommor.

Provence domineras av ljusa nyanser av blått, rosa och gult sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern stil . Det sammanför de mest vågade trenderna inom design och arkitektur. Trots sin ultramodernitet kan dyr sten också användas här. Marmorgolv, skulpturella kompositioner och exakta kolumner passar in i konceptet med trenden. Möbler med marmorben, glas och metallpynt är välkomna här. Skuggningslösningen kan vara den mest varierande - huvudsaken är att alla toner kombineras och inte ser prickiga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högteknologisk . Antar maximal praktisk och minimal inredning. I ett sådant rum har varje element sin egen funktionalitet. Här hittar du de mest moderna hushållsapparaterna och maximalt högteknologi. Det domineras av glas, trä och metall. Marmor kan också användas för att skapa bord och hyllor. Färgschemat ska vara mörkt eller ljusgrått, det är tillåtet att använda en sten i en sandig eller beige nyans.

Bild
Bild

Fusion . Det innebär en kombination av olika lösningar. För sådana rum är färgmättnaden i nyanspaletten och "kombinationen av det inkongruösa" typiska. Här hittar du antika basreliefer tillsammans med fåtöljer i empirestil och ett modernistiskt bord. Tack vare detta kommer en bra designer alltid att hitta ett tillfälle att använda marmorinredning. Till exempel kommer små paneler, mosaiker och figurer att se harmoniska ut här.

Bild
Bild

Ecostyle . Anhängare av denna design föredrar naturlighet och naturlighet i allt. Det är ganska naturligt att naturmaterial används här. Bänkskivor är gjorda av marmor, golv i duschområdet och fönsterbrädor är ordnade. Det blandar harmoniskt med detaljer i keramik, läder och trä. Här föredras ljusa nyanser, därför används ljusgröna, gröna och ljusbruna material.

Marmor är relevant i lokalerna för en mängd olika funktioner.

Bild
Bild

Badrum

Marmor kännetecknas av motståndskraft mot fukt, därför är den optimal för inredning av rum med hög luftfuktighet - i badrum och dusch. Det används för att göra snygga handfat, samt vägg- och golvbeläggningar. I små utrymmen används en sten med ljusa färger, denna lösning låter dig visuellt utöka rummets gränser.

Tips: för att skapa en elegant atmosfär, utan att spendera extra pengar, kan du dekorera interiören "marmorerad" i badrummet . I detta fall, för efterbehandling av horisontella och vertikala ytor, tar de plattor av hög kvalitet som imiterar ton och konsistens av natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kök

I kök används marmor främst för backsplash, bänkskivor och golv. Men om du tänker få en verkligt funktionell arbetsyta är det värt att göra en bänkskiva av konststen för att se ut som naturlig marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrum

I hallen ger marmor en känsla av aristokrati och adel. Beroende på den stilistiska och skuggande utformningen av lokalerna kan olika färger på stenen användas. Vitt och grått ser särskilt fördelaktigt ut, liksom ljusbeige färger .… I vardagsrum används vanligtvis sten för fönster och golv, i rymliga rum ser eldstadsportaler spektakulära ut. Dessutom kan statyetter, bordsskivor och pelare vara gjorda av sten. Marmor har hittat sin tillämpningssfär i dekoration av sovrum, det är relevant för tillverkning av toalettbord och nattduksbord.

Materialet kan också användas för att dekorera väggar - på detta sätt kan du uppnå effekten av rymlighet, denna teknik är särskilt bra i små rum . Under de senaste åren har stenmosaik snabbt blivit populär. Från en sådan sten samlas unika designkompositioner, som senare dekorerar golvet eller väggarna. För att skapa en mosaik kan stenar av samma sorts marmor eller sten i olika färger användas.

När du dekorerar alla rum med marmor bör du komma ihåg att det ska användas sparsamt, annars blir rummet kallt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fasadalternativ

Vissa typer av marmor har hittat in i fasadarbete. Inför hus med denna sten är en indikator på materiellt välbefinnande, dessutom vittnar det om den oklanderliga smaken hos husets ägare och indikerar en hög social status. Hantverkare i varma länder är säkra på att endast natursten kan användas för att möta ytterväggarna i byggnader och strukturer. Otvivelaktiga fördelar talar till sin fördel:

  • bred färgpalett;
  • dekorativ textur;
  • exceptionella bakteriedödande egenskaper, tack vare vilken stenen är resistent mot mögel och mögel på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr är naturliga marmorfasader inte utan sina nackdelar, och den viktigaste är låg frostbeständighet. Det är därför materialet har blivit utbrett i Italien och andra regioner i Medelhavsområdet, och i Ryssland används det mycket mindre ofta. Samtidigt tål materialet lättare värme än minusgrader.

I alla fall, från alla varianter av marmor finns det också frostbeständiga (Carrara, Jurassic, Sayan) . En sådan sten behåller sitt oklanderliga utseende även under de mest allvarliga förhållandena, det är ingen slump att fasaderna till palatset i Sankt Petersburg är gjorda av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Ägarna till privata hus och det intilliggande bakgårdsområdet strävar efter att utrusta det omgivande rummet på högsta nivå, för att göra det unikt och oåterkalleligt. Användningen av tumlande sten eller marmorflis kan lägga till skal till sajten

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenplattor används också ofta i landskapsdesign. Trädgårdsvägar läggs ut med det och gränser dras upp

Rekommenderad: